Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 8

• 68 664
  • 746
  •   1
Отговори
# 660
  • Асеновград
Моля ви ,момичета ,кажете ми от къде да минем за Загражден?До преди няколко години знам ,че пътят до там беше ужасен.
https://www.google.bg/maps/dir/%D0%90%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0 … 63482,12.5z/data=!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x14acd8c13f8c5acb:0x2eaf68930d4c3202!2m2!1d24.8689726!2d42.014476!1m5!1m1!1s0x14ad036109b53fd5:0xa00a014cd0e4930!2m2!1d24.9942757!2d41.7191511!3e0?hl=bg
Планински път е.До Загражден липсва магистрала. По този маршрут има много какво да се види.
Втория е обиколния, преди години автобусите се движеха по него, сега нямам информация.
https://www.google.bg/maps/dir/%D0%90%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0 … .562386,10z/data=!3m1!4b1!4m20!4m19!1m5!1m1!1s0x14acd8c13f8c5acb:0x2eaf68930d4c3202!2m2!1d24.8689726!2d42.014476!1m5!1m1!1s0x14ad071a6f409def:0x139f2250d4382d8b!2m2!1d25.0061404!2d41.6167283!1m5!1m1!1s0x14ad036109b53fd5:0xa00a014cd0e4930!2m2!1d24.9942757!2d41.7191511!3e0?hl=bg

# 661
  • Монтана
Здравейте, в момента сме в Цигов чарк - дайте идея къде да обиколим в района, като посока Пещера минахме забележителностите. По скоро посока Велин град ме интересува.
Благодаря предварително

# 662
Здравейте! Къде ще ми препоръчате да отседнем за 2,3 нощи близо до язовир Батак или язовир Доспат? Две семейства сме с 3 деца на 3 години, предпочитаме хотел и да има ресторант. А втория ми въпрос е какво ще препоръчате да разгледаме за малкото дни + три палави деца + бременна в 6-ти месец. Изобщо не ми е познат района. Четох в темите за Ягодинска пещера, Орлово око и планински преходи но не зная дали ще е подходящо за нас. Периода за планираната почивка е края на месеца. Предварително благодаря на отзовалите се. ПС разгледах списъка с места за настаняване но не откривам моето.

# 663
  • до най-прекрасния мъж
Здравейте, в момента сме в Цигов чарк - дайте идея къде да обиколим в района, като посока Пещера минахме забележителностите. По скоро посока Велин град ме интересува.
Благодаря предварително
На първо четене се сещам Дорково с музея на Мамута и крепост Цепина. Интересно е, плаща се един билет за двете места. Особено ако сте с деца, ще се впечатлят. Преходът към Цепина е от Дорково с кола и после 30 минутки по горска пътека нагоре към крепостта.
Над Велинград, ако е само за разходка, може да се качите до Белмекен. Също язовирите над Батак са много живописни - Широка поляна, Голям беглик, Доспат.
В самия Велинград езерото Клептуза е интересно с извора. Има водни колела и приятни заведения.

# 664
  • София
А до с. Баните има ли смисъл да се ходи?  Четох, че минералната вода е с уникални качества и планирам 1 нощувка там, ако мястото си заслужава.
Aко в хотела има минерален басейн, да. Иначе не си заслужава.  Като градче не ми харесва. Само веднъж сме се пробвали да отидем на градския басейн и беше толкова мръсен, че си тръгнахме. Все пак беше преди доста години. Може да са го оправили.

dvv1988, повече харесвам язовир Доспат.  За обикаляне в посока  Ягодинската пещера и Орлово око също е за предпочитане. Ягодинската пещера е красива и се разглежда без особени трудности. Орловото око едва ли става за бременни. Дяволското гърло може да се види частично (без изкачване по стълбите), но често децата се плашат от тъмнината и бученето на водата.
   От язовир Батак може да се отиде към Батак и Пещера. Пещерата Снежанка и Фотинските водопади са с доста ходене и май няма да са подходящи.
   По пътя между двата язовира са язовирите Широка поляна и Голям Беглик. Заслужават си да се видят и да се разходите наоколо. Много е красиво!

# 665
poliral от Велинград може да се повозите на теснолинейката до най-високата гара или до където ви  харесва. Дорково за мен не си заслужава.

# 666
Здравейте! Къде ще ми препоръчате да отседнем за 2,3 нощи близо до язовир Батак или язовир Доспат? Две семейства сме с 3 деца на 3 години, предпочитаме хотел и да има ресторант. А втория ми въпрос е какво ще препоръчате да разгледаме за малкото дни + три палави деца + бременна в 6-ти месец. Изобщо не ми е познат района. Четох в темите за Ягодинска пещера, Орлово око и планински преходи но не зная дали ще е подходящо за нас. Периода за планираната почивка е края на месеца. Предварително благодаря на отзовалите се. ПС разгледах списъка с места за настаняване но не откривам моето.
Препоръчвам Ви комплекс Романтика на Доспат.Ние останахме много доволни.

