Какво правят жените в менопауза когато ... 8

• 131 730
  • 863
  •   1
Отговори
# 315
  • Бургас
В сурово състояние мога да ям само и единствено банани.Обикновено ям варени картофи и ориз, варено пилешко,макарони,сирене,понякога шоколад.Това ядях и преди операциите,и след тях.Не вярвах,че ще кача килограми,уви,стана.Не съм променила количеството храна,нито броя на храненията.

# 316
Мария, твоят случай е много различен, тежък и сложен, не е обикновена и нормална менопауза. Няма как да не качиш килограми като се храниш с толкова въглехидрати. Ако добавиш повече мазнини, може би ще се засищаш по-добре и ще стимулираш метаболизма. Вместо картофи и ориз и макарони (все храни от които се дебелее много бързо) яж само пилешко, не е толкова по-скъпо. Ако можеш и ти е позволено да поддържаш ТСХ-то на минималното поносимо, пак би повлияло може би на метаболизма. Но при теб има много неща, все усложнени.
На нашата възраст обмяната на веществата е различна. ЛЛ казала на ММ че панкреасът не бил работил като когато сме били млади и затова трябвало да внимаваме с храната. Т.е. панкреасът не бил синтезирал достатъчно ензими. Така ли е?

# 317
  • Бургас
При мен наистина не са никак нормални нещата.За съжаление много месо не ми понася,мазнини избягвам.Вероятно имам и метаболитен синдром,триглицеридите и холестерола ми бяха доста високи и на два пъти имах захар около 6 и нещо.Но няма как да си променя храната,само изброеното ми понася.
Доколкото знам,ензими могат да се изследват,но не съм сигурна дали точно тези на панкреаса.Пускали са ми амилаза и още някакви,били са в норма.
Имам и омазняване на черния дроб ( изразена стеатоза),за което ми казаха,че е пак от многото въглехидрати,но нищо не може да се направи.Имам и повишени пикочна киселина и алкална фосфатаза...Изобщо много проблеми.
Ендокриноложката ми каза само да си следя захарта ако се вдигне над 8 сутрин,чак тогава ще предприемаме нещо.

Последна редакция: нд, 05 апр 2020, 00:36 от mariqivanova799

# 318
Аз се храня така както се храня от 30 години. И също съм напълняла. Напълняването започна малко след първите симптоми за приближаване на критическата. Няма да описвам храненето си, цял живот е било строго организирано и ограничено откъм количество и сега е такова. Дори го ограничих още, но без успех. Физически съм активна. Била съм такава цял живот. Но да, поддържам активност с каквато съм била на 30, 40 ми се невъзможно чисто физически. Има разлика в килограмите в тенденция плавно покачване. Ако преди предмено  съм варирала в 65-70, сега варирам в 70-76. Това с качването на килограми не е моя измислица. Метаболизъм естествено се забавя. Има и дами изключения ( слаби независимо от възрастта или такива отслабнали по една или друг причина в предмено - повече движение, болестно състояние, промяна на режима на хранене). Но тук говорим за общите тенденции при запазване на началните условия за хранене / движение каквито са били преди да се навлезе в предмено и мено.

# 319
  • Бургас
Така е, за съжаление.Радвам се да не дебелея като съобразявам храната, движа се.За отслабване не знам-бих могла евентуално с рестрикции, но колко ще е здравословно и  трайно е друг въпрос.
При мен има нещо, което все още не знам от какво е -започна да  пука всичко, схванат ми е гърба и дори и да се раздвижа и разтегна остава това усещане, имам слабост в кръста пред последните 2 години.Не бих казала точно болка, а по-скоро някаква схванатост.

# 320
Здравей,
Излязоха резултатите- Доброкачествена хиперплазия. Докторката каза, че това е и очаквала, няма нищо притеснително. Нищо не ми изписа да пия, а за хормони още на прегледа ми каза, че е против. Аз съм добре, нямам нито кървене, нито зацапване вече. Надявам се и занапред да нямам проблеми.🙂

Браво, радвам се,че всичко е добре. А трябва ли пак да ходиш на УЗ за контрол след време?

