Хормонални изследвания - 9

• 43 876
  • 736
  •   1
Отговори
# 630
Здравей Денис може ли коментар? С ИР съм и хипофункция на ЩЖ, пия еутирокс.

# 631
  • София
Скрит текст:
Здравей!
Супер са ( ТСХ, Т3 и Т4).
Желязото може да е и малко ниско - добре е да провериш Феритин, ЖСК, Трансферин, Хемоглобин ... тълкуват се заедно с желязото.

# 632
Много благодаря ❤️ Най-после напаснахме дозата на еутирокса 😊
Да, следващият път ще пусна пакета за желязото, сега ще пия малко сорбифер, после почивка и контрол 🤗
Много благодаря!
Скрит текст:
Здравей!
Желязото може да е и малко ниско - добре е да провериш Феритин, ЖСК, Трансферин, Хемоглобин ... тълкуват се заедно с желязото.

# 633
  • София
Много благодаря ❤️ Най-после напаснахме дозата на еутирокса 😊
Да, следващият път ще пусна пакета за желязото, сега ще пия малко сорбифер, после почивка и контрол 🤗
Скрит текст:
Много благодаря!
Скрит текст:
Здравей!
Първо пускаш пакета с желязото, след това приемаш желязо, ако има дефицити.
По-малкото зло е, да си с по-ниско желязо, отколкото да го предозираш.
След като си с Хипофункция на ЩЖ, е много вероятно, да са ниски нивата на феритина ( и да трябва желязо), напр. , но без контрола - не може Simple Smile

# 634
Скрит текст:
Здравейте.
Това са резултатите на дъщеря ми, 23 годишна с нередовен цикъл и качени килограми( при ръст 178 см, сега е 63 кг, а беше 57 кг). Хормоните  на пръв поглед са в референтните граници, но при гинеколожката и ендокриноложката ще ходи чак в началото на октомври, и затова ми е необходим вашия коментар. Иначе от др изследвания вит Д е доста нисък и холестерола и е леко повишен, ако това има значение.

Денис, може ми коментар и за тези резултати.
Здравей!
ТСХ е добре, но Т4 е доста нисък, Т3 също нисък -  показват, че има Хипофункция на ЩЖ ( една от причините да качва кг... и ред други неприятни симптоми - нервност, безпокойство, тремор, изпотяване дланите на ръцете, крампи, хронична умора, апатия, бавен метаболизъм, по-суха коса и кожа, косопад - дифузен или андрогенен тип , високо кръвно налягане, високи нива на холестерол и триглицериди ... и т.н.).
Самата Хипофункция на ЩЖ, почти винаги, върви заедно с ИР - също причина за качване на кг. и омазняване, косопад и т.н. . Трябва да направите обременяване с глюкоза ( Инсулин + КЗ, на 0, 60 и 120 мин). HOMA индекса не винаги е показателен.
ЛХ е висок и показва ( най-вероятно), че има ПКЯ.
Проверете за дефицити: В12, желязо, хемоглобин, ЖСК, феритин, ФК, цинк, селен...
За вит. Д - оптимални нива са 60-70ng/ml
Денис, ендокриноложката е казала на дъщеря ми, че хормоните на ЩЖ са ок, но съотношението на FH и FSH е 1,4, което говори за ПКЯ и да отиде при гинеколожката да изпише противозачатъчни. За витД - Вигантол, 2 пъти по 10 к. седмично. Дъщеря ми е попитала не са ли в долна граница на референтните стойности Т3 и Т4 и не е ли проблем, казала, че са ок.
Освен да потърси и друг ендокринолог...

А какво е NEUTот ПКК, което е понижено, 47, 20 е ,а реф. стойности са 50-73?

# 635
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте.
Това са резултатите на дъщеря ми, 23 годишна с нередовен цикъл и качени килограми( при ръст 178 см, сега е 63 кг, а беше 57 кг). Хормоните  на пръв поглед са в референтните граници, но при гинеколожката и ендокриноложката ще ходи чак в началото на октомври, и затова ми е необходим вашия коментар. Иначе от др изследвания вит Д е доста нисък и холестерола и е леко повишен, ако това има значение.

