Студенти в Холандия/Нидерландия - 6

• 65 819
  • 738
  •   2
Отговори
# 240
  • София
... А зная, че е забранено - тук държавата го осигурява, не е частна застраховка, би трябвало да я прекратим щом сключи нова в Холандия, нали. Или бъркам...
И аз бих искала да разбера - тъй като тази есен за първи път трябва да подам документа в НАП при вече здравно застрахован студент в частна холандска компания. Чудя се дали трябва или не трябва да подавам това. G..D.., ти казваш, че знаеш, че е забранено. Аз само подозирам по някаква моя логика. Ако ти знаеш от някъде, кажи къде е формулирано - някакъв закон, наредба или де да знам...

# 241
... А зная, че е забранено - тук държавата го осигурява, не е частна застраховка, би трябвало да я прекратим щом сключи нова в Холандия, нали. Или бъркам...
И аз бих искала да разбера - тъй като тази есен за първи път трябва да подам документа в НАП при вече здравно застрахован студент в частна холандска компания. Чудя се дали трябва или не трябва да подавам това. G..D.., ти казваш, че знаеш, че е забранено. Аз само подозирам по някаква моя логика. Ако ти знаеш от някъде, кажи къде е формулирано - някакъв закон, наредба или де да знам...

чл.40, ал.3, т.2 от Закона за здравното осигуряване
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 24.11.2006 г., изм. - ДВ, бр. 15 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) Осигуряват се за сметка на държавния бюджет, освен ако не са осигурени по реда на ал. 1:
---
2. студентите - редовно обучение във висши училища до навършване на 26-годишна възраст, и докторантите на редовно обучение по държавна поръчка;

а в ал.1 са изброени случаите на осигуряване поради работа и тн.

то това важи и за студенти в България, които работят - държавата спира да ги осигурява, защото задължението се прехвърля към работодателя и работещия студент

така че, според мен, просто не подавате в НАП документи, доказващи студентския статус в чужбина, така обаче в България ще му се прекъснат правата, но когато си дойде тук и има нужда от медицинска помощ, ще си действа с холандската здравна застраховка

# 242
Sash, в Германия  при сключване на трудов договор изискват формуляр от нашата здравна каса с който се декларира че лицето е спряло да се осигурява здравно на държавна издръжка в държавата си. Дано го обясних правилно. И не, не всички фирми го изискват, защото масово не са наясно.  Това го зная от пример. Консултирала съм се , разпитвала съм - масово децата не спират българската застраховка за да ползват направления през ваканциите. Работят на миниджоб, с договор, плащат осигуровки в чужбина, а не спират българските. Работодателя вероятно не се интересува от статуса им на здравно осигуряване в родината. Щом си плащат в страната в която работят, са ок спрямо европейското законодателство. Но дали човекът е ок спрямо нашата здравна система? Когато съпругът ми ходи до здравна каса да представи документа на нашия холандски студент, попита точно това, и от там получи отговор- щом работи там, за него важи местното законодателство. Но успоредно с това, най спокойно са му заверили годината, и сега той има здравна осигуровка и тук. Държавна, но все пак, осигуровка. И когато сключи здравна застраховка е Холандия, а това трябва да стане в най-кратък срок, дали ще му искат формуляр че е спрял застраховката си тук ? Ако никой не му изисква такъв документ, и аз няма да се дигна до НОИ да декларирам, че желая от едикоя си дата да му спра застраховката, защото той има такава в друга държава .   Ако в един момент от нашето НОИ разберат, че той се осигурява здравно в друга държава, вероятно ще искат да върне платеното за него от момента в който е стартирала другата застраховка. И лихви, евентуално. Друго не виждам какво биха могли да му сторят. Но с липсата на единен регистър в рамките на ЕС, не виждам как точно ще се случи това.
Сега прочетох Антеа- значи всичко се връзва, при благоприятно стечение на обстоятелствата и ние няма да подадем догодина. А дотогава, явно, ще сме в нарушение.

