Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 38

• 44 284
  • 761
  •   1
Отговори
# 570
Само да вметна, че фонда за обезпечаване на влоговете не беше достатъчен да покрие щетите от КТБ и за да са спокойни вложителите, държавата извади няколко МИЛИАРДА от бюджета. Хич не съм съгласна с МОИТЕ данъци да се обезщетяват малоумници, вложили парите си в очевидна пирамида, но какво да правиш, никой не ме е питал. Някак смешно е хора с никаква финансова култура да се изказват като последна инстанция последните няколко страници, нали?

Не е така. Държавата извади, но под формата на кредит, който се изплаща от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. ФГВБ пък се издържа от вноски от банките, които не плащат обикновените потребители, така че съвсем не е вярно. След случая с КТБ и въвеждане на закон, транспониращ директивата BRRD пък е създаден Фонд за преструктуриране на банките, който да покрива точно такива ситуации. Той също е към ФГВБ и се пълни от вноски на банките. Изобщо аз такава ситуация като КТБ с голяма банка не си представям. С малки да, възможно е, ама това се случва навсякъде - никой не е застрахован и дори да не е пирамида. Да си държим парите в буркан освен? Иначе в сайта на ФГВБ може да се види каква сума е отпусната и каква изплатена.

# 571
Много правилно. Но да добавя, че това с гаранцията на влоговете беше направено с цел да се спре износът на капитали и да се изземат парите от сейфове и буркани и да се върнат в банките (за целия ЕС важи това). И сработи - хората уверено си държат парите в банка. Има ли нужда да отбелязвам, че специално у нас преди въвеждане на гаранцията всеки с повечко пари ги пазеше или в кеш във валута, или ги държеше в чужбина. И аз съм държала пари в чужбина. Та тази огромна полза за икономиката натежава над временното заемане на 2-3 милиарда (ФГБВ също имаше все пак нещо).
Иначе е вярно, че в този фонд няма пари да покрият фалит на голяма банка, но то затова е измислена превенцията - контрол демек. Ако има контрол, няма да се стига до фалити. А и вече ни контролират от ЕС, не само от компрометиралата се БНБ.

# 572
Нашите банки са толкова обиграни и имат такива вратички за финансиране на "кухи фирми", та и ЕС няма да помогне - просто защото изглежда, че всичко е наред. Уж и стрес тестовете си минават, ама тя и КТБ ги минаваше. Поне донякъде няма да се използват публични средства, а ще вдигнат вноските на банките, те от своя страна пък - таксите си. И понеже всяко действие си има противодействие - доколкото ми е известно се предвижда такава директива, свързана с таксите и комисионите на банките, както и тяхното ограничаване до някаква степен.

# 573
Кажете нещо за цените на двустайните?
Аз понеже сега все едностайни гледам, искам да ви споделя, че толкова са им скочили цените, че някои едностайни са по-скъпи от сходни двустайни. Направо да не повярва човек...

# 574
И с тристайните е така. За двустайни има най-голямо търсене. В една група за отдаване под наем, 70% от обявите са двустайни.

# 575
  • В планината / На морето
Само да вметна, че фонда за обезпечаване на влоговете не беше достатъчен да покрие щетите от КТБ и за да са спокойни вложителите, държавата извади няколко МИЛИАРДА от бюджета. Хич не съм съгласна с МОИТЕ данъци да се обезщетяват малоумници, вложили парите си в очевидна пирамида, но какво да правиш, никой не ме е питал. Някак смешно е хора с никаква финансова култура да се изказват като последна инстанция последните няколко страници, нали?

