Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 септ. 2019, 11:33 ч.

Професия учител - 6

 • 11 293
 • 414
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 5 777
Потвърждавам, някои директори са откровено зли

# 46
 • Ямбол
 • Мнения: 25 487
Всяко нещо си има граници на търпение. И когато те бъдат прекрачени и то многократно, се стига до момента, както е при нас - вкупом напуснаха 9, словом девет, колеги, тази година засега е само един и един пенсионирал се. Причините - яко натоварване понякога с пълни глупости, много часове(последната беше 300 часа лекторски), гадни нормативи(един 7, два девети, един 11 и два 12 класа примерно, от които някои с профилирана подготовка, други с разширена и готвиш сто урока), нарочно неприятно разпределение на часовете в седмицата и още 1001 неща, които са направени нарочно за да ти е гадно.
Втора година не може да намери физик, а миналата година не успя да намери литератор и биолог.

# 47
 • Мнения: 23
Колеги, привет! Бях по майчинство две години и тази отново се връщам на работа. Тъй като имаше реформи  направени в основното образование, има и нови разпределения. Ще съм благодарна, ако някой от вас сподели разпределение по бел за 6-ти и 7-ми клас на издание "Булвест".

# 48
 • Мнения: 15 896
На сайта на издателството има качени примерни разпределения.

# 49
 • Мнения: 3 951
ЗлаВещица, дейностите по интереси, които се плащаха като лекторски по Постановление № 289 от 12 декември 2018 г. на МС трябвало да продължат до коледната ваканция. Затова шефът иска да си направим програми от октомври до декември. И на мен не ми се занимава вече, а и средства за консумативи не ни осигуряват.

Честно казано, не се сещам за друга професия, дето непрекъснато работникът/служителят спонсорира работата си...

За разпределенията няма все още нищо прието, само са проекти. Затова директорът каза, че всичко си остава, както беше, докато не приемат промените. Като ги знам колко са експедитивни и съобразителни, нищо не им пречи след като предадем разпределенията, да обнародват промените....

Какви са тези дейности по интереси? Може ли да обясните?

# 50
 • Мнения: 5 777
Наредба 15 не е проект, а е в сила от 02.08. в нея се шушука нещо за разпределенията.
А пари за заниманията има колкото щеш, за училищата средни по размер. Но предпочитат да ги харчат за канцеларски материали за училището, отколкото за консумативи...

# 51
 • Ямбол
 • Мнения: 25 487
Дидева, имаш ли информация, кога ще влязат в сила промените, които касаят отпадането на разпределенията. Защото повечето колеги, които са започнали вече работа, ги карат да правят.

# 52
 • Добрич
 • Мнения: 4 053
Наредба 15 не е проект, а е в сила от 02.08. в нея се шушука нещо за разпределенията.
А пари за заниманията има колкото щеш, за училищата средни по размер. Но предпочитат да ги харчат за канцеларски материали за училището, отколкото за консумативи...

rumka833, за разпределенията няма нищо прието все още. За това говорим. Само предложения и проекти за изменение. А срокът за предаването им е преди началото на учебната година.

# 53
 • Мнения: 15 896
Дидева, имаш ли информация, кога ще влязат в сила промените, които касаят отпадането на разпределенията. Защото повечето колеги, които са започнали вече работа, ги карат да правят.
Нищо официално, но имам причина да смятам, че наредбите за изменение и допълнение на наредби 5, 10 и 11 са подписани и чакат обнародване. Не знам дали ДВ излиза по официални празници, така че може би следващата седмица. Пак повтарям, не е нещо официално. Просто предположение. Simple Smile

# 54
 • Мнения: 5 777
Аз говорих с две директорки преди малко. Каквото и когато да го приемат, разпределения ще искат тази година, поне.

# 55
 • Мнения: 3 951
Започна да ми светва какво ще ме назначават... Simple Smile Благодаря, за тази информация! А, да ви питам, вие като учители се занимавате допълнително и с това ли?

Скрит текст:
Чл. 21. (1) Заниманията по интереси в училищата включват провеждане на учебни часове и изяви на учениците, провеждане на междуинституционални занимания по интереси и междуинституционални изяви на учениците, обхванати в тях, посещения на културно-исторически и природонаучни обекти, институции, публични и стопански организации и други.
(2) Заниманията по интереси се организират приоритетно в тематичните направления: „Дигитална креативност“, „Природни науки“, „Математика“, „Технологии“, „Изкуства и култура“, „Гражданско образование“, „Екологично образование и здравословен начин на живот“, „Спорт“.
(3) Заниманията по интереси по тематични направления „Дигитална креативност“, „Природни науки“, „Математика“ и „Технологии“ са не по-малко от 40 на сто от общия годишен брой часове за организирани занимания по интереси в училището.

Заниманията по интереси може да се провеждат:
1. извън часовете по учебен план;
2. по време на целодневната организация на учебния ден извън дейностите по самоподготовка с оглед осигуряване на разнообразие от занимания по интереси;
3. през почивните дни и ваканциите.

Физическите лица по ал. 7 трябва да отговарят на следните изисквания:

4. да притежават професионален опит и/или професионална квалификация, и/или педагогическа правоспособност, съответстваща на конкретното занимание по интереси, за което кандидатстват;

Броят на групите за занимания по интереси и ръководителите им се определят от директора на училището в срок до 10 октомври въз основа на подадените заявления на учениците и с изразено информирано съгласие на родителя за участието на съответния ученик.

Чл. 21в. (1) Заниманията по интереси се организират със седмичен брой часове и/или на модулен принцип, който включва средно не по-малко от два часа седмично по броя на учебните седмици, съгласно разработен времеви график от ръководителя на групата с разпределение на темите.
(2) Часовете за занимания по интереси не формират и не допълват нормата за задължителна преподавателска работа.

# 56
 • Мнения: 5 777
Ако желаеш само Simple Smile в някой случаи, ако директорката желае.. плаща се отделно

# 57
 • Мнения: 3 951
Ами, на пръв поглед, много добре ми изглежда на мен. Simple Smile Направо се виждам в ролята на ръководител по направление "Дигитална креативност". Значи, как трябва да договарям заплатата тогава?

# 58
 • Мнения: 3 432
Заниманията по интереси се плащат на час. При нас май беше 10 лева.

# 59
 • Пловдив
 • Мнения: 11 570
При нас беше минималното заплащане - лекторски.

Общи условия

Активация на акаунт