Колко пари харчите на месец за храна

  • 95 625
  • 2 236
  •   1
Отговори
# 2 040
  • Мнения: 3 654
Хриси, това, което описваш, не е храна, а фураж за хора. И дори не ги е срам да го продават.Пфу!
Пластмасови боклуци за съжаление.

# 2 041
  • София
  • Мнения: 44 374
В България в момента има всички ПЗ от градина, сезонно. Развалят се бързичко, оня ден си бях завъдила винарки.

# 2 042
  • София
  • Мнения: 18 248
То и при Криси има градински.  Намират се и в споменатите  и в неспоменати от нея вериги. Има и  други възможности да се купят по-читави ПЗ.

# 2 043
  • Мнения: 50 666
Аз пък замразявам и месо, и риба. Купувам когато харесам, даже и по-голямо количество, а готвя когато реша. Нищо му няма на месото ако постои седмица, две или даже месец на -18 градуса.  
Онова, което се определя за по-лошокачествено месо е дълбоко замразеното такова, съхранявано с години.

# 2 044
  • Мнения: 9 230
И аз замръзявам месо, добре ми е да знам, че всичко ми е под ръка и не необходимо да ходя до магазините. По отношение на плодовете и зеленчуците: в Германия има всичко, зависи докъде си склонен да си развържеш кесията.

# 2 045
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
И аз замръзявам месо, добре ми е да знам, че всичко ми е под ръка и не необходимо да ходя до магазините. По отношение на плодовете и зеленчуците: в Германия има всичко, зависи докъде си склонен да си развържеш кесията.
Така е, също и колко да пътуваш.

Приятели живеят в селце и купуват млечни от местна ферма, както и картофи и още 1-2 отглеждани там зеленчука. Аз живея на място, за което близко живущи колеги ми разказваха, че имало много хубаво месо някъде в месарница в Алпите, било на около 70км от работа, продавали от 15кг нагоре, та се комбинирали някакси и ходели 2 семейства, когато примерно едните ще очакват гости, за да може да се яде прясно...

До нас има някакъв пазар с местни продукти, но е само преди обяд уикенда, докато спя.

Та, има варианти, безспорно, но изисква доста организация и време да минеш 140км в 2 посоки за наистина хубаво месо, аналогично и със зеленчуците, като откъм зеленчуци знам около нас само картофи и лук на около 10км, сезонно и аспержи; домати, краставици, не гледат наоколо. Та така, пазарувам си от веригите. 😃

# 2 046
  • София
  • Мнения: 7 673
Аз пък замразявам и месо, и риба. Купувам когато харесам, даже и по-голямо количество, а готвя когато реша. Нищо му няма на месото ако постои седмица, две или даже месец на -18 градуса.  
Онова, което се определя за по-лошокачествено месо е дълбоко замразеното такова, съхранявано с години.
Аз също. Купувам всичко необходимо за около месец наведнъж от "Партньори" и само вадя вечерта, каквото ще ми трябва за следващия ден. Много ми е удобно така.

# 2 047
  • Мнения: X
Ставаме три. Веднъж в месеца пазарувам от една транжорна и отделям час-два да разпределя месото в пакети по предназначение. Играя си да го направя на стекове, на хапки, на пръчици, да омеся кюфтета и даже топчета за супа да направя. Но след това цял месец само вадя пакети и бухам във фурната или тенджерата, или тигана.

