Студенти в Холандия/Нидерландия - 6

• 65 649
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
  • La casa de Mickey Mouse
Скрит текст:
Mini Mouse, разбира се, всичко описано от теб е така. Но това са действия и развитие на по-късен етап, по никакъв начин не влияят на решения на текущия етап, освен презумпцията, че по-престижен уни за бакалавър може да улесни вход в по-престижен уни за мастър или по-добър стаж. В смисъл, разсъжденията ми по никакъв начин не вредят на необходимите бъдещи планове.

При такъв поглед над нещата, не зная защо изобщо се разпиляваш в проучвания и писаници по форуми. Оксфорд или Кейнбридж - това е вашия вариант.
1. Не твърдя, че приемът в Оксбридж е изключително труден, но все пак е далеч от гарантиран... Няма никаква гаранция за него, това не е Холандия. И желанията е изключително възможно да не съвпаднат с действителността.
2. Не съм убеден изцяло - в Оксбридж се учи много обща икономика, малко ми прилича на специалист по всичко. За сметка на това, в UCL, Единбург и особено в холандските университети има тясна специализация към желаната специалност още от 1ви курс. Това не е маловажно, много трудно става за преценка и сравнение тясна специализация от добър университет срещу обща подготовка от Оксбридж.

При такъв поглед над нещата...
А какъв друг поглед може да има?

А самия кандидат-студент участва ли изобщо в избора?
За мен това е фактор от топ значение, но не фигурира в нито една статистика.
? Даже не схващам въпроса. Освен кандидат студента, никой друг не участва в избора. Най-малкото, никой не беше чувал желаната специалност преди това, че да участва с нещо друго освен със събиране на статистика в избора...      

Е нали тези действия на по-късен етап, зависят от решенията взети в самото начало. Това беше и моето обяснение, че не е задължително бакалавърът да е топ оф дъ топ, достатъчно е да е сравнително добър, да се постигнат добри резултати и да се направят добри стажове, за да може после да се отиде в топ мастер, който реално погледнато е по-важния за кариерната реализация

# 541
  • София
Kod,  само че според мен изпускаш нещо важно в тия бакалски сметки по отношение на Германия, а най-вероятно и на Холандия. Рос и живеещите там могат да кажат дали е така. Oceans, потребител с дете и в Германия, и на Острова,  назад във времето беше  описала, че и линкове беше дала към обяснения защо немски университети са позиционирани назад в общи класации (не по специалност),  въпреки че обучението в тях е на ниво. В общите класации фактор е и research-ът примерно. Във Велокобритания (естествено и в САЩ)  той се прави в самите унита и  това дава  много преднина в общите класации. В методологията на  Times Higher Education примерно май  участваше с 30%  рисърчът. В shanghairanking даже са заложени 40% от оценката за рисърч. В Германия, в Австрия, вероятно и в Холандия, research-ът  обаче преобладаващо  е изнесен извън ВУЗ, в отделни институти като Макс Планк, затова и  университетите там слизат автоматично надолу  в ранкинга. Което съвсем не значи, че са по-лоши по другите критерии.

Последна редакция: пн, 13 яну 2020, 12:50 от пенсионирана русалка

# 542
  • Добруджа
Здравейте! От скоро следя темата, тъй като сина ми реши да кандидатства в Нидерландия. Подаде документи и получи отговор "условно приет" в Аванс, Бреда. Някой има ли наблюдения за този университет и може ли да изкаже мнение? От една консултантска фирма ми казаха, че няма смисъл да го изпращам там, защото бил извън всякакви класации. Rolling Eyes

# 543
Русалка... мисля, че подценяваш възможностите ми за бакалски сметки и богатството на информация, която се намира в мрежата и чака да бъде намерена.
И надценяваш качеството на информацията, която може да се добие директно във форума, придавайки повече от необходимата тежест на дадени частни мнения, които в много ситуации могат да бъдат подвеждащи.

