Студенти в Холандия/Нидерландия - 6

• 65 825
  • 738
  •   1
Отговори
# 225
То и в някои практически университети се започва с изпит по английски и ако не се покрие минимума студентът, ако иска да продължи, записва и посещава курс по език. Миналата година синът имаше едни немци познати, които минаха през това в такъв тип университет. Дори изпит по математика имаха такъв входен. Там пък на допълнителни курсове по математика ходиха и холандци, и германци. Зависи от конкретния университет и конкретната специалност в него. Там, където ще се учи математика по-засилено /технически, някои икономически специалности/, хората си искат да работят със студенти, покрили някакъв минимум, който се счита от университета за задължителен.
Конкретно е за всеки отделен случай. Да не говорим, че и в две поредни години в един и същи университет за една и съща специалност може да има различни програми и изисквания.
Бягайте от обобщенията по принцип. Колкото са по-големи и общи, толкова са по дезинформиращи. Търсете конкретиката и личния опит. Дори родителският опит не е личен. 

Последна редакция: пт, 27 сеп 2019, 14:00 от Judy

# 226
Всяка една  такава класация на университети изправя едно срещу друго не учебни заведения , а предпочитания на децата които се обучават там. Да, несравним е пътя който изминава един кандидатстудент за да получи бешайд в Делфт, в сравнение с другия, който кандидатства във Фонтис за аналогична специалност. Но ако се задълбочи кандидатът и проучи програмите на двете специалности ще види колко различни и несъпоставими са те .    Според мен статията има отрезвяващ ефект върху бъдещите кандидатстващи и техните родители и би могла да се използва като тема за размисъл - кое си стува, и въобще, струва ли си усилията и лишенията. Аз бих допълнила статията и с още една тема за размисъл - ако в БГ  харесаната специалност се изучава , да проучат и тази възможност. Вярно е, че за КН и КИТ във ФМИ на СУ се полагат изпити и се иска сериозна извънкласна подготовка, но пък резултатите  от обучението в тези програми   е на много високо ниво.
Има го елемента на модата, определено. И на престижа - да учи детето в чужбина, пък каквото ще да е. И се впуска младежът/девойката в една въртележка...
В този ред на мисли, статията, макар и с технически неточности, има по-скоро за цел да буди към размисъл, а не да противопоставя. Аз лично така я виждам.
Като се замисля, и пред очите ми е моят син, който може с часове да говори за обучението си и за това какво му носи то - удовлетворение, радост, удоволствие. Нали се сещат колегите от Космо колко го вълнува него тяхната класация и предупреждение. За човек като него, с ясна визия за това къде е тръгнал и къде иска да стигне, никакви класации не го греят. За протокола - той е студент в един от цитираните в червено приложни университети.

# 227
  • София
Не зная авторът на тази т. нар. "класация" какво цели с тези писания, но много неверни неща са написани. И това вечно противопоставяне приложни - академични... много безмислено.
Българин, завършил бакалавър във Фонтис не само, че е завършил магистратура, ами има и научна степен и преподава на студенти в същия този Фонтис.
Бих посъветвала бъдещите кандидат студенти по-малко да обръщат внимание на рейтинги и на класации, а да наблегнат на преценката какво искат да учат и къде могат да получат желаните знания. Ако ще и в Харвард да се запишат за студенти, не улучат ли желаната специалност - нито ще бъдат добри като студенти, нито ще бъдат доволни после като специалисти. Изяснете си желанията, оставете престижа. Съвет.

# 228
Добър вечер!
Защото приключенията при нас нямат край - откраднали са портфейла на сина ми в Ротердам. С банкови карти, лична карта и малко пари. Та, освен, че детето е без пари, да споделя: в случай на изгубен или откраднат документ, следва да се сигнализира полицията, и да се издаде протокол. И след това чрез консулството ни в Хага може да се заяви издаването на нова лична карта. Работели с DHL. Дано не се налага на никой от децата да ползва тази процедура.
Хубава вечер!

# 229
Изключително неприятна ситуация. Надявам се да имате резервен вариант за документите и парите. Имам предвид, дали има международен паспорт и втора банкова карта в квартирата.