Денис, може ми коментар и за тези резултати.
Здравей!
ТСХ е добре, но Т4 е доста нисък, Т3 също нисък -  показват, че има Хипофункция на ЩЖ ( една от причините да качва кг... и ред други неприятни симптоми - нервност, безпокойство, тремор, изпотяване дланите на ръцете, крампи, хронична умора, апатия, бавен метаболизъм, по-суха коса и кожа, косопад - дифузен или андрогенен тип , високо кръвно налягане, високи нива на холестерол и триглицериди ... и т.н.).
Самата Хипофункция на ЩЖ, почти винаги, върви заедно с ИР - също причина за качване на кг. и омазняване, косопад и т.н. . Трябва да направите обременяване с глюкоза ( Инсулин + КЗ, на 0, 60 и 120 мин). HOMA индекса не винаги е показателен.
ЛХ е висок и показва ( най-вероятно), че има ПКЯ.
Проверете за дефицити: В12, желязо, хемоглобин, ЖСК, феритин, ФК, цинк, селен...
За вит. Д - оптимални нива са 60-70ng/ml
Денис, ендокриноложката е казала на дъщеря ми, че хормоните на ЩЖ са ок, но съотношението на FH и FSH е 1,4, което говори за ПКЯ и да отиде при гинеколожката да изпише противозачатъчни. За витД - Вигантол, 2 пъти по 10 к. седмично. Дъщеря ми е попитала не са ли в долна граница на референтните стойности Т3 и Т4 и не е ли проблем, казала, че са ок.
Освен да потърси и друг ендокринолог...

А какво е NEUTот ПКК, което е понижено, 47, 20 е ,а реф. стойности са 50-73?
Добре е да потърсите и второ мнение от Ендокринолог.  
ОК, няма да навреди, но той, само потиска функцията на яйчниците, докато се приема, не лекува ( в случая).
Или, потиска се функцията - яйчниците не образуват фоликули - няма проблем.
При ПКЯ се търси причината за нея ... и тя се лекува. ПКЯ е просто симптом, състояние.
Както напр.  при бактериална инфекция с високата ТТ - само антипиретик ( за високата ТТ) няма да помогне. Трябва медикамент(АБ), който да убие патогена .. и тогава, и ТТ ще се понижи.
За вит. Д - с назначената доза се пада да приема на ден по 1 428МЕ вит. Д, което е малко за попълване на дефицит.
NEUT е Неутрофили, бели кръвни клетки - тълкуват се с други показатели.
При дефицити на витамини напр. може да са по-ниски, при анемия, по-слаба имунна с-ма... лекар трябва да прецени.

# 636
Много ти благодаря, Денис:hugs:

Непременно ще потърси и мнение от друг ендокринолог. А относно гинеколозите, тя посещава  един път годишно д-р Карагьозов и много отдавна си е запазила час за него, но чак за ноември. Не идването на цикъла наложи така спешно посещение на друг гинеколог, но може би ще изчака мнението на Карагьозов, ей го къде е ноември. Между другото той и беше изписал Иногинол за регулиране на цикъла, тя си го е купила, но така и не го започнала. Та сега ще и предложа да го изпие до ноември. Нали само може да и помогне и няма проблем да го започне сега?

# 637
Здравейте Денис! Ако Ви е удобно бихте ли коментирали изследванията ми? Лекарят ще може да ги види едва след сряда и ще се пръсна от чудене.... Да добавя че са пуснати на 3 ден от менструацията.

Последна редакция: пт, 18 сеп 2020, 19:26 от biboche

# 638
Здравей, Денис! Това са ми изследванията на 3ти ден. Доктора каза, че няма нужда от стимулация за спонтанен цикъл към момента. Нищо повече. Може ли малко разяснение ок ли са показателите. Имах вече 1 неуспешен опит на спонтанен и съм в чуденка.

# 639
  • София
Денис привет, с молба за коментар на изследванията ми, 40г, на 3ти ден от МЦ, засилила съм се да правя замразяване на яйциклетки, но то май не е останало много за замразяване.

