Снимки – спомени от близко и далечно минало

• 769 375
  • 11 934
  •   1
Отговори
# 2 235
Винаги са намирала това ''изкуство'' с опаковането за абсурдно и грозно.Всички избягали по онова време са големи късметлии.кристо като не иска да говори български и за родината си,много важно.Това е негово право.На мен ми прилича на някакъв гигантски комплекс.Много хора са пострадали от комунистите,но не си го изкарват на следващите поколения.Иначе в момента в щатите е така.Бели хора коленичат и целуват крака на афроамеринци,чиито деди,евентуално са били роби.Цирк!Милчо Левиев казваше,че не може да прости на комунистите,че не са му разрешили да влезе в страната и да присъства на погрбението на майка си.Не е чупил стойки.Идваше си тук и беше много позитивен.Има много други българи като него,не таят злоба в сърцето и душата си.

# 2 236
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
добре де, той дава интервю с жена си, която очевидно не е българка и не знае български, какво предлагате?
да говори само той?
или някой да превежда на нея, за да знае тя кога да се включи?
в България, в смесена компания и аз говоря само английски или руски, който от двата се разбира от всички, и много рядко пояснявам нещо на български на отделни членове на компанията. рядко и задължително с извинение към другите.

можете да го приемете или не - това е лично усещане, но за интервюто на чужд език не мога да го обвиня.

# 2 237
  • Dope Reach
Статистки на снимките на най-скъпия филм, правен някога (към онова време) - "Клеопатра", 1963 г. Продукцията е струвала 260 милиона долара, които не са били възвърнати в приходи.

# 2 238
Можем само да гадаем защо Кристо не е рекламирал и не се е прехласвал по България, най-вероятно си има своите причини. Аз бих заложила на силното му желание за свобода и свободна изява, които най-вероятно са били доста ограничени, предвид  периода, в който се е развивал като творец и е емигрирал.
Може би трябва да сме му благодарни, че не е разказвал истинските причини зад това решение, с които бихме лъснали с цялата си простотия и шуробаджанащина за пореден път.
Преди години имах чести срещи със семейството на единия му брат и знам, че си поддържаха връзка, както и че е поддържал връзка с приятели тук.
Който не се е опитвал да обясни на чужденец от уредена държава ситуацията тук, само той не е наясно, че при нас има нещо генерално сбъркано, което не е за хвалба.

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 13:15 от Marmosets

# 2 239
И аз мисля че човека си е имал причини да не се асоциира публично с Бг. А иначе дълбоко в себе си е таил чувства. Другото което е в чужбина май е по-добре да не те знаят че си българин на днешно време. Поне мен винаги ме е било срам. Свързват ни само с крадци, мошеници, измами, цигани..Всичко добро излязло от нас бледнее. Дори скоро на моята работа някой прочел за някакъв сърбин бандит. И ме питат не бил ли българин. Така че всеки си знае. Третомартенския патриотизъм който ни обзема си е само за нас. На вън по-добре е да не ни знаят какви сме българи юнаци. Че и Кристо.

# 2 240
Никога не съм се срамувала да кажа, че съм българка. Нямам комплекси. Гордея се с това. Дори да е имало предубеждение у другите, много бързо са променяли отношението си, а ако някой продължава да се държи предубедено, просто го игнорирам. На това ниво не слизам. Няма да променя мнението за себе си и страната си заради човек, който е пленник на предразсъдъците си.
Обаче съм срещала неочаквано топло отношение, тъкмо защото съм от България. В Япония, в храма в Нара, си говорихме на български, когато две жени, по-възрастни от мен, внезапно са обърнаха и изненадано казаха "ама вие сте от България!" и извикаха на български към една група други хора на същата възраст "елате, елате. Тука има хора от България". Бързо бяхме заобиколени от 10-12 жени, които радостно ни поздравяваха, докосваха по дрехите и една през друга казваха, че те са от Израел, че били напуснали България като деца, но вкъщи винаги говорили на български. Почти никакъв акцент. Идвали всяка година в България и много им харесвало. Малко по-късно докато чаках пред тоалетната, един украинец също беше много дружелюбен, като разбра че сме от България. В същото време, видях един мъж на около 40 години с вързано с ръкавите яке на кръста. Ами да, типична българска мутра.
Храмът в Нара е много популярна туристическа дестинация. Всякакви хора има, но не искам и няма да се отрека от себе си и страната си.

