Снимки – спомени от близко и далечно минало

• 773 587
  • 11 934
  •   1
Отговори
# 1 545

А "Последният самурай"

Пас! Не съм го гледала.

# 1 546
Много си пропуснала.

# 1 547

С други съм наваксала. Simple SmileSimple Smile

# 1 548
walnuss, малко филми със самураи/Самурай е една от четирите основни класи в Древна Япония, а именно: самураи, земеделци, занаятчии и търговци/ист. сюжет, които си заслужават.
Ghost Dog: The Way of the Samurai 1999 (Дух-куче: Пътят на самурая)

Е филм на Джим Джармуш, който гледам с удоволствие дори след 6 пъти. Освен, че е изграден по цитати от Хагакуре, кодексът на самурая от Ямамото Цунетомо, филмът е пълен със самурайска символика.

The Hidden Blade 2004  (Скрито острие)

Е следващият филм на Йоджи Ямада. Той разказва историята на самурай от ниската каста, чийто живот е повлиян от промените протичащи в Япония от средата на 19 век. Реалистичен поглед върху сблъсъка между традиция и модерност – като The Last Samurai 2003 (Последният самурай), но без Том Круз.

Love and Honor 2006  (Любов и чест)Ronin 1998 (Ронин)

Е филм на Джон Франкенхаймър, а самураят без господар е Робърт де Ниро.
Ran 1985 (Ран)

Е един от малкото епично-грандомански филми на Акира Куросава. Историята за упадъка на клана Ичимоджи е прочит на трагедията „Крал Лир“.
По-натък ще дам още.

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 23:56 от niljaniljo

# 1 549
  • София
„Седемте самураи“ на Акира Куросава, 1954г

Неговият римейк от 1960 - "Великолепната седморка" със  Стийв Маккуин и Чарлс Бронсън.

А римейка на римейка не помня дали съм гледала - "Великолепната седморка" 2016

И "Жената зад щанда" Grinning

# 1 550
  • Варна
Еха, колко любими филми сте показали.
Аз пък днес гледах документален филм за втората световна война и показаха едно видео за една дама, която финансирала създаванета на кораб за нуждите на флота. Ето клип, където тя дава името на кораба. Интересното е от втората минута.

# 1 551
„Седемте самураи“ и "Великолепната седморка" толкова много ги въртяха по кината, че
накрая ги пуснаха и на лятното кино. И там ги гледах.
А, сетих се и за "Майка Индия" и "Слонът моя приятел" - едно лято само тях редуваха на
лятното кино и все имаше посетители.

# 1 552
Одри Хепбърн
/ 4 май 1929 - 20 януари 1993/

https://www.facebook.com/258609027577536/posts/2658166770955071/

# 1 553
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
забравихте "Бродяга" - не съм го гледала, разказвали са ми за него

Simple Smile Simple Smile Simple Smile"Слонът моят приятел"
заради него любимата ми баба за първи и последен път наруши правилата и ме заведе на не-детско кино.
Скрит текст:
нашето село си имаше кино и всеки ден имаше една дневна - детска прожекция и една вечерна - за възрастни. филмите бяха всеки ден различни, много рядко се някой повтаряше - индийските бяха от тях.
втори ден дават "Слонът моят приятел", втори ден всички баби гледат и се хвалят на моето бабче, а тя не може да отиде, защото недовижда и няма да може да си прочете субтитрите.
разбра се, че това ще е последната прожекция и бабка прегазва принципите си, купува два билета за възрастни и ме води на кино - идеята е аз да чета тихичко на ухо за да гледа и тя филма.
сядаме ние една до друга, започва филма, баби плачат усърно, бършат сълзи и други секрети, аз тихо чета на баба, а тя, не затормозена от четене може да гледа и да си плаче на воля.
и както си тече прожекцията уж мирно и кротко и изведнъж в тъмната зала се чува възмутен глас: "Какво прави това дете!? защо не чете по-високо! и ние искаме да чуваме!"
баба кима, аз започвам да чета на висок глас с ясна дикция. към края на филма озвучаването беше в пълна сила - имитирах героите, изразявах тъгата и/или възмущението им, а бабите сами се контролираха да не реват прекалено силно, да не заглушават диктора.
Simple Smile

# 1 554
  • София
Колко рев беше на тоя слон. "Майка Индия" май не съм гладала, но помня друг индийски - "Умрао джан".

До една възраст ме пускаха само в трите кина близо до нас. Каквото дават там, това гледаме с тайфата. Ако някой пропусне, всички отиват повторно, за да му правят компания. Ако някой каже, че това е любимият му филм /за тази седмица/, всички отиват с него, за да го гледа пак. И така цяло лято. Heart Eyes

# 1 555
Сетих се за Бродягата, но съм пропуснала да пиша.
Гледах го след "Майка Индия" и бяха измислили някаква песен на български по музиката от
филма. Много забавно беше. Малки деца, още трудно изговарящи "р", я пееха. Joy
Ще потърся текста. Вероятно някъде ще се намери.
https://www.vbox7.com/play:5d7bc614ad?p=playlist&id=2208272&order=date

пп: Текстът, за който писах, бе много шеговит и не съвпадаше с този от филма.

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 23:58 от delpel

# 1 556
Последните постове ме подсетиха за "Седморката на Блейк". Спомняте ли си го?
Гугъл ми подсказа, че първият епизод е излъчен още преди да съм била родена, но имам ярки спомени от детството как пред блока си разпределяме ролите и играем по сериала Simple Smile

# 1 557
Simple Smile "Киф, телепортирай ме" Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 1 558
  • София
Кали и Джена бяха героините. В този филм за първи път чух за телепортиране. С едни гривни май го правеха.

# 1 559
май беше нещо на кораба Simple Smile и компютър с гласово управление.
а този познавате ли го?

Скрит текст:
Сандокан, ние чакаме, дай ни сигнал...

Общи условия

Активация на акаунт