Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 9

• 36 866
  • 747
  •   1
Отговори
# 585
Да, Дели. Хетерозигот по MTRR. И двата ми витамина бяха в рисковата зона. Фолиева к-на -4 и В12 - 200 и няколко беше.
Доколкото разбрах при тази мутация има повишен риск от покачване на хомоцистеина.  Моят за щастие като го изследвах беше добре.
   Не знам дали има връзка с мутацията, но пак да кажа че при мен инжекционно хидрокси-кобаламина се усвоява много по добре от циан-кобаламина.

# 586
Аз си ги чета коментарите от изследването но се чудя как гениколог ми казва че съм за клексан, а доц Конова че не съм ....

# 587

Момичета, имам питане. В 24г.с  съм и гледам, че доста са се покачили стойностите на д-димера, преди 3 седмици беше 0.59 и сега на контролата  вече е почти граничен. Не съм на никаква терапия в момента, но пускам контроли на 3 седмици по препоръка на Сигридов. На вас как ви вървяха стойностите минавайки в различните триместри? Следващата контрола се пада да е точно в началото пък на третия триместър... Не мога да преценя чисто физиологично ли е, понеже наближава третия триместър или не. Също дали е хубаво да опитам да се вредя тези дни, за да го изкоментирам с него, предвид, че сигурно знаете как са часовете там и съм доста далеко от София...

# 588
  • София
Референтните стойности на Д-димер и фибриноген при бременност са различни, ето:
http://perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/Fibrinogen.htm
http://perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/D-Dimer.htm

# 589
Да, наясно съм, виждам че и бодимед практикуват да ги слагат отдолу за различните триместри. Но като гледам д-димера ми отива към горна граница вече и ме притеснява, че се е покачил двойно, спрямо предния път и ако продължи така ще е стане над референтната, а аз съответно не бия нмх вече от доста седмици. И идва чуденката дали това е нормално или трябва да се вземат мерки...

# 590
В граници за бременни ли си?
Ако си - не се тревожи.
Браво на Бодимед.

# 591
  • София
Има още до горна граница.

# 592
Реално ако я премине, чак тогава би било проблем? Това, че клони и се е удвоило не е толкова притеснително? Съжалявам за тъпите въпроси, но предполагам знаете какъв е страха в такава ситуация, особено като не можеш и да се свържеш с лекаря 🙄

# 593
  • София
Бих се притеснила чак, ако премине референтните на 3 триместър.

# 594
Той и Сигридов ми е казал да не минава над 1.7, което като гледам е за трети триместър. Благодаря!

# 595
Здравейте, имам нужда от съвет, бременна съм в 7г.с, вчера ми излязоха резултатите от Геника (правени чисто заради някаква си моя хипохондрия), и се оказах хомозигот PAI 4G/4G и хетерозигот за 677/C>T. Следящият ми гинеколог, на когото имам доверие, твърди, че няма нужда от фракси и кръвни изобщо, при положение, че имам първа лека бременност и здраво, доносено дете, но на мен ми е неспокойно. Имам час за Сигридов чак за ФМ, но не мисля, че ще мога да чакам дотогава спокойна. При кого да отида, какво да предприема, не знам Sad Над 30 съм, понеже гледам за Сигридов има значение Simple Smile

# 596
  • София
Със същите мутации имам загуба в 12+6. Прокървих в 6гс. Тогава още не се бях изследвала. За следваща бременност имам назначена терапия.
Потърси второ мнение.

# 597
Здравейте,
Бременна съм в 14 г.с първа бременност. След консултация с доктор Сигридов на първа фетална се осъмни във вродена тромбофилия. Днес ми излезнаха резултатите :
хомозиготен генотип D/D sa ACE
хетерозиготен генотип 4Gl5G sa PAI
хетерозиготен генотип  C/T sa 677C>T (MTHFR)

1.хомозиготен генотип D/D sa ACE се асоцира с повишен риск към спонтанни аборти. ефектът на D/D генотипа се засилва поради носителство на 4G апел за PAI.
2.при генотип C/T sa 677C>T (MTHFR) може да се наблюдава синтезиране на MTHFR с намалена ензимна активност от 30-40 %.

Има ли някой по вещ в разчитането - какво означава това и до колко е опасно? Обадих се, за да попитам дали ще може в понеделник да отида, за разчитане от доктора, но сестрата ме отряза.

Дали сте имали случай в който отивате и се редите без час и успявате да влезнете, както и ако някой от вас имал същия резултат ще може ли да споделите какво е било лечението при вас?

Благодаря предварително!

# 598
Geybrial,
Моят съвет е да се обадиш отново на сестрата, да обясниш, че докторът те е насочил към изследване за тромбофилия и си се оказала с такава, и да настояваш за час възможно най-скоро. Ако пак те отрежат, отиди и опитай да влезеш без час.
Тромбофилията може да е опасна при бременност, но добрата новина е, че сте я открили и можете да вземете мерки срещу нея. Обикновено терапията е с инжекции фраксипарин/клексан и аспирин.
Едната ти мутация е свързана с усвояването на витамините от група Б и ще е добре да пуснеш изследване на вит. Б12, Б9 и Б6. При дефицит или ниски стойности, трябва да приемаш метилирани форми на тези витамини.

# 599
Гейбриъл, Сигридов след 20 г.с. ще ти назначи да пуснеш изс.едвания на витамини, те да не те притесняват.
Какво се разбрахте след получаване на резултатите? Да отидеш на място? Да се обадиш? Да ги коментирате на следващия записан час?

Общи условия

Активация на акаунт