Замира ли институцията брак?

• 19 056
  • 624
  •   1
Отговори
# 90
Пропуснала съм тази новост. Това заради хъркането ли?

# 91
Или в друг случай мъжа има 2 деца, имот придобит преди брака чрез дарение, по време на брака дарителя умира и другите му деца искат дял от въпросния имот. Мъжа го изплаща, но при развода жената взима 50%. Решава да не води дела защото така или иначе ще остане за децата му, но пък жената ражда още 3 и решава да даде нейния дял на 2рия си мъж понеже първите две имат макар и 50% от баща си. Сега първите 2 деца трябва да водят дела с майка си защото тя няма нищо от този имот не е работила никога, че и да има някаква част дори от изплащането и не мисли за децата си а за новата любов.

# 92
Alba rosa

Малко преувеличаваш нещата.
Брака няма нищо общо с деленето на сметките.
Това е до хора и до това как ще се разберат за семейния бюджет.
Не знам ти в какво положение си,но опитът ми показва,че такива изказвания идват обикновено от жени,които не работят или взимат много по-малко от мъжа си(главно той подсигурява финансите).Този тип жени не искат да се чувстват безполезни в това отношение,за това казват,че имат общ бюджет.
Аз пък уважавам това да се РАЗДЕЛЯТ разходите,било то по консумативи,наеми,храна,почивки и тн.
Моя мъж хич го няма да прави сметка и да организира каквото и да е-плащане на сметки,пазаруване за през седмицата,почивки...И за това знае,че ми дава една сума за това,това и това и аз се оправям.Но заплатите ни не са на едно и не бих се чувствала добре да е така.Всеки човек има нужда от някаква финансова самостоятелност,не да му се търси сметка къде са изчезнали 50 лв и да трябва да се обяснява за всичко.

# 93
Пропуснала съм тази новост. Това заради хъркането ли?
Иди, иди, чети. Разни доводи, кой заради хъркането, кой не обичал да спи с друг в едно легло. Сигурно е още на първа страница тази тема, не е изстинала.

Не знам, Вервам, никога не съм била от безработните или .. работещите бедни. Много обобщаваш.

# 94
Скрит текст:
Чета и се изумявам.. За какви договори, за какви споразумения говорите... Това е безумно, да не кажа абсолютно идиотско. Да не би вещите ще ви направят по-богати, по-щастливи, след раздяла/развод с даден човек.  Или си казвате като му взема всичко, ще се чувствам по-добре. Няма. Ако някой е решил да си тръгне, няма да се върне заради масата и столовете.
А ако имате дете, така или иначе  всичко е за него, не смятам че някой  разумен родител ще остави детето си на произвола на съдбата.
Скрит текст:
Не ме разбирайте погрешно, не съм против брака, имам против  безумните сватби на кредит, за фейсбук, с по 200 човека, фотографи, торти и  изхвърляне....   Бракът не е сделка, той е отношения, морал и ценности.

Кое всичко е за детето - продадения имот, изхарчените пари? Много обичам да чета за наследства, които се чакат след 40 години.
А на теб може да ти е единствено дете, на него - едно от петте.

Мои приятели са с такъв договор, без да имат брак. Мъжът е искал брак, жената не искала. И затова -  договор, който по някакъв начин да регулира кое чия собственост е.

Чудно ми стана каква е юридическата форма на този договор. Nerd
Завещание?

Защо изобщо им е договор се чудя аз, при положение, че нямат брак.

Аз пък много обичам да чета, как ще взема всичко от баща му, да не дойде друга жена и да ми го вземе. Хич не ми пука и 5 жени след мен да има, с 20 децата. Важно ми е да има баща, който да го обича, подкрепя, който прекарва време  с него и т.н. Аз съм здрава, права и ще работя за финансовата му  сигурност.

