Машина за хляб - 65 тема

• 50 428
  • 739
  •   1
Отговори
# 360
Вчера правих кифлички като месих и втасвах в хлебопекарната. Ползвах брашно на София мел, класик. В темата за козунаци се препоръчва високо белтъчно брашно. Пробвай с брашното за баница на София мел, аз миналата година месих с такова, хем на ръка и станаха чудесни.
Точно с това за баница го правих .

# 361
  • Варна
CoCo`Milk, сега се загледах и аз - действително в рецептата, която си посочила е доста мазнината за това брашно. В рецептата, по която работя, на 500г брашно мазнината е 80мл и се получава. Ето я и нея:
80мл олио или 1:2 масло:олио или 1:1 мас:олио (според предпочитанията)
3 яйца
125г захар
125мл пр.мляко
500г брашно
1 пакетче суха Мая от 7г
1/2ч.л. Сол
аромати на вкус -  аз слагам ром, лимонова кора и махлеб
плънка също на вкус - слагам локум и стафиди, отгоре бадеми
Както казах преди, меся в хлебопекарната, слагам на програма за Френски хляб (при мен е 3:50ч), след като започне второто втасване го прекъсвам на половина, правя фитили, слагам плънката,  плета, оставям за последно втасване още 30', мажа с жълтък или леко пръскам с вода и поръсвам със захар и пека в нормална фурна, на долно ниво, загрята на 130-150градуса (така тестото още малко втасва). Увеличавам до 220 и като стигне тази температура намалявам до 180. Общото време за печене е 30-40' или до суха клечка.

Общо взето това е базовата рецепта (не претендирам да е авторска), повечето момичета виждам, че работят с нея. Доста вариации има за добавки ( различни мазнини, различни плънки) - но на база това съотношение на продуктите.  Резултатът, който споделят почти винаги е чудесен,  а с правилното печене се получават и чудесни конци.

Последна редакция: вт, 07 апр 2020, 13:04 от BЕЩИЦА

# 362
  • Буркина Фасо
каква е маята от 5 гр. пакетчето ?

# 363
  • Варна
каква е маята от 5 гр. пакетчето ?

Опа........ грешка сори Blush Поправям се веднага и благодаря на орловото око Hug

# 364
  • Буркина Фасо
после "защо не ми се получава козунака" ?  rotfImbo

# 365
  • София
CoCo'Milk, и аз съм с хлебопекарна на Тефал, но в книжката нямам рецепта за козунак, а си търся подходяща. На теб само на вкус ли не ти допадна?

Fortuna, може ли да споделиш линк към тази сполучлива рецепта за козунка, приготвен в хлебопекарна.

# 366
Plezla, пиша от таблет и не мога да дам линк. Но в първия пост на темата има линк "козунак" , после излиза темата за козунаците във форума, после намираш в поста "козунак на Пина" (рецептата е в темата "рецепти за хлебопекарна"). Ползвам програма за сладък хляб. Дано бях полезна!
ВЕЩИЦА, въпрос към теб и всички, които ползвате програма за френски хляб, когато приготвяте козунак. Защо избирате нея? На моята машина (Kenwood) пише, че е за леки теста без много мазнини и захар и се получава по-препечена коричка. ВЕЩИЦА, ти пишеш, че я ползваш само за месене и втасване. Ползвала ли си и друга програма , и имаш ли база за сравнение? По добре ли се измесва тестото при тази програма? Благодаря!

# 367
  • Варна
Fortuna, това е най-дългата програма на моята машина, затова съм избрала нея - идеята ми е да меси най-дълго време, все пак месенето е един от най-важните фактори. Тестото става превъзходно - стегнато, еластично, не лепне, същевременно не е твърдо и сбито. Моята машина е Tarrington House, не мога да твърдя, че програмите с другите машини са еднакви.
Но съм си създала последователност от операции на тази програма, която последователност при мен работи и засега не съм експериментирала с другите варианти. Още повече, че , както казах и преди, ми се налага да пека много голямо количество в рамките на съботния ден, а това е начинът, по който успях миналата година да направя рекордно количество. Цял ден работа за получаването на един козунак не е моето нещо за Великден, дори резултатът на вкус да е същият.
Препоръчвам всеки да си адаптира информацията спрямо неговите условия. Аз не настоявам, че моето е единственото вярно и правилно ( нямам блог и не генерирам посещения Simple Smile )  - просто давам идеи и хляб за размисъл Simple Smile
Интересен ми е опитът , който споделят тук всички, ако имаш някакви наблюдения, сподели ги. Човек се учи постоянно Simple Smile

