Машина за хляб - 65 тема

• 50 393
  • 739
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте момичета.Искам да си закупя хлебопекарна, но изобщо не съм наясно какво да гледам при избора...И бюджета ми е ограничен до 200лв .Желая да я използвам за колкото се може повечете неща..Бихте ли ми препоръчали конкретни модели и впечатления?Извинявам се ако въпроса ми не е за тук.
Благодаря ви ❤

Основните функции са месене, втасване и печене, и техни комбинации. Повечето машини имат програма за конфотюр/сладко, но от всичко, което съм чела, това е удачен начин да се съсипят уплътненията на казанчето.
Колкото и програми да има уреда, най-често се ползват само няколко от тях.

Лично аз държа на голямото количество. Искам да мога да замеся вътре тестото за козунак, за питки, за сладки и соленки и пр.

Голямо предимство е и наличието на гаранционен и извънгаранционен сервиз. Казанчето и бъркалките се водят консумативи. Не си струва заради тях, да се купува нова машина.

Наличието на домашна програма дава възможност да си зададеш сам настройките, както си прецениш за удачно.

И естествено цената също има значение. Ако трябва да избирам между два уреда, покриващи горните критерии, но с голяма разлика в цената, бих предпочела по-изгодния вариант.

Това е моето мнение за избор на машина.
И най-добрият вариант, като съотношение цена-качество, е Силвъркрест, според мен. Голям обем, две бъркалки, наличие на собствена програма, 3 години гаранция. Предишната ми машина беше на марката и изкара 7 години, като не съм я жалила никак. За това време сменихме веднъж казанчето и цената му беше двойно по-късно от това на Мулинекс. Не знам сега как вървят, но консумативите им не са скъпи.
За жалост се повреди и не успях да купя отново Силвъркрест. Новата ми машина е Горене и като параметри покрива лидълската, но е два пъти по-скъпа и с една година по-малко гаранция.
Stillness, не валям стафидите в брашно, само хубаво ги отцеждам и ги прибавям при звуковия сигнал за добавки. Локум слагам във фитилите, след първото втасване, досега в тестото не съм прибавяла.

# 406
  • Добрич
Ако фОрмата на хляба има значение, машината трябва да е с две бъркалки, защото техните казанчета са продълговати и готовото хлебче има по-традиционен вид  а не е с формата на леко подпухнало кубче Simple Smile.
Заради тази форма си ползвам хлебопеканата само за месене и втасване. След това пека във фурната в продълговата тавичка. Ако някога се наложи да сменя машината, ще взема или такава с две бъркалки, или планетарен миксер.
.....
Имам въпрос към правещите козунаци - ако слагате сушени плодове, кога ги слагате и овалвате ли ги в брашно? Също и локум кога и как се слага?

Ако ги сложа след сигнала, машината ги дроби при разбъркването. Затова след последното месене, вадя, ръся, сплитам и върщам обратно. През това време капакът е затворен, да не изстива съдът, а машината е изключена от контака, все едно е спрял тока. Тя има кратка памет и после продължава там, до където е стигнала.

За формата на хляба - защо не сложиш хляба легнал на едната от високите страни и така да режеш.
Моят хляб е продълговат и се получават високи филии. Затова го режа точно по средата на две. После захлюпвам всяка част с отрязаната страна надолу и така режа филиите. Всяка филия има кори от три страни.

# 407
  • Варна

Имам въпрос към правещите козунаци - ако слагате сушени плодове, кога ги слагате и овалвате ли ги в брашно? Също и локум кога и как се слага?

Локума режа на половинки, топвам отрязаната част в пудрата, която е в кутийката. Слагам го накрая, когато оплета фитилите. Сушени плодове слагам само стафиди, кисна ги за да омекнат в ром, после леко подсушавам, не овалвам в брашно или пудра захар.