# 95
Vervam, това за сметките беше оф-топик. Просто се сетих. Разбира се, че не е задължително едната форма на съжителство да върви в комплект с това, а другата с онова. Освен това, мисля, че доста ясно съм написала, че наблюденията ми са от моя приятелски кръг, а не по принцип.
Твоите обобщения за типа жени, които предпочитали общия бюджет,  може и да са верни. Аз съм била в различни положения през годините, но не и безработна, нито пък безимотна. Та, предположенията, че някакъв вид алчност и мързел ме тласкат ( мен и такива с моето мислене) към подобна форма на хм...разплащане,  предполагам, не са основателни. Така че, ще ме извиниш, ако развалям профила, който си очертала така старателно.

Косите на Вероника, благодаря, ще убия малко време да наваксам с информация относно новите модни течения. Simple Smile

Последна редакция: чт, 22 авг 2019, 16:12 от Анонимен

# 96
Косите на Вероника, е нали са щастливо женени. Какво от това, че не спят в едно легло. Не е защото не се понасят, много се обичат, даже.

# 97
Скрит текст:
Скрит текст:
Чета и се изумявам.. За какви договори, за какви споразумения говорите... Това е безумно, да не кажа абсолютно идиотско. Да не би вещите ще ви направят по-богати, по-щастливи, след раздяла/развод с даден човек.  Или си казвате като му взема всичко, ще се чувствам по-добре. Няма. Ако някой е решил да си тръгне, няма да се върне заради масата и столовете.
А ако имате дете, така или иначе  всичко е за него, не смятам че някой  разумен родител ще остави детето си на произвола на съдбата.
Скрит текст:
Не ме разбирайте погрешно, не съм против брака, имам против  безумните сватби на кредит, за фейсбук, с по 200 човека, фотографи, торти и  изхвърляне....   Бракът не е сделка, той е отношения, морал и ценности.

Кое всичко е за детето - продадения имот, изхарчените пари? Много обичам да чета за наследства, които се чакат след 40 години.
А на теб може да ти е единствено дете, на него - едно от петте.

Мои приятели са с такъв договор, без да имат брак. Мъжът е искал брак, жената не искала. И затова -  договор, който по някакъв начин да регулира кое чия собственост е.

Чудно ми стана каква е юридическата форма на този договор. Nerd
Завещание?

Защо изобщо им е договор се чудя аз, при положение, че нямат брак.
Аз пък много обичам да чета, как ще взема всичко от баща му, да не дойде друга жена и да ми го вземе. Хич не ми пука и 5 жени след мен да има, с 20 децата. Важно ми е да има баща, който да го обича, подкрепя, който прекарва време  с него и т.н. Аз съм здрава, права и ще работя за финансовата му  сигурност.

Това, че ти ще работиш за финансовата сигурност на детето си и се надяваш той да го гледа, няма нищо общо с "ако имате дете, така или иначе  всичко е за него".

# 98
Или в друг случай мъжа има 2 деца, имот придобит преди брака чрез дарение, по време на брака дарителя умира и другите му деца искат дял от въпросния имот. Мъжа го изплаща, но при развода жената взима 50%. Решава да не води дела защото така или иначе ще остане за децата му, но пък жената ражда още 3 и решава да даде нейния дял на 2рия си мъж понеже първите две имат макар и 50% от баща си. Сега първите 2 деца трябва да водят дела с майка си защото тя няма нищо от този имот не е работила никога, че и да има някаква част дори от изплащането и не мисли за децата си а за новата любов.

Такива случаи предполагат,че хората биха се разбрали и без адвокат,чисто по човешки...
Мъжът ми е в близка до описаната ситуация.
Майка му има жилище,което е преписано от родителите и на нея и на бившия и мъж(бащата на моя човек).
Жената се жени след това и ражда дете на другия мъж.Апартамента казва,че ще го пишат 50% на моя мъж и 50% на полу брат му.
По закон обаче,ако някой тръгне да се разправя,моя мъж има не 50%,а 75%.
Но нали всички сме роднини и близки и никой не би се замислил да се разправя.
За протокола,не си мислете,че искам тези пари,жилището се продаде и мъжът ми взе едва 20%,защото направи жест към брат си и другите.
Главната ми мисъл е,че ако хората са Хора,ще се разберат.Ако ли не са,каквото и да направят,все ще са в пререкания.

