Колко пари харчите на месец за храна

  • 95 614
  • 2 236
  •   1
Отговори
# 2 055
  • Мнения: 27 211
Какво правите със сладоледа във фризера, за да направите място за заготовките?

# 2 056
  • Мнения: 17 211
Включваш фурната на 50 градуса и воала.

# 2 057
  • Countryside
  • Мнения: 12 163
И аз се присъединявам към питането на Ирина.

Включваш фурната на 50 градуса и воала.
А за колко време? Примерно сушени моркови или домати? И на кой ред на фурната? На горен реотан или на вентилатор? Плодове стават ли? Примерно сушени сливи, круши, ябълки? Добре звучи сушенето, бих искала да пробвам, но специален уред не ми се купува, нито имам къде да го сложа....

# 2 058
  • Мнения: 21 744
Всичко става да се суши, за предпочитане по-малко водни сортове. Колкото по-малко вода, толкова по-бързо се сушат.
За времетраенето - никой не може да ви каже колко точно, зависи от влажността на зеленчука\плода, големината, до каква степен искате да ги изсушите и т.н. По-дребните парченца се сушат по-бързо от големите.

Давам идея за любителите на заготовки - замразени на порции чушки за пълнене. Замразяват се накуп, размразяват се и след като омекнат се сплескват, така заемат по-малко място във фризера, и се редят опаковки за по 1 готвене - аз слагам по 3 червени и 3 зелени. След "порционирането" заради лесното сплескване заемат с две трети по-малко място.

# 2 059
  • Мнения: 144
Как се прави? Пека пипера, беля и като изстине във фризера ли. Моят фризер е все празен. Давайте идеи.

# 2 060
  • Мнения: 14 164
Как се прави? Пека пипера, беля и като изстине във фризера ли. Моят фризер е все празен. Давайте идеи.
Не, не така. Това са чушки за пълнене. Почистваш от дръжки и семки и слагаш да позамръзне. Вадиш малко да се отпуснат, сплескваш ги и пак си слагаш във фризера во веки веков-хахаха
Това с ваденето е за да заемат по-малко място.  Аз слагам само две пакетчета по 12 броя и не вадя да сплесквам. Оставям ги така. У нас фризер освен за сладолед, лед и за някой замразен грах, за друго много рядко се ползва.
Иначе можеш да си сложиш печени и белени за салатки зимата.

# 2 061
  • Мнения: 144
Имаш предвид сурови, нали. До сега никога не съм се подготвяла за зимата и ако не го направя трябва само картофи да ям. С финансите съм зле тази година. Simple Smile

# 2 062
  • Мнения: 5 428
Аз слагам печени и белвни чушки. За пълнене чушките се избушват, слагам ги в тава и ги оставям на слънце леко да завехнат, така може да се наредят плътно без да се пукат.
Когато хвана гъби на 2-2,50 на кг си купувам 3кг-4кг, изчистени и нарязани ги замразявам на 10 пакетчета.
Подправки само копър и джоджен замразявам, другите не ми харесват след размразяване.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2020, 11:10 от скаридка

# 2 063
  • Мнения: 14 164
Имаш предвид сурови, нали. До сега никога не съм се подготвяла за зимата и ако не го направя трябва само картофи да ям. С финансите съм зле тази година. Simple Smile
Да, точно така-сурови. Дори, щом в момента не си добре с бюджета, можеш като си купуваш за ежедневието чушчици, да си купиш 4-5 повече и да си ги замразиш. Следващия път пак така. Или пък всеки път да си печеш по няколко, почистваш ги и слагаш във фризера. Хем няма да товариш бюджета наведнъж, хем няма да се мориш.

# 2 064
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 16 743
nati_nat, thewishmaster,
Хайде сега бавно и подробно да ми разкажете как го правите това сушене. Или по-скоро как да го направя аз, която нямам нито оранжерия, нито уред някакъв.
Би ми било полезно да имам моркови, чушки, домати.
И какво всъщност сушите? Нещо, което ползвате после като подправки или...?
Много съм мързелива и всяко такова улеснение като някакви заготовки ще ми дойде екстра.
Както ми дадохте идея преди замразяване да си нарежа/забъркам туй-онуй. Нещо, за което не се бях сетила, но от което със сигурност ще се възползвам!
направо бих ти препоръчал да си купиш дехидрататор (уред за сушене на плодове и зеленчуци). има и тема за него.
сушиш плодове, зеленчуци, билки ...
последните дни се продаваха на добри цени (35-45 лв) в Кауфланд и Лидл. чушките ги суших на малки парчета - за готвене. чушки за пълнене - нанизани на конец и закачени на терасата. сега времето е идеално за това - топло и с лек вятър.

# 2 065
  • Мнения: 12 907
Гъби таз година към 50 кг манатарка набрахме 😁
Сушена, замразена, маринована... Всякаква 😁
Малко чушки за пълнене съм замразила, печени патладжани и имам сушени домати на прах от работата, супер са за готвене... Грах и зелен боб от свеки и някое хвъркато пак домашно.

# 2 066
  • sofia
  • Мнения: 9 235
С тоя домашния дехидрататор е некво безумие. Майка ми го ползва няколко пъти и се отказа. Бавно, за малки количества е.... оранжерията си е друга работа Smiley
Аз основно замразявам и слагам буркани и то ако има повече производство или намеря зеленчук на добра цена.

