Майчинството счетоводно-82

• 35 951
  • 758
  •   1
Отговори
# 660
Да, разбира се. Намерих информация онлайн, но утре ще потърся имейл или телефон да звънна и ще пиша тук какво са ми казали.

# 661
Здравейте, понеже с мъжа ми ни одобриха за ипотечен кредит (най-накрая след 6 месеца нерви), но ми изискват служебна бележка, че не съм в отпуск поради временна неработоспособност, а в момента съм в болничен до 12.11 и от 13.11 трябва да ми пуснат 45 дневния преди термин, въпроса ми е може ли болничния преди термин да е от 18.11, за да мога да представя служебната бележка, която ми изискват?

П.с. Извинявам се ако съм го написала объркано, просто ми е много притеснено вече...

# 662
  • Plovdiv, Bulgaria
Ние ползвахме програмата "Родители в заетост", но когато кандидатствахме имаше условие бабата или дядото да не са пенсионери. Трябва да се пита в бюрото по труда, може да са сменили някой неща. Ние преди 2г се възползвахме, бяхме от първите всъщност, та бяха доста объркани и самите служители.

# 663
  • София-Младост
Здравейте, понеже с мъжа ми ни одобриха за ипотечен кредит (най-накрая след 6 месеца нерви), но ми изискват служебна бележка, че не съм в отпуск поради временна неработоспособност, а в момента съм в болничен до 12.11 и от 13.11 трябва да ми пуснат 45 дневния преди термин, въпроса ми е може ли болничния преди термин да е от 18.11, за да мога да представя служебната бележка, която ми изискват?

П.с. Извинявам се ако съм го написала объркано, просто ми е много притеснено вече...
Съмнявам се сега АГ да се съгласи да измести термина.
Вариант да прекъснеш болничния и да се върнеш на работа?

# 664

Съмнявам се сега АГ да се съгласи да измести термина.
Вариант да прекъснеш болничния и да се върнеш на работа?
Ами аз четох за вариант с някаква служебна бележка от работодател да пише от кога до кога съм била на работа и това просто ще ми съкрати болничния няма да 45, а ще е 40 дни например

Последна редакция: пт, 08 ное 2019, 08:41 от AnMary

# 665
  • София-Младост
Не знам какви проверки се правят от банката за кредита...не знам дали работодателя ще се съгласи да подпише документ с невярно съдържание...много неща няма как да знам.
Факта, че за тези 6 месеца не сте крила бременост...и кредит ви е отпуснат, дали сега заради тази бележка ще го отхвърлят? Говорете с банката. Говорете с работодателя...
Има вариант от 13.11. да се върнете на работа, представите бележка че сте работили пред АГ и той да издаде болничния с 4-5 по-късно. Но нямам представа и състоянието ви дали го позволява.

# 666
Относно програмата "Родители в заетост", в момента все още се приемат заявления. Подава се заявление от родителите и от бабата кандидат за детегледачка. От бюрото по труда си правят необходимите справки в различните институции и отговарят дали сте одобрени или не. В случай, че сте се подписва договор между родителите и детегледачката. След подписването на договора, ако сте си назначени някъде на трудов договор си се връщате на работа, ако не сте до 4м трябва да започнете някъде работа. Ако детето не е навършило 2г, нямате право на 50% от майчинството от втората година, тъй като държавата ще плаща на детегледачката. Нейната заплата е минималната за страната, която от 2020г ще е 610лв. Право да кандидатстват имат родителите, които имат дете до 5 годишна възраст, което не посещава детска градина или съответно ясла. Максималния период, за които може да се възползвате от програмата е 18 месеца, или ако детето е по-голямо до навършването му на 5 годинки. С предимство при разглеждането на документите са многодетните родители, самотните родители и тн.

# 667
Здравейте. Детето ми сега навършва две години. Ще тръгва и на ясла скоро. С работодателя ми искам да приключим взаимоотношения по взаимно съгласие и да ми изплати отпуските назад. Мисля че така трябва? Но всъщност мога ли да излезна в неплатен отпуск и колко дълго?
Но да речем ,че напусна сега, може ли все пак да се запиша в бюрото по труда ( така или иначе ще си търся работа)? Ще ми се води ли някакъв трудов стаж? И в месеците,които не работя -трябва да си плащам здравни  осигуровки,за да не загубя здравно осигуряване и тн?
Малко объркано стана...Но ми трябват няколко месеца ,в които да завърша магистратура и детето да свикне с яслата и не знам как да процедирам през това време? Съвети!?Благодаря!

# 668
  • София-Младост
А защо вместо прекратяване не си ползваш натрупания платен отпуск.
След това вече по взамино съгласие се разделяте. Имаш право на 4 месеца обезщетение от борсата, минимално, при определени условия (които предполагам са спазени при теб).
Чак след борсата вече ти ще трябва да си  поемеш здравните осигуровки.

30работни дни в годината"обикновен"  неплатен отпуск се зачитат за стаж.
Отделно имаш право на неплатен за дете 2-8годишна възраст, 6 месеца. Той се зачита за стаж, здравните са за сметка на работодателя.

# 669
Болничен от 23. 10,пуснат на 25.10, но се обработва от 4.11. Според системата. Кога да си очаквам превода? 10 дни след 4.11.или?

# 670
Болничен от 23. 10,пуснат на 25.10, но се обработва от 4.11. Според системата. Кога да си очаквам превода? 10 дни след 4.11.или?
10 работни дни след подаването му в НОИ.

# 671
Здравейте. Детето ми сега навършва две години. Ще тръгва и на ясла скоро. С работодателя ми искам да приключим взаимоотношения по взаимно съгласие и да ми изплати отпуските назад. Мисля че така трябва? Но всъщност мога ли да излезна в неплатен отпуск и колко дълго?
Но да речем ,че напусна сега, може ли все пак да се запиша в бюрото по труда ( така или иначе ще си търся работа)? Ще ми се води ли някакъв трудов стаж? И в месеците,които не работя -трябва да си плащам здравни  осигуровки,за да не загубя здравно осигуряване и тн?
Малко объркано стана...Но ми трябват няколко месеца ,в които да завърша магистратура и детето да свикне с яслата и не знам как да процедирам през това време? Съвети!?Благодаря!
Ако напуснеш по твое желание, няма да можеш да ползваш борсата. По-добре да е по взаимно съгласие. Ако си на борсата, НОИ ще ти плащат осигуровките и няма да е нужно ти да си ги плащаш.

# 672
Minie, благодаря за изчерпателния пост! Днес намерих мейл за въпроси и писах, ще споделя също какво са ми казали. На мен в случая конкретното ми питане към тях беше дали може бабата да е пенсионер.

# 673
  • София-Младост
Ако напуснеш по твое желание, няма да можеш да ползваш борсата. По-добре да е по взаимно съгласие. Ако си на борсата, НОИ ще ти плащат осигуровките и няма да е нужно ти да си ги плащаш.
Не  е вярно това, няма значение дали правоотношението е прекратено по неино желание или по взаимно съгласие. И в двата случая обезщетението е 4 месеца, минимален размер.

# 674
Точно така.
Влияние на размера на обезщетението има ако ви съкратят или уволнят дисциплинарно примерно, или за несправяне с работата.
И обезщетението отново е различно всеки месец, базирано на работните дни в месеца.

Общи условия

Активация на акаунт