Снимки – спомени от близко и далечно минало

• 773 696
  • 11 934
  •   1
Отговори
# 1 470
# 1 471
  • Dope Reach
Да, имало е такова нещо, но по-скоро притеснителни са били студените води и течението.
Интересното е, че планът за бягство е бил много сложен и се е проточил във времето. Имало е музикален час (в който се вдигало много шум), през който са "копали" през килията... с метални лъжици и пробивна машина, измайсторена от мотора на открадната прахосмукачка. Луда работа, ама какво ли не правят мотивацията и постоянството. Grinning
Според официалните данни на ФБР, затворниците са се удавили, но има намерен сал на брега, както и следи от стъпки. Същата нощ, в този район имало и откраднат автомобил. Има и други доказателства, че вероятно са оцеляли.

# 1 472
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Орехче, с крокодил нямам, но намерих това Simple Smile
не знам къде е снимано. допускам, че са цигани катунари и баща ми ги е снимал, когато са идвали в селото ни.

# 1 473
На предпоследната снимка е колаж с лицето на поета Валери Станков.Разсмях се ,минава за мечкар.
Може и да сте права и ще корегирам. Благодаря.

Няма нужда от корекция, той си прави колажи и само лицето му е неговото, на снимка на реален мечкар.Има и по мускули на плажа, но  е същото-младеж мускулест и лицето му, а е на 56 някъде ,няма начин да е  той с тяло на 25.Той си прави шеги редовно, става, няма да се сърди.
Боряна, коя снимка имаш предвид? Аз на нито една не разпознавам лицето на Валери Станков. Във фейса му има един колаж с мечка, но не е нито един от публикуваните от niljaniljo. И не е на 56 със сигурност, а по-скоро е 56-ти набор Wink

# 1 474
Орехче, с крокодил нямам, но намерих това Simple Smile
не знам къде е снимано. допускам, че са цигани катунари и баща ми ги е снимал, когато са идвали в селото ни.

Добри, имаш съкровище. За кой район е  характерна?

# 1 475
не знам от къде са, най-вероятно отникъде и отвсякъде като всички цигани.
мога само да предположа, че в селото ни са идвали цигани катунари и баща ми ги е снимал.
едни от най-ранните ми спомени в "моята" къща е за цигани катунари, направи ли си бивак на ливадата между нашата къща и селото.
по онова време те се придвижваха от село на село в каруци с чергила отгоре, като фургоните на заселниците на дивия запад. Simple Smile Simple Smile Simple Smile
за да останат край някое село (край него, в никакъв случай вътре) искаха разрешение от кмета и "вождовете" им даваха клетва, че няма да крадат и няма да влизат в селото след залез.
когато получат разрешението правеха бивака близо до селото и там нощуваха една или две нощи.
фургоните разполагаха в кръг, огъня и всички циганчета в средата заедно с бабите, а младите и старците отиват в селото да продават каквото имат - губерки, брадви, ножове... имаше и един, който калайдисваше. и той беше извън кръга, но близо до него. сега, колко са продавали и колко са просели, никой не знае, но официално не просеха.

та в това лято фургоните се разположиха между дома и селото. 
майка и татко на работа, братята ми в селото при баба и дядо, а аз сама у дома.
да съм била 1-2 клас. явно ми е било скучно, защото когато съм видяла децата, съм решила да си поиграя с тях. за да ми обърнат внимание съм взела най-интересната си книжка и, мушкайки се между каруците, съм отишла при децата.
а там една стара циганка (тогава ми се е струвало, че е на хиляди години), вързала  кърпа, но не като нашите баби, а през челото си и отзад, а кърпата ярко червена, с големи жълти, зелени, сини цветя и монетки и не стига това, а и пуши. но не като другите циганки в града - да пуши цигара, а едно дълго черно нещо, което прилича на лула, но не съвсем. видя ме циганката и ме повика с ръка. говореше ми нещо на цигански, аз казах, че не я разбирам. и съм дошла да си поиграя с децата. нося си и книжка, да си четем.
тя само махна с ръка и каза "не си от нашите! отивай си!"
след това вкъщи имаше малко строй, подреди се, но това е друга история.
такива са моите "цигански" спомени от времето, когато циганите бяха цигани, а не роми.

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 16:24 от st. Dobri

# 1 476
Изчетох материали за Джон Англин и двамата избягали с него затворници. До ден днешен не са открити, а делото ще бъде официално затворено, когато и тримата навършат 100г. 13 години след бягството им в Бразилия е открита снимка на двамата братя Джон и Кларънс Англин. По програма за индивидуално разпознаване на лица е доказано с 99,7%, че това са те.
А сега си отворих и работа, защото разбрах, че има направен филм по тази история с Клинт Иистууд в ролята на Франк Морис и ще опитам днес да го изгледам.
...
А съдбата на Фани П.Мутафова се оказва толкова нелека..Понеже книгите ѝ се четат основно в юношеска и детска възраст и после само съм им бърсала праха, без да се замислям никога за личната история на тази жена. Сега като я видях на снимка се почувствах заинтригувана да науча повече за нея и за жалост зад крехката ѝ красива външност открих толкова тъжни неща.
Осъдена от народната власт на 7 години затвор за шовинизъм и прогерманска дейност. Все пак заради астмата ѝ я освобождават след 11 месеца затвор.
А след 60та година, когато комунистическата идея се ориентира към патриотизма , оправдават напълно идеите в книгите ѝ.
...............................................
Добри, не ме разочароваш, вадиш и вадиш сюжети от старите филми! Една част от *Изгубената България* лежи в скрина ти .

# 1 477
за самолета и магарето Панчо ще разкажа друг път.
само ще намекна, че завършиха като "циганската" ми история.
и че заради тези, но и други, истории продължението на гърба ми е особено плоско. Wink

# 1 478
Добри, чудесно си го разказал. Нещо интересно за занаятите им и странстването

# 1 479

От 70 - те години. Жена казва на телефона часът. Точно време. Не помня на номер180 ли беше, но преди 150 години само това можеше да ме вдигне от леглото.  😂
Пп Добри е жена!
Разказвачка!

# 1 480
Аууу, откъде е този материал, разказващ историята на циганските общности? Това неграмотно презентиране на *калайджиЙ* моментално ми снижи интереса.

# 1 481
а на мен много ми харесва последното изречение: "етническата им идентификация ставала чрез труда". Simple Smile
значи вместо "копанари", "гребенари", "решетари"... - правещи копанки/паници, гребени, решета/сита..., сега имаме още една етническа идентификация "социално-помощари".

# 1 482
Аууу, откъде е този материал, разказващ историята на циганските общности? Това неграмотно презентиране на *калайджиЙ* моментално ми снижи интереса.

https://www.google.bg/url?q=http://roma.swu.bg/11.pdf&sa=U&a … hCtrh1En92dWSeMLg

# 1 483

https://www.google.bg/url?q=http://roma.swu.bg/11.pdf&sa=U&a … hCtrh1En92dWSeMLg

Май е от учебник.. Нещата, за които се говори вътре са интересни, но това *калайджиЙ* под картинката прецаква всичко.
.................................................
Добри,
не мога да си обясня нуждата да се усложняват максимално прости неща. Тоя измислен висок стил, пфуу..
„Ако не можеш да обясниш нещо достатъчно просто, значи не го разбираш достатъчно добре.“ Алберт Айнщайн.

# 1 484

Общи условия

Активация на акаунт