Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 8

• 69 639
  • 746
  •   1
Отговори
# 645
Дяволския мост е много красив, заслужава си. Също Орлови скали са там и е хубаво да се видят. Завоите са доста, ако ви става лошо, няма да ви хареса пътя. За места за хапване не мога да помогна.

# 646
Освен Дяволския мост, какво интересно има за разглеждане около и в Ардино? Има ли места наблизо  с автентична родопска кухня на некосмически цени? Пътят до Смолян ми изглежда с много завои, тежък ли е?
Орлови скали, меандрите на Арда и крепост Кривус,  но за тях се отклонявате на 10ти на км пред Ардино. За хапване - в центъра на Ардино имаше хубаво ресторантче на 2рия етаж- но това бе отдавна. По принцип пътя е с доста завои ...

# 647
  • Пловдив
Няма нищо общо между единия и другия мост. Преди месец бяхме до един връх до с. НЕНКОВО, та минахме покрай него, единия мост - въжения, другия мост - римския, бяхме дошли по пътя не откъм Утробата, а от другата страна. Иначе, беше много интересно преживяване, но за моста ми беше думата - не заменя Дяволския, изОбщо не е така красив. Иначе висящия мост може и да се види вместо този до Лисиците, но тях не мога да сравня, в Лисиците не ходихме. А този връх - Бездивен, който дирехме, на последната права не можахме да го намерим, толкова дива работа, а нещо и джипиеса не работеше, сто хиляди пъти се объркахме... Абе ужас, някакво много странно място е там.

# 648
  • Стара Загора
Май никой не е писал, че единият мост заменя другия, Дяволският мост е по-голям, по-хубав, по-живописно е. Моята мисъл беше, че ако отидат на Утробата, могат да отскочат да видят моста до село Ненково.
А пък за висящия мост за село Ненково в никакъв случай не може да се каже, че може да замени този към Лисиците - почти нищо общо нямат освен това, че и двата са въжени:D

Последна редакция: чт, 03 сеп 2020, 21:59 от ❇Sisi_91❇

# 649
3ден, Спирка 1-Пещера утроба и/или Дяволския мост.Прибиране в Пловдив.
Най-грубо това са ми плановете. С две десетгодишни деца сме. Искам да Ви попитам, ако смятате, че пропускаме нещо, което бихме могли да вмъкнем и ще е интересно на децата, ако бъркаме в последователността или, че няма да се справим, моля Ви за съвет Simple Smile Благодаря предварително на всички отзовали се Simple Smile
3тия ви ден е малко разпилян - като разстояния  са по около 30-35 км от Кърджали, но де факто обикаляте яз.Кърджали двустраннои то по планински път с много завои.Посещавайки едното място , ще трябва да включите и връщането в Кърджали ....а и към това следва да се включат и пешеходните преходи. Друго което би било интересно за децата е въжения мост при Лисиците -най дългия е в България. Има и други места - манастира Йоан Предтеча,Моняк, Харман кая, вкаменената гора /тя ви е по пътя за Татул/  и още толкова - просто  Кърджали е един от районите с най-много забележителности и с едно посещение е невъзможно да се посети всичко

# 650
  • Стара Загора
И аз съм съгласна, че последният ден е разпокъсан ако решат да отидат и на двете места. Ние Дяволския мост го посетихме преди няколко години след като си тръгнахме от Златоград. Трябва да се види хубаво всичко на картата кое къде е за да може да се направи хубав план кое след кое да се посети. Аз така проучвах миналия месец като бяхме запланували 3 дена в района на Кърджали.

# 651
  • Асеновград
Ако оставите за третия ден Тангардък кая/ Утробата/, по добре я съчетайте с крепост Патмос на другия бряг на язовира. От бившата хижа Боровица, може да се вземе лодка до там.Питате в хотела, в какъвто сега е превърната хижата. И щом ще се прибирате към Пловдив имате два маршрута наобратно, без да се връщате пак в Кърджали.
1.Продължавате по посока Безводно, но на разклона за селото завивате надясно / има табела Асеновград/. По този маршрут минавате край с.Женда  край което се намира крепост Асар и скална гъба. Или можете да се отбиете към махала Небеска край която има също какво да се види. Това е по дългия маршрут, но пък е изключително живописен.
2. Още преди Ненково / срещу римския мост/ има стара спирка и покрай нея тръгва път за махала Бакалите.Не се притеснявайте че е черен, това е не повече от 1-2 км. до махалата.Минава се спокойно с лек автомобил.Просто се кара бавно.В махалата пътя е почти през дворовете, и веднага заобикаляйки една къща излизате на нов асфалт. Оттам нататък пътя минава през няколко малки селца и махали и излиза направо на пътя Асеновград-Кърджали, малко преди Комунига. Този маршрут спестява доста км. Имайте напредвид че GPS не го хваща. Последната отсечка от Бакалите към Черна нива е асфалтиран преди година или две за да могат да се движат училищните автобуси до Комунига, всеки ден. Там попадате в едни още по диви и забравени Родопи и от района на Бездивен .
Двата маршрута ще ви спестят км. но не и време, планински пътища са и се кара бавно, а и има толкова много за снимане че времето не стига.

