Снимки – спомени от близко и далечно минало

• 773 210
  • 11 934
  •   1
Отговори
# 11 715
Кой е казал, че е било забранено. То даже в СССР имаше църква.

# 11 716
Нищо не е било забранено.Баба ми и дядо ми бяха партийни членове, дядо ми работеше в милицията, беше милиционер с чин, баба ми ходеше на църква на всички празници, не се е крила.И децата им бяха кръстени и ние внуците.И когато почина свещеника дойде посред бял ден вкъщи да я опее.Нямаше никакъв проблем.Бабичките от квартала също ходеха на църква, а дядовците бях партийци.Даже се обличаха официално за случая.И като починеше някой, правеха помени като сватби- ядене, пиене, дрехи, посуда, всичко купуваха чисто ново и раздаваха за душата на починалия- чак чадър и часовник, а одеялата и ледеката по няколко.Дали е можело да се скрие какво правиш?

# 11 717
А родители ти венчани ли са?

# 11 718
Според мен по места е имало по някое партийно величие, което се е престаравало. Във всички години сме ходили на черква на Великден, когато сме се организирали, носехме си свещичките вкъщи. Тия тълпи, които се блъскаха в черквите не са от забрана. Отделен въпрос е, че точно по това време даваха интересни филми по телевизията, или концерт на някоя западна група.

# 11 719
  • Sofia
Нямам спомен да съм ходела на венчавка преди 89-90-та год.
Само подпис в гражданското имаше.
След 90-та започнаха масово с тях.

# 11 720
Според мен по места е имало по някое партийно величие, което се е престаравало. Във всички години сме ходили на черква на Великден, когато сме се организирали, носехме си свещичките вкъщи. Тия тълпи, които се блъскаха в черквите не са от забрана. Отделен въпрос е, че точно по това време даваха интересни филми по телевизията, или концерт на някоя западна група.
Много добре си спомням за западните групи, обаче имах близък от ДС и през нощта дежуреше около
църквата. Какви са били дежурствата, какво точно са наблюдавали и кого са следили нямам представа, но се ядосваше, че изпуска телевизията.

# 11 721
А родители ти венчани ли са?
Не са венчани, ама те и сватба не са правили, само са подписали с кумовете. Те не са по големите мероприятия. И за нашата сватба ме предупредиха ,,да не тръгнеш по масите да събираш пари и подаръци, като някоя просякиня".

# 11 722
Ами НЕ са били забранени венчавки и кръщенета преди 89 г. Венчавки по-рчдко се правеха, но 70-те и 80-те години хората си кръщаваха децата в църква, просто по-модерно беше да се ходи за кръщене в някой манастир. Просто хората тогава бяха възпитани като атеисти и например венчавки в църква си правеха вярващи хора, Просто не бяха модерни, от друга страна се знаеше, че с църковен брак после е труден развода и повечето си предпочитаха само граждански брак. Говоря за 70-те и 80-те години , за през 50-те не знам

# 11 723
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
църковният брак тогава нямаше никаква сила, т.е. само с църковен не си женен според закона.
забрана не, но се следеше и можеха да стъжнят живота на човек.

баба спря не просто да ме води, а и самата тя спря да ходи на църква, когато местен активист ѝ каза, че ако ме види в църквата още веднъж, ще ми напише лоша характеристика и няма да мога да уча в университет.
тогава да съм била на 4-5, дори в училище не бях тръгнала, но заради мен милото ми бабче се молеше в мазето. Sad Sad

# 11 724
  • Далечният изток
Е, той и сега църковният брак няма законна сила. Може би е имал някога, по царско време...

# 11 725
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
написах го, защото химера пише, че с църковен брак, разводът е по-труден. Wink

Скрит текст:
Ами НЕ са били забранени венчавки и кръщенета преди 89 г. Венчавки по-рчдко се правеха, но 70-те и 80-те години хората си кръщаваха децата в църква, просто по-модерно беше да се ходи за кръщене в някой манастир. Просто хората тогава бяха възпитани като атеисти и например венчавки в църква си правеха вярващи хора, Просто не бяха модерни,
от друга страна се знаеше, че с църковен брак после е труден развода и повечето си предпочитаха само граждански брак. Говоря за 70-те и 80-те години
Скрит текст:
, за през 50-те не знам

# 11 726
За сетен път разбирам, че сме живяли в паралелни държави. Някои другари са можели да правят всичко, а други са били тормозени за далеч по-дребни неща.

# 11 727
За сетен път разбирам, че сме живяли в паралелни държави. Някои другари са можели да правят всичко, а други са били тормозени за далеч по-дребни неща.
Ами повечето не са реални ограничения, а страх че съществуват такива и преразкази от четвърти лица ¯\_(ツ)_/¯

# 11 728
Добри, не съм се изразила разбираемо. Исках да кажа, че църквата по-трудно дава развод на църковния брак. Ако си вярващ и се венчаеш пред Бога, то е за цял живот. И Църквата по-трудно разтрогва бракове.  И църковният брак не трябва да е мода, а да го сключиш , ако си истински вярващ, Иначе и преди ,и сега , валиден е гражданския брак.
А на Г-жа Рамацоти искам да кажа, че да,  било е различно в зависимост от това, къде си живял. Много зависи от "велможите", които управляват и които много често се престарават за да угодят на по-горестоящите . Всъщност "социализмът" , ама на източния блок, се провали заради прокарване и изпълнение на "партийната линия" от другарите, а не че идеологията му не струва, тъй като т.нар. социалдемократични държави в Западна Европа успяха. Но това е друга тема.
Просто казвам, че нито църковния брак, нито църковните кръщенета са били забранени. Ако някой е ходил по къщите и заплашвал  и забранявал, това е било на местно ниво.

# 11 729
Имаше ограничения, но имаше и страх да не сгазиш лука, защото беше много популярно "приятел" да се обади на съответното място ( в момента го има същото но под друга форма).
Ограничения имаше. Например хоби като радиолюбителство беше под строг контрол, и се следеше какво се говори с врага! Другото на което се гледаше с лошо око и се правеха проблеми бяха всякакви частни инициативи за изкарване на допълнителен доход.
Да, имаше и преса - за това колко жилища имаш, къде работиш ( имаше разпределение ) и т.н. Имах роднини и познати със специфични професии на които беше забранено да не напускат България. Само по изключение можеха да пътуват до СССР, т.е. до другите социалистически страни им беше строго забранено да пътуват , както от нашето правителство, така и от съветското и строго ги следяха!
Имаше си двоен стандарт за една прослойка другари във всяко едно отношение. Израза "Първи между равни" не е случаен.
Живота си тече,няма смисъл да се връщаме назад защото и сега такива неща има под една или друга форма.

Общи условия

Активация на акаунт