Замира ли институцията брак?

• 19 104
  • 624
  •   1
Отговори
# 360
  • Paris, France
Аз пък не познавам мъже, които да не искат децата си, даже напротив. Имаме един случай даже, в който на познат приятелка забременя от него, но беше омъжена и детето се води на съпруга, а не на истинския баща. Той много тежко го прие, защото тя не пожела да се разведе и детето си остана с имената и в семейството на законния съпруг.

А откъде знае, че продуктът от тази бременност е негово дете, а не на съпруга....... или някой друг? Законът в България не му ли дава право да оспори бащинството? Ако се докаже, че детето е негово го записват като баща и има право на свиждане, смесено гледане, родителски права, наследство. Мой познат оспори бащинството на съпруга и сега се съдят за издръжки, права.

Чудя се кой мъж ще гледа жена си с надут от друг мъж корем, че и ще живее с него и чуждото дете. Или не се досеща, може би.

Жената има ли деца с мъжа си?

Имах позната, чийто съпруг не можеше да има деца. Тя започна връзка със шефа си, забременя и тъкмо да се изнася той се разболя, та от жал остана с него до смъртта му, като истинският баща я натискаше да заживяват заедно. След смъртта на мъжа и реши, че бащата е досаден и не заживя с него, но той много и помагаше и направо и гледаше детето.

# 361
  • Пловдив
Законът в България не му ли дава право да оспори бащинството?
При брак - не. Могат да оспорват само двамата съпрузи и - от 2009 насам - детето, след като навърши 14 години.

# 362
  • Paris, France
Законът в България не му ли дава право да оспори бащинството?
При брак - не. Могат да оспорват само двамата съпрузи и - от 2009 насам - детето, след като навърши 14 години.

И тук е било така допреди 20-30 години. Сега всеки може да оспори бащинство. Хубаво е младежите, хойкаши с женени жени и искащи деца да знаят как стоят нещата.

# 363
Тереса, а какво точно значи да е "законно" или "незаконно" и какво става, ако "всичко" е "незаконно"?

Скрит текст:
Нали не си трол?
В Република България за законен се признава само гражданският брак.
А дали съм трол, не, не съм. Фея магьосница съм обаче....( мъжът ми така ми казва в леглото)

# 364
  • France
Когато имаш признато дете, дали в брак или в съжителство си законово отговорен към него. Отношенията между партньорите ги регулира брака.
Няма нужда от подпис, ако сте сигурни, че ще живеете щастливи до 100 години. И ще умрете едновременно. За всичко друго има мастер карт. Пардон - брак.
Той нито ви гарантира щастие и любов, нито е някаква лоша поличба, която непременно ще ви раздели.

# 365
За мен най-важното си остават отношенията между хората. Като минала през развод с три малки деца знам, че истината е там Simple Smile Вярвам в брака, но също и в развода, ако нещата не вървят.

Ще ми е кофти, ако децата ми не се женят Sad Ходи ми се на сватби Simple Smile

# 366
Бианка, с такъв дуализъм ще отвориш нова школа във философията 😁 Ще трябва да променят брачната клетва "...докато обстоятелствата ни разделят" 😁

# 367
Бианка, видя ли спам-темата за сватбата на Джулая? (За сватбарски настроените). Smiley

# 368
  • София
[quote author=Nevena Virolan

А откъде знае, че продуктът от тази бременност е негово дете, а не на съпруга....... или някой друг? Законът в България не му ли дава право да оспори бащинството? Ако се докаже, че детето е негово го записват като баща и има право на свиждане, смесено гледане, родителски права, наследство. Мой познат оспори бащинството на съпруга и сега се съдят за издръжки, права.

Чудя се кой мъж ще гледа жена си с надут от друг мъж корем, че и ще живее с него и чуждото дете. Или не се досеща, може би.

Жената има ли деца с мъжа си?
[/quote]

Не е споделял подробности, но и двамата си знаят, че детето е негово. Жената има и друго дете от съпруга си. В България не може да оспориш бащинството в брак. А явно съпругът си обича жената и е щастлив, че е избрала да остане с него и общото дете, въпреки изневярата. То и двамата я искат и с двете й деца, но тя си избра да остане при съпруга. Моя познат го отряза напълно, не поддържат никаква връзка, нито му дават да контактува с детето.