# 230
Да, за щастие има международен паспорт. С парите също измислихме вариант. Просто извънредните ситуации нямат край Sad

# 231
Предупредете децата да се пазят.
Доста сериона сума бяха откраднали на българи миналата година и детето преживя голяма травма. В рейса от раницата на гърба в Айндховен.
Имам предположение, че е нещо организирано и проследяват хората. Не съм чула за пострадали холанци, което ме навежда на мисълта за следенето. Знаят, че повечето местни не носят никога пари в кеш.
( А може и да не съм чула, защото живея в град без летище и е само 80 хил. жители).
В градовете с туристи особено, си мисля, че трябва сериозно да се пазят.
При нас често спим на отключена врата. А едната година сме си били в България и едната врата е била отключена за две седмици. Наистина има разлика от град до град.
Амстердам, Ротердам, Утрехт, Айндховен децата да са по-внимателни.
Разсъждавам си на глас. Не знам до колко съм права.

# 232
  • гр.София
Може ли малко помощ
Моето дете е подало искане за здр застраховка понеже получи писмо, дръпнали са си 160€ вместо 105€ както пишело , от къде е разликата незнае.
Някъде трябва ли да снима и покаже ЕЗОК?
Подала е и за връщане на част от застраховката но нищо към момента. Тези на които децата са им минали по пътя кога се очаква резултат ?

# 233
Може ли малко помощ
Моето дете е подало искане за здр застраховка понеже получи писмо, дръпнали са си 160€ вместо 105€ както пишело , от къде е разликата незнае.
Подала е и за връщане на част от застраховката но нищо към момента. Тези на които децата са им минали по пътя кога се очаква резултат ?

Горе - долу след месец ще й върнат парите. Мисля, че 20 работни дни беше срока, но не съм на 100% сигурна.

# 234
mistela,
Да се обади и да пита от къде е разликата.
Да погледне с каква дата е сключен договора, но каквото и да пишем тук, би било само предположения.
На мен на времето също се опитаха да ми вземат за предходен период, за който си имах бг застраховка. Върнаха ми надвзетото.
От датата на началото на холандски трудов договор също могат да си вземат, независимо от бг застраховка

# 235
  • гр.София
Благодаря
Тя е с договор от септември
Но писмото го получи по рано
Сега ще препратя отговорите ви за което сърдечно благодаря

# 236
Може ли малко помощ

Има няколко причини:
- да са вземи нещо и за преден месеч, ако застраховката е применро от 24-ти предния месец
- като е подавала документи да е заявила допълниелни услуги - повече зъболекар примерно

Във всички случаи да ходи и да ги тормози - лично, по имейл, по телефон. Моята дъщеря си прекрати застраховката, защото напусна страната, но ѝ изтеглиха пари. Тя като се обадила да пита защо, ѝ отговрили, че са ѝ пратили документи по пощата, която тя не била разписала и върнала. След като попитала на какъв точно адрес са ѝ ги пратили, след като е декларирала, че напуска страната, ония се дръпнали, че нямало значение - била изтървала срока. Като ги заплашила, че ще пише жалба, ѝ казали да я прати по пощата. Но нашата написа три страници имейл, та веднага ѝ върнаха парите.

# 237
  • София
Пък моят син от януари е здравно застрахован, април месец си беше за малко в София и заедно подадохме заявлението за връщане на част от разходите заради нисък доход, гледах какво точно прави и съм сигурна, че нищо не е изпуснал, въпреки това до този момент няма нито отговор, нито връщане. Дърпат си всеки месец по 105 евро като нищо...

# 238
Пък моят син от януари е здравно застрахован, април месец си беше за малко в София и заедно подадохме заявлението за връщане на част от разходите заради нисък доход, гледах какво точно прави и съм сигурна, че нищо не е изпуснал, въпреки това до този момент няма нито отговор, нито връщане. Дърпат си всеки месец по 105 евро като нищо...

А заявление в общината за възстановяване подадохте ли? Мисля, че моята дъщеря там ходи... не съм сигурна де.

# 239
Искането за здравна застраховка онлайн ли става , и ако да, може ли линк, моля. Синът ми е с договор от 28.09 и трябва да започне да се осигурява здравно в Холандия. И още нещо, от нашето НОИ трябва ли да извадим документ че му спираме здравните застраховки тук ? Искат ли новите застрахователи такъв документ. Защото се натъквам на доста случаи при които децата се осигуряват двойно, и това сякаш не е проблем.... А зная, че е забранено - тук държавата го осигурява, не е частна застраховка, би трябвало да я прекратим щом сключи нова в Холандия, нали. Или бъркам...

Общи условия

Активация на акаунт