Студенти в Холандия/Нидерландия - 6

• 65 645
  • 738
  •   1
Отговори
# 435
То може и наистина да е виновно. Съжалявам, че го казвам, но има и такива ситуации. Не винаги автомобилистът е крив. Имах лично такова преживяване. Аз карах колата. Слава Богу човекът с колелото не се е опитвал да лъже за фактите. То и свидетели си имаше. Въздържам се да обсъждам случай, който не познавам. Майката също не е наясно. Няма как да бъде. Не е била там.
Въпреки, че студентката е подписала протокол, това не я лишава от правото да доказва други обстоятелства, стига да има такива и да може да ги установи - свидетели на случката, например, данни от медицинския преглед за състоянието й, експертизи и т.н.
Сигурно ще имат претенции тези, с автомобила. Нормално е да имат, особено ако шофьорът счита, че не е негова вината.
Така или иначе, предстои им на студентката и родителите й да разберат какъв ще е ходът на другата страна.

# 436
Мини, нали затова е тази застраховка която децата плащат - покрива рискове от щети причинени по тяхна вина. Едва ли има дете, което да не плаща такава застраховка . Тя би трябвало да върши работа в конкретния случай, нали ?
Ваня, малкия дявол е било, дано не се е стреснало детето  и бързо да преодолее преживяното.

# 437
  • La casa de Mickey Mouse
Мини, нали затова е тази застраховка която децата плащат - покрива рискове от щети причинени по тяхна вина. Едва ли има дете, което да не плаща такава застраховка . Тя би трябвало да върши работа в конкретния случай, нали ?
Ваня, малкия дявол е било, дано не се е стреснало детето  и бързо да преодолее преживяното.

Точно така, тази затраховка покрива физически щети. Ако има емоцинални вреди или ранени, тази застраховка не покрива.

То може и наистина да е виновно. Съжалявам, че го казвам, но има и такива ситуации. Не винаги автомобилистът е крив. Имах лично такова преживяване. Аз карах колата. Слава Богу човекът с колелото не се е опитвал да лъже за фактите. То и свидетели си имаше. Въздържам се да обсъждам случай, който не познавам. Майката също не е наясно. Няма как да бъде. Не е била там.
Въпреки, че студентката е подписала протокол, това не я лишава от правото да доказва други обстоятелства, стига да има такива и да може да ги установи - свидетели на случката, например, данни от медицинския преглед за състоянието й, експертизи и т.н.
Сигурно ще имат претенции тези, с автомобила. Нормално е да имат, особено ако шофьорът счита, че не е негова вината.
Така или иначе, предстои им на студентката и родителите й да разберат какъв ще е ходът на другата страна.

В никакъв случай не казвам кой е крив и кой е прав, прави ми впечатление, че са описани само щетите по колата, но не и по колелото, както и предполагам, че ще бъдат претендирани и други вреди (като емоционален стрес и т.н. на пътниците в колата; да не говорим, че в колата е имало и бременна жена). Просто не ми хаесва как е попълнен протокола, липсва поне според мен съществена информация, като полето за щети и вреди не е оставено празно, за да може тази информация да бъде попълнена на по-късен етап, а директно е посочено, че няма щети. Събитието става на кръстовище, няма посочено какво е показвал сфетофара. Ако е нямало такъв, колоездачите са винаги с предимство. Там със сгурност има и фитспат (може и пешеходна пътека), та не знам, не ми е много наред този протоко. Както не ми е наред, че веднага притесняват детето да подпише протокола, който то явно не разбира и е все още под стрес. Холандци, нормално е за тях, няма какво друго да кажа.

# 438
Дано детето се съвземе бързо емоционално и всичко се размине.

Когато децата имат проблем с друга страна, било произшествие или счупят нещо на съседа , или нещо за което не са сигурни какви са им правата/ задълженията. 
Могат да се обърнат към juridisch loket  за юридически съвет.
Въпросната застраховка трябва да им покрива консултацията. Отделно има безплатни консултации по почти всякакви въпроси за лица с ниски доходи. Говорят английски. Звънят и питат” Мога ли да получа консултация по еди какъв си въпрос и тя безплатна ли е ( студент съм имам едиква си застраховка).

Силно стискам палци на Ваня, нещата да се разминат и детето да преживее бързо стреса и да няма други последици !

# 439
Благодаря на всички за съпричастността. Утре ще говоря по-подробно с дъщеря ми, като и мине изпита и като се поуспокои малко. Но това, което разбрах с помощта  на ross и mini mause от текста в протокола е, че вината е изцяло нейна, описани са щети на колата, без да са описани нейните наранявания и щетата по колелото,  отнемане на предимство и др. Утре ще видим откъде да започне, дали първо да говори с консултант от университета или направо да потърси варианта за безплатна юридическа помощ. Да разберем какви щети покрива тази застраховка, която има. Важното е, че все пак не се е случило нещо по-лошо.

# 440
Ваня, в Холандия закона защитава колоездачите. Дъщеря ти ще е виновна, само и единствено ако е имало сфеофар и той е светел червено за дъщеря ти. Няма друг вриант, при който дъшеря ти да е виновна. Колоездачите са винаги с предимство. Така, че първо трябва да се види дали кръстовището е регулирано и какво е показвал сфетофара (тази информация липсва в протокола). Също така трбва да се види, къде има пешеходна пътека (въпреки, че велосипедистите нямат право да са на колелото на пешеходна пътека, пак имат предимство) - тази информаци също липсва и най - накра да се види има ли вело алея (100% има) велосипедиста е с предимство - отново информацита липсва. За мен протокола е непълен и недостоверен.