# 243
  • София
Благодаря и на двете за разясненията. Аз сега въпреки, че вече преведох новото му уверение, няма да го подавам в НАП, или по-скоро ще отида поне да ги питам, защото все още две неща не са ми ясни:
1 - ако той си е във ваканция и има нужда тук от здравна помощ, дали лекарят ще признае холандската му застрахователна карта и ако не я признае и да речем му издаде фактура, то дали холандският му застраховател ще му възстанови този разход. Ако пък фактурата трябва да бъде преведена, то спестеното ще отиде за преводач, хаха. А какво става с личния лекар? Когато отидем при него първото, което прави е да провери дали не са ни прекъснати здравните права.
2 - ако сега не подам уверението в НАП, правата ще му бъдат прекъснати от септември, а от януари до сега, когато е бил застрахован там, дали пък нашите няма да поискат да връщаме осигуровки...

# 244
след последната дата, за която има подаден документ в НАП, че е студент, държавата спира да превежда към НЗОК осигуровките за него, съответно след натрупване на три (мисля) месеца без здравни осигуровки, правата му се прекъсват

като си идва в България, за него става приложимо това - https://nap.bg/page?id=352

Цитат
А за българите, които живеят в страна-членка на ЕС?

За периода след 1 януари 2007 г.

За да се удостовери този факт пред Националната агенция за приходите, се представя формуляр, издаден съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност (напр. А1, Е 101, ЕЗОК, Е 104, Е 106 или аналогичните документи по Регламент (ЕО) № 883/2004 и др.). Може да бъде представен и друг документ/удостоверение, издаден от компетентна институция на държавата-членка, в който изрично е посочен конкретен период на задължително здравно осигуряване в тази държава-членка. В този случай на основание чл. 55, ал. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс е необходимо същият да бъде придружен с точен превод на български език, извършен от заклет преводач. Въз основа на данните, посочени в представените документи, месеците без данни за здравно осигуряване в България ще бъдат покрити и ще бъде актуализиран здравноосигурителния му статус.

и съответно ще му ги възстановят правата

ако пък искате постоянно да е осигурен и там и тук, може да му подадете декларация обр.7, че ще се самоосигурява в България, защото не е осигурен на друго основание тук - нито работи тук, нито е неработещ студент и да му внасяте по 22,40 лв всеки месец, за да му стои активен здравния статус

казвам това, и знам, че няма да се хареса особено, защото всяка майка се притеснява за детето си и би желала то да има пълен достъп до медицинска помощ, но нека не забравяме, че парите, които се превеждат на НЗОК за студентите, са от всички нас - данъкоплатците, и малко не е редно, в случаите когато студентът работи и има доходи, да се харчат безсмислено за недължимо двойно осигуряване заради едното успокоение родителско Simple Smile

# 245
Моля запознатите да ме поправят ако греша : https://https://www.hollandzorg.com/dutch-healthcare-insurance/calculate … premium/situation

Този линк води ли  ме към Държавна холандска здравна застраховка ?
Sash, по първия въпрос мога да дам разяснение, тъй като имам втора частна здравна застраховка и там се действа по аналогичен начин.
Имам здравословен проблем.
1. Обаждам се на асистанса на моя застраховател. Обяснявам проблема. Обяснявам му къде се намирам. Той записва всичко надлежно и след няколко минути ми се обажда с информация- къде да отида, при кой да отида, и кога да стане това. Т.е. той ми е намерил нужния специалист и ми е запазил час. Разбира се, ако имам предпочитание за определен специалист ,болнично заведение или час, заявявам ги и ако със съответното болнично заведение и специалист тази застрахователна компания има сключен договор, съобразяват се с моето желание. Ако нямам претенции за специалист, те избират. А ако държа да е при определен точно лекар или лечебно заведение, с който обаче моя застраховател няма сключен договор, ще се лекувам по фактури, които след това при представяне при застрахователя  ми, ще ми бъдат възстановени като разход. Всичко се извършва по мейл и телефон. За възстановяване на средства е нужно- фактура оригинал с касова бележка, амбулаторен лист, рецепта. Но винаги първо е обаждане на асистанса. Сигурна съм, че и Рос напред в темата беше описала аналогичен модел на действие, като тя е с холандски застраховател. То е като Каско на автомобил и доверен сервиз. В случая лечебните заведения с които съответната застр. компания има договор се явяват доверен ' сервиз' и там можеш да се лекуваш безкасово -не плащаш, разплащането е между двете договорили се дружества.