Не е така. Държавата извади, но под формата на кредит, който се изплаща от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. ФГВБ пък се издържа от вноски от банките, които не плащат обикновените потребители, така че съвсем не е вярно. След случая с КТБ и въвеждане на закон, транспониращ директивата BRRD пък е създаден Фонд за преструктуриране на банките, който да покрива точно такива ситуации. Той също е към ФГВБ и се пълни от вноски на банките. Изобщо аз такава ситуация като КТБ с голяма банка не си представям. С малки да, възможно е, ама това се случва навсякъде - никой не е застрахован и дори да не е пирамида. Да си държим парите в буркан освен? Иначе в сайта на ФГВБ може да се види каква сума е отпусната и каква изплатена.
А държавата откъде ги извади парите за този кредит ? Ами от народа.
При каква лихва ? Вероятно нищожна, като я знаем каква е държавата
И този фонд, като е натоварен с този кредит и лихви плюс нови вноски,
откъде ще вземе пари за следващият фалит ?
Пак на кредит от народа ли ?

# 576
Аз понеже сега все едностайни гледам, искам да ви споделя, че толкова са им скочили цените, че някои едностайни са по-скъпи от сходни двустайни. Направо да не повярва човек...
За едностайни около 40 кв.м. искат на светло зелено  Sad над 50 хил.евра...
Двустайни с нормална квадратура на стаите не намерих под 1100 евра на кв.м. / т.е. над 80 000 евра/на етап преди и откриване строителна площадка. И то гледах и говорих за Младост 4, Студентски град, Ман.ливади изток.

# 577
Ама се връщат, това не означава, че народът ги е дал за спасяване на банка. Аз за "следващи фалити" вече обясних, че има нов фонд и нова практика в страната, вследствие на нова директива след КТБ. Този фонд е точно за това и средствата в него са точно за преструктуриране на банките, за да се предотвратят фалити. те щото нашите банки са тръгнали да фалират една след друга, наистина нека си държим парите в буркани. Кредитът е изплатен от ФГВБ в голяма степен предсрочно, а вноските от банките са завишени в пъти. И ако обичате, щом толкова Ви интересува, преди да задавате въпроси тук можете да се запознаете с финансовата статистика в сайта им, никой не е длъжен да обяснява като на малки деца. Мен като ме интересува чета, не се опирам на това в коя статия какво е писало.

# 578
Ами купувай двустаен тогава, Руми.

Ама се връщат, това не означава, че народът ги е дал за спасяване на банка. Аз за "следващи фалити" вече обясних, че има нов фонд и нова практика в страната, вследствие на нова директива след КТБ. Този фонд е точно за това и средствата в него са точно за преструктуриране на банките, за да се предотвратят фалити. те щото нашите банки са тръгнали да фалират една след друга, наистина нека си държим парите в буркани. Кредитът е изплатен от ФГВБ в голяма степен предсрочно, а вноските от банките са завишени в пъти. И ако обичате, щом толкова Ви интересува, преди да задавате въпроси тук можете да се запознаете с финансовата статистика в сайта им, никой не е длъжен да обяснява като на малки деца. Мен като ме интересува чета, не се опирам на това в коя статия какво е писало.
Не ме интересува, аз пари в банка дето лихви не дава не държа ,
а в едно глинено гърне , докато станат достатъчно за закупуване на нещо недвижймо.

Последна редакция: чт, 24 окт 2019, 16:02 от RichiRich

# 579
  • София

Дай линк за предсрочното погасяване на кредита от държавата. Явно е добре скрит на сайта им.

# 580
Някак се надявах да върна темата към заглавието й, ама...не ми било писано Simple Smile
Може и това да стане, макар че сега имам друга фикс-идея за изпълнение.
Simple Smile

# 581
Някак се надявах да върна темата към заглавието й, ама...не ми било писано Simple Smile
Може и това да стане, макар че сега имам друга фикс-идея за изпълнение.
Simple Smile
Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално?
Ами реално се случва, че цените в София продължават да растат , а лихвите да падат.

Последна редакция: пт, 25 окт 2019, 16:37 от RichiRich

# 582

Дай линк за предсрочното погасяване на кредита от държавата. Явно е добре скрит на сайта им.

https://www.minfin.bg/bg/news/9997

https://www.dif.bg/bg/za-medii/pressyobshtenija/fondyt-za-garant … a-ot-03-12-2014-g

Заповядай, въпреки че не е особено трудно да се намери. Освен това лихвеният процент никак не е нищожен и всъщност сумата, която фондът внася "в държавата" никак не е малка. Тъй като това не е по темата, в която се пише, аз лично спирам до тук - моето мнение си го изложих.

