Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 септ. 2019, 21:58 ч.

Не искам да заминавам

 • 8 887
 • 265
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 3 972
По начина на мислене и изказ на авторката, на мен също ми се струва, че не е готова да остане самостоятелна. Повечко са мераците и по-малко реалния опит и разума. А то с желания обикновено се изкарва седмица. После идва реалността. И мачка.
Щом си на самостоятелна форма на обучение, няма никакъв проблем да заминеш и там да завършиш. За теб ще е полезно да смениш обстановката и да се научиш да действаш извън зоната си на комфорт.
Според мен родителите ти имат основание да не ти се доверяват, явно не одобряват средата ти и звучиш леко вятърничаво. Завърши, намери си постепенно работа, квартира и тогава рипай. На тази възраст, без никакъв опит, квалификация, средства, такава рязка промяна я виждам като провал.

# 46
 • Мнения: 3 570
разбери се с вашите за довършване на средното образование в Бг  (най- вероятно ще трябва компромис от двете страни). ...
Ако тропкаш с краче рискуваш да си големия губещ от Белгийската авантюра.
При така представената история тя вече е големият губещ.
Никой в това семейство няма никаква идея къде ще отиде тов момиче и какво ще прави, важното е до полата на майка си. Дали е заради диагноза, или родитеска тъпота, не мога да преценя. От една страна някак твърде интелигентно и грамотно ми звучи, за да я дърпат заради диагноза и опасения да не подпали олиото за кюфтетата. От друга страна пък поведението на родителите е меко казано неадекватно.
Нещо важно се спестява в темата по въпроса с образованието.

# 47
 • Мнения: 25
Няма как да замина, не свиквам лесно никъде. Дори и училището, ако сменя с друго пак в града, ще ми е трудно. Бях 2 месеца там, миналата година лятото. Затворена съм вкъщи, баща ми на работа (майка ми, като замине и тя ще почне работа), излизаме вънка да се разходим един ден в седмицата. Не познавам никого, а да не говорим, че българите сме много по-различни от белгийците, немците и т.н. А като се има в предвид, че съм по-труден характер и не знам език.
Страх ги е да ме оставят, защото до миналата година имах много издънки - среднощни излизания, късни прибирания. Нормални неща за деца на такава възраст. Но от вече година си излизам през деня, прибирам се навреме. Мислят, че го правя само, за да ме оставят и, като заминат пак ще почна. Което не е така, но как да им го обясня. Веднъж щом съм им загубила доверието...
По въпроса с образованието. Там също преди година-две имах проблеми. Закъснения, отсъствия, слаби оценки. Бях в такъв период. Сега е различно, но и в училището вече съм загубила доверие.
Та, всичко опира до доверието.

# 48
 • Мнения: 929
Хората от България емигрират по принуда обикновено. А не защото са лесни характери. Не познават никого, трудно им е, особено първите години. Да изтъкваш, че си труден характер, за да не заминеш, е оправдание. С такъв характер навсякъде ще ти е трудно всъщност.

# 49
 • Мнения: 25
И двама са много строги и изискват много неща от мен. Като им кажа, че искам да уча тук, казват, че няма къде оставам. Като им кажа, че ще работя, казват, че няма да мога да уча и работя едновременно.
Ако поне си намеря работа, ще видят, че мога и без тях да се справям. Колкото до квартира, сметки, пари. Не им е проблем да пращат някой друг лев. На село пращат всеки месец или всеки път, когато баба или дядо се обадят и кажат, че им трябват пари. За това, няма значение заплащането, стига да работя. Но това, разбира се, не означава, че всеки ден ще вися на телефона да ми пращат пари.
Навсякъде ще ми е трудно с този характер, много вярно. Точно, заради това не искам да променям нищо.

# 50
 • София
 • Мнения: 11 187
"Трудният характер" има един друг синоним, обаче ще се въздържа да го напиша в прав текст.

# 51
 • Мнения: 697
Авторке, едно дете си, нали?
На 18 е нормално да излизаш вечер, да се забавляваш, момчета, това онова. Струва ми се, че си правила по-големи глупости от това да се прибереш посред нощ, права ли съм?

