Студенти в Холандия/Нидерландия - 6

• 65 747
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
Малкият дявол... Стискам палци да е добре детето. Тук четящите, живеещи в Холандия ще кажат (надявам се )  конкретно как да действате, предполагам събитието е регистрирано и се знае номера на колата която я е ударила.
Всеки холандец има гражданска, дъщеря Ви има право да предяви пред застрахователя му претенции за обезщетение на материалните щети - колелото и моралните вреди - стрес, болки и страдания, преглед, възстановяване....
В такъв случай е полезно да имаш застраховка, която да ти дава и правна помощ, един адвокат би бил безценен в случая, но и без него, мисля, че не би следвало да има проблем да получи обезщетение за причинените морални и материални щети.

А Росс се е включила междувременно....
Дано е регистрирано и да може да се докаже - свидетели, камери и т.н.
Нека първо се оправи от стреса, в спешното ще я прегледат, и ще го мислите.
В Холандия правото е, обикновено,  на страната на колоездача

# 421
Дори не поставям под съмнение, че е регистрирано. Шофьорът не би посмял да избяга.
Със сигурност е оказал помощ и съдействие.

Мисля, че и полицаите ще й разяснят какви са й правата. Ако не е идвала полиция в Бърза помощ пак ще й рзяснят

# 422
Моля за съвет, ако на някое дете му се е случвало. Дъщеря ми я блъснала кола педи малко. Слава богу е добре, само натъртена и колелото е със смачкана предна гума. Сега чака в бърза помощ за преглед. Има ли нещо, което
 е важно да се направи в тази ситуация. Няма застраховка, само с ЕЗОК е.

Съжалявам за инцидента, който се е случил на дъщеря Ви. Случи ми се почти същото нещо преди 2 години точно по това време. Най - важното е да се извика полиция в момента на инцидента, ако не го е направила тогава веднага след болницата да отиде и да подаде жалба в полицията. Много е важно наистина да го направи, голяма вероятност има да и кажат да не се занимава, защото няма смисъл, понеже шофьорътне бил избягал но съветвам да не ги слуша и да си напише всичко. (Казаха ми, че ако не е hit and run, нямало какво да направят и да не съм си губела времето да пиша.)
Аз направих грешката да не направя нищо, защото на момента бързах за изпит, а ме блъсна камионът за боклук на пешеходна пътека. След това полицаите не желаеха да ми помогнат по какъвто и да е начин както обясних, но не биваше да ги слушам. Смятам, че в държава като Холандия всеки трябва да си понесе последствията и ако тя подаде сигнал в полицията, нещата ще се задействат.
Успех!

# 423
Благодаря ви много за бързото включване. Жената, която я е ударила   е попълнила някакъв формуляр (протокол) за инцидента, взела е данните на дъщеря ми и е снимала ЕЗОК. После я завела в бърза помощ и е изчакала докато мине прегледа. Полиция не е идвала. Дъщеря ми е доста стресната и уплашена и разказът и е малко объркан, но предполагам че щом шофьорът на колата е попълнил този протокол, съответно ще се  задействат нещата.

# 424
Дъщеря Ви разполага с екземпляр от този протокол, нали?

# 425
Ох, съвсем се притесних. Впоследствие, протоколът са и го донесли в квартирата за да го подпише и са оставили копие. Ако някой може да помогне с превода ще съм благодарна, но от това което виждам, явно тя ще е виновната страна (дано греша), а в колата е имало бременна жена, което сигурно също е от значение.

# 426
Ох, съвсем се притесних. Впоследствие, протоколът са и го донесли в квартирата за да го подпише и са оставили копие. Ако някой може да помогне с превода ще съм благодарна, но от това което виждам, явно тя ще е виновната страна (дано греша), а в колата е имало бременна жена, което сигурно също е от значение.

Дъщеря Ви подписвала ли е нещо, което не знае какво е или все още не?

# 427
Точно така, подписала е нещо на холандски, без да знае какво е явно. Не знам какво да кажа.

# 428
Ваня, в протоколите няма виновна страна. Те удостоверяват фактите. Вината се решава обикновено между застрахователите, а ако не се разберат- в съда. Само в БГ и в Румъния, за Сърбия не съм сигурен, в протоколите , (полицейски) има графа виновен, навсякъде другаде не е полицаят органът, определящ вината.
В този ред на мисли, вината може да е споделена 50/50. може да е 70/30, дори 95/5, според договорките, на базата на фактите.
Затова казвам, че това си е работа за адвокат. Иначе остава просто така, едва ли някой го е грижа , че друг не си търси правата...

# 429
  • La casa de Mickey Mouse
Голяма грешка е направила да подпише протокола. Освен това, водача на МПС няма никакво право да изиска от дъщеря ви и да снима ЕЗОК. Дай да видим какъв е протокола. Може и да го разчетем.
StefanB, прав си че няма виновна страна, но най-важни са скицата на инцидента и описанието. Ако някоя от страните не е съгласна не се подписва и се вика полиция. В случая момичето се е подписало и се е съгласил с написаното, което е ясно, че може да е всичко.