# 408
Здравейте, моля да ми помогнете - искам да си избера хлебопекарна, а не знам какво да гледам. Каква е подходящата мощност? Коя марка е добра? Разбира се и цената е важна - нека не много скъпа.
Силвъркрест с каква мощност е?

# 409
СилвърКрес е 850 W. Тази е втората ,която купувам и съм много доволна. Първата й изгоря някаква схема ,но изгубих касовата бележка и не можах да ползвам гаранцията. В новия модел казанчето е по-голямо.Има и копче отстрани за включване и изключване  Хубаво е и че е с две бъркалки. Също много важно е ,че в на добра цена в сравнение с другите марки,които повечето са китайски. Но недостатъка е ,че не винаги ги има в продажба,а трябва да се чака седмицата ,през която ще ги продават .

# 410
Дано скоро да има в Лидл.

# 411
Благодаря много на всички! Престраших се и в момента хлебопекарната меси първия ми козунак. Дано да става за ядене после. Simple Smile

# 412
Здравейте, моля да ми помогпомогнетенете - искам да си избера хлебопекарна, а не знам какво да гледам. Каква е подходящата мощност? Коя марка е добра? Разбира се и цената е важна - нека не много скъпа.
Прочетете поне последната страница.
Постът на Вела, който съм цитирала в началото й, в общи линии покрива това което трябва да търсим. За цената си Силвъркрест няма алтернатива. Гаранцията й също е 3 години.
Ако търсите по-мощна машина, се ориентирайте към Мулинекс с два реотана, но цената е около 400 лв. Гледайте и цената на консумативите.  Има разлика да се подмени казанче за 22 лв., за 40 лв. и за 60 лв.
В Лидъл все още има машини. Днес една дама сподели, че вчера си е купила. Проверете на националния телефон или на имейла.

# 413
Дългият отложен старт 6, 7 часа разваля ли качеството на хляба?

# 414
  • Буркина Фасо
Здравейте, моля да ми помогнете - искам да си избера хлебопекарна, а не знам какво да гледам. Каква е подходящата мощност? Коя марка е добра? Разбира се и цената е важна - нека не много скъпа.
купувай най-евтината машина. ти решаваш да бъде с 1 или 2 бъркалки.
мощността почти се уеднакви при различните марки машини. по-мощната Мулинекс с 2 реотана  е по-мощна
заради втория реотан, а не че ще може да замеси по-голямо количество тесто.

Скрит текст:
Ако фОрмата на хляба има значение, машината трябва да е с две бъркалки, защото техните казанчета са продълговати и готовото хлебче има по-традиционен вид  а не е с формата на леко подпухнало кубче Simple Smile.
Заради тази форма си ползвам хлебопеканата само за месене и втасване. След това пека във фурната в продълговата тавичка. Ако някога се наложи да сменя машината, ще взема или такава с две бъркалки, или планетарен миксер.
На мен ми се е случвало да ми превтаса тестото - направо излиза от казанчето, залепва за капака и капе в корпуса.
гледаш че тестото превтасва и не предприемаш нищо ?!?!  ей това не го разбирам
Правила съм кекс веднъж и не бих повторила, наложи се да го пека два пъти, защото след първия беше почти суров. Много по-бързо става да си го бъркам на ръка и пека във фурна.
аз предпочитам напоените сушени плодове да се овалват в брашното за да не "отнемат"  от брашното на тестото, а също така  около плодовете да не става по-глетаво тесто.
локума го режа на по-малки парченца и го слагам заедно с плодовете в/у фитилите. с по-големите парченца има вероятност да се прокъса фитила.

отложения старт не би трябвало да развали качеството на хляба тъй като по време на изчакването продуктите
не са се смесили.

# 415
Не, не гледах, че тестото превтасва. Единия път бях сложила на отложен старт през нощта, за да мога като стана сутринта да сложа да се пече хляба. Когато се събудих беше превтасало тестото, въпреки че програмата още не беше свършила. Това беше първото ми и последно ползване на отложения старт. Втория път ми се наложи да изляза, върнах се 15 минути преди края на програмата и отново тестото беше превтасало. Ако го бях гледала, ествествено че щях да реагирам.

