Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 септ. 2019, 02:41 ч.

От кога сами на занималня/уще

 • 814
 • 13
 •   1
Отговори
 • Мнения: 962
Здравейте, извинявам се ако темата е разнищвана, намерих само една, която е - "от кога сами на училище". Та, синът ми е почти на 7г без 3 месеца. Живеем в чужбина и тук децата учат до 15ч следобед, след което ако родителя работи може да го запише на занималня, която се намира на 1вия етаж на училището. Синът ми е 1ви клас тази година и от занималнята ми заявиха, че децата сами трябва да извървят пътя от класната си стая до занималнята. В случая на сина ми трябва просто да прекоси 1 коридор, който не е дълъг въобще. Аз, обаче много съм се притеснила, тъй като той ако му каже някой - хайде ела да играем на площадката ще хвърли всичко и ще отиде и ще забрави за занималня и т.н. Говорих с него хиляда пъти, обяснявах му, че в никакъв случай не трябва да ходи навън сам, а директно в занималнята, но ми се струва, че е склонен да го направи. Ще има и часовник на ръката, който служи и като телефон и ще ми показва локацията му(в случай, че не се появи до 15.15ч в занималнята). Тогава ще ми звъннат да ми кажат, че не се е явил. Според вас малък ли е сам да сменя стаи и дали вие пускате децата по-свободно или само аз съм се шашнала толкова.

# 1
 • Мнения: 13 425
Той нали няма да излиза от училището? Предполагам, че вратите на сградата се заключват и достъпът на външни лица е ограничен. Така че най-много да се замотае по този коридор с някое друго дете. Освен това няма ли дежурен учител в коридора?
От класа му има ли други на занималня? Ако са групичка, ще му е по-лесно да се придвижи.

# 2
 • Мнения: 717
Занималнята в училището на сина ми е навън в двора, с отделен вход. Той е със СОП, отбелязвам заради намалените възможности за ориентация и вземане на решения, изпълняване на указания. Сега ще е втори клас. В първи отиваше сам до занималнята, както и всички останали. Просто, въпреки притесненията, трябва да ги направим самостоятелни.

# 3
 • Мнения: 962
Дъждец, не мисля, че има дежурен учител в коридора, аз поне не съм виждала. Вратите не се заключват, тук е малко по-свободно, по принцип си е спокойно, района е добър. Не, няма да напуска училището, занималнята му е в същия коридор, където му е класната стая. Мислех си дали да не говоря с една от бабите, които идва да си прибира внучката, да върви със сина ми до занималнята и да се увери, че е влязъл. Мен притеснението ми е, че синът ми може да реши да отиде да играе навън вместо в занималнята, понеже си го познавам и не е изключено да го направи, въпреки моите заръки.
Мама Звярка, права си, че трябва да са самостоятелни и принципно са си вече големи и сами да се оправят да прекосят един коридор, но аз съм явно малко по-притеснителна.

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 3 200
Прекалено ми се струва на 7 години да не може да мине сам по коридора.

# 5
 • Мнения: 13 425
Мен ми се струва прекалено едно дете на 6 да може да излиза свободно в двора и да няма дежурен учител поне навън. Дворът поне заключва ли се?
Бих говорила с бабата поне за началото, докато свикне. Иначе ако не може да излезе от двора, и да не иде на занималня, какво толкова ще стане?
Аз най-много бих се притеснявала да се загуби някъде извън училище, съответно непознат да го заговори, ако има достъп, от бягане/блъскане от други деца при липса на дежурен учител.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2019, 18:41 от Дъждец

# 6
 • Мнения: 962
Говорих с класната, жената сама предложи да ги води 1вата седмица докато свикнат, от класа на сина ми били още 3-4 деца на занималня. После каза, че ще ги пуска на групичка да си ходят заедно. Мисля, че сина ми като е в група за ръка с други деца няма да тръгне навън да излиза. Пък и да излезе си мисля, че пак кой знае какво няма да се случи. Ще отиде да поиграе, ще се разотидат децата след това и той сам ще се разхленчи, че трябва да се връща. Лошото е, че заключват вратите на ущето след определено време и има само една метална врата, през която може да се мине, но дори няма звънец, трябва да се чукне, а той няма толкова сила. Каквото има да става ще стане.

# 7
 • Мнения: 186
Изброеното е съвсем минимална отговорност за почти 7-годишно дете. На тази възраст би трябвало да е напълно в състояние да се справи сам с “голямото предизвикателство” да измине сам няколко метра и да почука на вратата.

