Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 9

• 36 799
  • 747
  •   1
Отговори
# 660
Пазят ги доста време. Поне така ми казаха, когато се изследвах. Около два месеца по-късно реших да пусна още една мутация и нямаше никакъв проблем. Не съм ходила пак до лабораторията, платих по банков път.

# 661
Ема, пазят ги.Звънни да видиш има ли достатъчно материал. За генетични трябва намножаване.

# 662
Здравейте, момичета! Искам да ви попитам може ли по броят тромбоцити, тромбокрит, протромбиново време и INR да се предскаже тромбофилия. Не съм правила генетични тестове, но тези показатели са ми пускани през бременноста. В 12 г.с. се оказа, че имам висок риск за прееклампсия и пиех Аспирин 150 мг. до 34 г.с. Тогава доплерите бяха добре. Сега съм 35 г.с. и днес тоновете на бебето бяха добре, но ме викат на доплер след 6 дни, заради това че бебето изостава със седмица (след приложена кортикостероидна терапия в 27 г. с.). Много съм се наплашила да нямам и тромбофилия, тъй като бременноста ми изобщо не е лека, а чета и за късни загуби. Направо тия 6 дни ми се виждат адски дълги.

# 663
  • София
... може ли по броят тромбоцити, тромбокрит, протромбиново време и INR да се предскаже тромбофилия...
Не

# 664
Добре де, ако реално коагулацията показва, че има засилено съсирване на кръвта, не може ли от там да се направи някакъв извод?
И на мен ми стана интересно.

# 665
Моите показатели бяха в норма, а имам тромбофилия, която повлия неблагоприятно на бременността ми.

# 666
  • София
Факторите на кръвосъсирване са 13,  рутинно се изследват 4, няма как по тях да се съди за цялата хемостаза.
Факторите на кръвосъсирване обикновено са в норма, освен когато има вроден дефшцит на някой от тях, но то е различно от вродената тромбофилия.

# 667
Мерси за разясненията, Nandin.
Аз съм на терапия АП+Фракси през ден и ми следят коагулация (хемостаза) през 3-4 седмици.
Явно гледат дали има нужда от корекция на дозата ако кръвта започне да се съсирва или разрежда прекалено. Simple Smile

# 668
  • София
Аничка,
аз бих предпочела АГ което се презастрахова, отколкото да загубя бебе.
За съжаление попаднах на АГ, което не се презастрахова.
Дай го това АГ, че поне да знаем кое е.

Ема,
прочети описанието на АСЕ мутациите:
https://ghr.nlm.nih.gov/gene/ACE#conditions

Флауър,
освен изоставането, имаше ли нещо друго притеснително при последния преглед?

Последна редакция: чт, 28 ное 2019, 01:06 от delisardeli

# 669
  • София
Дели, мерси за мнението.

Скрит текст:
АГ е д-р Савова в Щерев

# 670
Флауър,
освен изоставането, имаше ли нещо друго притеснително при последния преглед?
Ами, че плацентата е 2 към 3 степен на зрялост, кръвотоците според лекарката бяха добре, бебето си беше наддало за седмица и 5 дни близо 400 грама (това в 34 г.с.) Сега в 35 бях само на тонове и бяха добре, а в 36 съм пак на доплер(след 5 дни). По принцип бебето върви малко на долната граница, мерят му по-малко бедро и рамо, като гледах другите ФМ и на първата е било така, после и на втората, но пък тогаваа като грамове го изкараваха, че върви напред. След кортикостероидите бях почнала да вдигам кръвно, от там и кръвотоците се бяха влошили близо седмица и нещо и от тогава ми казват, че върви със седмица назад, но по тоновете и ехографа казват, че се чувства добре. Преди не я мислех тази тромбофилия, защото си пиех аспирин, но сега като ми го спряха в 34 г.с. и направо треперя, а реално изследването и да го направя ще излезе чак след 10 дни... Иначе не съм имала проблем със забременяването, с износването имах проблеми заради отлепен плоден сак в 9 г.с,който много бързо се възстанови, просто бях вдигала тежко.. И имам контракции от 5 месец,които държим под контрол за момента и сега ми включиха и Допегит за кръвно, тъй като лекарката в кабинета ми го измери 140/90 и винаги там ми е по-високо, а в нас е нормално..

# 671
  • София
5 дни до следващия доплер ей сега ще минат.
Ако толкова те притеснява тромбофилията, пусни едно изследване, таман ще си знаеш за по-нататък как да действаш ако излезе нещо.

# 672
Flower,
Подкрепям предложението на Дели да пуснеш изследването за тромбофилии при първа възможност.
Доколкото знам, аспиринът действа с натрупване и се "чисти" от организма за около две седмици, така че вероятно още ти действа. Друг е въпросът, че само аспирин не е достатъчен за повечето мутации.
Следи движенията на бебето и ако се случи така, че не го усетиш в продължение на 10-тина часа, отивай и настоявай за преглед. Може да те помислят за луда, но може и да се окаже животоспасяващо.

# 673
Защо ти спряха аспирина?
Ако е имало проблем за мен не е ок доплер през толкова дълъг период.

# 674
Flower, аз бих потърсила още едно мнение за аспирина. Ако аспирин не се препоръчва, предвид късната седмица, то поне НМХ. Това, което си написала, много ми напомня на моята история, но тя приключи в края на 34 г.с. Това, което ти пиша, не е с цел да те стресирам допълнително, а защото ако на мен имаше кой да ми го напише тогава, щях да съм му благодарна цял живот и нещата можеше да се развият по друг начин. Аз не съм имала никакви проблеми през бременността, но тромбофилията "тихо" е убивала и мъчила бебето ми през цялото време. В същата седмица, в която и при теб е била 2-3 степен плацентата, при мен беше също 2-3 степен. След като ми се случи и започнах да ровя за причините, не било нормално да е толкова зряла тази седмица от бременността. Моето бебе също изоставаше, като на последния преглед, когато беше жив, беше под средните размери, но лекаря твърдеше, че няма проблем. И така няколко дни по-късно... Проблемът, както го нямаше, стана нерешим!

Последна редакция: чт, 28 ное 2019, 14:10 от sweety2831

Общи условия

Активация на акаунт