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 19:39 от maya_alex

# 2 241
Оооо като ходиш за туризъм е друго. Ако трябва да работиш там и да се доказваш, да си изкарваш хляба в тяхното общество, играта се обръща тотално. Иначе ако е само за туризъм няма проблем. Всички ни обичат.

# 2 242
Безразличен ми е Кристо и като творец и като личност. Нито изкуството му ме докосва по някакъв начин, нито живота му ми е интересен.

# 2 243
Нямаме никаква величина и по скоро ни сравняват с цигани. И това е вярно. Но и в Европа малко знаят за България.

# 2 244
За 8 години в чужбина, нито веднъж не съм скрила откъде съм. Напротив, опитвала съм се да запозная хората с хубавите неща от нашата култура, без да натрапвам чувство за величие или каквото и да било. Намерих много добри хора и те винаги са ме гледали с приятелски очи. Имало е разбира се и ужасни хора и такива които сляпо вярват на техните си медии. Там където съм могла, съм направила добро впечатление. Да, имало е доста кофти моменти и са ме гледали като най-мръсната циганка на света, само защото съм от Бг, но това са били и доста неуки и ограничени хора. Това не ме е спирало, защото знам че тези хора няма откъде да знаят какви сме, ако сами не им покажем.

# 2 245
........опитвала съм се да запозная хората с хубавите неща от нашата култура, без да натрапвам чувство за величие или каквото и да било. Намерих много добри хора и те винаги са ме гледали с приятелски очи. Имало е разбира се и ужасни хора и такива които сляпо вярват на техните си медии. Там където съм могла, съм направила добро впечатление. Да, имало е доста кофти моменти и са ме гледали като най-мръсната циганка на света, само защото съм от Бг, но това са били и доста неуки и ограничени хора. Това не ме е спирало, защото знам че тези хора няма откъде да знаят какви сме, ако сами не им покажем.

Така е. И аз за 20 това се мъча да правя. Намерила съм си средата, хората, обкръжението. На работа съм се доказала многократно. Веднъж , че работя мъжка професия, втори път като жена на това поприще и още веднъж че съм от Бг. Вече не ме притеснява нищо. Но при нови срещи и запознанства имам едно наум. Не знам кой какво и къде ще да е прочел и дали няма да ме изненада.

# 2 246
[

Така е. И аз за 20 това се мъча да правя. Намерила съм си средата, хората, обкръжението. На работа съм се доказала многократно. Веднъж , че работя мъжка професия, втори път като жена на това поприще и още веднъж че съм от Бг. Вече не ме притеснява нищо. Но при нови срещи и запознанства имам едно наум. Не знам кой какво и къде ще да е прочел и дали няма да ме изненада.

Сложно е да си българин в Европа. Да се наложиш като професионалист, като човек и при това усилието  да реабилитираш един лош създаден имидж за родината ни. В Германия по телевизиите  има лайф полицейски предавания, които показват част от работата на улицата. Да го хване човек срам колко често в обектива попадат българи/ не точно с български имена, но с български паспорти/...Това е ежедневно.

# 2 247
Аз съм в Щатите. Там много не ни знаят, но ако се знае нещо е все от рода - българи крали с кредит карти, крали от магазини, и подобни. Че на един и гарант бях. Доктор. Крал от летището от куфарите на хората. Абе въобще не искам и да ме знае никой. Ако да тропаме хора пред бг консулството по празниците.  Мерси.

# 2 248
Камъка си тежи на мястото. Аз няма да забравя дъщеря ми беше малка и отидохме в парка, бях и купила балон. Приближи се малко момче и искаше да и вземе балона. Аз просто се усмихвах, деца. Дотърча баба му и каза "внучето ми има пълното право да вземе балона, защото сме в Испания и Испания е за испанците".  Онемях.

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 18:43 от _silence_

# 2 249
Да не оспамваме хубавата тема, но се замислих какви са причините да съм горда, че съм българка и освен природата ни, фолклорът, някои близки роднини и приятели и няколко публични личности, не се сещам, съжалявам. Ако съм се изградила като човек и професионалист е въпреки българската действителност, а не заради нея. И след 20 години трудов стаж тук, въобще не съм сигурна, че качествата, които съм развила да работя и оцелявам в държава без правила биха ме представили в добра светлина някъде, където ги има и се спазват.

Общи условия

Активация на акаунт