Снимки – спомени от близко и далечно минало

• 770 177
  • 11 934
  •   1
Отговори
# 2 100
Заради моята ДГ не ям до ден днешен:
-грис халва
-печена тиква
-сарми с лозови листа
-качамак
Confounded

# 2 101
  • София
Леле Агент "грис, мляко с ориз, крем карамел, кюфтета със сос, пиле фрикасе, крем нишесте и до ден днешен не близвам" и аз.

Как ни е травмирала детската градина цяло едно поколение Laughing Всички сме с този спомен.

Ааааа, аз ги обичам всичките Simple Smile
Грисът ако е и грис-халва още по-добре, при нас го даваха с кисело мляко Yum Явно готвачката ни е била добра. Виж безумната манджа ориз с домати - не, мерси!
И на зъболекар обичам да ходя. Е тогава не ми беше много приятно, но сега съм ОК, зъболекарката ми е супер!

# 2 102
Имаше преди тема за седмичните детски градини, доста хора са ходили и на такова нещо. Някои деца пък бяха на отглеждане при бабите и дядовците, въпреки че само за едни знам. Две сестрички, едната до първи клас живееше при едните баба и дядо, другата при другите, в двата края на България, родителите- в София Anguished. Много практично, само дето сестрите са се запознали като втората е започнала училище сигурно.

Последна редакция: ср, 03 юни 2020, 18:15 от Анонимен

# 2 103
Само чашата с прясно мляко ми е кулинарният кошмар от градината. Децата излизаха да играят, аз дремех на масата, защото тая чаша трябваше да се изпразни. Понякога излавях момент да няма никой в стаята, ставах и разсипвах млякото по събраните съдове, струпани в голямата тава. Когато, обаче, ги изнасяха, увисвах, идеше ми да умра. Дойде госпожата и почва:"изпий го, та изпий го!", ами не мога, мразя прясно мляко, повдига ми се от каймаците му, и досега съм така. Като ми кажеше, ако не изпия поне половината, няма да изляза навън, аз си знам как правех няколко глътки и колко ми струваше това. Че и оплаквания на майка...Другите манджи съм ги хапвала, явно добро прАсенце съм била, а най-любимата ми е яйце на око върху картофено пюре. Как са го правили не знам, но никога след градината не ядох такава вкусотия. Правя вкъщи, но не е същото, онова беше разкошно на вкус. Simple Smile

# 2 104
Леле, беше ме срам да си призная, но аз бях като Лабрекс.
Нищо от детската градина не ме е отвратило.
Впоследствие и в мензата като едно много добро прасенце всичко си изяждах.
О.да, сетих се една гъбена каша я върнах и дълго време не ядах гъби.
Тя всъщност също не бе лоша, лоша беше лелката, дето не ми даваше да стана от масата, докато не си обера гъбките. Стоеше до мен и нямах възможност да ги сложа в джоба.
Но после тя чисти след мен пътечката до тоалетната по килимчето.

# 2 105
  • Sofia
Пилето фрикасе, добре направено, със "запечатани" зеленчуци, вино и всичките му пинизи ми е любимо.
Соца му развали добрата слава.

Който не го е пробвал в щедрия му вариант, може да намери добра рецепта и да поправи тази грешка : ))
Зеленчуците и виното вътре ли или като гарнитура?

# 2 106
Предполагам Недиха има предвид, че самото пиле се вари с тия зеленчуци,  после към млякото и брашното добавя и вино.
Една такава стара рецепта имам из  тефтерите от баба.. По спомен.

# 2 107
Пилето фрикасе, добре направено, със "запечатани" зеленчуци, вино и всичките му пинизи ми е любимо.
Соца му развали добрата слава.

Който не го е пробвал в щедрия му вариант, може да намери добра рецепта и да поправи тази грешка : ))
Зеленчуците и виното вътре ли или като гарнитура?
Според майка ми, тайната на доброто фрикасе е да "запечаташ" (да поизпечеш/запържиш отвън) морковите и лука, които отиват в соса. Бялото вино също отива там. Оставяш си една чаша за отпиване докато готвиш, разбира се! Yum

Билян@ пилето и зеленчуците се запържват във версията вкъщи, преди да се сготвят после заедно във фурна.

# 2 108
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
и аз съм всеядна и любопитна, но от детската градинка ми е останал "омраз" на всичко макаронесто, грис и ориз с мляко и грис халва. бррррррррр....
като добро и много спретнато момиче съм си ги прибирала в джобчето на престилката (за да ме пуснат да стана и да ис играя), а след това съм го изхвърляла в тоалетната или в двора, когато ни изкарат да играем. до тук - добре, но когато забравя? случвало се е в петък да ми приберат престилчицата и в двата джоба да е пълно с неидентифицируеми смолообразни гнясове.
тогава процедурата е ясна Wink
помня такава и като втората, но оранжева Simple Smile
и уникаТните гащи към тях. можеш да ги напълниш и никой няма да разбере. Simple Smile Simple SmileSimple Smile

# 2 109
Ох от гащята понеже с ластик, все ми излизаше нещо като пъпка ли, цирей ли какво да го нарека на крачето.

# 2 110
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
а черните гащи за физическото помните ли?
Simple Smile Simple Smile Simple Smile имаха платка отпред и пак с ластици около краката.
на платката се бродираха "наградите" - звездичка за бързо ходене по греда, звездичка за скок от място... даваха се на откритите уроци пред родителите.
на моите гащи не можаха да се поберат всички звезди Simple Smile Simple Smile Simple Smile не че бях много бърза, но всички спираха и се отдръпваха ако мина край тях "на скрост". Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 2 111
  • Куциндрел
Грис, мляко с ориз, жито, макарони на фурна и елда не ям. Но пък всичко друго си омитах в градината и явно за това не ме караха насила да ям гореизброените. Все още си спомням миризмата и вкуса на една крем супа, която ни даваха. Много я обичах, дразних се, ако кротоните бяха пристоели много в супата и бяха омекнали. Другото ми дразнене беше, че слагаха захар в киселото мляко и не беше вкусно. Като сервираха гадни следобедни закуски пак се ядосвах, че не е нещо друго.
Все още тези гадории ги предлагат в ДГ, учителките казват, че никой не ги яде, но и не сменят менюто.

# 2 112
Няма как да сменят менюто, готвеше се по утвърден единен рецептурник и меню за всеки ден:
https://knizhen-pazar.net/sold_products/books/1795485

# 2 113
  • Euskal Herria
И сега пак има. Някои рецепти са безумни направо, почти без подправки се готви. И е задължителен за спазване, проверките се правят въз основа на рецептурника.

# 2 114
Не понасям фрикасе, кюфтета бял сос и ориз с домати! Но много обичам грис и мляко с ориз!
Другото, което искам да кажа, че едно близко детенце, все повтаряше че иска таратор като в ДГ, правехме го на кубчета /задължително на кубчета Grin , това е друга тема обаче/, настъргани краставици, с или без орехи, копър, чесън и какви ли не комбинации и не, не , искам като в ДГ. И какво се оказа, че там го правят с настъргани моркови , а не с краставици.
Много обичах да ходя в ДГ, имах и аз такива гащи и горното в червено, изобщо не исках да ме взимат, все се сърдех на нашите, че са дошли по-рано!

Общи условия

Активация на акаунт