Снимки – спомени от близко и далечно минало

• 769 787
  • 11 934
  •   1
Отговори
# 2 055
Еха, къде ме върнахте Simple Smile

Палачинки баба ми ме научи да правя на 4 год - покачена на столче до печката - на село такава на дърва, стандартна вкъщи. 40 години по-късно тези палачинки продължават да обират овации на няколко континента! Пазарувах всичко (кисело мляко по 23 ст и салам Камчия, който мирише на чесън по-силно от самия чесън) и взимах сестра си от детската градина от 6 годишна (тя беше на 4); в началното училище (моето беше с преподаване на руски т.е. всичко без БЕЛ и физическо беше на руски) вече колекционирах списание Паралели  и един руски дайджест - Спутник - супер интересен! Страхотна фотография имаше в него освен всичко друго! Първата си "пола-панталон" уших сама по кройка от Бурда в средата на 80-тте и интерeсът ми към шиенето увяхна пак някъде там, но не и интересът към "тоалетите". Elle, Vogue, Cosmopolitan, Marie Claire, SHAPE, Muscle & Fitness - почнах да колекционирам през ранни 90-тте и да троша всичките си джобни пари за тях. Тях ги купувах основно при букинистите на Графа и подлеза на моят(а) Алма Матер - Софийският Университет. Пoмня още първата си книга на английски, купена от тях - The Stewardesses by Penny Sutton - много пикантна, много секси "'All men are bastards,' says Kate. 'Come on. Let’s go inside and find another one.'"! Скоро след това, впечатлена от собственото си ниво на владеене на английски език платих равностойността на една заплата на майка ми (експерт в президиума на БАН) за опърпаничко копие на "Отнесени от вихъра" в оригинал (последва як скандал вкъщи, който ме стимулира да си купя и "Цар Плъх" в оригинал!) Имах колекция от речници, обичах речници всякакви - български, руски, английски, испански!

Изобщо като се замисля количеството пари, които съм дала за книги и списания е леко плашещо! Grinning

PS Помня също пердахa, който ядох, когато се тръшнах за един лак за нокти - била съм 6-7 клас (13-14 годишна!). Някъде там си поисках и много скъп сет от учебници. 2 лв за лак не ми дадоха, но 200+ за учебници - веднага!

Последна редакция: ср, 03 юни 2020, 00:05 от Agent Provocateur

# 2 056
  • Ланкър, планините Овнерог
Малеее, къде ме върнахте. Зъболекари....бррр ...още ме държи. В детската ни преглеждаха и който има за правене, го водеха в близката поликлиника. Преглеждаха и разделяха на групи. Изхитрих се тайно да минавам в групата на здравите зъби без преглед. После в училище ставахме по-ниски от тревата, като отвореше вратата зъболекарката.
Ако щете ми вярвайте, още си спомням миризмата в яслата. Няма да я сбъркам, ако я усетя. Помня и шкафчетата. Майка ме слагаше върху тях, за да ми обуе пантофите. Много странно чувство - хем мило, хем страшно (знам, че много ревях). В детската също не отивах с кеф, но редовно връщах дядо да дойде по-късно да ме вземе, защото не съм се наиграла. Помня и миризмата на лампите, които ни печаха. И гадния розов крем нишесте на буци... И другарката, облечена като Дядо Мраз или Баба Марта. Винаги ги излавяхме.

# 2 057
  • Пловдив
От няколко години отново има въшки по училищата и медицинската сестра ходи да проверява. Но ако някой има го казват вече дискретно.

# 2 058
  • Ланкър, планините Овнерог
То вече не е и срамно. Малката беше завъдила преди някоя и друга година. Голям зор беше, докато се изчисти. Че и с коса до д-то беше.

# 2 059
Аз със зъболекарите проблеми не съм имала, защото си имам такъв по рождение у дома. Училищната само казваше - а, да напълно санирана....
За първи път миналата година имах проблем, когато се наложи вадене на зъб.... Страдам аз на стола под упойка и в един момент се чува "хайде стига лигавщини, отваряй си устата, че детето иска пържени кюфтета за обяд, нямам време".
"Детето" е на 20+ и ми е син, ама кюфтетата на внучето са винаги по-важни.

# 2 060
Agent Provocateur, не си сама и аз купувах като невиждала списания и книги, майка ме питаше: “на кило ли ги продават?” 😁. Паралели ми беше много, много любимо.
Като бях тийн имаше едно списание Хай клуб и на последните страници публикуваха еротичен разказ, явно много съм се впечатлила и  реших, че и аз мога да се изявя в този жанр. Седнах да пиша разказ.... обаче музата не ме споходи и за да не се излагам пред себе си, събрах няколко списания и оттук-оттам, с преписване го сглобих. Реших, че ще скрия този литературен шедьовър под дюшека на леглото и естествено го забравих... докато не го намери баба- най-голямата радетелка за висок морал и непорочност, която познавам. Леле, този разговор няма да го забравя. Като се изправи тая ми ти жена пред мен, с разказа в ръка, с един свиреп поглед и с въпроса: “ти такива работи ли правиш?!” - ходи и обяснявай, че нямаш сестра беше положението 😁😁😁

# 2 061
Миризмата в детската градина.. колко хубави спомени ми върнахте. Задушна воня на белина и липов чай, но пък носеща едно такова хубаво усещане, че големи игри предстоят.
Никога няма да забравя мириса на таблетка (нещо против радиацията) пусната в топла супа. От тогава мразя супите. Също ни събличаха голи до кръста и облъчваха с едни лампи. Голям срам, в детската градина не деляха по пол.

