Обсъждане на имотни обяви, тема 12

• 33 339
  • 758
  •   1
Отговори
# 135
M даа, това имах предвид, че обикновено броя спални се определя от нуждата от спални на потребителя. Иначе масово панелните двустайни са двуспални, защото обикновено все някой спи в хола, а реално семейството готви и  се храни в кухнята .

# 136
Това в Изток е на метри от Автогара Юг - понеже скоро я обсъждахме някъде по темите, та се сетих. На първата снимка къщата и блокчето срещу нея са на ул. Вълко Радински, отзад, т.е. входовете на блока са с излаз към "локалното" на Самоков. Блокът е панелен, мисля.

# 137
Май за трети път поне ще напиша - догодина предстои преброяване на населението и жилищния фонд. При предишното се появи представител на НСИ по телевизията да обясни методиката, т.е. да обясни човешки на хората какви въпроси ще им задават. И едно от нещата, които тогава обясниха, че кухня е помещение, което е отделено с постоянна стабилна преграда от останалите. По този начин се смята в целия Европейски съюз, за да не се получи като със СС и НС по обявите.
Но пък този въпрос е прекрасен пример за  това, как се пишат законите у нас - лобистки, по терминологията на държавите, които са ни уж за пример, или "като взехме мнението на бизнеса", т.е. оставихме бизнесът да си напише сам правилата и да се обясняваме как това е много в полза на хората.
И ми изскочи в нета този член, по-конкретно второто изречение.
ЗУТ чл. 40. (1) Всяко жилище трябва да има самостоятелен вход, най-малко едно жилищно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна, както и складово помещение, което може да бъде в жилището или извън него. Допустимо е помещенията да бъдат пространствено свързани с изключение на тоалетни и бани-тоалетни.

Така се развързват ръцете на инвеститорите и техните проектанти да правят кухньохолове с бокс без отделен прозорец, като се набутват повече помещения на по-малко площ и се кръщават "модерен дневен тракт". Намалява се ЗП на апартамента и се увеличава цената. При СС преустройството на кухня в спалня, респекнивно направата на кухньохол е по принуда, от немай къде, при СС така си е заложено по закон и по проект.

# 138
Холокухнята не винаги е по-принуда. Аз, на пример, силно предпочитам отворените пространства.
Както повечето тук, израстнал в жилище с отделна кухня. Сега съм в жилище с обединени помещения. За моите навици и битови предпочитани вторият вариант е по-добър. И не вярвам само аз да съм така

# 139
Още преди да се родя са строили апартаменти с кухненски боксове без прозорец, не е нещо ново.

# 140
Да, има такива апартаменти СС с бокс без прозорец, казваха им "боксониера" за еднопространствените, "гарсониера лукс" или "маломерен двустаен" за тези с 2 жилищни помещения с бокс.
Без да твърдя, че изчерпвам всички възможни варианти на СС с тъмен бокс, има примерно такива в бл. 738А в Люлин-7. Това са панелки тип общежитие, в които имаше боксониери и маломерни двустайни, и двата типа апартаменти са с тъмен бокс (т.е. без прозорец на бокса в дъното на хола, който е с дървените балкончета, ако някой реши да го гледа в Гугъл мапс, такива блокове има на няколко места в Люлин).  Тогава се говореше, че са по някакъв проект за общежития от ГДР.
А в ЕПК-то, в което съм живяла, имаше 3 варианта на двустайни - до нашия апартамент беше точно маломерният двустаен с тъмен бокс в дъното на хола, спалня и баня (около 56 кв.м.). Имаше разширен двустаен, с бокс и трапезария с прозорци и в двете помещения + спалня и хол (около 76 кв.м.) и обикновен двустаен и обикновена гарсониера със стандартна кухня.

Да, "модерният дневен тракт" може да е удобен и предпочитан вариант за много хора, особено по-младите, но когато този тракт е тотал 14-15-16 кв.м., както се среща не толкова рядко в НС, си е клаустрофобично.