Последна редакция: пт, 25 окт 2019, 09:03 от Ambrosia*

# 583
Дания пусна първата ипотека с отрицателна лихва в света
Редица банки обмислят да прехвърлят бремето на отрицателните лихвени проценти върху по-заможните си клиенти. Датската Jyske Bank обаче поема в противоположната  посока. Тя стана първият ипотечен кредитор в света, отпускащ ипотечни заеми с отрицателни лихви от минус 0.5 процента. Това на практика означава, че банката плаща на бъдещите собственици на жилища, за да я освобождават от наличните средства и при това  на падежа на ипотеките те ще върнат по-малко пари отколкото са взели назаем.

Jyske Bank - третата по големина кредитна институция на Дания, започна да предлага на кандидатстващите за кредити десетгодишна сделка с минус 0.5% лихва. Нейният по-голям  местен конкурент - Nordea съобщава, че ще пусне 20-годишни кредити с фиксиран нулев лихвен процент и 30-годишна ипотека с 0.5% лихва.

По сделката на Jyske Bank кредиторът пояснява, че длъжниците ще правят месечни погасителни вноски както по обикновените заеми, но оставащото задължение ще се намалява всеки месец с по-голяма от платената сума. С други думи, никой няма да получава пари на ръка, а просто ще се опрощава част от дълга. В действителност  обаче кредитополучателите ще платят малко повече, отколкото са взели заради комисионните и таксите за сключване на споразумението.

Своеобразно  доказателство  колко странна е новата ипотека за клиентите е това, че  банковата рубрика "Често задавани въпроси" се задръсти от коментари и изявления от сорта: "Как е възможно това?", и с традиционния отговор: "Да, прочели сте го вярно".

Ипотеката е възможна, защото Дания, подобно на Швеция и Швейцария, свали лихвите на паричните си пазари доста под нулата. А очакваната нова финансова криза може да наложи още по-големи минуси. С новия си кредитен инструмент Jyske Bank може да излезе на пазара и да заеме пари от институционалните инвеститори при минусови лихви и просто да ги прехвърли на клиентите. Отрицателният ефект е, че вложителите няма да получат нищо за депозитите си и могат да понесат загуби, ако лихвите станат отрицателни.

Това вече се случва в Швейцария, където националният банков първенец "Ю Би Ес" уведоми богатите си клиенти, че въвежда "налог" от 0.6% годишно върху депозити на сума  над 500 хил. евро. В Дания лихвените проценти по спестовните сметки в Jyske Bank - датският еквивалент на британските Halifax или Nationwide - вече са нулеви. И банките там обмислят да последват швейцарския пример с отрицателни лихвени проценти по големите депозити. В момента в Дания основната лихва е минус 0.4% срещу 0% в еврозоната и 0.75% във Великобритания.
https://www.banker.bg/finansov-dnevnik/read/daniia-pusna-purvata … lna-lihva-v-svetaЗ

ЗАБЕЛЕЖКА
Статията е от август.
В момента  в еврозоната основната лихва (ЕРИБОР) е минус 0.4%
The Danish central bank’s benchmark interest rate (currently minus 0.65%) is likely to fall to minus 0.85% and stay there through 2021, according to the latest prognosis by Nordea Bank Abp.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-09-04/negative-rate … -mortgage-lenders

Последна редакция: пт, 25 окт 2019, 16:35 от RichiRich

# 584
То и у нас ще стане така, Булбанк подадоха молба и те да ни цакат с отрицателни лихви.
За който си държи там парите, примерно както фирмената ни сметка е там, не е добра новината.
Мъчат се да позабавят кризата, това е

Общи условия

Активация на акаунт