Майчинството счетоводно-82

• 35 918
  • 758
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте,

Имам въпрос относно безработица по време на 24-те месеца преди майчинство. Как се смята сумата за майчинство за периода обезщетение за безработица : като месеци с нулев доход или се взема процент от получаваната от НОИ сума?

# 601
Здравейте,

Имам въпрос относно безработица по време на 24-те месеца преди майчинство. Как се смята сумата за майчинство за периода обезщетение за безработица : като месеци с нулев доход или се взема процент от получаваната от НОИ сума?
На база МРЗ за периода.

# 602
Можете ли да ми кажете защо толкова хора ме питат дали съм се върнала на работа за 2 седмици преди да изляза в платен отпуск след като са изтекли двете ми години майчинство?
Синът ми стана на 2 години на 4.10. аз подадох молба за отпуска от 7.10.
Ако се бях върнала на работа за 2 седмици и след това бях пуснала отпуск, как щеше да промени нещата това?
Нямам допълнително споразумение за промяна на заплатата ми, но ми беше споменато в човешки ресурси, че в книжката ще бъде отразена промяна след връщането ми на работа.
С две думи: каква е логиката на връщането на работа и чак след това чистене на натрупана отпуска?

# 603
  • София
Можете ли да ми кажете защо толкова хора ме питат дали съм се върнала на работа за 2 седмици преди да изляза в платен отпуск след като са изтекли двете ми години майчинство?
Синът ми стана на 2 години на 4.10. аз подадох молба за отпуска от 7.10.
Ако се бях върнала на работа за 2 седмици и след това бях пуснала отпуск, как щеше да промени нещата това?
Нямам допълнително споразумение за промяна на заплатата ми, но ми беше споменато в човешки ресурси, че в книжката ще бъде отразена промяна след връщането ми на работа.
С две думи: каква е логиката на връщането на работа и чак след това чистене на натрупана отпуска?

За да се актуализира заплатата и отпуската да бъде изплатена според нея, защото тя се изплаща на база последни 10 работни дни.

# 604
Кодекс на труда Чл. 177. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 177, изм., бр. 108 от 2008 г.) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.
За да може след като ти се актуализира заплатата да ти се изплаща следващия месец отпускът на база по-високата заплата.

# 605
Моя приятелка не е ходила на работа и все пак ѝ се актуализира заплатата.

# 606
Здравейте, имам въпрос
Имам позната която ще ме назначи на работа в нейната фирма фиктивно за майчинство. Трябва от 10/12/2019 да излезна в 45 девния, мислех от 02/12/2019 да пуснем ТД, но се притеснявам дали няма да е късно и да направят някакъв проблем от НОИ. Имали значение дали ще на 8 или на 4 часа?

# 607
Здравейте, в майчинство съм от 04.08.2019.Днес разбрах,че фирмата ,в която работя от 31.03.2020 затваря едната си част,тази в която аз съм назначена.

Какво ще се случи с мен?Ще ме назначат в другата част на нов трудов договор ?

Благодаря за отговора.

# 608
Здравейте момичета,
Имам следния въпрос, тъй като родих 2 дни след термин и сега от счетоводството ми казват, че трябва да взема болничен за тези два дни, в които съм преносила от гинеколога - аз имам един по здр.каса, който досега ми е издавал болничните и един гинеколог, който ме разраждаше....предполагам трябва да го издаде този по здр.каса, но дали има вариант да ми го издаде лекарят, който ме разражда?

# 609
  • София-Младост
Здравейте момичета,
Имам следния въпрос, тъй като родих 2 дни след термин и сега от счетоводството ми казват, че трябва да взема болничен за тези два дни, в които съм преносила от гинеколога - аз имам един по здр.каса, който досега ми е издавал болничните и един гинеколог, който ме разраждаше....предполагам трябва да го издаде този по здр.каса, но дали има вариант да ми го издаде лекарят, който ме разражда?
изражда
Ще ти го издадет този, който ти е издал 45 дневния болничен.
А не този, който е водил раждането.

# 610
Здравейте.За определяне на майчинството се връща 2 год назад внесени осигуровки,но ако лицето е здравно неосигурено от 6 години ..как стоят нещата с майчинството тогава?

# 611
  • София-Младост
Здравейте.За определяне на майчинството се връща 2 год назад внесени осигуровки,но ако лицето е здравно неосигурено от 6 години ..как стоят нещата с майчинството тогава?
Такова определение няма. Обезщетението за бременост и раждане се изчислява на база 24 месеца назад...как точно е писано много. Обезщетението за отглеждане на дете до 2г. е с фиксиран размер.
За изчисленията: в месеците, в които лицето не е работило се взима МРЗ.

# 612
  • София
Моя приятелка не е ходила на работа и все пак ѝ се актуализира заплатата.
Тя заплатата се актуализира, но до като е отпуск ше ѝ плащат по старата заплата

# 613
Плащали са ѝ отпуската по новата заплата

# 614
Не мога да кажа със сигурност, зависи как я осигуряват и какво работи. Може би твоята позната, попада в някой от тези случаи.
Наредба за структура и организация на работната заплата
чл.19(2) Размерът на среднодневното брутно трудово възнаграждение при изчисляване на платения годишен отпуск и обезщетенията по Кодекса на труда при пълен работен ден не може да бъде по-малък от този, който се изчислява при възникване на съответното основание от размера на установената за страната минимална работна заплата.
чл.21 (2) (Нова - ДВ, бр. 83 от 2007 г., в сила от 01.07.2007 г.) Когато по силата на нормативен акт на Министерския съвет, колективен трудов договор или вътрешен акт на работодателя от определена дата са увеличени работните заплати, но работникът или служителят към тази дата или след нея е бил в платен отпуск, поради което увеличението не се е отразило в базата, от която се изчислява възнаграждението за платен отпуск по реда на чл. 177 от Кодекса на труда, към възнаграждението за отпуска се заплаща добавка, изчислена с процента на увеличение на новото и предишното брутно трудово възнаграждение, определени по трудовото правоотношение.

Общи условия

Активация на акаунт