Замира ли институцията брак?

• 19 026
  • 624
  •   1
Отговори
# 75
Мои приятели са с такъв договор, без да имат брак. Мъжът е искал брак, жената не искала. И затова -  договор, който по някакъв начин да регулира кое чия собственост е.

# 76
  • Paris, France
Институцията брак замира в световен мащаб, да. Причините са еманципация на жените, урбанизация, силно увеличената миграция, разводност и намаления брой деца. Също и това, че в повечето държави от развития свят децата, родени извън брак имат същите права като брачно родените.

В България е намаляла емиграцията и съответно се е увеличил броят на сключените бракове. Женим се все по-късно, след дълго съжителство и даже родено от връзката дете. Законите са леко променени за да отразят промените в обществените нагласи и начина на живот.

Препоръчвам на всички двойки обмислящи да имат общи деца и/или брак да посетят нотариус или адвокат по семейно право за да се запознаят с възможните проблеми, с които ще се сблъскат ако се разделят с брак и без брак, с общо дете или без дете. Всеки има различен икономически капитал и възможност да го опази и затова за някои хора брак с даден човек е изгоден, а за други пагубен.

# 77
Категорично съм 'ЗА' брака, приятелят ми също. Искаме да имаме официално наше семейство и дечица. Май съм леко против сватбите, особено след като прочетох малко в раздела 'Сватба' и истерии в които изпадат и напрежението, което излишно си създават. Мечтая си за интимна церемония само с нашите най-близки хора.

# 78
Чета и се изумява.. За какви договори, за какви споразумения говорите... Това е безумно, да не кажа абсолютно идиотско. Да не би вещите ще ви направят по-богати, по-щастливи, след раздяла/развод с даден човек. 

Вещите ще си ме правят толкова щастлива след развода, колкото и преди това. Особено, ако съм си ги купила аз и бившия не ми отмъкне половината след развода. Не искам чужди коли, апартаменти и т.н, но не искам да пипат и моите.
А относно щастието - ами аз си бях щастлива след развода. Бях нещастна преди това. Все пак нали това е смисъла на един развод - да те измъкне от нещастен брак и да те направи по-щастлив

# 79
Абе зависи, на мен нищо не ми отмъкнаха. Не съм изпадала в параноя, но да, явно това е движещата сила. Страхът да не ти вземат нещо.

От друга страна, родителите ми не са ми приписвали имоти и каквото и да е, та нямам какво чуждо да пазя, че да правя справка с адвокати и тем подобни. Само придобитото по време на брака, което не плащам съвсем само аз, то и как точно се оценява кой е плащал, квитанции на лично име ли пазите?  Ама верно какви тънки сметки.

# 80
  • София
Чета и се изумява.. За какви договори, за какви споразумения говорите... Това е безумно, да не кажа абсолютно идиотско. Да не би вещите ще ви направят по-богати, по-щастливи, след раздяла/развод с даден човек.  Или си казвате като му взема всичко, ще се чувствам по-добре. Няма. Ако някой е решил да си тръгне, няма да се върне заради масата и столовете. А ако имате дете, така или иначе  всичко е за него...
Я пак помисли! Мачото може още 3 деца да направи на друга жена. И да не стане така, че неговата част от твой апартамент да се наследи от чуждите за теб деца. Ще е страшен кеф. Една жена на първо място трябва да мисли за своите собствени деца и интереси, защото никога не се знае какво може да й поднесе животът.

# 81
Все ми е тая с брак без брак всичко си е моментно, още повече, че като няма и разбирателство, то подписът не напълно излишен, пак нямаш сигурност.