# 544
  • София
Хаха, дадох  потребителката като пример за това, че въпросът е коментиран И тук, а не като единствен източник на информация. Simple Smile Макар да е доста добър източник дамата с опита си с дете от АК, друго от елитна ДГ,  със завършила вече студентка в Германия и с още една в елитен английски университет.  Но няма смисъл да продължаваме да бистрим въпрос, който не касае  никого в холандската тема. Включих се просто с питане след твоя пост, че качествени алтернативи на унита от Острова и Холандия за икономическо образование в Германия няма. Така го виждаш, така смяташ бакалски, ОК Simple Smile Ничия позиция не съм целяла да променя, казах още в самото начало, че просто ми е интересно мнението ти. Чух го, благодаря.

Последна редакция: пн, 13 яну 2020, 13:24 от пенсионирана русалка

# 545
Здравейте!
Присъединявам се към полезната тема. Смятам да се върна назад в темите и сериозно да почета . Синът ми и неговата приятелка са се насочили към Грьонинген за следване, специално синът ми има намерение да изучава биология. Имат доста неща още да свършат, но се надявам накрая да има добър финал.
Проверете си много добре в сайта на университета, дали няма да ви искат допълнителен изпит по биология.

# 546
1. Не твърдя, че приемът в Оксбридж е изключително труден, но все пак е далеч от гарантиран... Няма никаква гаранция за него, това не е Холандия. И желанията е изключително възможно да не съвпаднат с действителността.
[/color]
[/color]

Защо залагаш на гарантиран прием в добрите университети за икономика в Холандия?
Погледни сайта на RSM, например,
https://www.rsm.nl/about-rsm/facts-figures/rankings/
голяма част от специалностите са с нумерус фиксус, с допълнителен изпит за българските студенти и гаранция за успех няма. Има вероятност, може би далеч по-голяма от Оксбридж, но пак е вероятност, човек никога не знае.
Поне критериите за прием са ясни, за разлика от Оксбридж, където е черна кутия...

# 547
Защо залагаш на гарантиран прием в добрите университети за икономика в Холандия?
голяма част от специалностите са с нумерус фиксус, с допълнителен изпит за българските студенти и гаранция за успех няма. Има вероятност, може би далеч по-голяма от Оксбридж, но пак е вероятност, човек никога не знае.
Поне критериите за прием са ясни, за разлика от Оксбридж, където е черна кутия...

Всъщност, точно заради изпитите. Изпит по математика би гарантирал прием.
Този на Амстердам беше много лесен (според хлапето в сравнение с предварителен и интервю изпит в УК) и вече мина.
Критериите са много занижени - 60% на изпита гарантират покана.
В Ротердам не мога да кажа в детайли - странно за мен насрочиха фиксирана дата за изпита чак в средата на март, но не може да има съществена разлика с изпита на Амстердам. (че и 100евро искат, което разбира се не е съществено, но е отлявлена проява на неуважение и липса на вкус...)
Нумерус фиксус няма сред желаните - хлапетата бягат като дявол от тамян от икономика с мнооого математика - акутиерство, иконометрика и няма никакъв наплив за подобни икономики.
Тилбург са без изпит.
Така че, за мен приемът е гарантиран.

За критериите в Оксбридж не съм съгласен - няма нищо неясно, всичко е изключително добре обяснено. Просто детайлите и обясненията са на ниво колеж и в сайта на университета може би първоначално изглежда неясно.
А границата... да си по-напред от другите, за мен това е разбираемо. За разлика от границите на Амстердам - всички с 60+% са вътре... Това е недоизпипано и не знам, показва липса на достатъчно интерес и конкуренция?

Е нали тези действия на по-късен етап, зависят от решенията взети в самото начало.

Да, точно така.
И не съм добре запознат, но вътрешно съм убеден, че магистратурата в топ университети би била по-възможна с бакалавър, завършен в топ университет.
Наистина не съм запознат, какви са критериите за магистратура в Харвард, Станстед, МИТ, Йейл, Оксбридж?
Може ли спокойно холандски бакалавър да ги запише?