# 2 067
  • София
  • Мнения: 2 298
Ирина, отговарям за сушенето.
Суша с домашен дехидрататор, моят е по-голям, като печка и вътре има 6 правоъгълни метални тави. Събира повече от тези масовите кръглите дехидрататори с пластмасовите тави, суши по-бързо, защото има два големи вентилатора и въздухът циркулира равномерно от всички страни на продуктите. Но докато купя този, около 3 год. ползвах от масовите, просто с тях става по-бавно за по-големи количества. Така че, vesi1, има дехидрататори и дехидрататори - има домашни дехидрататори и по-големи от моя, с над 10 тави и за отрицателно време цяла градина може да се изсуши. Става и на фурна на решетките, но зависи колко решетки се сложат - пак от гледна точка на количеството. Трябва да е на вентилатор за да става по-бързо сушенето. Но с фурна ми се струва, че консумацията на енергия ще е по-висока. Дехидрататорите са с ниска консумация.
Времето за сушене зависи от големината на парчетата и влажността. Плодове суша на по-ниски градуси - 40-45. Зеленчуци, които така или иначе после ще минават през топлинна обработка, за да стават по-бързо, суша на по-високи градуси - 50/60.
От плодовете суша сини сливи, круши, ябълки, тази година и пъпеши. Може и други плодове.
От зеленчуците:
Домати, но ги оставям по-влажни и ги мариновам в бурканчета и една част във фризера на малки разфасовки за по едно готвене, готвя със сушени домати, по-вкусно е.
Червени чушки - цели за пълнене и нарязани, които после смилам за червен пипер.
Тиквички, патладжан, зелен фасул, зелени чушки. Ако ще се готвят в по-суха манджа, преди готвене заливам с кипяща вода да се рехидратират. Ако е за яхнии, гювеч, супи - направо ги слагам в съда за готвене. Тази година за първи път суша зеле. Сушенето става бързо и след това сготвено е като прясно зеле.
Броколи и карфиол суша в по-късна есен като им паднат цените.
Гъби - когато намирам на промоция суша по 4-5 кг. Освен на парчета за готвене, част от тях смилам на брашно за гъбени сосове.
Подправки - зелени като розмарин, мащерка, босилек .... праз лук, стар лук и една домашна вегета правя от сушени и после смлени пащърнак, целина, лук, моркови, тиквички понякога слагам, магданоз.
Суша и сурови ядки, тях като ги купуваме ги накисвам за няколко часа във вода и после ги изсушавам с дехидрататора.
Суша и зърна - овес, лимец, ръж, спелта, елда - накиснати във вода, след това суша и заминават в машинката за флейк.
Суша от около година и сготвени неща, след като проучвах доста чужди сайтове. Това спестява също много време и усилия за готвене, защото наведнъж се готвят по-големи количества и после само се рехидратират с гореща вода за 10-тина минути. Стават сварени ориз и италианска паста. Например комбинирани сушени отделно предварително сварени ориз, грах, царевица и добавени подправки и накрая зехтин, стават на готово ястие за 10 минути. Италианска паста с доматен сос сушена така, както е сготвена, също става много добре и за отрицателно време. Макарони сварени и след това изсушени също имам постоянно. Спестяват ми 20-минутното варене, правя набързо сос от сирена, докато те се рехидратират заляти с гореща вода и воала - макендчийз е готово за отрицателно време.
Правя пилешки бульон - купувам домашно пиле, варя заедно със зеленчуци, пасирам на пюре и суша. После смилам като брашно. Добавено при готвене дава страхотен аромат, а и няма никакви химии в него като купешките бульони.
Течните готвени неща ги суша върху хартия за печене.
От няколко месеца суша и това, на което му казват окра - остатъчен продукт при направа на ядково мляко. В контекста на бюджета - за ядкови млека (прясното краве в по-големи количества вече идва излишно над определена възраст 🤣) не даваме по 5-7 лв. за кутия, ами си купихме кана за ядково мляко. Става бързо и чисто, а ократа (смлените ядки) я суша на дехидрататора и после я ползвам като брашно в сладки печива.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2020, 12:39 от nati_nat

# 2 068
  • Мнения: X
Аз суша тиквички, чушки, домати, сливи и гъби. Тиквичките нарязвам на малки кубчета. Една съфорумка, ЕммаТ, ме открехна на тях. Разкошни са в супа. Не очаквах, че може тиквичка да има аромат и вкус, но сушените имат. Ако нямаш оранжерия/сушилня, спокойно можеш да използваш перваза на слънчев прозорец. Редиш нарязаните плодове или зеленчуци върху плат или хартия, която да попива влагата им. Чушките режа на 1/4, чери доматите на половинки, доматите Рома на 1/4, като им махам семената част, сливите - на половинки. Като са полуготови, нанизваш на гирлянди и мяташ да се доизсушат на простора или друго слънчево и сухо място. Преди да ги прибереш, командироваш ги за 2-3 дена във фризера, да измрат евентуалните ларви. Държа ги в буркани с надупчени капачки в сухо помещение. Зеленчуците слагам в супи и манджи, а плодовете или ги ядем натюрлих или правя овесени барчета или шоколадови бонбони с тях.

За чушките за пълнене, вместо замразяване, вадене, повторно замразяване, препоръчвам преди замразяването леко да ги изсушите. Така при готвене не стават като варени.

# 2 069
  • Мнения: 12 907
Имам малък дехидрататор, колко тенджера, които са с 5 тавички... Еми за 3-4 нощни ползвания ми вдигнаха сметката за ток с 30тина лева... няма от какво друго да е, дори ни нямаше вкъщи 10тина дни през август Simple Smile Само това е, което съм променила в потреблението..
При свеки като го ползвах за сефте преди години, да пробвам как стават домати, чушки, грозде - същата работа беше. Колкото и да пише, че е с малка консумация... Нищо де, така или иначе го ползвам 10тина пъти годишно сигурно, не е драма. Ама чак да суша варени макарони и бульон... тваааааааа ми идва в повече Simple Smile 
Та не знам тоз колкото фурна ще излиза златен.

Общи условия

Активация на акаунт