# 99
  • София
Три години живяхме без брак, след като детето стана на 1 година се оженихме. Знам, че никой не иска да мисли за лошите моменти, но те се случват. Искам, ако се наложи (да не дава Господ) тежките решения един за друг да ги взимаме самите ние, а не роднини. И не, не ми казвайте, че това е черногледство. За 4 години ММ на два пъти беше на косъм от най-лошото. Първият път управляваният от него влак се удари в горящ ТИР, паднал на линията. Миналата есен влакът му се удари в 50-тонна скала, която пак беше паднала на линията.
P.S Сватба не сме правили. Почерпихме 12 души в сряда следобяд в квартална кръчма. Детето пък беше болно, едногодишно и с температура.

# 100
Моят мъж си е взимал болнични, за да гледа... мен. Така че, да, случва се.

# 101
Ами в описания случай няма как да се разберем. Аз съм едно от децата, които майка ми иска да ощети и не съм съгласна другите и децат да получат имота на баща ми. Баща ми цял живот се е борил да за нас.  Сега тя да дава на 2рия си мъж нашия апартамент, който е все пак в центъра на София. Мъжа и също има имоти, деца от преден брак, но не..  тя искала и тя да помогне за общите им деца пък ние със сестра ми сме били големи, семейни да сме се оправяли. Няма да стане! Точно за това чак сега се започва с делата, понеже опаквахме като майка да постъпи разумно и да не се стига до съд

# 102
Има го и това за съжаление. Например позната адвокатка ми е разказвала следния случай:
Мъж и жена си живеят на семейни начала. Имат и дете. Мъжа обаче влиза в болница(не се сещам за причината) и изпада в кома. За да го лекуват им е необходимо съгласието на близък, но тъй като нямат брак жената не се води такава. Детето е малолетно и също не може да даде съгласие. Остава само сестрата, с която пък се съдят за наследство и тя не иска да подписва.
Не знам после какво е станало.

Изобщо всичко е възможно.

# 103
Не знам защо се таи в мен едно убеждение, че мъж, който не предлага брак е страхливец и си оставя вратичка. Изключвам случаите, в които жената изрично е казала, че ненавижда брака. Във всички други случаи, ако един мъж иска наистина да гради семейство с една жена трябва поне веднъж да се пробва да предложи.
Лично аз съм за брака по принцип, но не съм приемала досегашните предложения в живота си поради това, че не съм планирала да прекарвам живота си с конкретните хора, т.е. дори и да сключа брак ще се разведа със сигурност и то не след дълго, но е готино, че са предложили, показали са сериозни намерения. Друга причина, която ме ужасява е, че доста мъже обикновено предлагат брак, за да се започне създаване на семейство и деца, а не бих желала някой да използва подписът като инструмент да ме натиска за деца. Бих сключила брак заради самата сватба, смятам, че е готино, весело, но не бих заблуждавала партньорът си нито, че ще остана с него цял живот, нито че ще му родя деца.

# 104
Ами в описания случай няма как да се разберем. Аз съм едно от децата, които майка ми иска да ощети и не съм съгласна другите и децат да получат имота на баща ми. Баща ми цял живот се е борил да за нас.  Сега тя да дава на 2рия си мъж нашия апартамент, който е все пак в центъра на София. Мъжа и също има имоти, деца от преден брак, но не..  тя искала и тя да помогне за общите им деца пък ние със сестра ми сме били големи, семейни да сме се оправяли. Няма да стане! Точно за това чак сега се започва с делата, понеже опаквахме като майка да постъпи разумно и да не се стига до съд

Ами,аз не виждам нищо нередно в разсъжденията на майка ви.
По написаното от вас съдя,че вие не сте израснала заедно с доведените ви братя/сестри,нали?Иначе нямаше да разсъждавате така.Или поне имате огромна разлика във възрастта,която не ви е позволила да станете близки.

Общи условия

Активация на акаунт