# 430
Ваня, в протоколите няма виновна страна. Те удостоверяват фактите. Вината се решава обикновено между застрахователите, а ако не се разберат- в съда. Само в БГ и в Румъния, за Сърбия не съм сигурен, в протоколите , (полицейски) има графа виновен, навсякъде другаде не е полицаят органът, определящ вината.
В този ред на мисли, вината може да е споделена 50/50. може да е 70/30, дори 95/5, според договорките, на базата на фактите.
Затова казвам, че това си е работа за адвокат. Иначе остава просто така, едва ли някой го е грижа , че друг не си търси правата...

Въпреки графата в протоколите, и у нас дори те не доказват вина по безспорен начин. И у нас нещата се решават при спор в съда. Освен това чуждият гражданин не е длъжен да знае езика на държавата, в която пребивава и когато подписва документ, той следва да му бъде предеден. Винаги може да посочи, че не е знаел какво подписва. Преди седмица само имах такова дело с италианец - знае говорим български, но писмен - не. Актът му, по друг повод съставен, падна само на това основание - липса на превод и непредоставяне на възможност за участие в процеса и защита при това положение. Това не е нашенска приумица. Нашият АПК е базиран върху европейското законодателство.
Станалото до тук - станало. Протокола го пуснете в превод на английски и от там можете да го преведете на български, ако нямате преводач директно от холандски, който може да ви окаже професионална помощ за качествен превод.
...
Съквартирантка на сина ми миналата година претърпя подобна злополука. Ходи в спешна помощ и с това се приключи за нея. Германка беше. Няма холандска застраховка. Имаше някаква немска.

Последна редакция: вт, 10 дек 2019, 15:12 от Judy

# 431
Vania_k, съжалявам за случката с дъщеря ви. Надявам се да сте направили застраховката liability insurance за която се говореше тук преди началото на учебната година.

Вижте тази статия, в която се говори за инциденти и отговорност
https://www.google.com/amp/s/bicycledutch.wordpress.com/2013/02/ … -netherlands/amp/

Не се ядосвайте толкова за подписа, детето Ви е ДОБРЕ!

# 432

Въпреки графата в протоколите, и у нас дори те не доказват вина. И у нас нещата се решават при спор в съда. .
...
Съквартирантка на сина ми миналата година претърпя подобна злополука. Ходи в спешна помощ и с това се приключи за нея. Германка беше. Няма холандска застраховка. Имаше някаква немска.

В Холандия при спор нещата много рядко се решават в съда, решават се между компаниите. Ако компаниите не се споразумет може да се сигне до съд. Едно такова дело е доста скъпо и тягостно, та не вявам на много хора да им се занимава. Незнанието на езика не е оправдание, не се подписва документ, чието съдържане не познаваш. Пак казвам важна е скицата в документа, за разчитането на която не е нужно знанието на какъвто и да е език. Искрено се надявам, да не изкарат детето виновно, зашото холандката може да го осъди да плати голма сума.

# 433
То и в България ако нещата се решат от застрахователя - остават до там. Ако обаче страна е несъгласна - си се ходи в съда. Няма как, нищо, че е скъпо. И в България не е евтино и бързо, но когато страните не се споразумеят - това остава.
Но това е без значение. Всеки случай - за себе си. Този още не го знаем какъв е. Ако има скица, то тя е част от писмен документ, за който важат правилата за документите, формата на съставянето им и участието на заинтересованите страни в издаването им, както и запознаване със съдържанието им. Майката дори не е наясно какво е станало точно и какви документи са били съставени и, респективно, подписани, какво е било съдържанието им. От гадаене няма смисъл.
Добре, че детето е живо и здраво. Като се видят останалите неща - може да се обсъжда и нещо по-конкретно.

Ваня, моят син миналата година ползва безплатна медицинска помощ в поликлиниката за студенти. Имаше само ЕЗОК и си носеше нея. Беше за преглед. Изписаха му и лекарство.

Застраховката, за която пише second, е много удобно да я има човек. Моят човек си направи такава, да му е мирна главата.

Последна редакция: вт, 10 дек 2019, 15:13 от Judy

# 434
Майката е запозната със ситуацията, за съжаление по документите подписани от детето, от скицата и последващите описания е видно, че детето е виновно. Пак казвам според документите. Не са описани дори щетите по велосипеда, нито нараняванията на детето, написано е че няма такива. Описани са само повредите по колата, предпоагам ще придевят иск за тези щети, както може би и за емоционални травми. Дано изляза лош пророк, но познавайки холандците, няма да пропуснат шанса да вземат някой лев

Общи условия

Активация на акаунт