Трудова борса и обезщетения - 3

• 32 523
  • 754
  •   1
Отговори
# 165
Аз ти казах, че не е ОК да искат да ходиш на обучение без ТД.
Затова винаги си проверявайте с ПИК дали имате ТД. Ако не, хич не си губете времето с такива некоректни фирми.

# 166
Каква полза от ПИК? Нали все трябва този договор да се види черно на бяло?

# 167
Ако не е регистриран в НАП, все тая, да го види черно на бяло.

# 168
На 18.10.2019 се записах в БТ, от там ме посъветваха регистрирането в НОИ да предприема, след като бъдат внесени съответните осигуровки от страна на работодателя.
Казах си - добре, ще почакам до края на месеца. Звънях днес на счетоводителката и като я подпитах  към коя дата се очаква осигуровките да са внесени, тя отговори, че срокът е до 25.11. !!! и не се ангажира с конкретна дата 😕
Т.е. докато от НОИ извършат нужните проверки, едва ли мога да разчитам да получа пари през декември...
Първият ми въпрос е дали мога да си внеса все пак преди това документите, а те ясно, че ще изчакат постъпване на осигуровките?
А вторият: колко долу-горе трае разглеждането на документите и кога може да се очаква отговор?
*Знам, че е индивидуално, но все пак да се настроя...

# 169
Подавайте и НОИ. Нека документите да си изчакват само отразяването на последния месец - осигуровките. Счетоводителката е права.

# 170
  • до най-прекрасния мъж
НОИ си правят проверките бързо. Не чакайте внасяне на осигуровките. Така или иначе вноските за септември трябва да са внесени до 25.10. Когато внесат и осигуровките за октомври, НОИ ще си извършат проверките и ще си вземете по-скоро обезщетението.

# 171
  • София
Моля за малко помощ какви са най-добрите ми възможни опции. Предлагат ми да напусна работа по взаимно съгласие с обезщетение по инициатива на работодателя, с минимума - 4 заплати. В същото време ползвам защита по чл. 333. Ако откажа взаимното съгласие, могат ли да ме съкратят и по кой член? Бих искала да ползвам обезщетение от БТ, тъй като съм с дълъг стаж и висок доход, но не виждам как могат да ме съкратят с тази защита...Предприятието няма да се закрива.
А ако приема обезщетение и реша да започна работа при познати на изпитателен срок (при който не ползвам защитата), 1 месец ли е мин. срок, в който трябва да се водя там, и по кой член трябва да ме освободят? Има ли някакви важни неща или уловки, за да откаже БТ обезщетението в този случай? Може ли да има прекъсване между двете работи или е добре да приключа с едната и на следващия ден да се водя на другата, за да няма прекъсване?

# 172
Откажи взаимно съгласие.
Да те съкратят както искат.

# 173
Съкратена съм по чл. 328, взех вече обезщетение от работодателя.
Имам трудов стаж 19 години непрекъснат.
Документите подадох веднага след съкращението и имам издадено разпореждане спирам, както и отпускам.
Вече ми обяснихте, че автоматично ще започна да получавам от 15.11 обезщетението, но според разпореждането- само до Септември 2020. Нямам ли право да взимам 12 месеца?
Поздрави

# 174
Ако договорът е прекратен през юли, а обезщетението се отнася за август, значи всичко е точно. Ако обезщетението обезпечава септември или октомври - първо провери дали тези 19 г. трудов стаж действително са отразени в книжката ти (те броят като стаж само от 2002 насам), ако и там всичко е изрядно, тогава отправи към тях запитване. Успех!
*Сподели какъв е развоят.

Последна редакция: нд, 27 окт 2019, 22:19 от speranzza

# 175
# 176
Съжалявам за 2002 става въпрос, ще коригирам.

# 177
  • София
Откажи взаимно съгласие.
Да те съкратят както искат.
Там е въпросът, те как ще ме съкратят. Аз не искам взаимно да си ходим по нервите, а да се разберем човешки, евентуално да платят по-високо обезщетение, но без за губя права за борсата. Такъв вариант има ли изобщо?

# 178
Не знам какви хора са и дали ще се разберете.
Ти си гледай твоите интереси.

# 179
Ами има вариант за съкращаване по чл. 328, ал. 1 (съкращаване на щат), но само след проверка и потвърждение от Инспекция по труда.
Да пробваш други маневри при твои хора, ми се вижда доста рисково и е почти сигурно, че пак ще бъде забъркана ИТ - ще загубиш много нерви и евентуално пари, защото докато си назначена фиктивно, данъците и осигуровките и за двете страни (служител и работодател) ги поемаш ти, отделно познатите могат да отнесат сериозни негативи.

Общи условия

Активация на акаунт