Че, какво по- голямо неразбирателство от това, единият да не смее да си сложи подписа черно на бяло, че да може хем да е ерген, хем нещо като женен, ама не съвсем? newsm78
Е, защо както той е Ерген така и аз по тази логика Мома😂  Идеята ми е, че сега брака се върна на мода, което е супер, но стана някаква тенденция, да се женят след 2-5м връзка, и след 1,5г развод. То не не ти е минала еуфорията от сватбения ден и минаваш на вълна развод, щото половинката не те допълва вече, няма разбирателство и т.н Не знам, аз мисля, че неглижират брака, нямаш я тази сигурност, няма я тази лоялност, която са имали баба ми и дядо ми да речем. Брак има подпис има, но всичко вече е фалш. Погледни само колко теми има за изневери и любовници, то децата вече нищо не означават какво остава за подписа. Може би не е навсякъде така, може би хората около мен само са така, но аз такива наблюдения имам в последните 3,4,5 години.

# 82
То сигурност и с брак, и без брак, все тая, но нейсе.
В другата тема - пресмятане на парите на мъжа, пък мъжът дотация дава, голям страх, голямо нещо - финансов. В тази - пак пресмятане, да има ли брак, да няма ли, сакън да не се минем.
Аз явно не съм пресметлива, но не съм и алчна, напротив, явно съм доста скромна, та и затова материалните въпроси не ме притесняват. Имам това, което изкарам с двете си ръце. Ама аз съм алтруист и див идеалист, сигурно затова. И не страдам от параноя.
От друга страна, ако се съмнявам и се кахъря да не ми вземе нещо, няма да се женя. И изобщо какво бих правила с човек, от който умирам от страх, сакън да не ме прецака. Ако той оставя усещане у мен за прецакня, няма да се занимавам изобщо, камо ли деца да раждам и бракувания и семейства да правя.

# 83
  • Beyond the stars
Мои приятели са с такъв договор, без да имат брак. Мъжът е искал брак, жената не искала. И затова -  договор, който по някакъв начин да регулира кое чия собственост е.

Чудно ми стана каква е юридическата форма на този договор. Nerd
Завещание?

# 84
Аз съм от НЕженещите се момичета.Никога през живота си не съм мечтала,че ще се омъжа,да не говорим за бели рокли,ресторанти,много гости.Бляк!По-добре ми дайте да скопя стадо овни,отколкото да мина през това...
Не съдя хората,които го правят обаче.За да го направят,значи на тях им харесва и им създава удоволствие и приятни емоции.
Ако мъжът ми държи,бих подписала в гражданското,но със сигурност не бих си сменила името.И това е предпоставка за мнооооого излишни разправии.
От цялата тази дандания ми допада единствено носенето на пръстени.Просто защото е нещо материално,което 2-ма души носят заедно и ги свърза по някакъв начин.Нещо като медальончето за най-добри приятелки(сърчице,което се дели на две).
И така,да обобщя - за мен брака не значи нищо, не свързва хората повече,не прави двама влюбени по-влюбени,нито ги прави повече семейство.
Обичта не се крие в брака и не той е основата за едно щастливо семейство.

п.с. радвам се,че мъжът до мен споделя моите виждания Simple Smile

# 85
Категорично съм ЗА брака,и категорично ПРОТИВ сватбени изпълнения.

# 86
Скрит текст:
Чета и се изумявам.. За какви договори, за какви споразумения говорите... Това е безумно, да не кажа абсолютно идиотско. Да не би вещите ще ви направят по-богати, по-щастливи, след раздяла/развод с даден човек.  Или си казвате като му взема всичко, ще се чувствам по-добре. Няма. Ако някой е решил да си тръгне, няма да се върне заради масата и столовете.
А ако имате дете, така или иначе  всичко е за него, не смятам че някой  разумен родител ще остави детето си на произвола на съдбата.
Скрит текст:
Не ме разбирайте погрешно, не съм против брака, имам против  безумните сватби на кредит, за фейсбук, с по 200 човека, фотографи, торти и  изхвърляне....   Бракът не е сделка, той е отношения, морал и ценности.

Кое всичко е за детето - продадения имот, изхарчените пари? Много обичам да чета за наследства, които се чакат след 40 години.
А на теб може да ти е единствено дете, на него - едно от петте.