# 369
В България не може да оспориш бащинството в брак.

Естествено, че можеш.

Оспорване на бащинство

Чл. 62. (1) Съпругът на майката може да оспори, че е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от узнаване на раждането.
(2) Майката може да оспори, че съпругът и е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до една година от раждането.
(3) В случая по чл. 61, ал. 2, ако оспорването на бащинството на втория съпруг бъде уважено, за баща на детето се смята първият съпруг. Първият съпруг и майката могат да предявят иск за оспорване на бащинството до една година от узнаването на решението, но не по-късно от три години от влизането му в сила.
(4) Детето може да оспори бащинството до една година от навършването на пълнолетие.
(5) Не се допуска оспорване на бащинството, когато детето е родено при условията на асистирана репродукция, ако съпругът на майката е дал информиран писмено съгласие за извършването и.

# 370
  • София
Да, могат да оспорват двамата съпрузи, но те искат да си останат в брака и някакъв външен не може нищо да оспорва.

# 371
Все ще се намери доброжелател да им размъти семейнито щастието с истината пред детето.

# 372
Моя приятелка живееше без брак десетина година, има и дете. Случи се огромно нещастие и партньорът й почина в чужбина. Тя не му се явява никаква по документи. Потече една 2-3 годишна сага и пак не знам дали всичко се оправи, застраховки, наследства и т.н. Така че поне заради това си струва.

# 373
  • Пловдив
Моя приятелка живееше без брак десетина година, има и дете. Случи се огромно нещастие и партньорът й почина в чужбина. Тя не му се явява никаква по документи. Потече една 2-3 годишна сага и пак не знам дали всичко се оправи, застраховки, наследства и т.н. Така че поне заради това си струва.

Ако са имали дете  къде е проблема? Детето е законен наследник без значение дали е родено в брак или не, а тя е негов законен попечител и разпоредител с наследството на детето от баща му, до навършване на пълнолетие на детето, освен ако със завещание не е определено друго (разделяне на наследството между майката и детето или между дях и трети лица).

# 374

Не, съвсем нямам това предвид!
Казвам, че ако се стигне дотам, да се развали семейството и да останеш сама, е по- добре да имаш жилище и удобства, за да отгледаш като бял човек децата си, а и ти да се чувстваш така, след като си дала всичко от себе си за създаването на благата.
Това, да излезеш от брака гола като пушка и да чакаш на роднините да не те оставят на улицата, е несериозно отвсякъде. Те може да помогнат, но не и да те поемат изцяло.
От друга страна- ако всичко материално оставиш на него, той и детето може да вземе, защото ще докаже възможности за нормално отглеждане, а не нямащ нищо и разчитащ на този и онзи. Peace

На теория добре, но на практика трябва да е много частен случай в днешно време да изплатиш жилище в някой от големите градове, докато все още си с малки деца. Имам предид само със собствени средства и сили, придобито наистина по време на брака, "без  да чакаш на роднините" - да наследиш/да ти припишат гарсониерката от баба, да се продаде някой имот, че да ти дадат парите, за да си платиш поне първоначалната вноска. Не е чак толкова голяма далавера да те остаеят с малко дете да плащаш сама ипотеката или свободен наем  на "семейното" жилище, а пък никой съд в България няма да постанови бащата да го плаща, ако няма възможност, даже и за половината сума се съмнявам, че могат да го задължат. А повечето българи наистина нямат възможност да изплащат 2 жилища, ако им налага да изплащат и жилището, в което живеят самите те и евентуалното им ново семейство. Повечето семейства без помощ от роднини, докато изплатят едно единствено, децата им стават пълнолетни. Тези пък, които са в състояние да изплатят жилище или повече в рамките на малкокогодишен брак с малко дете, обикновено са достатъчно умни, че да си защитят имуществото, и само по своя воля биха дали жилище, в което да живее бившата съпруга.

Реално предлагаш жената да разчита на милостта на роднините на мъжа, вместо на собствените си роднини, ако те не са ѝ дали нищо. Почти с еднаква вероятност (някои фаворизират мъжките наследници все още) е и жената, и мъжът да се сдобият с наследствено жилище или родителите им да им дадат пари за жилище. Съвсем е възможно и двамата да получат от родителите си само опцията за живеене в детската стая.

Общи условия

Активация на акаунт