Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 9

• 36 819
  • 747
  •   1
Отговори
# 645
Правихме изследване за тромбофилия на сина ни, когато беше на 6м. Налагаше се.

# 646
Правихме изследване за тромбофилия на сина ни, когато беше на 6м. Налагаше се.
Извинявам се, ако не е уместно питането ми, но защо се е наложило? Сега добре ли е?

# 647
Zaya Baya, на лични ще ти пиша, понеже вече съм разказвала историята, и не искам да спамя темата.

# 648
Здравейте! Педи 7 месеца родих и от тогава не съм писала, че малкото човече изисква цялото ми внимание 😊 Но се включвам с два въпроса:
1) Правили ли сте изследвания на децата си за тромбофилия и кога? Казаха ми, че нямало нужда, но все ми е в главата чуденето има ли, няма ли... Освен това падна от дивана преди няколко месеца и ми казаха, че имало значение, че аз имам тромбофилия... Добре е иначе, уж няма последици.
2) Една приятелка има хетерозигот Лайден, MTHFR и PAI. Пие Ксарелто, не е бременна. Интересува се дали може да си направи татуировка, дали има някакви проблеми и съображения 🤔
Благодаря Ви и хубав ден 💐

Отговор на втория въпрос - Аз съм с няколко мутации ( хетерозиготен генотип I/D (ACE), хетерозиготен генотип 4G/5G за PAI, хетерозиготен генотип Val34Leu (F13), хетерозиготен генотип C/T за 677C>T (MTHFR), хетерозиготен генотип A/C за 1298A>C (MTHFR) и хомозиготен генотип G/G за 66A>G (MTRR) ) и имам татуировка, направена преди повече от 3 години, на цялото бедро, от самото му начало до коляното. Не съм имала никакъв проблем. Като се има предвид, че доц. Русев каза, че ензимът, който се синтезира в черния дроб и пречиства организма от токсини, ми работи на 30% и дори крем за лице, ако ползван , трябва да е био и да огранича химията до минимум, според мен си е чист късмет, че не съм имала никакви последствия от татуировката. Много ги харесвам и много исках, след като загубих бебето, да си татуирам нещо, което да свързвам с него и винаги да "нося със себе си", така както ще нося спомена за него, но сега май не мога да се реша, или поне преди да забременея и износя живо и здраво дете, не бих, после ще помисля...

# 649
Аз не съм изследвала дъщеря ми. Иначе знам, че и изследваха кръвна захар по изключение веднага след изваждането със секцио от мен, защото имам инсулинова резистентност и се опасяваха за висока кръвна захар при нея.
За тромбофилията никой не ми е споменавал, но и аз  си го мислех. Може ли някой да каже повече подробности ?

# 650
Бях чела в една медицинска статия, че ако родителят има хетерозиготна мутация, шансът детето също да я има е 50% (освен, ако другият родител няма същата мутация, тогава ще я наследи със сигурносг), а ако е хомозиготна мутация, ще я наследи със сигурност, но като хетерозигорна (освен ако и другия родител няма същата мутация, тогава ще я наследи като хомозиготна).

Аз наример, имам хомозиготен генотип G/G за 66A>G (MTRR), което значи, че моето детето ще има същата мутация със сигурност, в най-добрия случай ще е хетерозиготен генотип, но ако и мъжа ми има същата мутация, ще е хомозиготен.  Не знам дали го обясних достатъчно ясно. Опитах се с пример да го изясня, дано да съм успяла. Ще се опитам да намеря статията и ще я кача тук.

# 651
  • София
По-просто казано:
Ако двамата родители са хетерозиготи, поколението може да бъде хетерозигот, хомозигот по мутантен алел  или хомозигот по нормален алел.
Ако родителите са хомозиготи по мутантен алел, поколението ще бъде и то хомозигот по мутация.
Ако единия родител е хетерозигот, а другия хомозигот по нормален алел, посолението може да е хетерозигот или хомозигот по нормален алел.
Ако единия е хомозигот по мутантен алел, а дрегия хомозигот по нормален алел, поколението ще бъде хетерозигот.

