Трудова борса и обезщетения - 3

• 32 527
  • 754
  •   1
Отговори
# 180
  • до най-прекрасния мъж
В срока на изпитване чл.333 не важи, така че, ако не те съкратят от сегашната ти работа, можеш да отидеш на друго място. Там ще те прекратят в изпитателен срок и ще взимаш пълно обезщетение. Щом имаш защита по чл. 333, никой няма да си вкара главата в торбата да те уволни/съкрати щата. Ще се мъчат да те освободят по взаимно съгласие, за да не се занимават с ИТ.
Преди години в една от фирмата, в която работех, съкратиха майка на дете под 3 години доста лесно. ИТ даде разрешение безпроблемно. Зависи на каква длъжност си, може да се окаже лесно да те съкратят, въпреки защитата.

# 181
  • София
Благодаря! Не съм на ръководна длъжност, водя се експерт, мисля. Имам заболяване, не съм майка на дете до 3 г., ако има значение.

# 182
  • до най-прекрасния мъж
Като цяло чл. 333 не важи в изпитателен срок, без значение по кой алинея е. Ако имаш вариант познати във фирма, не се занимавай. Искат ли, ще намерят начин да те притискат да напуснеш по взаимно съгласие. Аз на БГ институциите за защита не разчитам особено.

# 183
Както вече споменах, регистрирана съм в БТ на 18.10.2019, но до края на ноември едва ли ще има решение от НОИ - трябва ли да внасям някакви здравни осигуровки напр. или да изчакам първо решението 🙄
Предполагам, че при изрядни документи (ведомости, инструктажи и т.н.) и членове (освобождаване по чл. 71 при "отработени" месец и 4 дни), проверката е по-скоро формална?!?
Завися ли от кефа на някой крив служител?

ЗА ВАРНА
Представянето на документ от банката е задължително!

Последна редакция: пн, 28 окт 2019, 14:33 от speranzza

# 184
Няма да внасяш осигуровки.

# 185
Откажи взаимно съгласие.
Да те съкратят както искат.
Там е въпросът, те как ще ме съкратят. Аз не искам взаимно да си ходим по нервите, а да се разберем човешки, евентуално да платят по-високо обезщетение, но без за губя права за борсата. Такъв вариант има ли изобщо?
Има такъв вариант ако няма някаква промяна. Преди пет години мен и още една колежка ни съкратиха. Но не искаха да е поради съкращаване на щата, а бяха гузни, затова искаха да взимаме пълно обезщетение. Предложиха ни два варианта, обаче не мога да кажа по кой член и коя алинея беше, че книжката не е в мен, а сега не ми се рови в интернет да търся. Единият вариант беше "Поради несправяне с работата и липса на качества", а другият "Поради повишаване на изискванията за заеманата длъжност". И двете с колежката казахме, че за нас първият вариант е обида, главният счетоводител каза, че е съгласен с нас и ни освободиха по втория вариант. Даже се смяхме, че колко да се повишат изискванията, като за длъжността даже не се изискваше висше образование, но в Бюрото по труда си мина безпроблемно и си получавахме пълно обезщетение аз десет месеца, а колежката девет. Дано съм помогнала!

# 186
  • София
При отписване от БТ вписва ли се нещо в трудовата книжка и слага ли се печат? Сега видях, че нямам нищо отразено в нея и се притесних дали не са забравили.
Оставащите месеци от борсата в какъв случай могат да се използват? Само при съкращение или и при напускане?

# 187
Да, вписва се периода на борса - месеци и дни. Има подпис и печат.
Доколкото знам оставащите месеци могат да се ползват ако по време на срочния договор те освободят.
Но най-добре да се пита по телефона.

# 188
Оставащите месеци могат да се ползват само ако не са изтекли 6 месеца от започването на новата работа. Не би трябвало да има значение дали те съкращават или сам напускаш (провери в правните текстове). Но ако си прескочил тези 6 месеца, следващото право на борса е след 3 години.

Прегледах си старата книжка - има печат на НОИ за месеците, през които си вземал обезщетение - става дума за 2012-2013 година - не знам дали  предишните практики и изисквания още са актуални, вече нали можеш да се отпишеш и онлайн, като само изпратиш сниман/сканиран договор. В такъв случай няма как да се постави печат в книжката. За по-сигурно се обади в НОИ.
Като цяло се работи в посока на премахване на трудовите книжки - скоро всичко ще бъде само електронно.

# 189
  • София
Оставащите месеци могат да се ползват само ако не са изтекли 6 месеца от започването на новата работа. Не би трябвало да има значение дали те съкращават или сам напускаш (провери в правните текстове). Но ако си прескочил тези 6 месеца, следващото право на борса е след 3 години.

Прегледах си старата книжка - има печат на НОИ за месеците, през които си вземал обезщетение - става дума за 2012-2013 година - не знам дали  предишните практики и изисквания още са актуални, вече нали можеш да се отпишеш и онлайн, като само изпратиш сниман/сканиран договор. В такъв случай няма как да се постави печат в книжката. За по-сигурно се обади в НОИ.
Като цяло се работи в посока на премахване на трудовите книжки - скоро всичко ще бъде само електронно.

Тези 6 м мисля бяха 9 .

# 190
Права си - 9 месеца си. Сега си върнах лентата назад.

# 191
Права си - 9 месеца си. Сега си върнах лентата назад.

Сега са 12.
Тонка, не е задължително.

# 192
На мен миналата година изобщо не ми искаха трудовата книжка, нито при регистрацията, нито при отписването. Информацията си я имали електронно вече.

# 193
  • София
Приключих с цялата галимация днес. Ходих и до НОИ, там ми вписаха нужното в книжката. Благодаря за отговорите!

# 194
  • София
Откажи взаимно съгласие.
Да те съкратят както искат.
Там е въпросът, те как ще ме съкратят. Аз не искам взаимно да си ходим по нервите, а да се разберем човешки, евентуално да платят по-високо обезщетение, но без за губя права за борсата. Такъв вариант има ли изобщо?
Има такъв вариант ако няма някаква промяна. Преди пет години мен и още една колежка ни съкратиха. Но не искаха да е поради съкращаване на щата, а бяха гузни, затова искаха да взимаме пълно обезщетение. Предложиха ни два варианта, обаче не мога да кажа по кой член и коя алинея беше, че книжката не е в мен, а сега не ми се рови в интернет да търся....
Благодаря! Бяхте ли обаче със защита по чл. 333, както съм аз?

Общи условия

Активация на акаунт