Майчинството счетоводно-82

• 36 051
  • 758
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте. Имам 13 дни платен отпуск,той изгаря ли при условие ,че съм в болнични от Лк,които ще ми удължават всеки месец до следващия болничен 45 дни преди раждането?

# 376
  • София-Младост
Не го губиш.

# 377
След майчинството няма да са изгорели  тези дни , така ли да разбирам?

# 378
  • Плевен
Срокът за подаване на декларация е 10.10.
А няма ли изискване в срок от 3 работни дни от промяната в обстоятелствата, старият работодател да уведоми НОИ? Питам, защото в момента ми се бавят нещата заради това. Иначе от новата работа са готови с декларацията за обезщетение в половин размер. И подлежи ли на някаква санкция този, заради който всичко се бави?

# 379
  • София-Младост
След майчинството няма да са изгорели  тези дни , така ли да разбирам?
Да, точно така.

elince987
Това не е промяна в обстоятелствата. Сменила си работа и при новия работодател подаваш съответното приложение, че искаш да получаваш 50% от обезщетението ти, защото детето няма 2 г, а ти не ползваш отпуска за отглежане, а работиш.
Това си е ново обстоятелство и срокът на работодателя за подаване в НОИ е 10 число на месеца, следващ този, в които ти си дала приложението на него.
Да, ще има забавяне, неминуемо е първия път.

# 380
Здравейте. Моля за помощ. На ТД по чл 68 ал1 т1 съм , който изтича на 31.10.19 но към момента съм в болничен от ЛКК- рискова бременност. До колкото разбрах договорът се прекратява с изтичане на срока му. Болничният ми е до 23.10.19 . Та въпросът ми е мога ли да използвам още един болничен за 30 дни въпреки ще ще надмине датата на прекратяването? Благодаря:bowtie:

# 381
  • София-Младост
Здравейте. Моля за помощ. На ТД по чл 68 ал1 т1 съм , който изтича на 31.10.19 но към момента съм в болничен от ЛКК- рискова бременност. До колкото разбрах договорът се прекратява с изтичане на срока му. Болничният ми е до 23.10.19 . Та въпросът ми е мога ли да използвам още един болничен за 30 дни въпреки ще ще надмине датата на прекратяването? Благодаря:bowtie:
Можеш, при теб и да ти бъде прекратен ТД, болничният ще бъде изплатен, тъй като договорът  е срочен.

# 382
Ала-Бала много ти благодаря.

# 383
Здравейте, първа година по майчинство съм.
-Мога ли да работя на граждански договор?
-Ще повлия ли на майчинството?
-Трябва ли постоянният ми работодател да бъде информиран?

Благодаря

# 384
Здравейте, в болничен по майчинство съм от 15 юли. Изплатени ми бяха 13 дни от юли, 2 от август и това е. Осугурена съм при двама работодатели и се оказа, че единият е проверяван в момента и докато не приключи проверката аз пари няма да получа. Попитах в НОИ до кога ще продължи тази проверка, но ми отговориха, че не се знае. Имате ли представа колко време би могла да продължи подобна проверка и законно ли е, заради нея аз да не получавам нищо, при положение, че се осигурявам и при втори работодател?

# 385
  • София-Младост
Напишете запитване до НОИ, защото такава проверка може да се проточи във времето...аз лично нямам опит и представа как и защо се случват нещата в такъв момент.
Ако по някакъв начин този стаж при провервания работодател не ви касае, поне да ви превеждат МРЗ, пък като свърши проверката да си направя изчисленията и да ви преведат разликата.

# 386
И аз съм в същата ситуация- правят проверка на рабптодателя и всеки казва, че не знае кога ще спре. Направо не знам какво да правя.. чудя се, дали да се преместя в друга фирма

# 387
  • Плевен
Благодаря Ала-Бала. Изясни ми се вече Simple Smile

# 388
Здравейте, предварително се извинявам,ако има отговор на моя въпрос,но не го намерих на първата страница и затова ще попитам тук.

Бременна съм в 6 г. с.,но започвам нова работа от понеделник.Намерих информация,според която трябва да имам 6 месеца стаж на новата работа,за да имам право на майчинство.Това означава,че мога да взема болничен най-много за една седмица,защото иначе 45 дена преди термин няма да съм направила 6 месеца в новата фирма.

Ще се радвам,ако има някой в подобна ситуация или е запознат какви са условията и дали това за 6-те месеца е вярно.Иначе имам почти 6 години стаж,с прекъсване,но знам,че това няма значение.

Благодаря предварително!

# 389
Здравейте, предварително се извинявам,ако има отговор на моя въпрос,но не го намерих на първата страница и затова ще попитам тук.

Бременна съм в 6 г. с.,но започвам нова работа от понеделник.Намерих информация,според която трябва да имам 6 месеца стаж на новата работа,за да имам право на майчинство.Това означава,че мога да взема болничен най-много за една седмица,защото иначе 45 дена преди термин няма да съм направила 6 месеца в новата фирма.

Ще се радвам,ако има някой в подобна ситуация или е запознат какви са условията и дали това за 6-те месеца е вярно.Иначе имам почти 6 години стаж,с прекъсване,но знам,че това няма значение.

Благодаря предварително!
Това,което сте прочели не е вярно.Може да вземете болничен,когато решите.Трябва да имате 6 месеца осигурен стаж изобщо през живота си,а не на новата работа.За майчинство 12 месеца също общо,а не на последната работа.Болничния се смята за периода 18 месеца назад,а майчинството за периода 24 месеца назад,като за месеците без осигуряване (ако случайно не сте работили) се взема МРЗ за страната.

Общи условия

Активация на акаунт