# 640
denis, не съм сигурна дали тук да попитам за хормоните ми на щитовидната, т.к. няма връзка със забременяване. Ако трябва да ми се премести въпроса на друго място, нямам нищо на против.
 Та резултати от преди няколко дни:

Т3 uptake - 44.5 (ref. 32-48.4%)
T4     - 6.99 (ref. 4.5-11.8 ) UG/DL
T7 (free thyroxine index)7.79 (4.0-11.0)
TSH           - 1.67 (0.35-6)uIU/ML
Free T4     - 0.97 (0.6-2.4)ng/dl
Free T3 - 2.06 (2.39-6.79)pg/ml

Според двама доктори, хормон няма да ми се изписва. А теб искам да попитам, има ли добавка която може да пооправи положението в момента? Оплаквания нямам за сега, но трябва ли човек да чака да остане без коса, да не може да мръдне от умора и т.н. че да се вземат мерки....Мога ли да направя нещо в момента?

# 641
  • София
Здравейте Денис! Ако Ви е удобно бихте ли коментирали изследванията ми? Лекарят ще може да ги види едва след сряда и ще се пръсна от чудене.... Да добавя че са пуснати на 3 ден от менструацията.
Скрит текст:
Здравей!
Е2 и ФСХ са високи - може да има киста/ЗФ. Трябва да те видят на УЗ.
Ако лекарят ти каже, че всичко е наред - попитай го дали има фоликули, колко и с какви размери и защото Е2 е толкова висок, той трябва да е на долна граница.
ФСХ е доста висок - ако си над 42-45год. е добре, но ако не си - каква е причината да е толкова висок?! ( това, също въпрос към лекаря Simple Smile ).
Ще чакам да пишеш Peace

Денис привет, с молба за коментар на изследванията ми,
Скрит текст:
40г, на 3ти ден от МЦ, засилила съм се да правя замразяване на яйциклетки, но то май не е останало много за замразяване.
Здравей!
ФСХ е висок, АМХ и Инхибин В ниски - показват доста  НЯР.
Побързай със ЗЯ, защото шанса за качествени и годни за оплождане Я намалява.
Пожелавам ти успех - да реагираш добре на стимулациите и да извадите достатъчно хубави Я.

denis, не съм сигурна дали тук да попитам за хормоните ми на щитовидната,
Скрит текст:
т.к. няма връзка със забременяване. Ако трябва да ми се премести въпроса на друго място, нямам нищо на против.
 Та резултати от преди няколко дни:

Т3 uptake - 44.5 (ref. 32-48.4%)
T4     - 6.99 (ref. 4.5-11.8 ) UG/DL
T7 (free thyroxine index)7.79 (4.0-11.0)
TSH           - 1.67 (0.35-6)uIU/ML
Free T4     - 0.97 (0.6-2.4)ng/dl
Free T3 - 2.06 (2.39-6.79)pg/ml

Според двама доктори, хормон няма да ми се изписва. А теб искам да попитам, има ли добавка която може да пооправи положението в момента? Оплаквания нямам за сега, но трябва ли човек да чака да остане без коса, да не може да мръдне от умора и т.н. че да се вземат мерки....Мога ли да направя нещо в момента?
Може да си с по-високи нива на реверсивния Т3?! Добре е да го провериш, но отново заедно с ТСХ, FТ3 и FТ4
Добавките, които може да помогнат са селен, цинк, мед ( може да провериш какви са серумните им нива), вит. А ( ретинол), В12, Желязо ( серумните му нива + феритин, хемоглобин, ЖСК, трансферин), ФК, магнезий, кверцетин, куркума, омега 3...
и това:
Life Extension, Triple Action Thyroid, 60 Vegetarian Capsules  ( съдържа някои от посочените, но най-важните са гугул, ашваганда и ферментирал корейски женшен ( той е специален - патент, GS15-4)
Ето и само него:
Ilhwa, Enzyme Fermented, Ginseng, 30 Liquid Capsules
- той потиска реверсивния и повишава Т3
Реверсивния Т3  (rT3) се захваща за рецепторите на Т3, подава  се сигнал на хипофизата, че всичко е наред и тя отговаря с по-ниски нива на ТСХ, респ. да се синтезират по-малки кол-ва Т4 и респ. да се конвертира по-малко Т3( грубо казано).
Друга причина за по-ниските нива - увреден метаболизъм от продължителни ( с години) стриктни диети, при които по един или друг начин се е забавял метаболизма.
Друга причина - да приемаш някои добавки, дълго време, които потискат Т3  ( напр. АЛКАР - повече от 2 месеца, без да е правена почивка 1 месец)  и т.н.
Храни - гоитрогени?!