# 8
 • Мнения: 962
OpusMagnum благодаря за мнението. Тази седмица сутрин сам ходи от занималнята до класната стая, следобед някой все ги води - класната, охраната, друга учителка. Каза, че все още сами не са ходили. Ние купихме смарт часовник, на който му звъним, но от занималнята вчера много се бяха подразнили понеже синът ми на няколко пъти ни затваряше без да иска и ние го набирахме 3 пъти поне и накрая те се ядосаха, понеже е вдигал шум и т.н. Казаха да поговорим вкъщи и да измислим вариант как по-малко да го ползва и само при нужда. Та от днес ще носи часовника без да ни звъни, само ако има нещо спешно тогава. Иначе си права, че на тази възраст трябва да са вече по-самостоятелни, това ми казаха и от самата занималня.

# 9
 • Мнения: 7 529
От Трети клас Втори срок.
Ето защо е важно училището да е реално по местоживеене Sunglasses

# 10
 • Мнения: 5 234
Дъщеря ми тръгна на предучилищна в голямо държавно училище, когато беше на 5 още ненавършени години. Училището е от предучилищна до 12-ти клас, т.е. много голямо.
Вътре родители не се пускат, така че я оставях на входа и тя сама си ходеше по коридорите и си намираше класната стая, която беше в най-отдалечения край на сградата спрямо входа.
Можела е да се заплесне някъде по пътя до там, да влезе в друга стая, някой по-голям ученик да се заяде с нея и т.н. Но никога не се случи. Отиваше си чинно до класната стая и си влизаше.
Не е имала телефон, така че не съм можела да ѝ звъня и да я питам какво прави, нито тя да ми звънне, ако иска нещо.
И това в България.
Децата могат повече, ако им възлагаме повече. Ако ги третираме като бебета, които без придружител няма да могат да си слагат единия крак пред другия, те наистина няма да могат.

Преди години имах частна ученичка, която беше на 12г и веднъж баща ѝ се обади да каже, че не може да я доведе, защото и двамата с майката са ангажирани. Детето живееше в същия блок, но в друг вход и те не го пуснаха да измине 150м само и да си посети урока. Чак такава параноя не е добре.

Във вашия случай ми се струва, че имате желание да контролирате всичко на 100% и не сте готова да оставите детето да направи нещо само, защото може да сбърка.
Сигурно вече ви е започнала учебната година и сте видяла, че всичко е наред, но ако и за други неща се притеснявате така, вземете някакви мерки за притесненията си, защото не са нормални.

# 11
 • Мнения: 962
Юна, благодаря за мнението, полезно ми беше. Да, може би исках да чуя от други майки, че се притеснявам прекалено, защото и на мен ми се струва, че е така. Учебната година започна и той ходи 1 път до там сам, защото предните дни някой все ги водеше. Може да им се гласува доверие на тези години, вече не са малки и аз това все си повтарям. Онзи ден някакво дете го е стискало за врата, имало е проблеми между двете деца, сина ми е отишъл право при директорката и се е оплакал след, което е настоявал тя да говори с въпросното дете. Хванал директорката за ръчичка и я завел навън ,за да покаже кое точно дете го е наранило. И в много други ситуации сам  се е оправял без никога да е искал да ми звънне въпреки, че има този часовник и на практика може да го направи по време на междучасието. Сам търси решение за нещата и се оправя. Това ми дава надежда и увереност, че детето ми не е някакво заспало и може да се оправя, когато възникне ситуация.

# 12
 • Мнения: 5 234
Ето, всичко е наред. Детето е достатъчно голямо и ще се справи!

# 13
 • Мнения: 962
Вчера за 1ви път вече напълно самостоятелно е отишъл. Малко се е позамотал, но се е оправил. Те са общо май 3 деца, които ходят на занималня. Едното дете му казало, че трябва да последват учителката и да излязат отпред на двора, от където ги вземат родителите. После се оказало, че същото това дете го взели родителите му след часовете и не останало на занималня. Моят син изпуснал другото дете, което си минало по коридора. В крайна сметка синът ми преминал през двора на ущето (двора никак не е голям)и отишъл на занималня, като се е позамотал малко, пристигнал е 10-15 мин след приключване на часовете и от занималнята тъкмо са сервирали следобедна закуска. Той беше много горд като каза, че не я е изпуснал Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт