Майчинството счетоводно-82

• 35 938
  • 758
  •   1
Отговори
# 645
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, за осигуровките добре, но ..след като съм с прекъснати здравноосигурителни права.,ще получавам ли майчинство? И мога ли на вноски да платя осигуровките, всъщност те по колко са на месец?В момента съм на трудов договор от 7мес.Благодаря предварително 💝

8 поста по-нагоре съм дала линк за плащане и изчисляване на осигуровките с ПИК.
Здравноосигурителните права нямат общо с майчинството, а със здравния статус при посещение на лекар/медицинско заведение.Щом си на трудов договор и ако имаш нужния стаж, ще получаваш майчинство.

# 646

Здравейте, какво означава този статус доплащане?

# 647
Здравейте,
услугата на НОИ за изчисление на прогнозен размер на майчинството реалните данни за осигурителния доход ли показва?
Питам, тъй като дава суми, по-ниски от тези в справката за осигурителен доход на НАП. Звънях на НАП и казаха, че те ми показват правилните данни и да се обърна към НОИ. НОИ пък ми казват, че взимат сумите автоматично от системата на НАП.
Като има такова разминаване на кой да настоявам повече за оправяне на проблема - НАП или НОИ, че иначе само ще си прехвърлят топката?

# 648
Здравейте. Днес ми е подадена декларацията за майчинство в НОИ.. на 16ти октомври приключи последния ми болничен от педиатъра..т.к днес се превеждаха майчинските кога мога да очаквам плащане за дните от 17.10-30.10 в другото плащане с м.11 или по-рано.. най-близкото ТП на НОИ е на 60км от населеното ми място и немога да си извадя ПИК.. благодаря предварително

# 649
  • София
10 работни дни след подаването

# 650
Здравейте! Някой може ли да ми помогне как да изчисля от кога ще започна да взимам майчинство. Пробвах, но не мисля, че е правилно. Ако някой разбира ще съм благодарна

# 651
Здравейте! Някой може ли да ми помогне как да изчисля от кога ще започна да взимам майчинство. Пробвах, но не мисля, че е правилно. Ако някой разбира ще съм благодарна
Първия болничен за майчинство е 45 дни преди термина.Изчислява се на 90%,както самото майчинство.

# 652
А има ли срок за самото подаване на декларацията към НОИ от страна на работодателя?

# 653
  • София-Младост
Явно нямаш необходимия стаж...или случая е друг?
А има ли срок за самото подаване на декларацията към НОИ от страна на работодателя?

10-то число на месеца следващ, този в който вие си подадете до него болничния...или за каквото е питането.

# 654
Бърз въпрос имам, който възникна от питане на мой познат.
Накратко:
Дъщеря ми ще навърши 2 години идната пролет. Имаме баба пенсионер. Ако не искам да ходи на ясла, имам ли опция за това да "наема" по някаква програма въпросната баба пенсионер, за да гледа тя детето? Специфично е, така че ако може всъщност да ме насочите към коя институция да се обърна за справка?

# 655
  • София-Младост
Не съм чувала за такава програма. По принцип, ако има ще е нещо за което да се попита в Социално подпомагане.

# 656
Можеш да попиташ в Бюрото по труда, по едно време имаха програма за детегледачки.

# 657
Накратко:
Дъщеря ми ще навърши 2 години идната пролет. Имаме баба пенсионер. Ако не искам да ходи на ясла, имам ли опция за това да "наема" по някаква програма въпросната баба пенсионер, за да гледа тя детето? Специфично е, така че ако може всъщност да ме насочите към коя институция да се обърна за справка?

Програмата е към Дирекция "Бюро по труда" и се казва "Родители в заетост". Обърни се към тях, към момента е отворена програмата и приемат заявления. Така че можете да кандидатствате, на бабата, която ще гледа детете ще й се превежда минималната работна заплата.

# 658
Страхотни сте, дами! Благодаря сърдечно!

# 659
Накратко:

Програмата е към Дирекция "Бюро по труда" и се казва "Родители в заетост". Обърни се към тях, към момента е отворена програмата и приемат заявления. Така че можете да кандидатствате, на бабата, която ще гледа детете ще й се превежда минималната работна заплата.
Ако се случат нещата, може ли да споделите повече информация от първо лице? За нас още е далече този момент, но сигурно ще се наложи майка ми да гледа малката няколко месеца до навършване на възраст за градина И ще ми е полезно да съм наясно с тази програма.

Общи условия

Активация на акаунт