Някой махал ли е тире от фамилията след брака?

• 3 472
  • 60
  •   1
Отговори
Здравейте! Някой махал ли е тирето от фамилията след брака и да остане с тази на мъжа си? Може ли да стане това без развод и женитба отново? Казаха ми, че може да заведа дело за тази работа, но трябва да имам основателни причини в съда, иначе няма да стане. Някой успял ли е в съда и по какъв начин ? Миналата година сключих брак и приех фамилията на мъжа ми с тире, сега обаче искам да остана само с неговата.

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 10:12 от Mimoza26

# 1
  • София
При развода избираш с какво име да си след това, не трябва да се води дело. Можеш да си махнеш тирето или да си го запазиш.

# 2
Ама тя не иска да се развежда, само иска да махне тирето.

# 3
  • Melmak
С дело. Разправия е. Ако заведеш дело сигурно ще ти го махнат тирето, но не е просто отиваш, махаш и айде!

И аз съм с тире. Като подавахме документите ми казаха хубаво да помисля, понеже после смяната е много трудна.

# 4
  • София
Да, с дело става тази работа, затова добре се обмислят нещата с имената.
Мъжът ми разбра, че съм с тире около година след като се оженихме. Joy

# 5
Иди говори в съвета, където сте сключили брака. Могат да ти издадат дубликат, ако искат. Поне на мен ми издадоха дубликат, аз си бях с моята фамилия и си смених на фамилията на мъжа ми. Но това беше преди доста време, така че иди, питай и те ще ти кажат как да стане.
Не може да се иска развод, абсурд, колкото и да са променени правилата.

# 6
  • Melmak
Мъжът ми разбра, че съм с тире около година след като се оженихме. Joy

Как такааа? 😄😄😄😄 не е разбрал? 😆😆😆

# 7
Uncommon Да, но после сменя ли документи?
Допитвах се до адвокати и казаха, че или варианта е да се разведем и след това да се оженим отново, или да се води дело в съда, но трябвало името ми да е обидно или да имам други основателни причини за смяната, а аз такава нямам. Затова питам някой тук ако се е сблъсквал с дело по този въпрос и без основателни причини е спечелил, ако може да сподели. 🙂

Иди говори в съвета, където сте сключили брака. Могат да ти издадат дубликат, ако искат. Поне на мен ми издадоха дубликат, аз си бях с моята фамилия и си смених на фамилията на мъжа ми. Но това беше преди доста време, така че иди, питай и те ще ти кажат как да стане.
Не може да се иска развод, абсурд, колкото и да са променени правилата.

# 8
  • Melmak
Това с издаването на дубликат ми е много смътно. Може да е било преди. Сега и адвокат ви е потвърдил - само дело.

# 9
Hechicera_ То да знам, че ще стане ако иска да си протака, но искат основателна причина, а аз нямам. Затова може да го отхвърлят. Мен това ме притеснява.

С дело. Разправия е. Ако заведеш дело сигурно ще ти го махнат тирето, но не е просто отиваш, махаш и айде!

И аз съм с тире. Като подавахме документите ми казаха хубаво да помисля, понеже после смяната е много трудна.

# 10
  • София
Как такааа? 😄😄😄😄 не е разбрал? 😆😆😆
Бях му казала още преди да подпишем, но той си е заплес и си го е пуснал покрай ушите. Беше доста изненадан, но не е като да е комплексар и да се е разсърдил. Просто си е мислел, че съм само с неговата фамилия.

Аз си смених фамилията още като ученичка на основание, че съм позната в обществото под друга фамилия. Пълен смях, но тогава това беше аргументът. Ще каже човек, че съм звезда от световен ранг, та да ме знае широката общественост как се представям.

# 11
  • София
Ама тя не иска да се развежда, само иска да махне тирето.
Сори, нямаше как да ми хрумне....

# 12
  • Далечният изток
Разбира се, че се иска основателна причина за смяна на име. То иначе всеки престъпник през ден ще си сменя имената, за да не могат да го открият. И какво ви пречи име с тире?! Като сключвахте брак не ви пречеше, сега "ама не ща".... С "не ща" няма да стане. Намирате истинска причина и водите дело по ЗГР. Това е вариантът. Или си оставате с тире.

# 13
  • Melmak
Тонка, много ме разсмя!

Аз попълвах документите за гражданското и си писах да съм с тире без много да го питам. Но беше разбрал, де.. даже сега във всички документи съм с две фамилии, та е видна смяната.

Авторката би ли споделила каква е причината да иска да премахне бащината фамилия?

Аз съм с дълги имена, и собственото ми е дълго, трудно, и двете ми фамилии са дълги. Ад за чужденците, виза ми издадоха с грешна буква в името (в посолството на сащ). Наистина не е практично понякога, но какво пък! Това са ни имената, ако бяхме индийци или пакистанци нямаше да са ни по-лесни!

# 14
AIDA_N
Нали за това се изискват разни документи, доказващи, че не си съден, не си бил замесен в нещо против закона за да се укрие нещо чрез името.
Разбира се, че се иска основателна причина за смяна на име. То иначе всеки престъпник през ден ще си сменя имената, за да не могат да го открият. И какво ви пречи име с тире?! Като сключвахте брак не ви пречеше, сега "ама не ща".... С "не ща" няма да стане. Намирате истинска причина и водите дело по ЗГР. Това е вариантът. Или си оставате с тире.

Общи условия

Активация на акаунт