# 652
Обсъдете го и се консултирайте с личният Ви гинеколог! При съмнения, потърсете второ или трето лекарско мнение! Консултации в този форум са несериозни!

Момичета здравейте! Много моля, които са запознати и минали вече по трудният път да имат дете, ако може да ми кажете какво означават тези мутации?
Трябва ли да приемам само метилирани витамини?
И някой износил ли е бебе само с Аспирин и Натаспин?

# 653
  • София
На първа страница специално съм ви изкарала картинка за наследяването.

# 654
Момичета здравейте.Постарах се да изчета темите ви,но със сигурност съм изтървала нещо.Искам да ву попитам има ли мамита с тромбофилия(аз съм с Tafi),на които след положителен тест са им сложили 40 ампули имуновенин интакт.Като гледам какви рискове крият много ме достраша

# 655
Колко време в Геника пазят кръвните проби? Истина ли е, че се пазят години? Искам да пусна TAFI и си мислех дали има шанс да не давам нова проба или всв пак е по-добре да го направя?
Тази мутация рискова ли е и изисква ли терапия в комбинация с ACE?

# 656
  • София
Puhche87,
3 пъти съм вливала имуноглобулин, но не заради тромбофилията. Нищо страшно няма.

Ema_P,
мисля че ги пазят около седмица. Най-добре се обади и питай.
От изследваните до момента фактори какви мутации са ти излезнали?
Ако четеш на английски виж този линк за TAFI. Ако потърсиш ще намериш и още информация.

# 657
Ема, мисля че повече от седмица ги пазят, защото аз около 15 дена след резултатите от основния панел, помолих да ми пуснат още 2 мутации и нямаше проблем.

# 658
  • София
Здравейте, момичета,
прочетох цялата тема, но все пак ако може потвърждение на разбраното.
Имам син на 5,7год., никакви проблеми и терапии през бременността.
Миналата година бременност , прекъсната в 13г.с. заради Синдром на Търнър, никакви други проблеми.
Сега съм бременна в 12г.с. на 31год. , но понеже забременяването беше по-трудно от обикновено (6мес.) реших да посещавам репродуктивен специалист. Не ми е предписвала друго освен фолиева киселина и дуфастон(с редовен цикъл съм). Според мен факта, че повечето пациентки на следящото АГ имат проблеми, ми назначава допълнителни изследвания и терапии. Като забременях фолиевата и дуфастона останаха, но включи и Натаспин - без обяснение. На два от прегледите имах кръвно 125/85 , прати ме на кардиолог в същата клиника , който ми изписа Изоптин. Вкъщи такова кръвно никога не съм мерила, от тогава редовно го следя и не съм вдигала, но ми оставиха хапчетата. Вчера на БХС - всички рискове са в норма , вкл. и прееклампсия, кръвотока и т.н. Днес ми излязоха резултати за тромбофилия - хетерозиготен на MTHFR 1298 A>C и  PAI-1 (4G/5G). На няколко пъти АГ ми намекна, че по натам сигурно ще включваме Фракси, но сега явно това ще й е повода. Доколкото разбрах , а и коментара под изследванията, ще пусна допълнителни за нивата на витамините, следене на кръвното, кръвотока и изоставане. Мисля да запиша час за Паскалева, но предпогам , че ще е след няколко седмици. Не ми се сменя сега АГ , но за мен това е презастраховане. Моля и за вашето мнение.

# 659
Дели, аз съм се заблудила, че ги пазят дълго време. Все пак ще ги попитам. От всички изследвани съм хомозиготен генотип D/D за ACE и хетерозигот A/G за 66А>G (MTRR) и затова ми казаха да изследвам TAFI допълнително, защото към момента се води, че нямам тромбофилия и мога и без терапия?! Но дори и само ACE не е ли причина за терапия?

Общи условия

Активация на акаунт