Никой от живеещите в чужбина не казва какви са модерните разпределения (с приблизителни размери) в НС в чужбината, имам предвид Европа. Защото навиците и изискванията на хората по отношение на жилищата в Европа и Северна Америка са различни. И аз гледам редовно FLN и се чудя на доста неща, но приемам, че това са техният стереотип, техните желания, техният начин на живот. Между другото, имаше 2 серийки, в които двойки с европеец в тях (в единият случай мъжът беше французин, в другия случай жената беше италианка) търсеха къща/апартамент и искаха отделна кухня, което учудваше брокерите, свикнали на мераци за "open concept".
Та така, ако някой от живеещите в чужбина сподели за тамошното НС, ще ми е интересно.

Последна редакция: вт, 10 сеп 2019, 09:59 от man_darin_ka

# 141
За мен дискусията кое  е по-добро и как трябва да е, е безсмислена. Това, което е нужно, е уеднаквяване на термините, за да се знае като се обяви нещо, то какво е, и това да е за всички обяви, а не според приумицата на брокер или продавач.

Скрит текст:
Да, има такива апартаменти СС с бокс без прозорец, казваха им "боксониера" за еднопространствените, "гарсониера лукс" или "маломерен двустаен" за тези с 2 жилищни помещения с бокс.
Без да твърдя, че изчерпвам всички възможни варианти на СС с тъмен бокс, има примерно такива в бл. 738А в Люлин-7. Това са панелки тип общежитие, в които имаше боксониери и маломерни двустайни, и двата типа апартаменти са с тъмен бокс (т.е. без прозорец на бокса в дъното на хола, който е с дървените балкончета, ако някой реши да го гледа в Гугъл мапс, такива блокове има на няколко места в Люлин).  Тогава се говореше, че са по някакъв проект за общежития от ГДР.
А в ЕПК-то, в което съм живяла, имаше 3 варианта на двустайни - до нашия апартамент беше точно маломерният двустаен с тъмен бокс в дъното на хола, спалня и баня (около 56 кв.м.). Имаше разширен двустаен, с бокс и трапезария с прозорци и в двете помещения + спалня и хол (около 76 кв.м.) и обикновен двустаен и обикновена гарсониера със стандартна кухня.

Да, "модерният дневен тракт" може да е удобен и предпочитан вариант за много хора, особено по-младите, но когато този тракт е тотал 14-15-16 кв.м., както се среща не толкова рядко в НС, си е клаустрофобично
.

Никой от живеещите в чужбина не казва какви са модерните разпределения (с приблизителни размери) в НС в чужбината, имам предвид Европа. Защото навиците и изискванията на хората по отношение на жилищата в Европа и Северна Америка са различни. И аз гледам редовно FLN и се чудя на доста неща, но приемам, че това са техният стереотип, техните желания, техният начин на живот. Между другото, имаше 2 серийки, в които двойки с европеец в тях (в единият случай мъжът беше французин, в другия случай жената беше италианка) търсеха къща/апартамент и искаха отделна кухня, което учудваше брокерите, свикнали на мераци за "open concept".
Та така, ако някой от живеещите в чужбина сподели за тамошното НС, ще ми е интересно.

Мога да кажа за Германия - масово предлагането (и СС, и НС) е с отделна кухня, може да е малка, но задължително с прозорец и място за маса. Говорим за апартаменти в големи градове със скъпи имоти - Мюнхен, Берлин (Западен), Хамбург. Разбира се, и там цената определя дали има по-добро или по-лошо разпределение, а в скъпите райони има и компромисни жилища в долния рейндж на цената, за тези, които са готови да жертват удобно разпределение заради локация. Както навсякъде, съотнесено със стандарта на мястото.

Последна редакция: вт, 10 сеп 2019, 11:08 от Анонимен

# 142
Много трудно ще е това с уеднаквяването, защото в различните времена е имало различни нормативи както за апартаментите (примерно видове помещения, застроена площ), така и съответно начина на вписване (описанието) на имота в нотариалния акт. По принцип нотариусите преписваха, и продължават да преписват, описанието по предходния нотариален акт, като сега се добавя и описанието по скицата/схемата по кадастъра.
При НС пък пишат % ид.ч., представляващи Х кв.м., при СС е само % идеални части, без квадратни метри.