# 2 048
  • София
  • Мнения: 2 298
Четири в групата. Месо говеждо и свинско купуваме веднъж месечно от една родопска ферма, която доставя в София, пуешко от верига, предлагаща фермерско месо. Разфасовам и замразявам подготвени директно за готвене - пържоли, хапки на парчета и от смляно месо панирани, шведски кюфтенца, кюфтета с ориз за бял сос, кюфтенца за супа топчета, от пуешкото правя су-вид и така замразявам, после му трябват минути за готвене. Правя и готови за запичане - напр. канелони пълнени с кайма и сос, лазаня и др. в стъклени кутии, заминаващи директно от фризера във фурната. Замразявам и разни безмесни - банички, панирани топени сиренца и кашкавалчета, които се мятат директно в еърфрайъра. Та дори и някои готови закуски и десерти, които стават за замразяване и не променят вкуса си. Есента суша доста зеленчуци и плодове, после само вадя и комбинирам каквото ми трябва.
Така подготвена храна свежда вечерните  усилия за готвене на вечерята и обяда за следващия ден (той се готви през нощта в уреди с отложен старт) до 10-тина минути и може всеки у дома да го свърши. А есенното сушене на зеленчуци и плодове намалява съществено и бюджета, не се купуват зимата на тройни цени и по-важното - не са оранжерийни.
Риба не замразявам, купува се в деня на готвенето.

Последна редакция: вт, 08 сеп 2020, 15:35 от nati_nat

# 2 049
  • Мнения: 12 472
Това с изхранването винаги ми е били мъка. Защото по никакъв начин не ми се връзваше да готвя за един човек. Аз си хрупам салати основно или навън нещо, в къщи за тийна, двуразово и различна храна - само с доставка от обедните менюта. Така към 10-12 лв дневно ми излизаше. По едно време беше на режим, та му купувах пържоли, които сам си печеше.
Сега пак не купувам храна, защото ММ има ресторант и кетъринг, та от там носи ако искам нещо.
Аз си харча за безглутенови крекери, ядки и тн., с които се изхранвам, когато съм в движение и в колата през деня.

# 2 050
  • Мнения: X
Нати, сушенето е велико изобретение. В двора на селското шато имаме оранжерия, в която, откакто майка ми остаря, само спанак и зелени салати се садят, и аз я превърнах в сушилня за през лятото. И без това вътре става около 50 градуса. Мноооого мързелива работа.

Последна редакция: вт, 08 сеп 2020, 16:12 от Анонимен

# 2 051
  • Мнения: 14 166
Мисля, че около 800 , а понякога и повече. Рядко ходим по ресторанти и рядко поръчваме готова храна.
В почти всяко населено място в Германия си има поне по един седмичен пазар в зависимост и от големината на населеното място. Та могат да се купят хубаво месо и млечни продукти с гарантиран произход, всякакви пресни плодове и зеленчуци от производители. Домашни яйца, сортирани дори според породата на кокошките и с колко жълтъка са.  Изобщо не се шегувам. А пък и в най-тъпия супермаркет, освен мляко UHT,  си се продават и нормални пресни млека. Във всяко населено място има поне по една малка месарница с хубаво месо и собствени колбаси. Същото се отнася и за хлебарниците.

# 2 052
  • Мнения: 5 261
Не съм смятала, но в България ми отиват повече пари за храна , отколкото в Германия. Не знам защо. Прясното мляко например е около 2 лева , а в Алди го взимам за 70 цента. Българското масло децата не го ядат, а немското в София беше с около лев отгоре ... и изобщо като цяло в България даваме повече за храна .

# 2 053
  • София
  • Мнения: 2 298
Нати, сушенето е велико изобретение. В двора на селското шато имаме оранжерия, в която, откакто майка ми остаря, само спанак и зелени салати се садят, и аз я превърнах в сушилня за през лятото. И без това вътре става около 50 градуса. Мноооого мързелива работа.
Уиш, твоето си е направо промишлена сушилня 😀

# 2 054
  • София
  • Мнения: 7 673
nati_nat, thewishmaster,
Хайде сега бавно и подробно да ми разкажете как го правите това сушене. Или по-скоро как да го направя аз, която нямам нито оранжерия, нито уред някакъв.
Би ми било полезно да имам моркови, чушки, домати.
И какво всъщност сушите? Нещо, което ползвате после като подправки или...?
Много съм мързелива и всяко такова улеснение като някакви заготовки ще ми дойде екстра.
Както ми дадохте идея преди замразяване да си нарежа/забъркам туй-онуй. Нещо, за което не се бях сетила, но от което със сигурност ще се възползвам!

Общи условия

Активация на акаунт