Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 9

• 36 874
  • 747
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Никой, никога не ми е правил проблем за зададени въпроси или ако съм искала да обсъдим нещо.

# 556
Първо попаднах на Белкин, който не видя, че имам двуплодна бременност. Видя го май само рецепционистката... ама Белкин е много краен случай. Няма да го коментирам. Бях за БХС при Георгиев, който попринцип е добър във феталната медицина, доколкото знам. След като откри лош кръвоток в едната артерия, аз изобщо не бях запозната в онзи момент с риска от тромбофилия и т.н. Той ми каза в 12г.с. почваш от уттре да пиеш Аспирин протект и така до края на бременността. Това ес само след ехограф. Нито ми е пускал някакви изследвания, нито генетични, нито за кръвосъсирване. Нито ме е пращал на консултация с имунолог нищо. Когато ми се случи това, започнах да чета тук, както и статии в интернет и видях колко много изследвания си правят хората при подобни случаи. Попитах най-учтиво така без изследвания ли, той да. Няма какво да правиш почвай АП и това е. После бях на ЖК при Арабаджикова, която беше оставила специализантката да ме преглежда на консултациите. А когато и писах във вайбър да я питам за точен вид на едно противогъбично лекарство, тя ми се обади и ми крещя по телефона като последния тираджия.  Също така ме пита за терапията предписана от Георгиев, аз и казах, че имам някои въпроси, тя ми заяви, че като ми се каже нещо просто изпълнявам и си мълча, какви са тия въпроси. Да не говорим, че нямах избор за лекар за ЖК, само тя беше свободна и Белкин и уж бях чела полжоителни коментари в нета, поради което избрах нея.  Като оставим настрана неприятно отношение, за мен жена при която на БХС е открит проблем с кръвотока не можеш да я оставиш на специализантката да я преглежда и да не смяташ за нужно да пускаш каквито и да е изследвания. А ако тя повдигне въпроса да и правиш скандал.
Но не искам да разводнявам, достатъчно подробно описах ситуацията. Все пак темата не е за болница Надежда, а за здравословни проблеми.

# 557
Това,което  споделяш е неприятно, но и не всеки лекар може да гледа на доплер.
 АГ-тата могат да назначават аспирин и без изследвания, в зависимост колко е зле положението по преценка на лекаря включват и други лекарства. Като ходех при Паскалева, тя постоянно се интересуваше от феталните, доплера им, кръвотока, кръвното, ако се наложи и тя да включи някое допълнително лекарство за кръвообращението.
 Не е трябвало да се притесняваш от спезиализантката, а да я засипваш с въпроси, които те интересуват.
 Аз се следях успоредно при много лекари и държах зад гърба си т3 болници, но то моето е разбираемо.
В едната болница не обърнаха внимание на бързата загуба на белтък, но пък в Надежда по мейла ми писаха, да отида по-рано на преглед да се видим, че така от разстояние не могат да преценят.
От Белкин съм много доволна като оператор на моето раждане, заедно с Ослеков, очакваше се кръвопреливане, но се избегна.

Последна редакция: пн, 11 ное 2019, 11:58 от Анонимен

# 558
  • София
Цитат
Това ес само след ехограф. Нито ми е пускал някакви
изследвания, нито генетични, нито за кръвосъсирване. Нито ме е пращал на консултация с имунолог нищо.
И ако изследванията излезнат в норма, което се случва в почти всички случаи (изключвам генетичните)? А, ако нямаш гунутични мутации? Няма да приемаш аспирин?
Лошия кръвоток не е обект на имунологията нито пък е обвързан само и единствено с тромбофилия.

# 559
Desert girl - пак имаш късмет, че са ти дали АП, на мен един негов колега, чието има не искам да кажа, на ранния скрининг нито ми каза нещо, нито ми изписа терапия. Имала съм в 12седмица предлежаща плацента и кофти кръвоток в една от артериите. За първото ми го каза просто като констатация без да ми обясни какъв риск има и какво да правя, за второто разбрах сама от ровене в интернет след като се наложи да прекъсна бременността месец по-късно. Единствения коментар, който ще си позволя, е че  има професии, които трябва да ги работиш със себеотрицание и ентусиазъм, ако на някой не му се работи или позволява на интриги, заплащане или междуособици да му попречат на " мотивацията", по- добре да ходи в Германия да оперира овце, никой не го кара да седи и да работи зорлем. Същото важи и за превземки, които лежат на стари лаври и се самозабравят.