# 52
 • Мнения: 929
Прегръщай тая хубава възможност, Есканда. Иди, почвай да разглеждаш забележителности, прави разходки, интересувай се от история, култура, манталитет,  прави сравнения, учи език, пиши какво си видяла и разбрала на приятелите си и т.н. Много интересно би могло да бъде. Какви са тия депресарски мисли сега? България си е тука, няма да избяга.

# 53
 • Мнения: 6 147
Естествено ,че е правила много по-големи глупости. Twisted Evil
Иначе как така ще мине на индивидуално обучение.... Не позволяват на всеки училищен нехранимайко да става частен ученик.Ние не ядем доматите с колците, авторке. Някои от нас са учители. Laughing Ако беше само до отсъствия и закъснения, щяха да затворят половината училища. Mr. Green
 Не е изключено родителите да са замислили това бягство  най-вече да я откъснат от евентуална отровна среда, в която явно продължава се движи.
Може пък да не е лоша идея да стои затворена в жилището им в Белгия. Така поне ще са спокойни какво става с нея. Някой ден може и да завърши нещо си и там. Или пък да работи обща работа и без средно образование.
Иначе едва ли щяха да се дръпнат точно сега. Две години бащата бил сам в Белгия, обаче не могат да останат разделени и още една, докато щерката завърши тук. Сигурно са боят от нещо тук. Вече е пълнолетна, всичко може да свърши.
Пп Там момичето изобщо не е задължено да ходи на училище. Пълнолетна е. Сигурно и не планират да идва изобщо тук на изпити, защото продават апартамента.
Нещо си направило, дете, и не мисля, че ще те оставят тук. Просто се примири и тръгвай с тях.

# 54
 • Мнения: 929
Моите родители имаха много търсени на запада професии, но не заминаха от страх и комплекси. Сега си мизерстват доволно, а имаха възможности и търсене през 90-те години. Съответно и аз щях да имам друго настояще, разбира се. Има позитиви това, че заминавате цялото семейство. Хората, които емигрират по самички, са наистина в трудно положение.

# 55
 • Мнения: 25
Много неща ме задържат тук. Категорична съм, че няма да заминавам. След 12 клас може и да си помисля, но не и сега.
Как стоят нещата с продавач-консултантите? Като се има в предвид, че знам английски на високо ниво. Или рецепционист в някой фитнес, салон за красота и т.н. ?

# 56
 • София
 • Мнения: 19 584
Есканда, моята кръщелница работеше като сервитьорка две години, докато завърши гимназия. Сама се издържаше, а и изкарваше добри бакшиши.
Много ясно, че би било глупост да заминеш за чужбина в този момент. След като завършиш си свободна да си чупиш главата както сама си прецениш.
Нямаш ли близка приятелка, при която да живееш със съгласието на нейните родители и с уговорка от страна на твоите?

# 57
 • Варна
 • Мнения: 18 461
Английски вече всеки втори знае. Като си си навила на пръста, оставай. Сама ще си сърбаш попарата.

Тук не е трудова борса. Почвай да отваряш сайтове, чети, подавай молби и СВ-та и действай. Нямаш никакво време щом вашите заминават края на месеца. Заплата сигурно ще вземеш чак на втория месец, дори и да започнеш веднага някъде. Пари имаш ли за да платиш два наема напред и да живееш два месеца? Отчаян човек без никакъв опит, като теб, е лесна плячка за некоректни работодатели, а не е като да няма такива. А във Варна животът е скъп.

На мнението на Ън к Шарки съм.

# 58
 • Мнения: 1 442
Защо не пробваш в някой мол? Там съм чувала, че заплатите са горе-долу високи, а и търсят точно млади, усмихнати момичета? Да, и рецепционист във фитнес може, както и в някой хотел, вече преценяш къде заолащането е по-високо. След като живееш в курортен град, възможностите са повечко.

# 59
 • Варна
 • Мнения: 18 461
Да, те в магазините точно саможиви интроверти търсят, че да им продават успешно стоката. В хотели години наред работи най-близката ми приятелка. За рецепция само един гол английски няма да я оправи. А и там работното време е ужасно, липсата на кадри води не до добро отношение към персонала, а към тотална експлоатация. Високата заплата на рецепция е мираж.

Общи условия

Активация на акаунт