# 667
Пътеката към Момчиловата крепост колко тежка е примерно в сравнение с пътеката към входа на пещера Ухловица?
С 2 деца сме, едното го носим и на пътеката за пещерата видяхме зор, но се справихме и определено си струваше. Сега се чудим да тръгваме ли към Момчиловата крепост.

# 668
  • Пловдив
А до с. Баните има ли смисъл да се ходи?  Четох, че минералната вода е с уникални качества и планирам 1 нощувка там, ако мястото си заслужава.
В края на юли бяхме там. Оказа се, че няма нито един открит минерален басейн, който да работи. Тези по хотелите са или вътрешни, или не са с минерална вода. Иначе самото градче е много спокойно, а природата наоколо е живописна. Пътят до там ми се стори доста от отбивката на пътя Ардино - Смолян, имам предвид ако ще спите в Баните и ще обикаляте наоколо (както направихме ние, ама откъде да знам, че е толкова забутано). Иначе след Баните има още две много китни селца - Вишнево и Гълъбово, като от Гълъбово има екопътека до Дяволския мост. Ние я покорихме Simple Smile, обаче се оказа доста екстремна и явно неподдържана напоследък, тъй като имаше много паднали дървета, които се наложи да прескачаме, както и участък с шубраци, през които трябваше да преминем. Не я препоръчвам, защото при тези условия човек спокойно може да се изгуби, въпреки добрата маркировка.

# 669
  • София
... като от Гълъбово има екопътека до Дяволския мост. Ние я покорихме Simple Smile, обаче се оказа доста екстремна и явно неподдържана напоследък, тъй като имаше много паднали дървета, които се наложи да прескачаме, както и участък с шубраци, през които трябваше да преминем. Не я препоръчвам, защото при тези условия човек спокойно може да се изгуби, въпреки добрата маркировка.
Аз и някъде другаде писах. Simple Smile Пътеката дори започва от Баните. Simple Smile Миналия август братовчед ми паркирал колата в Баните и тръгнал към Дяволския мост. На няколко пъти се е губил. Пътеката е изчезвала напълно, тъй като никой не минава по нея. Отнело му е 2-3 пъти повече време от предвиденото.  Хубаво, че при моста е имало хора, които са се съгласили да го закарат до Баните. Не знам как щеше да се върне.

# 670
Само внимавайте с мечките покрай Баните.🐻

# 671
  • Пловдив
Аз и някъде другаде писах. Simple Smile Пътеката дори започва от Баните. Simple Smile Миналия август братовчед ми паркирал колата в Баните и тръгнал към Дяволския мост. На няколко пъти се е губил. Пътеката е изчезвала напълно, тъй като никой не минава по нея. Отнело му е 2-3 пъти повече време от предвиденото.  Хубаво, че при моста е имало хора, които са се съгласили да го закарат до Баните. Не знам как щеше да се върне.
То и ние на няколко пъти щяхме да се изгубим. И да, тоя час и половина в посока се оказа доста повече. На връщане вече пътят ни беше ясен, обаче и двамата бяхме с изранени колена, потни, изморени, но щастливи, че си стигнахме до колата Laughing. Отгоре на всичкото бях толкова ошеметена, че в последствие видях, че не съм направила нито една снимка на моста Laughing

# 672
  • София
Браво! Ние бяхме в края на юни и табелките при Орлови скали ми направиха впечатление.

А те дори ги освежили! Рядко се случва да се грижат толкова!

# 673
Пътеката към Момчиловата крепост колко тежка е примерно в сравнение с пътеката към входа на пещера Ухловица?
С 2 деца сме, едното го носим и на пътеката за пещерата видяхме зор, но се справихме и определено си струваше. Сега се чудим да тръгваме ли към Момчиловата крепост.

Не я пропускайте. Крепостта е кацнала на върха на хълм, но ако вървите по пътеката, а не катерите директно по хълма, денивелацията е съвсем приемлива за носене на дете там, където се наложи. Тоест няма непосилни изкачвания. А отгоре гледката си заслуава незначителните 15-20 минути ходене!
Виж и това клипче и ще добиеш представа.

https://www.youtube.com/watch?v=3DKMlhXaTHw

# 674
Здравейте в момента сме в село Манастир и тук няма къде да се опитат родопски специалисти. Къде в околността може да отидем?Може и място около Лъки или по пътя за Смолян.

Общи условия

Активация на акаунт