# 560
Ами не знам не съм лекар, не знаех, че може да имаш лош кръвоток без да имаш генетична предразположеност към тромбофилия, обаче е факт, че отидох при други лекари, пуснаха ми генетични изследвания, и се оказа, че имам мутация и риск от тромбофилия.
И знаете ли кое е лошото, че аз мисля, че има лекари в Надежда, които като професионалисти са добри, обаче  прекалено много неглижират случаите на спонтанно забременяване или непознати досега пациентки. А това да си добър в професията си, но да неглижираш "обикновените" хорица, а да обръщаш внимание само на определени  е еднакво лошо с това, да не си добър лекар.

Цитат
Това ес само след ехограф. Нито ми е пускал някакви
изследвания, нито генетични, нито за кръвосъсирване. Нито ме е пращал на консултация с имунолог нищо.
И ако изследванията излезнат в норма, което се случва в почти всички случаи (изключвам генетичните)? А, ако нямаш гунутични мутации? Няма да приемаш аспирин?
Лошия кръвоток не е обект на имунологията нито пък е обвързан само и единствено с тромбофилия.

Последна редакция: пн, 11 ное 2019, 13:35 от Desert^girl

# 561
  • София
Дали ще имаш генетична тромбофилия или не, при лош кръвоток лечението е едно и също.
Та не виждам нищо неадекватно в назначенията на д-р Георгиев.

# 562
Може би отношението и отказа от обяснение оставя този лош привкус. Аз например съм много доволна от Белкин - 3 пъти точно го видях, малко маниерите бяха с досада, ама не беше много зле.

# 563

Desert^girl, съгласна съм с Нандин. На практика тромбофилията не се лекува. Лекуват се последиците от нея, като лош кръвоток и др.
Изследването за тромбофилии има смисъл да се направи преди да се получи бременност и усложнения за да се предотвратят с профилактично лечение. При вече настъпил проблем, се лекува направо проблема, т.е. кръвотока в твоят случай.
   Ако ти бяха назначили изследвания за съсирваемост на кръвта, щях да се съглася че са били повече от полза в случая.

# 564
  • София
Обяче в повечето случаи, коагулационния статус е в норма

# 565
  • София
Аз мога да се похваля със същото отношение от друг АГ в същата болница - шефа на АГ отделението, Ослеков. Отново при естествена бременност, бях отишла да се запиша на ЖК. Прокървяване, никакви изследвания, слонска доза прогестерон, без дори да отбележи на рецептата че е за продължителен прием, и "ако имате проблем, имаме спешен кабинет". Това в комбинация с "как не сте раждала, това тука какво е", сочейки към белега от отворената ми операция. И отвратителен пренебрежителен тон през цялото време, все едно му досаждам.

Споделям мнението на Desert^girl - гадното отношение към непознати пациенти явно е стандарт в тая болница.

# 566
Ами пита човека. Може пък да си забравила /че си раждала/  hahaha

# 567
Здравейте момичета. Може би не е мястото, но се притеснявам и искам да попотам. Правих ранен биохимичен скрининг. Понеже не видях референтни граници, има неща които ме притесняват.  А още не съм ходила при лекаря за разчитане на резултатите. Ако н1кой от вас е запознат ще се радвам да сподели мнение. Благодаря. Прикачвам резултати.
    [/list]

# 568
    Питането не е за тази тема. Резултатие от бхс само от лекар. Този, който ти е правил феталната, трябва да ги нанесе в спец.програма, заедно с измерванията от фм и тогава рисковете се преизчисляват.

# 569
    Може и да е така момичета, но това не е подходящо отношение за частна болница. Иначе аз съм питала и назад в темата, при моето положение трябва ли преди следваща бременност да правя пълен пакет тромбофили и да пия АП предварително ? Сигридов твърдеше, че при следваща бременност особено ако е над 30 години, трябва да съм на фракси най-вероятно. А тук в темата чета, че АП действал главно при лош кръвоток, който можело да не е свързан с генетични проблеми. Тоест какви са всъщност нещата ? От него си бях създала други представи за това какъв е точно риска. Това, което той ми е обяснявал как АП се пие само до определена седмица, в която задължително винаги се спира и само на клексан или фраксипраин, защото АП минавал през плацентата към бебето след тази седмица май беше 30-та или не си спомням коя. Не съм сигурна.
    Вие как бихте действали ? Бихте ли изследвали всичко при следваща бременност или ще разчитате на това, че са протекли добре нещата първия път ?
    Аз имам подозрения, че ако не беше двуплодна бременност, и единия близнак да се редуцира, сигурно и аз щях да съм имала загуби. Възможно ли е по този начин да се редуцира единия, точно поради лош кръвоток или това няма нищо общо с тромбофилията и с кръвотока ?

Общи условия

Активация на акаунт