ПП. Според мен ти трябва медикамент - Т4 е нисък. Може да опиташ с ниска доза.
Нелекуваната Хипофункция на ЩЖ, носи риск да се отключи Хашимото, уврежда сърцето ( аритмия/тахикардия, по-високи нива на холестерол, триглицериди, високо кръвно налягане  ...) , отключва ИР, постоянна умора/апатия, проблем със съня, нервност, безпокойство, тремор, проблем със СЧТ (запек), бавен метаболизъм  ... сухата коса и кожа са си козметични, странични ефекти Simple Smile.

Последна редакция: вт, 22 сеп 2020, 19:23 от denis.

# 642
Здравейте, не намирам темата да е обсъждана, затова моля да ме извините ако се повтаря. След преглед при доктор Персенска се установи, че два поредни месеца имам фоликул 20 и над 20мм в левия яйчник. Това се случва на 11 ден от цикъла. Пусна ми естрадиол, като стойността му е доста ниска спрямо периода / според мен/ - 54.92. Разрових се от 2018 г. до днешна дата във всички прегледи, които са ми правени при други лекари. Във всички се забелязва едно и също - ляв яйчник с фоликул 20+мм. Тъй като съм отново на преглед в петък, което ми се струва доста дълъг период за диагноза.. търся малко помощ. Нямам правена цветна снимка.

# 643
Скрит текст:
Здравей!
Е2 и ФСХ са високи - може да има киста/ЗФ. Трябва да те видят на УЗ.
Ако лекарят ти каже, че всичко е наред - попитай го дали има фоликули, колко и с какви размери и защото Е2 е толкова висок, той трябва да е на долна граница.
ФСХ е доста висок - ако си над 42-45год. е добре, но ако не си - каква е причината да е толкова висок?! ( това, също въпрос към лекаря Simple Smile ).
Ще чакам да пишеш Peace

Благодаря Денис! И както правилно сте предположила, според репродуктивния АГ, няма проблем, стойностите били съвсем леко завишени..... Не иска да  ме гледа на УЗ (ще ме гледат ако си направя цветна снимка, тъй като мислех да пропусна на този етап). Вече не знам какво да правя, през няколко различни АГ минах за година и всички с различни мнения, ползващи пациентите за касичка!

# 644
  • София
Здравейте, не намирам темата да е обсъждана, затова моля да ме извините ако се повтаря. След преглед при доктор Персенска се установи, че два поредни месеца имам фоликул 20 и над 20мм в левия яйчник. Това се случва на 11 ден от цикъла. Пусна ми естрадиол, като стойността му е доста ниска спрямо периода / според мен/ - 54.92. Разрових се от 2018 г. до днешна дата във всички прегледи, които са ми правени при други лекари. Във всички се забелязва едно и също - ляв яйчник с фоликул 20+мм. Тъй като съм отново на преглед в петък, което ми се струва доста дълъг период за диагноза.. търся малко помощ. Нямам правена цветна снимка.
Здравей!
Ако фоликулът е над 18мм,  Е2 трябва да е поне 200-250 pg/ml ... дори 300.
При фоликул 20мм и нисък Е2 , най-вероятно е ЗФ... или киста ( дори лутеинова, защото Е2 е нисък), от миналия МЦ.
При О., фоликулът се пука и Е2 пада, респ не може да е 20мм ( първите дни след О. е 8 -10 мм, след това започва да нараства и се превръща в ЖТ, но максимум  с размер до 20мм ) ...т.е и това не е ( не може за 11 дни от МЦ да има О. че и добре развито ( максимално) ЖТ. Такова ЖТ може да има на 7-ми ден след О.

Общи условия

Активация на акаунт