Снимки – спомени от близко и далечно минало

• 769 357
  • 11 934
  •   1
Отговори
# 2 220
Спомням си филма, страхотна Аджани, много красива!
Най-красивата французойка за мен! Макар, че имам сантиман и към Марийон Котияр, Софи Марсо и хипнотичната Ева Грийн!

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 22:23 от Agent Provocateur

# 2 221
АРТЕМИС, не мисля, че е от възрастта. Дълги години носех  минижуп, ходех с едни роклички под д-то, като ги видеше баба изпрани и простряни да съхнат, ме питаше: "е, това блузите ти ли са?" А тя беше шивачка. И сега харесвам къси полички на момичета и млади жени, дразнят ме, когато са облечени от пълни такива, показват не дотам приятни за гледане неща, подчертават недостатъци на фигурата и им стоят комично. Също и от по-възрастни жени, все си мисля, че наваксват нещо пропуснато. Скъсани дънки няма как да харесам, аз не го разбирам това, да се носиш с парцали и посинели крака зимно време, но с мисълта, че си модерен. Татуировките - ако е нещо миниатюрно и красиво, мога да го приема, но изрисуваните тела - не, нечистоплътни ми изглеждат, некрасиви, абе нарушава ми се чувството за естетика.
Това, разбира се, не означава, че си налагам мнението или съм някаква войнствена боркиня срещу цялата тая "мода", просто написах в темата как го възприемам, защото стана дума, от там нататък всеки е свободен да се прави на каквото си иска, да облича каквото и както иска и съвсем не е длъжен да се съобразява с такива, като мен. 

Agent Provocateur, красива е, да! Просто естествената красота е различна от манифактурната, на която се подлагат сегашните млади дами. Като извадени от калъп, чудиш се тая коя беше, щото те еднакви. Напомпани устни, скули, силикон.....Поне да е с мярка и някак да подчертава индивидуалността, а то уеднаквява.
Ама, хайде и аз ще се съглася и ще кажа като приятелката на майката на Артемис: "от възрастта е!:" Ама само на шега.....Simple Smile

# 2 222
Изключителна, нестандартна, устремена и талантлива  личност - визионер и авангардист.
Дълго време го неглижирах, защото бях повлияна от медии и писания естествено, че се е отрекъл от българското и тн - точно тип патрЕотарски писания , край!  - тоя не е българин и точка. А аз се чувствам българка точно по оня националистичен начин, който ни кара да сме горди, че сме имали всичкото си славно минало с победи и премного мъка, но без нуждата да крещя - булгар, булгар!...
Гледах интерюто му с български журналист....на английски. Колко да е българин?

# 2 223
  • София
Този Явашев не го схванах никога, уж велик, но никой велик не се срамува от произхода си. Остаря и пак,  нито дойде, нито се поинтересува от България, a сигурно има близки роднини. В това се крие нещо друго, странни хора бяха с жена му. Може и велики неща да са направили, но аз не успях да харесам човека, после и творбите ми стоят претенциозни. Съжалявам, ама така мисля. Те двамата имат ли деца, и това не се чу.

# 2 224
Изключителна, нестандартна, устремена и талантлива  личност - визионер и авангардист.
Дълго време го неглижирах, защото бях повлияна от медии и писания естествено, че се е отрекъл от българското и тн - точно тип патрЕотарски писания , край!  - тоя не е българин и точка. А аз се чувствам българка точно по оня националистичен начин, който ни кара да сме горди, че сме имали всичкото си славно минало с победи и премного мъка, но без нуждата да крещя - булгар, булгар!...
Гледах интерюто му с български журналист....на английски. Колко да е българин?

Космополит..неангажиран в територия и пространство. Понякога аз си говоря с някое от децата на чужд език, така ни идва. Понякога търсим диалектни думи в българския да  ги включим в разговора и си имаме такива любими.

Този Явашев не го схванах никога, уж велик, но никой велик не се срамува от произхода си. Остаря и пак,  нито дойде, нито се поинтересува от България, a сигурно има близки роднини. В това се крие нещо друго, странни хора бяха с жена му. Може и велики неща да са направили, но аз не успях да харесам човека, после и творбите ми стоят претенциозни. Съжалявам, ама така мисля. Те двамата имат ли деца, и това не се чу.

Определено не сте влезли по-надълбоко за да научите за роднините и връзката с България..Ако имаха деца, щяха ли да са по-значими или разбрани творбите му?!

# 2 225
  • София
Пише, че има син - Сирил Христо.
И аз не го харесвах и не го разбирах в отношението му към страната - четох много за него в опит да разбера какво се е случило, та да предизвика у него такава неприязън към България, така и не разбрах. Все тая, Бог да го прости.

# 2 226
Сутринта по БТВ гледах Тома Томов и Г.Тошев, и единия и другия казаха, че България изобщо не го е вълнувала. Тошев обаче спомена, че двамата му братя са тук и Христо е поддържал винаги връзка с тях. Гледах и филма по нова, аз обаче видях по-друг начин нещата, не разбирам от изкуство и техните творби не ме докосват, но видях че много хора не просто се възхищават на неговото изкуство, а направо го боготворят.
Няма лошо, да той е бил световен творец, но никога не е споменавал България, не знам каква трябва да е причината за това отношение, защото по новините пък видях, че в квадрат 500 се намира най-голямата колекция от негови рисунки от времето, когато е бил студент на Дечко Узунов, платната са наистина интересни. Та визирах, че той е бил осъзнат човек, когато е напуснал БГ, бил е от заможно семейство, и чак такова отношение нямам представа от какво е породено. И още нещо ми направи впечатление, че проектите му са финансирани винаги и единствено от него и жена му, за да не са зависими от никого. Спомена се , че парите и материалното не са ги интересували, обаче във филма много ясно се видя, как негови творби /видяха ми се снимки/ бяха на едни баснословни цени , цената беше мин. 6 цифри, затова онзи италианец каза миналата седмица беше 50х, сега 250 000 - не знам, аз че не разбирам е ясно, но не ми се видя чак толкова да не е зависим от тях. Много лошо впечатление ми направи и този Владимир с арогантното си поведение и обидите към един от организаторите. Но казват, че всички гении са на ръба на лудостта,  но това е моята гледна точка.
Мисля, че нямат деца двамата, но наистина рядко се среща такова допълване и хармония в една двойка.

# 2 227
Има и брат, с който не са общували от години. Или поне това помня от интервю с Анани Явашев, който е актьор.

# 2 228
  • Варна
Не го харсвам, изобщо не ме вълнува творчеството му. Предполагам не го разбирам, така да е.

# 2 229
Скрит текст:
Сутринта по БТВ гледах Тома Томов и Г.Тошев, и единия и другия казаха, че България изобщо не го е вълнувала. Тошев обаче спомена, че двамата му братя са тук и Христо е поддържал винаги връзка с тях. Гледах и филма по нова, аз обаче видях по-друг начин нещата, не разбирам от изкуство и техните творби не ме докосват, но видях че много хора не просто се възхищават на неговото изкуство, а направо го боготворят.
Няма лошо, да той е бил световен творец, но никога не е споменавал България, не знам каква трябва да е причината за това отношение, защото по новините пък видях, че в квадрат 500 се намира най-голямата колекция от негови рисунки от времето, когато е бил студент на Дечко Узунов, платната са наистина интересни. Та визирах, че той е бил осъзнат човек, когато е напуснал БГ, бил е от заможно семейство, и чак такова отношение нямам представа от какво е породено. И още нещо ми направи впечатление, че проектите му са финансирани винаги и единствено от него и жена му, за да не са зависими от никого. Спомена се , че парите и материалното не са ги интересували, обаче във филма много ясно се видя, как негови творби /видяха ми се снимки/ бяха на едни баснословни цени , цената беше мин. 6 цифри, затова онзи италианец каза миналата седмица беше 50х, сега 250 000 - не знам, аз че не разбирам е ясно, но не ми се видя чак толкова да не е зависим от тях. Много лошо впечатление ми направи и този Владимир с арогантното си поведение и обидите към един от организаторите. Но казват, че всички гении са на ръба на лудостта,  но това е моята гледна точка.
Мисля, че нямат деца двамата, но наистина рядко се среща такова допълване и хармония в една двойка.
[/spoiler]

Напуска на двайсет години една застинала комунистическа България. И вероятно запазва негативния спомен за нея като такава. Но няма да правя анализ на мисленето му.
Аз днес се явявам защитник на творчеството му, след като видях какъв труд се изисква за това.
А щом и филма, и темата на Нова за изложбата му сте видели, то значи сте разбрали за какъв талант става дума. Не случайно Дечко Узунов го е посочил като любим ученик. Невероятни  платна са изложени в момента в художествената галерия. Изумителен портретист.

А във филма не чухте ли как си казваше на български - Боже мой, Боже мой?!
И как италианецът рече- италианци и българи, това е гореща комбинация.
Значи все пак духът на тая България се е прокраднал и  е усетен навсякъде.

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 10:06 от Walnuss

# 2 230
  • Варна

Аз днес се явявям защитник на творчеството му, след като видях какъв труд се изисква за това.

Къртовски труд ще бъде и да се облепи сградата на Народното събрание с билетчета от градския транспорт, но това не го прави изкуство, още по-малко пък гениално.

Харесват ми инсталациите, които прави, но не ги разбирам.
Съвременното изкуство става все по-трудно да бъде оценено без да имаш специално образование. Предполагам затова има все по-малко ценители и последователи.

# 2 231
I was born in Bulgaria.....

# 2 232
Walnuss, аз разбрах твоята гледна точка, четох те и в другата тема, и се радвам че  творчеството му те е докоснало толкова. Всеки си има любими творци, които други не разбират .
Пак казвам видях, че хората го оценяват като творец! А че е бил доста чепат като човек няма съмнение.

# 2 233
Благодаря ти!
Темата художници ми е болна. До съвсем скоро и аз бях абсолютно на анти относно Явашев, затова реших да вляза по-надълбоко , за да имам базата аргументирано да отхвърля или приема творчеството му поне за себе си. А всъщност представите ми бяха преобърнати.
Българският дух той го носи, затова постнах по-горе и видео с представянето му - Аз съм роден в България, е признание пред света откъде идва.
Спирам, досадих на всички....

# 2 234
  • София
Аз пък дори не бих се впуснала в анализи и оправдания на отношението на Кристо към България. Никой не е длъжен да харесва, обича или рекламира родината си. Ако го прави - хубаво. Ако не - пак хубаво. Негова работа. Но ми прави впечатление, че от българските творци - всъщност не само от тях, а от абсолютно всеки, който е "пробил" зад граница - се очаква да действат като посланици, ако не и като пиари на родината. Едва ли не са длъжни да започват и завършват всяка своя изява с напомняне, че са българи, синове на земя прекрасна, представители на юнашко племе и т.н.
С годините започнах да харесвам Кристо, всъщност - откакто масово навлезе интернет и се появиха снимки и информация за какво ли не. Преди това ми беше известен по-скоро устно, като "оня, дето опакова всичко в найлон и му вика изкуство" и съответно го смятах за поредния претенциозен модернист.
Но това Е красиво:

Или "лилиите":

Определено не е банан, залепен с тиксо.

Общи условия

Активация на акаунт