Трудова борса и обезщетения - 3

• 32 521
  • 754
  •   1
Отговори
# 150
Еми ти го е обяснила съвсем правилно, отиди и се отпиши, за да не си загубиш правото на борса и след края на срочния договор пак се регистрирай и ще си получаваш обезщетението. Иначе като те хванат, едно, че губиш право на борса и второ, че ще връщаш и пари с лихвите, а може и глоба да има. Не знам какво има толкова да се чудиш. Постъпи коректно и не отлагай, защото ако не съобщиш в седемдневен срок от започването на работа, после няма да можеш да си получаваш обезщетението.

# 151
Бюрото по труда имат връзка с НАП /това е едно местенце, в което се регистрират всички трудови договори/.
Не става със звънване по телефона. Трябва да отидеш на място.
Лошо е, че ще загубиш от безценното си време, но животът е гаден.

# 152
  • Варна
Здравейте,
Имам следният въпрос. От 9 месеца съм безработна и съм регистрирана на трудовата борса, съответно получвам и обезщетение . На 04.11.2019 регистрацията ми ще бъде прекратена, защото срокът ми за получване на обезщетение приключва, но в момента съм бременна и искам да попитам как е най-добре да постъпя, за да получвам добри майчински? Четох до сега в интернет, но се обърках доста.

# 153
Какво значи добри?
Болничните за временна нетрудоспособност /тези преди 45 ден преди раждането/ се смятат на база дохода за 18 месеца назад.
От 45 ден преди раждането до 410 ден  - 24 месеца назад.
Обезщетението за отглеждане на дете до две години е фиксирана сума.
От цялата тази история - намери кой да те назначи на работа.
За подобряването на парите, които ще получиш от НОИ не можеш да направиш нищо.

# 154
Здравейте! Регистрирана съм в БТ, но има ли срок, в който трябва да ми намерят работа? И следващия ми запитване е, дали някой може да ми даде малко повече информация за програмата "Старт на кариерата". Благодаря предварително!

# 155
  • Варна
Марияна М. благодаря за отговора Simple Smile
Не съм наясно дали мога да повлияя на майчиснките. Чувала съм от бивши колежки и приятелки, че сумата на майчинските през първата година на майчиснтвото зависи от това на какви пари си осигуряван и въпросът ми всъщност беше в тази връзка. Реално тези 9 месеца на борсата броят ли ми се като стаж?
Извинявайте, ако въпросите ми са глупави, просто не съм изпбщо наясно с тези неща и днес ходих до агенцията по заетостта да питам, но там ми казаха, че при тях съм регистрирана само за търсене ма работа и не могат да ми отговорят. Дори не знам с кого да се консултирам, затова питам тук Simple Smile

# 156
Месеците на борсата ще се смятат на база МРЗ.

# 157
  • Варна
А ако се самоосигурявам в месеците преди да родя?

# 158
Трябва да си на трудов договор или да извършваш дейност като самоусигоряващо се лице. Както писаха и по-нагоре ще се вземе дохода 24 месеца преди излизането в 45-дневния болничен. В сайта на НОИ има  справка, в която се въвеждат доходите и се изчислява майчинството.

# 159
  • Варна
Много благодаря! 💐

# 160
Търси познати да те назначат.
Наблягам на познати. Да си намериш нормална работа, от която няма да те освободят в момента, в който разберат,  че си бременна, е твърде рисковано.

# 161
Дали ще има проблем ако не отида днес на подпис. Имам проблеми.
Мисля понеделник да отида.
Случвало ми се е като баща ми беше в болница.

# 162
Дали ще има проблем ако не отида днес на подпис. Имам проблеми.
Мисля понеделник да отида.
Случвало ми се е като баща ми беше в болница.

Зависи от хората в бюрото. Могат да се съобразят, може и да ти направят проблем.
Обади се и попитай за по-сигурно, щом е толкова спешно отсъствието.
Има телефони в нета.

# 163
Ти нали започна работа. Какъв подпис?

# 164
Още нямам официален ТД. И първа заплата още. Но като го гледам, не са хора, при които бих се задържала.

Общи условия

Активация на акаунт