# 246
Благодаря и на двете за разясненията. Аз сега въпреки, че вече преведох новото му уверение, няма да го подавам в НАП, или по-скоро ще отида поне да ги питам, защото все още две неща не са ми ясни:
1 - ако той си е във ваканция и има нужда тук от здравна помощ, дали лекарят ще признае холандската му застрахователна карта и ако не я признае и да речем му издаде фактура, то дали холандският му застраховател ще му възстанови този разход. Ако пък фактурата трябва да бъде преведена, то спестеното ще отиде за преводач, хаха. А какво става с личния лекар? Когато отидем при него първото, което прави е да провери дали не са ни прекъснати здравните права.
2 - ако сега не подам уверението в НАП, правата ще му бъдат прекъснати от септември, а от януари до сега, когато е бил застрахован там, дали пък нашите няма да поискат да връщаме осигуровки...

Аз внасям уверението в НАП независимо, че се осигурява. Ако (недай-си-боже) стане нужда да се ползва българска медицинска помощ тук, докато се разправяме кой къде какво е осигурен ще минат дни. Както в Холандия някои лекари отказват преглед като видят българска здравна карта (защото България с месеци им бави парите), така и нащите лекари първо гледат в компа дали е осигурен и тогава евентуално предприемат нещо. Виждала съм хора в спешното да чакат с часове, защото уж гражданите с българско осигуряване са с предимство. В много лекарски практики ще ти издатат фактура, която ще си платиш и после ще се разправяш с холандски застрахователи. А и там не са особено бързи и разбиращи, повярвайте (защото дъщеря ми се разправя с тях).
Та си внасям уверението в НАП и съм една идея по-спокойна.

# 247
  • La casa de Mickey Mouse
Преди няколко поста обясних за здравното осигуряване в Холандия.
1. В Холандия няма държавно здравно застраховане - има застрахователни компании, които предлагат различни пакети и застрахования си избира пакета, който го устройва. На кратко има три базисни пакета, който покриват подобни услуги, но съществената разлика е: най-ниския пакет ви поркива специалист само и единствено в държавната болница към която принадлежите, следващия пакет ви покрива специалист във всички държавни болници и последния пакет ви покрива специалист във всяка една болница по ваш избор. Освен базисните пакети има и допълнителни пакети, които можете да изберете и включите към застраховката си.
2. Здравните застраховки се правят онлайн и нямат нищо общо с общината
3. Може да бъде поискано връщане на част от сумата за здравно осигуряване на този сайт
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/bela … agen/zorgtoeslag/
за целта искащия трябва да има  DigiD номер
4. Отговора за връщането на сумата пристига до 6 седмици (сумата се връща със задна дата от момента на сключване на застраховката). Няма срок за подаване на искането
5. Относно ползването на холандската здравна застраховка в чужбина - вече бях споменала, че като си бяхме в България това лято се наложи да лежим със сина ми в болницата. Обадих се на застрахователя ми, обясних му проблема, след около 5мин ми казаха точно къде да отида. Прегледи, лечение, престой в болницата бяха напълно покрити. Не съм плащала нищо. Случи ми се и в Германия, същата история. Посещавали сме болници в половин Европа и никога не сме имали проблеми. Единствено в Косово си платихме, подадохме си фактурата онлайн и до 7 работни дни ми беше покрита сумата. Системата работи прекрасно и нокой не се бави с нищо.

Не разбирам защо след като студента не живее в България му трябва личен лекар в България и какво повече може да направи тои личен лекар, което в болницата не може да бъде направено. Ако искате просто изследвания и всякакви профилактични прегледи в България, пак не е проблем, плащате си и ще ви бъдат върнати парите до 7 дни. Смятам за абсолютно не правилно и неморално данъкоплатеца да плаща за сигурността на мама и тати.

# 248
  • София
Mini, ти и друг път си поствала разяснения по този въпрос, за което аз лично съм ти много благодарна, даже този линк, който сега пак сподели, съм го включила в заглавния пост на темата. Точно следвайки стъпките по него със сина ми уж заявихме възстановяване на част от сумата преди 4 месеца и нищо не е получил. Той и кредита за такса за университета така чак след втората година успя да получи - не му върви с холандската бюрокрация, тогава така и не разбрахме защо му бавиха толкова време отпускането на кредит. Той по тези причини изпитва несигурност, когато трябва да върши някакви административни работи.
Колкото до личния лекар - моят син е от малкото студенти в чужбина, които са твърдо убедени, че след завършването ще се приберат в България, никога не е скъсвал връзката с България. Ходи на лекар и на профилактики само тук, лекарства също купуваме от тук. Специалистите, при които се е преглеждал досега нямат договор дори с нашата здравна каса, камо ли холандските застрахователи да ги знаят.
Затова и повдигнах отново темата за здравните осигуровки, защото аз също мисля, че не е правилно да очакваме, че българската държава ще го осигурява, след като вече има застраховка, само не знаех какъв е редът. И все още не знам, затова смятам да питам в НАП.

