Трудова борса и обезщетения - 3

• 31 880
  • 754
  •   1
Отговори
# 510
Сигурна съм, ти не пиши глупости.
Не може да си перманентно с обезщетение от борсата.
Иска се и да работиш.

# 511
Докато получавате обезщетение за безработица, сте ползвател от образно казано застраховката по социалното осигуряване и затова вноски се дължат единствено за здравно от страна на държавата.

# 512
  • Велико Търново
сигурна ли сте??? Когато си на борсата, дьржавата плаща и соц. Осигуровки, не Подвеждайте!
Никой не подвежда!
Осигурителните вноски по ДОО (Държавно обществено осигуряване) се разпределят в 5 самостоятелни осигурителни фонда: “Пенсии”, “Пенсии, несвързани с трудовата дейност”, “Трудова злополука и професионална болест”, “Общо заболяване и майчинство”, “Безработица”. (източник)
От 25.11.2019 съм на борсата. По-долу показвам извадки мои справки от сайта на НОИ.
Скрит текст:
Ето справката за осигурителен стаж и доход при пенсиониране:

а това е справка от Регистъра на осигурените лица - социално осигуряване:

Много добре се вижда за какво се осигурява работещ и за какво - безработен. Така също се вижда и размерът на вноските на държавата за безработно лице (ако всички онези нулички от второто изображение могат да се нарекат размер, естествено). Просто периодът, в което се получава обезщетение за безработица, се признава за трудов стаж и то само при пенсиониране(!).

# 513
  • Перник
След борсата в НОИ какви документи искат?

# 514
Просто периодът, в което се получава обезщетение за безработица, се признава за трудов стаж и то само при пенсиониране(!).

Не за трудов, а  за осигурителен, за пенсия.

# 515
  • Велико Търново
Да, да, DeVa®, моя грешка. Благодаря!

neji_s, тези, които се носят в БТ,  без дипломата, но плюс удостоверение за банковата сметка.

# 516
  • София
Здравейте,
имам следния въпрос:
До края на миналата година работех по два трудови договора един на 8 часа и друг на 4 часа.
Но децата много боледуваха, няма кой да ги гледа и пр. и напуснах по договора на 8 часа и останах само 4 часа на работа.
Но следващия месец се предвиждат съкращения и се притеснявам, ако ме съкратят сега от договора на 4 часа, как ще ми бъде изчислено паричното обезщетение за безработица?
Дали ще се вземе под внимание и този договор по който съм работила на 8 часа или не, защото съм напуснала по свое желание?

# 517
Здравейте работих на трудов договор 22 месеца дефакто 2 години без 2 месеца възможно ли е да вземам някаква борса при положение,че съм прекратила договора по взаимно съгласие?

# 518
  • в пустинята
Здравейте работих на трудов договор 22 месеца дефакто 2 години без 2 месеца възможно ли е да вземам някаква борса при положение,че съм прекратила договора по взаимно съгласие?
Взимаш 4 м×9 лв

# 519
  • Велико Търново
Венелина Йорданова 644865, А преди тези 22 месеца?
Ако са само те, се полагат 4 месеца платена борса, в най-лошия случай с минималното обезщетение - по 9 лв на работен ден.

# 520
При всички положения, дори стажът да е 20 г., щом е по взаимно съгласие, е минималното обезщетение.

# 521
Работила съм 3 месеца,а след това имам прекъсване от 6 месеца.Благодаря ви за отговорите 😊

# 522
  • Велико Търново
О, да, SamoDiva, така е. Не знам защо този момент направо ми "изхвръкна" от акъла.
Извинявам се!
Венелина Йорданова 644865, не е от значение това, моя грешка. На 4 месеца с минимално обезщетение имаш право.

# 523
  • Перник
Вчера ходих в НОИ да се регистрирам. Казаха ми, че по наредба се вземат годините от 2002 до момента, а не и предишните??? . И още понеже съм съкратена по определен член, заради намаляване обема на работа, ми казаха, че работодателя дължи обезщетение, което аз няма да търся, а и той няма да изплати на 100%. Служителката ми каза, че щяла към да получа 2 писма, едното за прекратяване, второто за възобновяване на плащането. Та в крайна сметка, като съм съкратена на 1.02,кога ще получа първо плащане? И защо годините преди 2002 те се зачитат?

# 524
А за какво ти е този стаж преди 2002?
Той ти е важен за пенсиониране, не за безработица.

Общи условия

Активация на акаунт