Снимки – спомени от близко и далечно минало

• 770 460
  • 11 934
  •   1
Отговори
# 7 995
Нека да не обръщаме темата на спор кое как е правилно и как се прави. Уважавам мненията ,които са различни от моето, но да влизаме в спорове с аргументи ще избягаме от темата.
Медните съдове не са екзотика.Имало ги е във всеки дом преди години. Е, аз си предпочитам кафето на джезве, но това не означава, че на работа не пия от кафе автомата,просто защото това е налично там. Въпрос на личен вкус и избор.

# 7 996
Възможно е, аз на такава печка не съм готвила. В далечното си детство помня, че такава печка имаше у прабаба ми. Те живееха в къща в Лозенец, където и досега май няма ТЕЦ и имаха голяма печка на дърва. Имаха и едно специално мазе под стълбите, където държаха дървата. Винаги го помня с радост това мазе, защото наши близки ни носеха елхи от планината и ги складираха в мазето. С баща ми отивахме пеша през гората, за да си вземем елха, после пак пеша се прибирахме с елхата, а майка ми винаги казваше, че не е хубава.

# 7 997
  • Варна
Професионалните, френски готвачи готвят в медни съдове.
Имахме чугунени готварски съдове, още от началото на 20 век, но ги откраднаха циганите. Използвали са качествени материали, за многократна употреба. Керамичните съдове също дават неподправен вкус.

# 7 998
На печка на дърва или въглища не може да се контролира температурата и са нужни факирски умения за да се сготви яденето както трябва...Yum

# 7 999
Вярно е  ,но като и свикнеш на печката, става перфектно.Сякаш  е готвено на Ръка пред машинно готвене, ако обърнем  думите.Една дървена свирка  на ръка и на струг имат разлика, перфектно е на струга и бързо,  но ръчното е майсторлък.

# 8 000
Значи, бабите ни са били факири, и още как! Имаше една джаджа, с която се регулира притока на въздух, и оттам горенето.

Последна редакция: ср, 22 дек 2021, 20:09 от Djaky

# 8 001
Имам два чугунени сача от баба ми стотина годишни. Преди време търсих информация за фирмата производител Bolinder's и в уикепедия открих, че е шведска фирма и най-забавното беше, че видях същите сачове в музея на фирмата.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/Bolindermuse … ytor%2C_2014a.jpg

# 8 002
В общи линии непрекъснато търсим по-лесното. Да, имаме незабравимите спомени за вкусни ястия и сладкиши от нашите майки и баби, но в момента има съдове и материали, с които можем да сготвим вкусно и без особен майсторлък. Майка ми готвеше много вкусно и запечено, с привлекателна коричка, но след нея някой трябваше да търка яко тавите. Живеем по друг начин, има много неща, които можеш да купиш готови или полуфабрикат, естествено нямат оня вкус. Но пък, като си помисля, че трябва да прекарам половин ден в миене и чистене на кухнята, направо се отказвам поне в 50% от случаите.

# 8 003
Така е, всяко нещо с времето си......
Само една вечер в годината на трапезата ни има яденета, които е имало на тази вечер откакто се помня. И докато съм жива, здрава и мога, няма да се промени.

# 8 004
Печката на бабчето ми стои, ама другите не умеят да готвят така на нея. Подкрепям,че други фактори

# 8 005
  • Варна
Преди година я изхвърлихме печката на баба. Купихме нова. Ами не е същото. Не само, че я няма баба да готви на нея, ами и самата печка не струва.

# 8 006
Комбинирана печка на нафта и ток имахме.
Изнесохме я с работеща фурна и котлон. Е, нямаха умиране старите уреди. Едни съседи
я закараха на вилата и не знам колко време си я ползваха на ток. Фурната печеше много хубаво.
https://www.olx.bg/d/ad/zapazena-naftova-ina-tok-kombinirana-pec … T.html#6938c15841

# 8 007
Съвети за съдове от старите готварски книги. Алуминия тогава е бил последен писък на модата. Неръждаемата стомана още не е била навлязла в употреба. Под лята тенджера имат предвид чугун.

# 8 008
  • Пловдив
Аз се сдобих с няколко много корави чугунени тенджери. Ама не някаква сплав на чугуна, които могат да се мият в миялна, ами истински корав чугун, който си ръждясва, за готвене на открит огън. От скоро съм се сдобила, но си е голяма играчка. Първо туй се маже с мазнина, в упътването пишеше да се загрее и щяло да задими, аз го намазах с олио, сложих на огъня и то се запали, весели половин метрови пламъци. След всяка употреба изрично пише, че не се мие с препарат. Изгребва се, изстъргва се и се маже с олио. Че къде, къде по-лесно е с неръждавейката - готвя, правя, струвам, после бам в миялната.

Имам снимки на половинметровите пламъци, весело беше. Ама не ми ги хвалете. Иначе много вкусно става, но не е за редовна употреба.

# 8 009
  • под тепетата
Те май трябва да вървят с абонамент към пожарната Stuck Out Tongue Closed Eyes
На старата елтенджера и аз ѝ свалих дръжките и си печах в нея кексове и питки.

Общи условия

Активация на акаунт