Водата е движещата сила на живота, затова нeйният прием е от голямо значение за нашия организъм. Около 70% от човешкото тяло е вода и когато не му предоставяме достатъчно количество, тялото ни боледува.  За да ни предупреди, то започва да изпраща различни сигнали до нас, които ние сме длъжни да разчетем.Направихме класация на 10 топ сигнала, по които да разберете, че не приемате достатъчно количество вода. Ето ги и тях:

1.   Отпадналост, сънливост и умора – ако не сте извършвали силни физически натоварвания, водите спокоен начин на живот и въпреки това изпитвате летаргия, много вероятно е да не пиете достатъчно вода. Това никак не е добре за вашия организъм, защото, когато той е дехидратиран, той "взима назаем" вода от нашата кръв. Липсата на добре хидратирана кръв води до липса на кислород във всички тъкани на тялото, а това от своя страна до отпадналост, сънливост и умора.

2.   Мускулни спазми и проблеми с храносмилането – ако тялото ви не се снабдява с достатъчно вода, мускулите му се загряват прекомерно, особено ако тренирате. Оттам се получават и спазмите. Те могат да се дължат и на прекомерното ниво на натрий и калий в кръвта, които отговарят за предаването на електроимпулсите от мозъка до мускулите. Силата на стомашната лигавица намалява, вследствие на което стомашните киселини започват да нанасят щети. Резултатът е лошо храносмилане и поява на киселини.

3.   Изпитвате жажда – това означава, че сте закъснели с приема на вода. Трябва да пиете вода, преди да ожаднеете. Жаждата е един от основните сигнали на организма, той често е предизвикан от прекомерен прием на солени или сладки храни, затова ви съветваме да не прекалявате. Когато спортувате или извършвате физическа дейност, организмът ви губи течности и е нужно да му набавите нови. Прекалено високите температури също не са наш приятел.

4.   Изпитвате глад – често хората бъркат сигнала за жажда с този на глада. Затова, ако се храните добре, но въпреки основните си хранения пак изпитвате глад, пийте вода. Винаги, когато ви се дояде нещо сладко в офиса или вкъщи, изпийте първо чаша вода със стайна температура. Така не само ще подобрите здравословното си състояние, но ще се погрижите и за поддържането на добра фигура. Ако няма достатъчно вода в организма, черният дроб не може да изпрати захарта към клетките. Те съобщават на мозъка, че не им достига сладко и на вас започва внезапно да ви се ядат шоколадови бонбони и други сладки неща.

5.   Боледувате по дълго от обичайно – за дехидратирания организъм е много по-трудно да се справи с различните болестни и грипни състояния. Липсата на хидратация и кислород в кръвта ще ви накара да се чувствате още по-болни и отпаднали. Дори самият намален прием на вода може да е причината за вашето боледуване. Когато не се приема достатъчно количество, токсините в организма няма с какво да се отмият и се задържат. Организмът ни усеща проблема и стресирайки се, започва да тегли последната налична вода в нашето тяло.

6.   Получавате пристъпи на треска – темературите не са ниски, но вие изпитвате втрисания, това може да се дължи на вашето обезводняване. Ако тялото ви е силно дехидратирано, може да усетите втрисания. И обратното – при треска и висока температура е много вероятно да се дехидратирате, защото тялото ви използва водата, за да се охлади. Затова, когато имате настинка или грип с висока температура, не забравяйте да пиете много вода. Това наистина ще ви помогне и ще облекчи симптомите на грип.

7.   Тренирате, а мускулната маса намалява – Мускулите ни също са съставени основно от вода. По-малко вода в организма означава по-малко мускулна маса. Пиенето на вода преди, по време и след тренировка не само ви поддържа хидратирани и в добра кондиция, но и доставя вода на правилните места в тялото ви, намалява риска от възпаление и болка, свързана с упражненията и вдигането на тежести.

8.   Кожата ви е суха – това е нашият най-голям орган, ако не приемате достатъчно вода, кожата ви няма как да си набави всички хранителни вещества и течности. Съответно започва да не функционира правилно и да изглежда зле. Може дори да започне преждевременно стареене. Липсата на вода означава липса на пот, което води до неспособност на тялото да отмие излишната мръсотия и мазнина. Ако искате да се предпазите от кожни проблеми, да изглеждате млади, първата ви стъпка трябва да бъде да пиете повече вода.

9.   Сухота в очите – без достатъчно вода в тялото слъзните канали пресъхват, вследствие на това може да изпитвате дразнение на лещите на очите и дискомфорт. Липсата на сълзи също е признак, че нещо не е наред и има проблем. Могат дори да се появят зачервявания и очите ви да започнат да изглеждат така, сякаш не ви достига сън.

10.   Сухота в устата и лош дъх – когато изпитвате сухота в устата си, ще я овлажните с някаква течност или нещо за смучене, но по-добре пробвайте с вода. Подсладителите в напитките ще ви дадат само временно решение. Ако пиете не друго, а вода, това овлажнява лигавицата в устата и гърлото ви, което ще запази устата ви добре снабдена със слюнка дълго след първата глътка. Слюнката има антибактериални качества, но ако не пиете достатъчно вода, няма да имате достатъчно слюнка. А това означава повече бактерии в устата ви, а оттам се появява и лошият дъх.

Благодарение на водата, която приемаме, до всички наши органи достигат хранителните вещества, извлечени от храната. Вземете превантивни мерки, не чакайте появата на някой от изброените 10 признака, за да започнете да пиете вода. Хидратирайте се, защото водата е здраве!

Минерална вода „Горна баня“ е изключително подходяща със своята ниска минерализация и полезни свойства. Със своите специално подбрани серии за дома, офиса и навън БК „Горна баня“ се грижи за вас и вашите близки.


Посетете темата "Силата на водата", където имате възможност да спечелите страхотна награда - термочаша.
Можете да се включите с коментар до 30 септември включително.

Последна редакция: чт, 19 сеп 2019, 11:18 от Pедактop