И наистина би било добре да има уеднаквяване в обявите, но няма да се случи - борбата с лакти на този терен е безмилостно жестока - едно пише горе в полето на обявата като квадратура, друго пише долу в описанието, а съвсем трето е по нотариален акт. Вероятно идеята е да "клъвне" някой кандидат-купувач да гледа апартамента, пък на място ще го омайват с - възможно преустройство, модерен ремонт, възможно приобщаване на обща тераса, възможно преустройство на тавански помещения и т.н., и т.н. "възможности".

П.С. На голяма "смешка" попаднах при нотариус - в н.а. (много стар) е написано, че собственикът има Х от У квадратни метри от двора, нотариусът заяви, че не се пише така и трябва да е Х върху У на сто идеални части от мястото, цялото Z квадратни метри.

# 143
  • София /Абсурдистан
А , иначе е хубаво да да имаме едноспален с будоар, кабинет , библиотека.
+ помещение за прислуга Simple Smile Няма лошо, и аз искам така Simple Smile
Едно е холокухнята да ти е 50 кв.м, друго е да е само 15. Има разлика. Последното е ужас.  У нас е 25 кв и пак е много тясно, няма място за нищо.

# 144
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a15680438762954 … k=4tv3bv&f1=1

Останаха ми очите в тази обява - плочките в банята, шкафчето с огледалото, опънатото въже с екипчето за футбол, телевизорът на сгъваемия дървен стол в кухнята и колелото пак там, тапетите в стаята, чамовите мебели.
А възможността да се пусна с парашут от прозореца директно на стълбите на метрото ме зашемети Smile

# 145

Далеч не само тези. В нашия квартал има 5-6 епк-та с по 4 сто квадратови апартамента на етаж, с по две спални, хол, трапезария и отделен с портал бокс без прозорец. Има и други с боксове без прозорец, които не са нито маломерни, нито едностайни.
Факт е, че бокс без прозорец не е нещо ново и характерно само за НС.

# 146
  • София
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a15680438762954 … k=4tv3bv&f1=1

Останаха ми очите в тази обява - плочките в банята, шкафчето с огледалото, опънатото въже с екипчето за футбол, телевизорът на сгъваемия дървен стол в кухнята и колелото пак там, тапетите в стаята, чамовите мебели.
А възможността да се пусна с парашут от прозореца директно на стълбите на метрото ме зашемети Smile
Тези плочки тип соц ги имаше във всяка баня едно време.

# 147
Видяхте ли цената????
Повече пари е от мойте дребосъци.
Въх, тоз Люлин бул голяма работа!!

# 148
И аз се впечатлих от цената - 1,2 х. е. за кв., за епк, 14 ет, в Люлин... Получаваш шанса да си паркираш колелото в кухнята и да простираш в банята.
Интересно ми е дали ще се продаде на тази цена и как върви сходно в Младост.

# 149
За Младост не мога да кажа, но за Люлин-10 мога - от началото на август към този момент.
С уточнението, че цените са офертните от имот.бг, няма как да знам реалните продажбени цени.
Боксониера 35 кв.м. - стая с кухненски бокс, 41 500 - изчезна за седмица.
Гарсониери (едностайни)
4/13 - 47 500 - изчезна за седмица
12/13 - 48 900 - изчезна за седмица
14 ет.-51 000 - изчезна за 2 седмици
2/6 - 46 600 - доста застояла, но и тя изчезна
В момента стоят все още
4/8 - без балкон - 49 000
1/8 - 48 900 - изрината и със сменена дограма
Обявата, която вече пуснах, както и една панелка 8/8 - 60-61 000.
Всичките обяви бяха (са) за тотален ремонт, без преустройства в кухньохол.

Общи условия

Активация на акаунт