Замира ли институцията брак?

• 18 984
  • 624
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Скрит текст:
Омъжена съм от 12 години, заживяхме заедно 3 години преди това, а сме заедно от мнооооого години - повече от 20 г.
Не държах на брака, но се омъжих, тъй като човека до мен го искаше. Отклоних първите му две предложения, но след като получих третото реших, че няма да откажа и щом той го желае ще го направя.
Това е любовта на живота ми. Имали сме и трудни моменти, в които любовта ни е изпитана. Имаше кризисен период, в който бяхме разделени, но когато има любов всичко се преодолява.
Казвала съм много пъти, че ако се случи да се разделим, не искам нищо. Щом нямам НЕГО, какво ако имам апартамент, кола...
Може да звучи глупаво, но това според мен е правилната позиция на човек, който истински обича.
Всичко останало с подписани договори, уреждащи финансовата страна на една връзка, са ми меко казано грозни.
Семейните отношения (с и или без брак, визирам двойка решила да бъде заедно и още повече с дете) не са бизнес отношения.

Не само звучи, то си е глупаво отвсякъде, освен ако не смяташ да се самоубиеш ритуално веднага след раздялата, че да нямаш нужда от нищо.
И ако имаш деца- да се оправят както намерят за добре, ако ще да ги вземат социалните.

# 61
Еех, АбсурТ, АбсурТ, пак не приемаш чуждото мнение. Разбери, че хората имат различни виждания за „правилно” и „неправилно”. Много по-лесно ще ти е, когато приемеш, че хората имат различни позиции. Теб цитирам, по памет. Wink

Последна редакция: чт, 22 авг 2019, 13:49 от BornToBeHappy

# 62
Според теб ще съм много по-добре, ако живея в дворец, макар и сама. Правилно ли те разбрах?
Имам роднини, които няма да ме оставят на улицата. Имам работа и ще се справя. Не бих оставила детето си (за което се боря повече от 6 години да родя такова) да ми го вземе някой.
Кратко и ясно отговарям по темата: институцията брак не замира. Друг е въпроса, че някой я използват за уреждане на финансови отношения.

Успех на всички, качили се на тази въртележка в живота. Обичайте, уважавайте човека до себе си и прощавайте, ако се наложи.

# 63
  • София
Еех, АбсурТ, АбсурТ, пак не приемаш чуждото мнение. Разбери, че хората имат различни виждания за „правилно” и „неправилно”. Много по-лесно ще ти е, когато приемеш, че хората имат различни позиции. Теб цирирам, по памет. Wink
Е, хубава работа- как да прегърна чуждото мнение, като мисля точно обратното? newsm78
Авторката на поста пише, че твърдението ѝ може да звучи глупаво и аз потвърждавам, че според мен наистина е така. И давам аргументи, но къде видя да пиша, че ѝ забранявам да мисли така и ѝ заповядам да приеме моята позиция?
Цитат на: MarianaKV
Според теб ще съм много по-добре, ако живея в дворец, макар и сама. Правилно ли те разбрах?

Не, съвсем нямам това предвид!
Казвам, че ако се стигне дотам, да се развали семейството и да останеш сама, е по- добре да имаш жилище и удобства, за да отгледаш като бял човек децата си, а и ти да се чувстваш така, след като си дала всичко от себе си за създаването на благата.
Това, да излезеш от брака гола като пушка и да чакаш на роднините да не те оставят на улицата, е несериозно отвсякъде. Те може да помогнат, но не и да те поемат изцяло.
От друга страна- ако всичко материално оставиш на него, той и детето може да вземе, защото ще докаже възможности за нормално отглеждане, а не нямащ нищо и разчитащ на този и онзи. Peace

Последна редакция: чт, 22 авг 2019, 13:55 от absurT

# 64
Еех, АбсурТ, АбсурТ, пак не приемаш чуждото мнение. Разбери, че хората имат различни виждания за „правилно” и „неправилно”. Много по-лесно ще ти е, когато приемеш, че хората имат различни позиции. Теб цитирам, по памет. Wink
Нямам нищо против мнението ѝ, но наистина възниква въпроса - защо детето/децата да останат на улицата? То хубаво не иска нищо, ама децата си искат покрив и храна, поне. Защо трябва да обикалят по роднини и да се свират в една стая, като си имат дом? Раздялата е тежка и за децата, колкото са по-малко промените, толкова по-добре за психиката им. Мъкненето по имоти на родата, която да ги приютява не е нещо, което се отразява добре.

Затова не разбирам смисъла от това да остави всичко на мъжа си, за да се разположи с новата си жена и децата ѝ, примерно, а нейното дете/деца да са номади, при положение, че така или иначе са съумели да им осигурят дом.

Човек освен романтичен, трябва и да е малко практичен, когато има деца. Не може да гледаш само собствените си желания.

# 65
Всичко останало с подписани договори, уреждащи финансовата страна на една връзка, са ми меко казано грозни.
Семейните отношения (с и или без брак, визирам двойка решила да бъде заедно и още повече с дете) не са бизнес отношения.