# 2 062
аз пък сама съм отишла на зъболекар още в детската градинка.

Скрит текст:
по онова време в училищата един път годишно идваше зъболекарски автобус. Simple Smile оборудван с 4 или 6 зъболекарски стола, всяко дете минава на преглед, които имат кариеси се лекуват, които са за вадене се вадят и после селският зъболекар само поддържа.
до следващата година. Simple Smile
чула съм, че обсъждат как брат ми (първокласник) да не избяга от задължителния преглед и явно толкова ми се е искало и аз да съм голяма, че на другия ден, когато ни извели на двора за игра съм се изнесла тайно от двора на градинката и право в училищния двор. разстоянието не е голямо, то на село никое разстояние не е.
а там - автобусЪТ. красота голяма, децата влизат, кой сам, кой насила, някои плачат, други стискат зъби...
мушнала съм се между децата и направо на първия свободен стол.
и стандартното "име", "клас"... на клас малко се запънах, но обясних, че още съм в детската градинка, но ме боли зъб и затова съм дошла на зъболекар.
извадиха зъба и ме изпратиха вкъщи. явно съм приела командатат буквално и право при баба.
а тя, милата, как не припаднала не знам.
за награда, че съм била смела ми направи баница. със сирене.
една малка само за мен, за другите - голяма и още няколко с ябълки и тиква, но аз не ги обичам. Wink
вечерта нещата минаха по стандартния ред:
татко ме търси в градинката, а мен ме няма.
сутрешните "лелки" си отишли, следобедните изобщо не знаят, че съм била на градинка...
междувременно идва и майка...
а аз си играя при баба с пълен тумбак с баница.
докато ме намерят не им е било хич лесно.  
а след това пак стандартно - известно време трудно сядах... Simple Smile Simple Smile Simple Smile

а брат ми все пак беше успял да избяга от прегледа.
Изживях го на собствен гръб това с избягало дете от ДГ, преди има-няма две години. Имам чувството, че тогава ми побеля изведнъж косата. В този един час, в който обикаляхме с ММ из улиците да си издирваме детето, за да го намеря накрая ревящо, на изтривалката пред вратата на апартамента.

# 2 063
Да бе лампите....Имаше много специфична миризма от тия лампи. Слагахме очилца и по гащички по еди си колко деца влизахме.

# 2 064
Миризмата е на озон.

# 2 065
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
флуор за здрави зъби са слагали, но таблетки за радиация.... Sad

# 2 066
А с тия лампи за какво ни облъчваха? Никога не съм се замисляла и не съм търсила инфо.

Таблетки с флуор в чая за зъбите. Много вкусни бяха, ама само по една.

# 2 067
бактерицидни се водеха май.
като започнат сезоните на грипа и болестите и започваха облъчването. но не сме боледували толкова.

# 2 068
  • Варна
Ще оспамя и аз темата щото споменахте бягства и бой.
Аз не съм бягала ама веднъж ядох бой.
Първи клас, радост, гордост, няма такова усещане.
Още първите дни получихме поръчения, някакви количества шипки и хартия трябваше да бъдат предадени на вторични суровини и бележките в училище.
Бащата на приятелката ми работеше нещо в горското и тя в час по въпроса за шипките. Каза, че в село едикое си имало много. Решено на момента, ние сме изпълнителни деца, ще ходим да берем шипки.
Тя живееше на първия етаж, след училище мятаме чантите през /на терасата им и тръгваме. Селото е съвсем близо, качваме се на автобуса и слизаме там на мегдана. Поогледахме го, шипки не видяхме никакви и решихме, че е по-добре да се върнем. Това отне 10тина минути, колкото шофьора дето ни беше докарал да пуши една цигара и се прибрахме със същия рейс.
От автогарата ... къде, къде, в двора на детската градина до нас да си играем. Колко време сме играли, не се знае. Но. През това време нашите и техните се прибират от работа. От нас ни следа, няма чанти/те са на терасата/ няма нищо. Почват да ни търсят, звънят на съученици и една ни предава, чула ни плановете. Вдигат се татко и майка с колата и в селото. А то с язовир. Питат, разпитват, обикалят по разни овчари и т.н. , няма ни.
Прибират се в града. Вече се свечерява, септември Simple Smile
В този момент ние двете, наиграли се, хванати за ръка, подскачащи и хилещи се се появяваме по алеята.
Пред очите ми са. Майката на приятелката ми държеше една точилка.
Аз се опитах да не приближавам татко обаче той каза само ела, ела и ме вкара с един шамар в колата. После майка ме качи на един стол да и е удобно и ме би по задника. Реве и бие.
До последно ми се напомняше този случай когато решах да се оплача за нещо от моите деца ... .

Естествено имаме много истории ... със същата приятелка палихме печка с бензин. Луда работа, луда. Господ ли ни пази не знам.

# 2 069
аз затова рядко се оплаквам от децата.
и трите заедно не могат да ме стигнат. Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт