Снимки – спомени от близко и далечно минало

• 782 351
  • 11 934
  •   2
Отговори
# 8 010
# 8 011
Янтра, ти пълни условия имаш за тия съдове. Представям си, ако ми пламне така съда в малката ми кухня, ще ме остъргват от пода след половин час (черен хумор)

# 8 012
Цитат
Имам снимки на половинметровите пламъци, весело беше.
Очевидно,щом си имала настроение да го документираш.Smile Досега не знаех,значи не бих рискувала в бъдеще.

# 8 013
Янтра, отказа ме. Категорично 😅

# 8 014
  • Пловдив
Това е то ретро. Истински чугун.

Не е толкова зле, ако сте на котлон няма да стане така, ние бяхме много напалили огъня, трябва на слаб огън.

# 8 015
Тези чугунени тигани тежки ли са? И как се мият?

# 8 016
  • Пловдив
Тези чугунени тигани тежки ли са? И как се мият?
Много тежки. НЕ се мият. Никак. Значи сготвяш каквото сготвяш. Изсипваш го - най-добре докато е още горещо. Измиваш само с вода и изстъргваш каквото е залепнало, аз плакна няколко пъти с гореща вода. Подсушаваш. И намазваш пак с олио. Пише - всякакво растително масло е ОК, да няма да го мажа с екстра върджин я! И съхраняваш на сухо място, леко отворена. От време на време или ако видиш, че почва да ръждясва - изстъргваш ръждата, може с фина шкурка. Изплакваш обилно и мажеш с олио. И печеш празен съда докато вземе олиото да пуши. Внимаваш, защото ако си щедър с олиото - олиото се пали, това от опит ви го казвам.

Никога не се мие с препарат! Ако ти се стори мръсна - обгаряш. Ако искаш да ползваш абразив - сол и търкаш.

Ей тук, много любима моя блогърка обяснява за същото, нейното е тиган, но принципа за всичките е един и същ. https://www.youtube.com/watch?v=4ezu3_z_GAE

На английски  чугунените съдове са cast iron pot/pan/skillet.

Последна редакция: чт, 23 дек 2021, 12:47 от Янтра

# 8 017
Янтра,
Благодаря. Още на много тежки ме отказа, не съм толкова силна в ръцете. Но пък аз съм расла в апартамент с парно и баби нямам, и опит с готвено в друго освен съвременни тенджери и тави, най-много емайлирани, също нямам.

# 8 018
Това на холандска фурна прилича, капака е такъв за да може да се натрупа жерава върху него. Иначе сезонирането се прави във фурна на около 200 градуса и става с различни масла, но най-добре с ленено, гроздово или рапично масло. Първо се затопля съда, след това се маже, ама много тънък слой и след това се изпича на 200 градуса във фурната, за лененото масло може и малко по-ниска температура.

# 8 019
  • на брега на морето
Имам съдове като твоите, които си показал. От снимките научих, че са чугунени. Ползвам ги веднъж в годината без да спазвам никакви правила.

# 8 020
  • Пловдив
Това на холандска фурна прилича, капака е такъв за да може да се натрупа жерава върху него. Иначе сезонирането се прави във фурна на около 200 градуса и става с различни масла, но най-добре с ленено, гроздово или рапично масло. Първо се затопля съда, след това се маже, ама много тънък слой и след това се изпича на 200 градуса във фурната, за лененото масло може и малко по-ниска температура.
Да, холандска фурна е, но холандската фурна на практика е голяма чугунена тенджера. А за маслото - на моята пишеше, че всякакво растително масло е ОК. Аз мажа с обикновено слънчогледово олио.

Имам съдове като твоите, които си показал. От снимките научих, че са чугунени. Ползвам ги веднъж в годината без да спазвам никакви правила.
Аз гледах и други, има сега по-модерни, някакви сплави са и се мият в миялна. Отделно от едно време, пак такива огромни и тежки има руски от лят алуминий. Я снимай твоите да ги разконспирираме какви са.

Ако някой иска да изхвърля някой дебел чугун - насреща съм, приемам дарения и куриера ще платя. Освен всичко друго събирам и порцелан, особено чайници, и от скоро супници, ама и чаши и чинии не отказвам. Внаизобще - голям съм плюшкин.

Последна редакция: чт, 23 дек 2021, 15:46 от Янтра

# 8 021
Навремето баща ми беше накупил от руснаците на битака един куп съдове от лят алуминий, накрая ги отнесе на вторични суровини. Тежки, неудобни, трудно се мият, а не помня сготвеното в тях да имаше някакви кой знае какви вкусови качества. Освен всичко заемат и много място за съхранение. Ако намеря някой останал с удоволствие ще го пратя.

# 8 022
  • на брега на морето

Такива са само че червени, имам и други форми. И са много стари - на бабата на ММ са, сигурно са на повече от 50 години. Мия ги с препарат и топла вода и веднага подсушавам дъното от външната страна, че го подозирам във възможност за ръждясване. До този момент не знаех за свръхспециалните им изисквания за поддръжка.

Последна редакция: чт, 23 дек 2021, 16:31 от Котьо

# 8 023
Специално тези на снимките са емайлирани и нямат нужда от мазане. Да, дъното ще ръждяса ако го оставиш мокро. Не трябва рязко да ги охлаждаш за да не се спукат.

А за маслото - на моята пишеше, че всякакво растително масло е ОК. Аз мажа с обикновено слънчогледово олио.
ОК е, но тези масла, които посочих по-горе правят по-добро покритие.

# 8 024
  • Пловдив

Такива са само че червени, имам и други форми. И са много стари - на бабата на ММ са, сигурно са на повече от 50 години. Мия ги с препарат и топла вода и веднага подсушавам дъното от външната страна, че го подозирам във възможност за ръждясване. До този момент не знаех за свръхспециалните им изисквания за поддръжка.
Тези нямат нужда от такова лигавене, виж на снимката, че моето е гол чугун. Той е порьозен и задържа явно с каквото се допре.

Общи условия

Активация на акаунт