Чудно ми стана каква е юридическата форма на този договор. Nerd
Завещание?

Защо изобщо им е договор се чудя аз, при положение, че нямат брак.

# 87
Ами не, точно, Вълшебство. Доколкото знам, връзват си гащите в случай на раздяла и нещо от сорта. Макар че при наличието вече на две деца и толкова години съвместен живот, ако преди са намирали начин да си делят доходите и разходите, сега наистина не ми е ясно как могат да определят кое на кого е.
Всъщност, като казах делене на бюджета, ми прави впечатление, че повечето ни познати двойки на семейни начала си плащат поотделно сметките в ресторант да речем. Не знам как стои въпроса с ток, вода и тн. режийни, но ще ги питам някой ден.
Аз, дали на семейни начала, дали във брак, все съм в общия кюп. Няма мое, няма твое. Може и да греша и да не е това правилният начин за управление на бюджет, но не ми идва отвътре по друг начин.
Като ги гледам тези, които си делят разходите как се терзаят и чудят понякога дали не са прекарали другарчето с някой лев, се чудя защо се мъчат с тия калкулатори. Все си мисля, че ако с някого отношенията ми са толкова делови, че да трябва да си записвам, че му дължа два лева за броколи, а той на мен 5 за ток, ще трябва да спим и в отделни легла.

# 88
  • Пловдив
Аз съм от НЕженещите се момичета.Никога през живота си не съм мечтала,че ще се омъжа,да не говорим за бели рокли,ресторанти,много гости.Бляк!По-добре ми дайте да скопя стадо овни,отколкото да мина през това...
Не съдя хората,които го правят обаче.За да го направят,значи на тях им харесва и им създава удоволствие и приятни емоции.
Ако мъжът ми държи,бих подписала в гражданското,но със сигурност не бих си сменила името.И това е предпоставка за мнооооого излишни разправии.
От цялата тази дандания ми допада единствено носенето на пръстени.Просто защото е нещо материално,което 2-ма души носят заедно и ги свърза по някакъв начин.Нещо като медальончето за най-добри приятелки(сърчице,което се дели на две).
И така,да обобщя - за мен брака не значи нищо, не свързва хората повече,не прави двама влюбени по-влюбени,нито ги прави повече семейство.
Обичта не се крие в брака и не той е основата за едно щастливо семейство.

п.с. радвам се,че мъжът до мен споделя моите виждания Simple Smile
Гледай колко сме различни хората Simple Smile Аз имам брак, но не си смених фамилията. Не знам дали повечето от вас знаят, но докато се подават документи за брак се попълва и един формуляр каква фамилия ще носи след брака, обаче!!!!!!!! и мъжът може да си смени фамилията с тази на жена си. Що да не? И брак сключихме и голяма сватба, 120-130 души, и от цеееееееелия калабалък - пръстените. Не си носим халките, много убиват Simple Smile

# 89
Всъщност, като казах делене на бюджета, ми прави впечатление, че повечето ни двойки на семейни начала си плащат поотделно сметките в ресторант да речем. Не знам как стои въпроса с ток, вода и тн. режийни, но ще ги питам някой ден.
Аз, дали на семейни начала, дали във брак, все съм в общия кюп. Няма мое, няма твое. Може и да греша и да не е това правилният начин за управление на бюджет, но не ми идва отвътре по друг начин.
Като ги гледам тези, които си делят разходите как се терзаят и чудят понякога дали не са прекарали другарчето с някой лев, се чудя защо се мъчат с тия калкулатори. Все си мисля, че ако с някого отношенията ми са толкова делови, че да трябва да си записвам, че му дължа два лева за броколи, а той на мен 5 за ток, ще трябва да спим и в отделни легла.
E то и спането в отделни легла вече било норма, имаше тема скоро, не разбра ли ти?

Общи условия

Активация на акаунт