# 368
  • Буркина Фасо
преди години френската програма при различните машини беше с най-продължителни времена за месене и втасване. това е важно за тестото за козунак. за това се препоръчва тези програма. в днешно време може  и да
има промени в програматорите на машините  и да са направили  и други програми с по-продължителни етапи на месене и втасване.  това не пречи да се използват и те.
при мен  в някои от дългите програми се включва и подгряване за около 1 мин.  това също допринася благоприятно за втасването.

# 369
  • Варна
Определено температурата при месене и втасване много добре се отразява на тестото. Някъде прочетох, че в машината можело да превтаса - това е откровена глупост, ясно е, че това няма как да бъде факт. Най-малкото противоречи на идеята на машината в същността й.
Бях се зарекла, че няма да правя друг козунак преди Великден, но след толкова въпроси, май ще се хвана и ще публикувам снимки, та да не изглеждам голословна... Въпреки че в темата за козунаците има блогърки, дето са правили сума ти снимки, дори и на козунак, правен в пекарна изцяло.

# 370
  • София
При моята машина (Мидеа на 7-8 години), най-дълга се явява програмата за пълнозърнест хляб (3.40 часа), когато всичко е поставено на макс - тегло на продуктите и цвят на коричката. Тя пече при различна т-ра а не удължава времето за печене, както е при лидълската машина примерно. За голямо количество тесто ползвам планетарния миксер от Лидл, като бъркам по кило брашно на един път с него и после втасва и се пече във обикновена  фурна. Миналата година направих три бъркала за съботния ден с едночасово разминаване, за да се смогне с печенето преди да превтасат следващите партиди. Лошото на варианта е, че почти целия ден си в 9-тия кръг на ада Simple SmileSimple SmileSimple Smile.

# 371
  • Буркина Фасо
възможно е да превтаса тестото в машината. вероятно на много хора се е случвало.
машината не следи втасването, а действа по зададените и параметри.   ако има 40 мин. втасване по програма, но
тестото е втасало до 30-та мин.  нормално е да превтаса ако се остави още 10 мин. да втасва. това машината
не може да прецени. за това винаги се напомня - "следете си тестото".
а защо тестото може да втаса на 30-та мин. вместо на 40-та ... фактори много. Smiley

# 372
  • Варна
Да, вярно е, че денят заминава в месене и печене, ама като сме се хванали .... Simple Smile Поне си заслужава труда. А и като замирише къщата на козунак - знаеш, че е Великден Simple Smile
Радвам се на възможността ти с миксера - моят уж планетарен, уж специален... а пише да не работи повече от 15’, на всичкото отгоре го пробвах - ако не го изключиш започва да прегрява и да мирише.... Затова машината ми остава вариант.
И да - ако не се спазват пропорциите, предвидени в рецептите на машината може и да превтаса, или ако месиш при 40градуса температура на въздуха..... По това време на годината в БГ второто не е фактор. Но съм съгласна, че трябва да се грижиш и да наглеждаш това, което правиш - ама то не е само за козунаците валидно Blush

# 373
Здравейте, от вчера сме собственици на ето тази хлебопекарна

Преди съм опитвала хляб от хлебопекарна и не съм уауу, малко ми е като въздух под налягане. Обаче мъжът ми се затръшка и я купи. Снощи направи първия хляб по рецепта от книжката (бял хляб), еми същата работа, той си го харесва, но аз чесно казано не съм впечатлена.
Днес ще пробва пълнозърнест, бихте ли споделили сполучлива рецепта?

# 374
  • София
Nona M., аз обичам да правя различни хлябове, един от които е холандският. Така се казва, защото по рецепта е с холандско сирене, но мисля, че може да се замени с всяко друго жълто сирене. Освен това съдържа 3 вида брашна и маково семе, мая, сол и вода. Ако те интересува, ще ти напиша рецептата.

Общи условия

Активация на акаунт