Другия вариант за Утроба, но без дълго пътуване и много ходене е Пармаклъ кая до Памук махала на Ненково, буквално на 5-10 минути е от махалата, а махалата е на не повече от 3км. от главния път Асеновград-Кърджали. С деца по лесно се стига до нея.

# 652
Panayotu - не знаех за пътя преди Ненково , а щеше да ми спеспи обикаляне ...благодаря за инфото.

# 653
  • Асеновград
Panayotu - не знаех за пътя преди Ненково , а щеше да ми спеспи обикаляне ...благодаря за инфото.
https://www.google.bg/maps/dir/%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0 … 2066164,13z/data=!4m26!4m25!1m5!1m1!1s0x14ad145306ab8deb:0xabf49df125d79cc!2m2!1d25.2241226!2d41.7980506!1m5!1m1!1s0x14ad14c25a8490d7:0x3b77717c83c5a93f!2m2!1d25.2614366!2d41.7785199!1m5!1m1!1s0x14ad148001b49017:0xcbe16fdcee79ae43!2m2!1d25.2364156!2d41.7587229!1m5!1m1!1s0x14ad138324d3cc5f:0xdf6d7fe98f38f357!2m2!1d25.2322883!2d41.7521118!3e0?hl=bg
Гугъл го дава до Босилица , и наистина до преди години само до там беше асфалт, а след това до Бакалите черен, но съвсем приличен поддържан път.Сега са асфалтирали и до Бакалите, на практика остава една съвсем малка отсечка за да стане пътя изцяло .
тази отсечка много скъсява ако се ходи на яз.Кърджали посока Боровица, и се идва откъм Пловдив,

# 654
Поздравления на редовните в темата, които я поддържат жива и полезна, наглеждам я от години, макар че рядко сме пътували в България в последните десетина лета. Отбелязвам се с една вчерашна снимка от меандъра на Арда край Стар читак, усеща се вече есента. После ще взема отношение и по други разисквани въпроси Wink

# 655
Освен Дяволския мост, какво интересно има за разглеждане около и в Ардино? Има ли места наблизо  с автентична родопска кухня на некосмически цени? Пътят до Смолян ми изглежда с много завои, тежък ли е?
Ако искате иможете да ходите пеша и се интересувате от подобни неща, над Ардино има една скала с множество тракийски ниши в нея - Орлови скали (да не се бърка с наблюдателната площадка Орлово око до Триград и Ягодина). Но до нея се стига пеша, има и изкачване. Дано да има вече маркировка или поне указателни табели,че преди години беше приключение да се намери пътеката до скалата.
По пътя от Ардино към Дяволския мост може да спрете и да разгледате изоставеното село Дядовци с каменни къщи, пръснати по баира. За съжаление започнали да се рушат. Цялото село е обезлюдено през възродителния процес. Преди близо 10 години в него живееха един дядо (оказа се, че е на 60, а не  стар дядо) и една баба, които не се понасяли и не си говорили. С дядото се сблъскахме лично и по-неприятен и нагъл човек не съм срещала. Но селцето е интересно да се види.

# 656
Пътят до Орлови скали е направен и се стига с кола до горе, а горе също не се върви много.

# 657
За хапване покрай Ардино, заведението на центъра на 2 етаж още работи. На центъра има още едно заведение Плаза имат добра кухня.  Хотел Асара на белите брези също е добър.  http://hotelasara.com/en
И още нещо----
https://rodopi24.blogspot.com/2020/08/blog-post_69.html?m=1

# 658
А до с. Баните има ли смисъл да се ходи?  Четох, че минералната вода е с уникални качества и планирам 1 нощувка там, ако мястото си заслужава.

# 659
Моля ви ,момичета ,кажете ми от къде да минем за Загражден?До преди няколко години знам ,че пътят до там беше ужасен.

Общи условия

Активация на акаунт