Снимки – спомени от близко и далечно минало

• 773 064
  • 11 934
  •   1
Отговори
# 11 745
Едновремешните бабини сладка и мармалади се правеха с много захар, много сгъстени и не се
стерилизираха. Помня големите буркани с вързания целофан отгоре.
А вишновката по старите рецепти все още си я приготвят много млади жени.
То и аз имам ли повече плод си правя каквото ми хрумне и нищо не се е изхвърлило.

# 11 746
  • Варна
Аз продължавам традицията на баба и правя същите сладка, които тя правеше. Такива с много захар и без да се стерилизират. Могат да се ядат години след приготвянето им. Само това от цели кайсии с ядка вътре нямам нерви да приготвя. Всяка една кайсия се белеше, костилките се вадеха  с края на едно вретено, кайсиите се киснеха във вар, а изчистените и обелени ядки се слагаха вътре във всяка кайсия. Много обичах като го пресипе да се докопам до някоя излязла от кайсия ядка останала в тенджерата.
Обменяха се рецепти и се експериментираше, защото по магазините имаше малко като асортимент неща. Сега като ни се прияде нещо просто го купуваме.

# 11 747
  • Пловдив
Аз, ако имам нерви някоя година и не ме мързи, правя едно от смокини с цял бадем. Първо смокините не трябва да са напълно узрели, трябва да са твърди. Киснат се във вар, бадемите се попарват за да се обелят и прочие. Поне няма вадене на костилки.

# 11 748
  • Бургас
Олееее, Янтра,това ще е голяма заигравка!
Но поне ще си струва!

# 11 749
За първи път чувам за кайсии и смокини  във вар. Аз правя това сладко, но със сини сливи и тиква. Тази година ме домързя, но имам от миналата няколко бурканчета.

Ретро рецепта с камби за кулинарките:
Скрит текст:
Камбите се изчистват внимателно от дръжките и семената.Пълнят се с парченца карфиол и  морковче,
 според големината от четвърт до   половин  чаена лъжичка сол, от половин до 1 цяла чаена л. захар  по 1 -2 супена л. олио и 1-2 оцет, 4-6  зърна чер пипер, парченце дафинов лист, скилидка чесън  и листенце кервиз. Пекат се в тавата  във фурната, но да не омекват много.   Супер са!

Последна редакция: нд, 23 окт 2022, 00:07 от K.A.G.

# 11 750
Наистина е много вкусна тази туршия, чак запреглъщах. Жалко, че ме тресе голям ремонт и нищо не мога да правя в кухнята.

# 11 751
  • Бургас
K.A.G, това после в буркан ли се пълни?

# 11 752
Да, може да се слагат по 3-4 броя ( според големината им) в буркан като изстинат. Сипва се малко от отпуснатата марината и се стерилизират за десетина минути. Ако отпуснатата марината е малко, може да си направите допълнително, за да има малко течност в буркана.

Ето една останала.
Скрит текст:

И в буркан.

Не ги печете много,за да останат по-хрупкави.Моите са по-меки от необходимото.

Последна редакция: нд, 23 окт 2022, 00:11 от K.A.G.

# 11 753
Веднага след изваждането от фурната ги пълня в буркан, затварям и обръщам да изстинат.Не стерилизирам.

# 11 754

Снимах за темата две стари неща,  каната и чашите са от  началото  на миналия век, украсяваха скрина на баба  ми.

Така наречения "аквариум" също беше неин, но според мен е доста по-нов.

# 11 755
Каната и чашите са супер !  Но аквариума наистина е по-нов. Имахме подобен, държахме в него бонбони ( предимно лукчета ) но му видяхме един ден сметката ... Stuck Out Tongue Winking Eye

# 11 756
  • Sofia
Тази Пиги открих днес при мама.
Не е много стара,някъде от преди 20-22год.е,но е от любимото ми Мъпет шоу 😍

# 11 757
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

# 11 758
  • София
Най-скъпата вещ на близък приятел, носител е на ордена за проявена храброст.
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 24 окт 2022, 06:45 от yovanka

# 11 759
Браво! Чест и почитания за него!!!

Общи условия

Активация на акаунт