Само с това не съм съгласна. Грозни са, защото не ти се е случило да влезеш в брак, да финансираш общ дом със собствени средства, а след това да излезеш от него, като собственик само на половината имот, защото половинката ти е влязла в същия този брак гол, като пушка разчитайки само на твоите финанси, за които ти си се трудила. Ти може да не искаш нищо, но има хора, които гледат да се облагодетелстват след развода по всякакъв начин.

# 66
  • При семейството си

не знам дали правилно се изразих, имам предвид Договор с половинката ти, където се споразумявате за общите ви вещи, има юридическа стойност. Не говоря за подписа в общината.

И каква е причината да си готова да подпишеш "споразумение за общите вещи" вместо брак, като той точно общите ви вещи защитава?

Тази тема не за пръв път бистрим и всеки има аргументи, с които защитава виждането си.
Аз съм за семейството- с подписа, с еднаквата фамилия, със СИО. Трябва смелост, за да го направиш- поемаш официално отговорност.
Тънките сметчици със съжителство на семейни начала не го уважавам.

От Семейния кодекс:

Чл. 18. (1) Режимите на имуществените отношения между съпрузите са:
1. законов режим на общност;
2. законов режим на разделност;
3. договорен режим.
(2) Законовият режим на общност се прилага, когато встъпващите в брак не са избрали режим на имуществените си отношения, както и ако са непълнолетни или ограничено запретени.
(3) Режимът на имуществените отношения се регистрира по реда на чл. 19.
(4) Режимът на имуществените отношения може да бъде променян по време на брака. Промяната се отбелязва в акта за сключване на граждански брак и в регистъра по чл. 19.

# 67
  • Варна
НСЧ, защото явно още няма дете. Много е вероятно като има да си промени мнението.

# 68
Аз забелязвам, че хората все повече сключват брак.

Аз БЯХ против брака. Не виждах нито смисъл, нито вярвах в него. С бившия нямах никакви намерения. Бях против за себе си, но се възхищавах буквално на тези, които вярват в него.
Не исках да си помисля да си сменя фамилията, която ми е дал баща ми с някаква, която нямам нищо общо с нея? От какъв зор ? Така мислех, НО->

Вече съм за брака, но сватба не искам.
Искам да сме с еднаква фамилия, искам да съм "Съпругата", а не приятелката, партньорката, жената, която е майка на детето му и т.н
Искам той да е мъжът ми, ама не , защото е мой е, а защото това е МЪЖЪТ.
Знаете ли кое променени мнението ми ?
Човекът, с когото съм, той без да осъзнава го промени. Традициите в семейството му, хората , които са го създали и възпитали. Бих искала да съм едно цяло и да се обвържа с този човек.
При мен беше до усещане, така го усетих , така го чувствам.
Апартамент си купихме, все още нямаме брак. Чакам го да удари коляното в пода, ама не знам кога Grinning

# 69
Какъв е спорът, за или против брачните договори ли? Че нещо не разбрах?

# 70
  • Beyond the stars
Ние сме в режим на разделност и много се колебаех за фамилията, ама заради табелката на вратата я сложих с тире да я има Grinning
Ако не бях, сигурно и женена нямаше да покрия критериите на някого за семейство, пък аз мисля, че семейство имахме дълго, дълго преди заветния подпис.

# 71
  • Маниакалното чистене е признак за неудовлетвореност.

Аз БЯХ против брака....

Вече съм за брака....Чакам го да удари коляното в пода, ама не знам кога Grinning

Дано да е скоро

Последна редакция: чт, 22 авг 2019, 16:00 от dias

# 72
Честно да си кажа, по едно време исках брак, не толнова заради подписа и роклята, колкото заради пръстена, многи исках пръстен имах някакви очаквания, които останаха празни в крайна сметка. И сега може би не ми се иска брак, всъщност не го мисля дори. Все ми е тая с брак без брак всичко си е моментно, още повече, че като няма и разбирателство, то подписът не напълно излишен, пак нямаш сигурност.

# 73
  • София
Все ми е тая с брак без брак всичко си е моментно, още повече, че като няма и разбирателство, то подписът не напълно излишен, пак нямаш сигурност.

Че, какво по- голямо неразбирателство от това, единият да не смее да си сложи подписа черно на бяло, че да може хем да е ерген, хем нещо като женен, ама не съвсем? newsm78

# 74
Чета и се изумявам.. За какви договори, за какви споразумения говорите... Това е безумно, да не кажа абсолютно идиотско. Да не би вещите ще ви направят по-богати, по-щастливи, след раздяла/развод с даден човек.  Или си казвате като му взема всичко, ще се чувствам по-добре. Няма. Ако някой е решил да си тръгне, няма да се върне заради масата и столовете. А ако имате дете, така или иначе  всичко е за него, не смятам че някой  разумен родител ще остави детето си на произвола на съдбата.
Не ме разбирайте погрешно, не съм против брака, имам против  безумните сватби на кредит, за фейсбук, с по 200 човека, фотографи, торти и  изхвърляне....   Бракът не е сделка, той е отношения, морал и ценности.

Последна редакция: чт, 22 авг 2019, 15:22 от Danndel

Общи условия

Активация на акаунт