Последна редакция: пн, 13 яну 2020, 15:09 от kodbg

# 548
Скрит текст:
Kod,  само че според мен изпускаш нещо важно в тия бакалски сметки по отношение на Германия, а най-вероятно и на Холандия. Рос и живеещите там могат да кажат дали е така. Oceans, потребител с дете и в Германия, и на Острова,  назад във времето беше  описала, че и линкове беше дала към обяснения защо немски университети са позиционирани назад в общи класации (не по специалност),  въпреки че обучението в тях е на ниво. В общите класации фактор е и research-ът примерно. Във Велокобритания (естествено и в САЩ)  той се прави в самите унита и  това дава  много преднина в общите класации. В методологията на  Times Higher Education примерно май  участваше с 30%  рисърчът. В shanghairanking даже са заложени 40% от оценката за рисърч. В Германия, в Австрия, вероятно и в Холандия, research-ът  обаче преобладаващо  е изнесен извън ВУЗ, в отделни институти като Макс Планк, затова и  университетите там слизат автоматично надолу  в ранкинга. Което съвсем не значи, че са по-лоши по другите критерии.

Русалке, много добре си изброила някой фактори, но има и много други, които влияят за класация на университет.
Но за болшинството немски фирми, които към момента са и двигателя на икономиката в Европа, по-голяма тежест от всякакви класации би имало диплома от немски университет. Зависи кой/ къде/ каква реализация иска и очаква

Както и Мини Маус отбеляза не е маловажно да си подбереш от къде ще ти е последната диплома, както и стажовете.
Има специалности, за които и с бакалавър би могъл да се реализираш отлично (компютърните например, даже има и без бакалавър. Правят си каквото им харесва и си прибират по стотици хиляди)
Има специалности, за които ще ти гледат и искат магистратура, за други PhD- къде е правено, а има и такива, където ще гледат вече брой статии и брой цитати.
И както никой не гледа коя гимназия си завършил, всеки гледа последния ценз, нужен за това образование.

Без изключение обаче е стажът! Много важен момент като трамплин за бъдещето.
Някой те е оценил и взел още недоучен да работиш- това е признание ценно за бъдещия работодател, както и практическия опит, който си добил.
И в Холандия, и в САЩ , и в Швейцария по време на стажа , ако се представяш добре, се очаква да имаш предложение за работа ( Вероятно и в другите държави е така, но споделям за държави, за които знам със сигурност от опит).

Не случайно има "нумерус фиксус" специалности. Това е продиктувано от голям наплив за тях. А защо има наплив ( не защото са лесни), очаква се добра реализация  за завършилите.

Висшето образование няма същия статут както някога. Тогава беше рядкост и имаше сериозна тежест.
Сега е едва ли не част от общото образование. Ако някога са били единици хората с висше, сега са единици хората без висше. Което прави много важен избора на специалност.

# 549
това с numerus fixus в няколкото университета в Холандия и то е малко маркетингов трик, ми се струва; така или иначе не се е чуло за никой да не е бил приет в такава програма, което реално не е особено трудно при положение, че местата примерно за Erasmus за IBA са 650, което е огромна бройка всъщност, за сравнение в Оксфорд всички колежи да приемат максимум 100 човека за икономика в една година, това вече е истинска конкуренция

иначе онези 100 евро такса за изпит и мен ме подразниха много, даже съм писала в предишната тема, че и това си е някаква пътечка за събиране на немалко пари от кандидатите

kodbg, проблемът на топ-унитата за бакалавър, е че след това остават наистина само няколко или буквално единици, в които магистратурата да си струва; както са казали и другите, в CV-то всичко се гледа отзад напред и със сигурност е по-впечатляващо магистратура в топ-университет след бакалавър в по-посредствен, отколкото обратното

за да се добереш до такава магистратура, пък е доста важно всъщност как точно си завършил бакалавъра, дали на ниско/средно ниво в Оксфорд или с honours, summa/magna cum laude и тн в по-малко престижен университет

така че много вариации има, и слава богу Simple Smile

Последна редакция: пн, 13 яну 2020, 16:26 от antea

# 550
това с numerus fixus в няколкото университета в Холандия и то е малко маркетингов трик, ми се струва; така или иначе не се е чуло за никой да не е бил приет в такава програма, което реално не е особено трудно при положение, че местата примерно за Erasmus за IBA са 650, което е огромна бройка всъщност, за сравнение в Оксфорд всички колежи да приемат максимум 100 човека за икономика в една година, това вече е истинска конкуренция

Принципът в различните университети и държави е различен, това че един поток в Харвард е 300 човека, не го прави лош университет.