# 441
Полезните изводи за всички с деца в Холандия ( а и не само там, но понеже е такава темата):

1. Винаги следва да се има едно наум с колелетата, въпреки велоалеите, въпреки културата на холандците за съобразяване с тях, въпреки предпазните средства (макар че в Холандия рядко слагат каски, не е като в Германия, а  не се съобразяват с поставяне на фенерчета както се изисква, за което редовно се глобява), трябва да се внимава много, едно че по велоалеите е пренаселено, че и скутерите се движат там и второ, че самите холандци се дразнят на чужденците, които, естествено не са родени на колело...
2. Никога, по никакъв повед не трябва човек да подписва нещо, което не разбира. Имахме такъв случай и с нашата щерка преди години, беше подписала договор за план с холандски оператор, който уж чела на екрана на английски в офиса им, а го принтирали на холандски. Е, бяха сбъркали плана - холандския , разпечатания и подписан от нея. Което костваше два месеца разправии.
В такъв случай (ако няма накъде, разбира се, в краен, както е било с протокола, макар че тя е можела да откаже, но явно са се възползвали гадовете) се изписва текст на английски "Не разбирам холандски език" и под това се подписвате. Хем има подпис, хем той не удостоверява нищо.

Още древните са го казали: Verba volant, scripta manent! - думите отлитат, написаното остава....
3. Задължително в чужбина, а особено с колело, трябва да има гражданска отговорност - към трети лица. Най-добре холандска, е, може и българска, разбира се, но там е деликано, нашите не обичат да плащат, знаете.... Напред в темите сме го обсъждали. Струва си.

ВАня, действайте докато е прясна случката. Протокола, подписан от дтето още вчера е изпратен на застрахователя на холандката. Въпрос на седмица-две може и три, че има празници е, да се обадят и да питат кой е застрахователят Ви (тя холандката затова е снимала картата на НЗОК, взела я е за застраховка, обикновено са с такива карти), бързо ще разберат , че това е задължителната медицинска, то не че на картите на НЗОК пише нещо на английски, освен, че трябва да се върнат на посочения адрес в България (калинките са навсякъде у нас)....
И после, да не се случва, но има вероятност да се случат много неприятни неща, свързани с едни сериозни за нашия стандарт претенции за плащания към застрахователя на "пострадалата", който междувременно ще я е обезщетил и ще си търси да регресира към Вашия застраховател на базата на подписания протокол, а ако няма такъв, може и да заведе личен регрес.....
Не губете време, посъветвайте се какво да предприемете в конкретния казус.

Последна редакция: ср, 11 дек 2019, 11:04 от StefanB

# 442
Цитат на: link=topic=1137678.msg39805165#msg39805165 date=1575991124

Има хора без такава застраховка.
Затова тук добре още веднъж беше упомената тя - за новите хора, които не са наясно с нейните удобства.
Добре е да се пише за нея периодично по тази причина. Полезно е.

Както е добре да знаят студентите предварително /не мога да ги нарека деца/, че не се полага подпис под нещо, което не си прочел и разбрал. Защото после могат да се сдобият с куп главоболия и проблеми, които иначе не биха имали.
Но това си важи за навсякъде.

Цитат
Както не ми е наред, че веднага притесняват детето да подпише протокола, който то явно не разбира и е все още под стрес.
Гледат си интереса. Както повечето хора по света.
Добре е момичето да се посъветва още сега с когото може на място, стига да е специалист.

# 443
И може би да напомним на студентите, че гугъл транлсейт може да превежда що годе прилично от холандски на английски и то директно по снимка през камерата на телефона, тоест В МОМЕНТА на необходимостта.

# 444
Здравейте, дъщеря ми е сключила студентска застраховка 3 в 1в ING bank при откриване на холандска сметка. За 3.12 евро на месец. Превеждайки си с гугъл транлсейт, разбирам, че има известно покритие и при злополука с трети лица. Въпросът ми е дали тази застраховка върши работа при инцидент с колело? Ако има запознати ще съм благодарна да споделят.

# 445
Здравейте, дъщеря ми е сключила студентска застраховка 3 в 1в ING bank при откриване на холандска сметка. За 3.12 евро на месец. Превеждайки си с гугъл транлсейт, разбирам, че има известно покритие и при злополука с трети лица. Въпросът ми е дали тази застраховка върши работа при инцидент с колело? Ако има запознати ще съм благодарна да споделят.

Няма как да ти дадем отговор ако не знаем какво точно покрива застраховката

# 446
# 447

Намесвам се в дискусията и се извинявам, но при събитие има срокове за завеждане на вреди, щети и претенции по застраховките. Не отлагайте, обикновено сроковете са кратки.

# 448
Здравейте, сигурна съм, че темата е обсъждана вече, но ще съм Ви благодарна, ако споделите мнение/впечатление по въпроса: Rabobank или ABN AMRO предлагат по-добри условия за банкови сметки и карти за студенти в Холандия? Благодаря предварително!

# 449
ING 😂
Майтапя се, истината е че условията на банките са изцяло съпоставими според мен.
Моя е с ING, при загубена и блокирана карта надвечер, нова карта получи по пощата на следващия ден следобед. Обслужването според него е супер.
Повечето му приятели също са в ing.

Последна редакция: ср, 11 дек 2019, 18:06 от second

Общи условия

Активация на акаунт