Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 38

• 44 452
  • 761
  •   1
Отговори
# 420
Предстои нещо със сигурност, тия отрицателни лихви не се харесват на банките...

А как тогава са с ръст на печалбите, лихвите като са отрицателни?

# 421
  • София, Bulgaria
То, това е пуснато може би във връзка с изборите, понеже е стара история пък се коментира сега , месец преди избора на кмет на София. И понеже е замесена Мая...
Инак не казват колко е срока на давност?
10 години или? То до 10 години има ( макар малка ) вероятност някой роднина да се изкаже против сделката ви и че е бил ощетен.  Независимо от законовите промени ,за които се говори в статията. И има хипотеза да е бил ощетен и да предяви иска си в съда и така и така. След този срок вече не...
Има и несеквестируемо имущество ( единствено жилище на семейството до определени квадрати на човек) .... и други защити, та едва ли ще ви вземат всичко... Thinking

Но пък ако купя от някого и той спре да плаща, да ми вземат и на мен жилището... защо... ?

Според мен, без да съм търсила споменатите членове в статията, имат предвид, че ако ти баталясаш и банката тръгне да си събира парите, то има право да обяви на публична продан освен ипотекирания имот и всички други, които имаш. Ноооо, ако ти си имал друг имот, който си продал преди време/ колко време, не е ясно, но знам за 2 години назад/, тогава банката може да поиска да се развали сделката с основанието, че тази сделка е направена тя да не може да си събере вземанията. В този случай, купувачът на другия имот ще претърпи загуби, а ако и той е купил с кредит ... ще стане... мазано.

# 422
Това последното е пълна простотия. Какво ще ми е виновен той на мен, че аз не си плащам кредита? Те така ще изплашат много народ.

# 423
  • София
Да, този до Горубляне
Няма да се съедини с Младост- за терените между него и Младост горублянци дигат протести, но те са за парк, който пък скоро няма да бъде реализиран. На това отгоре си е промишлена зона около блоковете. Отврат си е от всякъде и в обозримо бъдеще ще си остане пълен отврат.

# 424
  • София, Bulgaria
Това последното е пълна простотия. Какво ще ми е виновен той на мен, че аз не си плащам кредита? Те така ще изплашат много народ.

Простотия е, но се случва и ще се случва... вярвай ми. Както и ако продавачът има задължения към НАП и НАП тръгне да си ги събира, може да поискат да се развали сделката.
При нотариус  уд. по чл. 87, ал. 6 не е задължително, а продавачът декларира, че няма задължения, колко му е да е декларирал неверни данни или преди 3 седмици да е нямал, когато е вадил уд. , а в последствие да е излязло голямо задължение.

# 425
Аз четох текста и не пишеше, че може ей така да се разваля сделка. Иначе щеше да има порой от развалени сделки. Може да се развали ако се докаже, че купувачът е знаел там за идеята да се избегне плащане, а ако купувачът е близък роднина се приема по презумпция, че е знаел и трябва да се доказва обратното. Но ако сделката е със съвсем непознат човек вече се иска някаква корупционна схема за да стане така. В общия случай непознат добросъвестен купувач не може да бъде ощетяван. Ето какво пише:

Цитат
Когато действието е възмездно, лицето, с което длъжникът е договарял, трябва също да е знаело за увреждането. Недействителността не засяга правата, които трети добросъвестни лица са придобили възмездно преди вписване на исковата молба за обявяване на недействителността.
Знанието се предполага до доказване на противното, ако третото лице е съпруг, низходящ, възходящ, брат или сестра на длъжника.

Та има вратичка и потенциална опасност, ама не е широко зеещ портал.

# 426
Rumka, Експерименталният е доста откъснат, няма добър транспорт и добри връзки като цяло, и няма изгледи скоро да се промени. Не знам къде си водят там децата на градина и училище, но май там такива няма.

# 427
  • София
Е, то така вече придобива смисъл. Ако имам брат хаймана, и знам че е закъсал и ще му вземат имот, и аз да го спася се нагърбвам да изкупя ( наужким) негов чист от ипотеки имот. Та било и панелка в Смолян.
И така могат да ме погнат? Да ми го вземат, щото той си е бил на брат ми и с него той е гарантирал пред банката ( т.е.с всичките си имоти) когато е теглил заемите.

# 428
А аз само да попитам кое е по-добре - няколко неразумни длъжници да издухат супата, или да фалират банките и после всички да духат супата? Ми нормално е да се пазят банките. И този последния казус с разваляне на сделката наистина може да се случи, ама само ако имаме и корумпирани съдии. От друга страна ако го няма това, то всички длъжници ще си продадат имотите на стринки и шуренайки и после
ще спрат да плащат. Ние сме мошенически народ и се възползваме пот всяка дупка в закона и затова законите ни са такива. И затова още нямаме закон за фалита на ФЛ - има риск половината такива да фалират набързо Twisted Evil
Супата няма да издуха некоректен длъжник, а лице, коректно закупило друг имот от същият. 
Мисля, че статията е подвеждаща, тъй като ако отговаряш и с друг/и имот, то банката трябва да сложи запор и върху него - за да не можеш да го продадеш. Нещо прекалено ми се струва да е заложена и такава клауза. Кой тогава изобщо ще посмее да си купи жилище?

# 429
Предстои нещо със сигурност, тия отрицателни лихви не се харесват на банките...

А как тогава са с ръст на печалбите, лихвите като са отрицателни?

Заради увеличените такси Wink

# 430
Не е вярно това. Всяка банка има качено ОПР в сайта на БНБ и всеки може да си види каква част от структурата на нейните приходи/разходи е от/за такси и комисиони и каква от/за лихви. Малко са банките, които водят по приходи от такси.

# 431
https://www.segabg.com/node/66316

https://www.segabg.com/category-first-page/bankite-masovo-vdigat … ksi-prez-oktomvri

В абсолютен размер приходите от лихви са повече (това при намаляващи лихви), но като процент на увеличение на приходите от лихви, от една страна, и от такси и комисиони, ръстът при вторите е значителен и по-висок от при лихвите.

# 432
Това е така, нарастват, но това не означава, че са основният приход за банките.

# 433
Е, то сигурно може да се изчисли, с база настоящото съотношение на приходи от лихви и от такси, и при настоящия изпреварващ ръст на приходите от такси, в кой момент, хипотетично, приходите от двете ще се изравнят.

# 434
Ето една статия описваща ефекта от ниските лихви: https://www.investor.bg/analizi/91/a/niskite-lihvi-otslabvat-fin … ikonomika-289302/

Общи условия

Активация на акаунт