Антеа,
Нумерус фиксус има само в някой от 13-те унита в Холандия, които нямат нужда от маркетингови трикове, особено пък за тези специалности.
Колкото до таксата, напълно нормално за Холандия. Някой трябва да проверява нещо допълнително, съответно трябва да му се плати. Такова нещо като gratis почти не съществува в тази държава.

Напливът за специалности, за които е въведено обучение на английски език в Холандия се засилва, което всяка година води до още специалности обявени за 'Нумерус фиксус".

До преди няколко години " Нумерус фиксус" бяха само медицина, 1-2 икономически и почти нищо друго.

Умишлено държат медицината да се изучава на холандски, независимо че учебниците са на английски (например в Лайден знам,че учебниците са на англ и третата година имат обмен с Кеймбридж, а и приемния изпит е BMat на Кеймбридж)

# 551
  • София
Подкрепям rosss , а приемът 'Нумерус фиксус" за тези специалности е около 50 човека. Такива са и ветеринарна медицина и фармация.

# 552
нали това казвам, смисълът на нумерус фиксус е да е малък, ограничен брой, 650 е много далеч от такава представа, още повече като приемат почти всички, които са поискали
т.е. между нумерус фиксус от 650 човека и записване на всички 1000 кандидати, разликата е почти никаква, по мое мнение

тук не става въпрос за това, че после на по-късен етап евентуално половината ще прекъснат, поради различни причини, а само за относително доста лесен прием

# 553
...тук не става въпрос за това, че после на по-късен етап евентуално половината ще прекъснат, поради различни причини, а само за относително доста лесен прием
Етапа на прекъсване е доста ранен Thinking По наблюдения на сина ми, още след втората "четвъртина" (втората двойка изпити) са отпаднали 30%, с по една поправка с право да я вземат до след месец още 15тина%. Струва ми се, че до края на първата година ще са отпаднали 40-50%. Май това е и статистиката на UvA за неговата специалност. До края на 3тата година отпадат 60-65%. Започват да прилагат тези предварителни изпити и т.н. точно за да снижат малко броя на ранно отпадналите от сблъсъка с първите изпити. Hands V
Университетите в NL имат много специалности на английски (икономика, компютри с всякаквите им разновидности), но Sciences си ги държат само на холандски за огромна тъга на моя младеж Thinking

# 554
  • La casa de Mickey Mouse
Скрит текст:

Всъщност, точно заради изпитите. Изпит по математика би гарантирал прием.
Този на Амстердам беше много лесен (според хлапето в сравнение с предварителен и интервю изпит в УК) и вече мина.
Критериите са много занижени - 60% на изпита гарантират покана.
В Ротердам не мога да кажа в детайли - странно за мен насрочиха фиксирана дата за изпита чак в средата на март, но не може да има съществена разлика с изпита на Амстердам. (че и 100евро искат, което разбира се не е съществено, но е отлявлена проява на неуважение и липса на вкус...)
Нумерус фиксус няма сред желаните - хлапетата бягат като дявол от тамян от икономика с мнооого математика - акутиерство, иконометрика и няма никакъв наплив за подобни икономики.
Тилбург са без изпит.
Така че, за мен приемът е гарантиран.

За критериите в Оксбридж не съм съгласен - няма нищо неясно, всичко е изключително добре обяснено. Просто детайлите и обясненията са на ниво колеж и в сайта на университета може би първоначално изглежда неясно.
А границата... да си по-напред от другите, за мен това е разбираемо. За разлика от границите на Амстердам - всички с 60+% са вътре... Това е недоизпипано и не знам, показва липса на достатъчно интерес и конкуренция?

Е нали тези действия на по-късен етап, зависят от решенията взети в самото начало.

Да, точно така.
И не съм добре запознат, но вътрешно съм убеден, че магистратурата в топ университети би била по-възможна с бакалавър, завършен в топ университет.
Наистина не съм запознат, какви са критериите за магистратура в Харвард, Станстед, МИТ, Йейл, Оксбридж?
Може ли спокойно холандски бакалавър да ги запише?
Магистраура в Харвард след бакалавър в кадемичен университет в Холандия, заършен с summa/magna cum laude без никакъв прблем + стипендия

Общи условия

Активация на акаунт