# 321
При мен наистина не са никак нормални нещата.За съжаление много месо не ми понася,мазнини избягвам.Вероятно имам и метаболитен синдром,триглицеридите и холестерола ми бяха доста високи и на два пъти имах захар около 6 и нещо.Но няма как да си променя храната,само изброеното ми понася.
Доколкото знам,ензими могат да се изследват,но не съм сигурна дали точно тези на панкреаса.Пускали са ми амилаза и още някакви,били са в норма.
Имам и омазняване на черния дроб ( изразена стеатоза),за което ми казаха,че е пак от многото въглехидрати,но нищо не може да се направи.Имам и повишени пикочна киселина и алкална фосфатаза...Изобщо много проблеми.
Ендокриноложката ми каза само да си следя захарта ако се вдигне над 8 сутрин,чак тогава ще предприемаме нещо.
Типично по докторски "Като станеш диабетик, ела, ще те пуснем в системата!"... Що ли не се учудвам!

# 322
Другото с което лично се сбъсках “ яж си всичко, спокойно. После си на инсулин и готово”

# 323
Така е, за съжаление.Радвам се да не дебелея като съобразявам храната, движа се.За отслабване не знам-бих могла евентуално с рестрикции, но колко ще е здравословно и  трайно е друг въпрос.
При мен има нещо, което все още не знам от какво е -започна да  пука всичко, схванат ми е гърба и дори и да се раздвижа и разтегна остава това усещане, имам слабост в кръста пред последните 2 години.Не бих казала точно болка, а по-скоро някаква схванатост.
И при мен е така с тази схванатост, пукане, започна със спирането на цикъла преди 3 години. Сега ходя като бабичка, а имах плавна и грациозна походка и като ходех подтичвах даже. Направо ми се реве.

# 324
  • Бургас
Да,така е за съжаление.Но и аз я разбирам лекарката,едва ли ще ми понесе на червата лекарството за диабет тип 2,каза,че е абсурд да го пия.
За щастие не се е вдигаа сутрин захарта повече над 6,все е пет и нещо.Купих си глюкомер и от време на време проверявам.
Попитах личната не съм ли твърде млада за такива неща,отговор"Ами за всичко си твърде млада,ама виждаш какво се случва."
Ендото мога да я похваля,че ме уреди с ядрено магнитен резонанс на хипофизата по каса,имам много висок пролактин и гърдите ми текат все едно кърмя.Синът ми е на 14...Изобщо повечето лекари се чудят какво да ме правят.

# 325
Мария, Забрави какво е било преди операцииите, тогава си била друг човек. Едно е с ЩЖ и съвсем друго без. Храненето ти е странно. Защо казваш, че месото не ти понася, а преди това писа, че ядеш пилешко - ето, че ти понася. Край с въглехидратите или надолу по пързалката, ти си избираш.

# 326
Нали написа жената,че има
подагра.Не може да прекалява с месото.

# 327
  • Бургас
Така е, за съжаление.Радвам се да не дебелея като съобразявам храната, движа се.За отслабване не знам-бих могла евентуално с рестрикции, но колко ще е здравословно и  трайно е друг въпрос.
При мен има нещо, което все още не знам от какво е -започна да  пука всичко, схванат ми е гърба и дори и да се раздвижа и разтегна остава това усещане, имам слабост в кръста пред последните 2 години.Не бих казала точно болка, а по-скоро някаква схванатост.
И при мен е така с тази схванатост, пукане, започна със спирането на цикъла преди 3 години. Сега ходя като бабичка, а имах плавна и грациозна походка и като ходех подтичвах даже. Направо ми се реве.

Това е  ужасно ..и аз съм така много се движа.Аз имам цикъл все още.Чудя се какво мога да правя/взимам като превенция. Обичам танците, йогата, а спрях да ходя защото много ми се натоварва кръста.

# 328
Здравейте, зачетох темите и стигнах до последната. И при мен започнаха явно симптомите. През февруари цикълът дойде седмица по-рано, през март тече 4 дни повече, макар оскъдно, а сега ми закъснява 6-ти ден. Откачам. Други признаци нямам. Утре ще купя тест да направя и се надявам да е отрицателен. На почти 49г. съм. Всичко което пишете е полезно за мен. Благодаря!

# 329
Тази вечерна иглика постоянно ли се пие. Аз я пие от около 3 години....понякога правя почивки. Дори не знам дали ми помага, ама чинно си я пия. Ама не знам дали не е много 3 години. Може би трябва да я заменя с нещо друго....

Общи условия

Активация на акаунт