Да покажа какво успях да направя:

# 416
Дългият отложен старт 6, 7 часа разваля ли качеството на хляба?
Не, само внимавай маята да няма контакт с течността и също не е много ок да се ползват рецепти с яйца или прясно мляко, защото от дълго седене на стайна температура може да се развалят.

# 417
Направих кекс в ХП Силверкрест и останах много доволна. Все едно във фурната е правен. Лек, пухкав, влажен без да е мазен на допир и вкус. Определено от сега нататък само по този начин ще го правя Yum

# 418
  • София
Направих кекс в ХП Силверкрест и останах много доволна. Все едно във фурната е правен. Лек, пухкав, влажен без да е мазен на допир и вкус. Определено от сега нататък само по този начин ще го правя Yum

Супер! Може ли да споделиш рецептата и на коя програма го приготви?

# 419

Супер! Може ли да споделиш рецептата и на коя програма го приготви?

Разбира се 🙂
Направих го по рецептата на едно момиче от една група във Фейсбук. Копирам поста ѝ. Много подробно е обяснила всичко.

най-после измислих - как кексът да става като истински кекс от фурна, макар че е направен изцяло в хлебопекарната:)
да не е като сладък, дебелокор, мазен хляб, да не е с цял пакет бакпулвер на 2 чаши брашно, да е лек, пухкав, влажен без да е мазен на допир и вкус.
за мен тези неща са важни, особено това с прекомерното много набухвател в рецептите. много се дразнех! 3:)
а и цялото това джуркане повече от половин час в програмата за кекс?!
ами то заради него се налага слагането на цял пакет бакпулвер в рецептите, които гледам из групата. то бърка, джурка... мехурчетата, които образува бакпулверът се пукат, пък дано някое остане, та да заприлича горе-долу  на кекс печивото накрая... не. не ми харесва това.

рецептата ми е за машини, които имат програма "паста" - само разбъркваща  15 мин. и програма само за "печене" - трае 1 ч. при мен.
направих следното:
приготвих си:
2 яйца,
1 чаша захар,
1 чаша кисело мляко - чашата е с обем 250 мл.
2 чаши брашно, пресети заедно с 2 равни чаени лъжички бакпулвер - даже пак е много! следващият път ще опитам с лъжичка и половина:)
100 мл. олио
щипка сол, 2 прахчета ванилия, 4-5 капки лимонена есенция, четвърт лъжичка канела,  2 капачки ликьор "амарето". ако няма ликьор може и без.
една четвърт  чаша плодове от сладко, моите бяха вишни.
3 суп. лъжици какао.

счупих яйцата в контейнера, изсипах захарта и пуснах програма "паста".  почаках 2-3 минути машината да разбърка яйцата със захарта. добавих олиото - 1 минута, добавих млякото - 1 минута, добавих подправките (без какаото) - още една минута, всичко се обобщи добре.
добавих брашното с бакпулвера - 2-3 минути - стана гладка, хубава кексова смес.
добавих плодовете, врътна още веднъж-дваж.
спрях програмата със "стоп" бутона на пауза, не бяха минали и 10 мин. от започването ѝ.
извадих 3 лъжици от кексовата смес и ги смесих с какаото. върнах тази гъста смес в контейнера, цопнах парченца от нея тук-там.
пуснах машината да врътне още веднъж-дваж, спрях напълно програмата.

дотук всичко се прави на отворен капак на машината:)
затворих капака.
настроих на програма "печене".
изпекох.
Можете да извадите и бъркалките преди да пуснете машината да пече, което аз забравих да направя, но следващия път - ще : ))
Рецептата е на Боряна Василева ❤️

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 01:20 от Алекс ღ

Общи условия

Активация на акаунт