Майчинството счетоводно-82

• 35 691
  • 758
  •   1
Отговори
# 735
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Не всеки има вариант за регистрация като свободна професия и има достатъчно проверки след това.Доход също трябва да се докаже като свободна професия и там правят проверки, обикновено някой друг месец или година след майчинството.
Не случайно и тук в темата вече има пропуснали да декларират данни или да платят в срокове и настъпват драми с глоби.

# 736
Не всеки има вариант за регистрация като свободна професия и има достатъчно проверки след това.Доход също трябва да се докаже като свободна професия и там правят проверки, обикновено някой друг месец или година след майчинството.
Не случайно и тук в темата вече има пропуснали да декларират данни или да платят в срокове и настъпват драми с глоби.

Ами тогава какъв вариант е най-добър,терминът ми е първи юни и не мога да си позволя да давам по 300 лева на месец от сега,но не мога и да остана без майчинство,ще трябва да се мисли нещо все пак.

Благодаря за тези разяснения,ще трябва да се интересуваме още и да намерим решение,надявам се да има.

# 737

Значи да разбирам ,че ми казвате ,че НАП и НОИ са ме излъгали и подвели ли ? Защото това което написах ми е информация от тях , направила съм това което казаха и си наех счетоводител да ми декларира всичко при тях всеки месец. Не виждам за какво точно ще ме глобят.

# 738
  • София
Здравейте,
Какви са документи за майчинство се подават при работодателя при осиновяване на дете на 4 г. Детето е било при мен от 23.10 и тръгна на градина на 12.11?
От изчетеното в сайта на НОИ разбрах за приложения № 3, 10, 5.

# 739
Момичета имам спешна нужда от вашата помощ. Много съм притеснена. Бременна съм в 7 седмица и съм в болнични от 2 седмици, понеже не се чувствах добре, а бях и болна. В понеделник съм на работа и мисля, че ще се наложи да кажа поне на пряката ми началничка. Могат ли да ме уволнят или прецакат по някакъв начин, ако кажа толкова рано? Може да ми се наложи пак да отсъствам и трябва да кажа какво се случва. Някъде четох, че до 12та седмица не съм защитена по никакъв начин? Моля ви за информация дали това е така и какво да правя. Благодаря ви!

# 740
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Значи да разбирам ,че ми казвате ,че НАП и НОИ са ме излъгали и подвели ли ? Защото това което написах ми е информация от тях , направила съм това което казаха и си наех счетоводител да ми декларира всичко при тях всеки месец. Не виждам за какво точно ще ме глобят.

Значи освен разходите за осигуровки (много грубо) около 180-200лв на месец, защото от 01.01.2020 ще скочат текущите суми, добавяме и сума за счетоводител.
Ако някой реши да го прави сам, често се пропускат срокове и тук вече има въпроси за глобите, които следват.Някъде да съм споменала теб?
Също така обичайна практика е от НОИ и НАП търсят доход при самоосигуряващи лица, а не просто едно голо осигуряване.Това се надявам да са го обяснили.

# 741
Здравейте! Имам следния въпрос :
Днес взех последния болничен от ЛКК, който е до 13.12 (петък) . 45 дневният ми болничен трябва да започне на 16.12 (понеделник). Какво да правя със тези два дни - събота и неделя ,които остават без болничен?

# 742
  • София-Младост
Днес взех последния болничен от ЛКК, който е до 13.12 (петък) . 45 дневният ми болничен трябва да започне на 16.12 (понеделник). Какво да правя със тези два дни - събота и неделя ,които остават без болничен?
Нищо, ще си почиваш:)
От кога се търси болничен за почивни дни?

# 743
Да разбирам, че не се брои за прекъсване на болничните и няма да има проблем в НОИ?

# 744
  • София-Младост
Никкъв проблем. 45 дневниа ди е нов болниче

# 745
Момичета имам спешна нужда от вашата помощ. Много съм притеснена. Бременна съм в 7 седмица и съм в болнични от 2 седмици, понеже не се чувствах добре, а бях и болна. В понеделник съм на работа и мисля, че ще се наложи да кажа поне на пряката ми началничка. Могат ли да ме уволнят или прецакат по някакъв начин, ако кажа толкова рано? Може да ми се наложи пак да отсъствам и трябва да кажа какво се случва. Някъде четох, че до 12та седмица не съм защитена по никакъв начин? Моля ви за информация дали това е така и какво да правя. Благодаря ви!

# 746
Ако пише в болничния, кажи. Иначе няма нужда за момента, може да изчакаш. Ако държиш да кажеш, вземи уверение с подпис и печат от АГ, че потвърждава бременността ти. Носиш копие в ЧР или счетоводство и искаш входящ номер. Но без да си записана на женска консултация не знам дали АГ има право да потвърди бременността. Най-добре питай утре.

# 747
Нищо, ще си почиваш:)
От кога се търси болничен за почивни дни?

Болничен се издава и за събота и неделя,тъй като не всички работят само от понеделник до петък.
Не съм компетентна по въпросът на GingerG, но считам, че трябва да се има предвид, че тя наистина ще има дупка от 2 дни. Обикновено при дупка и при предишен болничен, ако той е бил с ЛКК, се издава нов, отново с ЛКК, независимо дали е за 1 или 2 дни до 45 дневния.
Аз имах дупка от 5 дни преди 45 дневния и ми се издаде за тях болничен с ЛКК.

Последна редакция: чт, 14 ное 2019, 23:39 от d.k

# 748
Здравейте, предварително се извинявам, ако повтарям въпрос, който скоро е обсъждан, но четох доста назад и не намерих отговор точно на това което ме интересува. Казаха ми, че ако по време на бременността изляза болничен е най-добре да не го прекъсвам до раждането, тъй като при изчисляване на обезщетенията за майчинство той няма да се вземе предвид и ще се изчисляват на база месеците преди болничния, а ако го прекъсна това ще се отрази негативно на обезщетенията, тъй като ще влезе в периода на изчисляване. Според това, което прочетох в темата, ако правилно съм разбрала, не би следвало да е така, предвид че се взема базата, върху която е изчислено обезщетението за болничния, а не получената сума за обезщетение.
Въпреки това, може ли да ми кажете вярно ли е това твърдение или не.
В момента съм в 16гс и след 2седмици изтича 30дневният болничен и не съм сигурна дали има смисъл да се връщам на работа.
Благодаря предварително!

Последна редакция: чт, 14 ное 2019, 23:48 от SweeT DeViL

# 749
Здравейте отново, последният болничен ми беше до 8ми октомври та въпроса ми е дали да очаквам превод на майчинство сега някога ноември или чак декември ❤️💋

Общи условия

Активация на акаунт