# 249
Sash,
Вие подали ли сте в НАП декларация, че в момента е редовен студент? ( от септември)?
На база тази декларация НАП те осигурява.
Предполагам, че в НАП все някой се е сетил да има поле, че студенттът не е и в трудови взаимоотношения. Независимо в коя държава е в трудови взаимоотношения студента, НАП вече няма задължения към него.
Когато спрете да подавате такава декларация, НАП спира осигуровките. А вие имате редовна здравна застраховка в друга ЕС държава.
Когато се прибере в България, би трябвало с годишната си декларация или договорите със здравни застрахователи да може да сключи нов договор с начална дата, края на последната действаща ЕС здравна застраховка.

Ако сега дойде холандец и започне да работи в България - от кога е здравно осигурен в България? Да не би да му искат вноски от датата на раждане?

# 250
  • София
rosss, не, за тази учебна година не съм носила в НАП справката, няма и да я нося.  Той е с холандска здравна застраховка от януари 2019 и въпреки, че от май вече не е на работа, продължава да си плаща застраховката, тя няма как да бъде спряна. Най-гадното е, че и до момента още не е почнал нова работа и няма доходи, а тая редукция на застраховката все още се мотае... Естествено това НАП не ги касае, мен ме интересуваше дали освен, че няма да подадем справка дали нещо друго не е трябвало да подадем, защото на практика месеците от януари до сега му се дублират и не знам дали няма да ни санкционират, че още тогава не сме обявили в НАП да спрат да го осигуряват тук.

Последна редакция: пн, 30 сеп 2019, 14:56 от Sash

# 251
  • София
Россс, със сигурност не е толкова просто - не подаваш преведеното на бг удостоверение за редовен студент в НАП и хоп, осигуровките спират. Спират, да, но нещата  документално не са наред. Гарантирано има формуляр, който се попълва в такива случаи и се подава тук, за да може когато иска да си върне човек един ден  правата, да не се налага да плаща за целия предходен период. Не стига само да покажеш, че си осигурен здравно другаде. Саш, не знам доколко ще ти е от полза, но намери една от две майки в темата за немските унита, Mama Tin или Vanian, техните деца са правили горното и съответно дамите са запознати с процедурите. Отзивчиви са, ще помогнат.В частта с България изискванията би трябвало да са същите, въпросният формуляр си имаше номер.

# 252
формуляр Е 104 е това, за което говори Русалката - https://www.nhif.bg/page/82

# 253
  • София
Аха, Антеа, този беше точно Simple Smile

# 254
Да, подава се  такъв формуляр, но не тук в НАП, а е нужен е на мястото, където ЗАПОЧВАШ работа и продължаваш осигурителния си стаж. Той е такъв - формуляр за продължаване на осигурителния стаж, а не за прекратяване....Издава се от предишното място (Държава) и удостоверява какъв осигурителен стаж си имал там), но той не е  приложим в конкретния казус, синът на потребителката няма защо да подава такъв в НАП зьа да удостовери, че е започнал работа другаде...
Когато и ако се върне в БГ, ще донесе формуляр издаден от холандците, че се е осигурявал там, за да му продължат стажа тук.
Би трябвало в Холандия да са му поискали такъв - явно не са. На дъщеря ми навремето й искаха в Германия и ходих да взимам от НАП, както и какви данъци е плащала през последните две данъчни години преди да започне работа в Мюнхен, за годишната декларация й искаше счетоводителят... За да й върнат от немските данъци.

Така че, освен моралните угризения, според мен, никакво задължение няма пред Вас да декларирате пред НАП, че вече младежа работи - по-скоро задължение имат холандците да му искат формуляра, при издаването на който нашенския НАП ще се светне, че това лице вече се осигурява другаде, и затова не си плаща вноските...
Така ми изглежда логично...

Общи условия

Активация на акаунт