Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 септ. 2019, 21:58 ч.

Не искам да заминавам

 • 9 656
 • 272
 •   3
Отговори
 • Мнения: 25
Здравейте. Наскоро станах на 18, баща ми е в Белгия от 2 години. Майка ми също иска да замине при него и искат да ме вземат и мен. Проблемът е, че не искам да заминавам. Бях там миналото лято за 2 месеца. Е, няма как да живея там. Всичко е много различно. Хората, законите, училищата. Едва издържах 2 месеца. Никъде не мога дс изляза, не познавам никого. Пък и града, в който живее е малък и няма много тийнейджъри. Пък и да има, аз не знам езика. Тази година съм 12 клас и искам да си завърша тук. Те са категорични, че ще заминат и двамата и, че ще ме вземат при тях или ще ме изпратят при баба и дядо на село. Не искат да ме оставят сама в града. Апартамента го продадоха и до края на месеца се изнасяме. Искам да ми наемат квартира, но не са съгласни. Не искат да дават пари и за квартира. А, кажа ли, че ще почна работа, започват скандалите. Искам да съм самостоятелна, да работя и сама да си плащам квартирата, обучението и всичко. Какво ли не съм им говорила. Винаги завършва с крясъци. Тук са ми приятелите, целия живот. Не мога просто да оставя всичко и да замина. И да прекъсна училището точно сега. Там предметите, обучението, всичко е различно. Пък и не мога сама да си наема квартира и да си намеря работа. Никога не съм работила (преди няколко седмици направих 18) и не мисля, че без опит някой ще ме наеме на работа, различна от раздаване на флаери, камериерка.

Кажете какво мога да направя, за да им покажа, че могат да ми имат доверие и да ме оставят сама.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2019, 22:06 от Escanda

# 1
 • Мнения: 549
Щом си на 18 няма как да те завлекат насила в чужбина. Ако смяташ, че ще можеш сама да се оправиш с плащане на квартира, сметки и т.н нищо не пречи да действаш.

# 2
 • София
 • Мнения: 8 553
Ами, зачповай и си наемай. Покрий се, работи си и така. Ако толкова искаш да сервитьорстваш. Аз бих заминала за Белгия, ще научиш езика. Но ти си знаеш, а те не могат да те принудят.

Не искаш да си самостоятелна, щото си искала са ти наемат квартира или да ти оставят апартамента тук за живеене. Simple Smile

# 3
 • Мнения: 1 481
И сама знаеш, че на 18 вече никой не може да ти казва как да живееш, нито да те накара да ходиш, където не искаш. Планираш ли да следваш? Ще можеш ли да съвместяваш работа и учене и дали заплатата ще е достатъчна да плащаш наем, семестри, учебници, сметки. Бабата и дядото дали биха помогнали с малко пари за начало? А също, ако това село е близо до града, в който ще учиш и работиш, спокойно можеш да живееш там и да спестиш наем на първо време.

# 4
 • Мнения: 1 477
Как точно си представяш да работиш и да плащаш квартира, като нямаш никакъв опит, съответно и образование? Не искаш ли да учиш? Никакъв "цял" живот нямаш тук, животът ти сега започва и имаш чудесна възможност да опознаеш ново място, нови хора и защо не и добро образование. Послушай родителите си. Приятелите ти, ако са такива и им пука за теб, няма да ти избягат, нито ще спрат да са ти приятели.

# 5
 • Мнения: 25
Проблемът е, че никога не съм работила. Звъняла съм на няколко места за продавач-консултант, но не искат без предишен стаж, опит и, разбира се, средно образование. С връзки, могат да ме уредят, но не са съгласни да почвам работа.
Искам да следвам тук в моя град. Мога да уча и работя едновременно, понеже съм на самостоятелна форма на обучение. Ходя само на изпити.
Аз съм малко по-труден човек. По-трудно се сприятелявам, не свиквам бързо, не ми допадат промените.
Баба и дядо едва връзват двата края. Ако не са родителите ми да им пращат пари... Селото е доста далеч.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2019, 22:32 от Escanda

# 6
 • Мнения: 1 481
Въпросът е дали парите ще ти стигат да се издържаш. Наемът е голямо перо в разходите. Не каза дали селото е близо до града, в който ще работиш, защото, ако е така, това страшно те улеснява.

# 7
 • Мнения: 25
Имам братовчедки, които живеят тук на квартира. Не сме много близки, но се знаем. Не мога на своя глава да ги занимавам и тях, без съгласието на нашите. Казвала съм им да поговорят с тях и да остана с тях. Но почват оправдания от рода на - "няма да нахалстваш на хората" , "никой не иска да се занимава с тебе, момичетата учат, ти само по кафета и дискотеки" , "няма да ти плащаме сметките" и т.н.
Селото на баба и дядо е на около 120-150 км. от града, в който живея.

# 8
 • Мнения: 25
Главният проблем е, че те не искат. Нямат ми доверие, страх ги е да не пострадам и т.н.

# 9
 • Мнения: 1 434
Разбираемо е да се притесняват. Но организирали ли са обучението ти в Белгия или нищо подобно? Thinking Че то учебната година почва...

# 10
 • Мнения: 2 102
Заминавай на село. Супер си е там . Завършвай местен 12 клас с отличен, мяткай се в едно уни и там си започвай с работа и учене и нов живот. Според мен.

# 11
 • Мнения: 11 924
Нямат ми доверие, страх ги е да не пострадам и т.н.
Не, теб те е страх.
Синът ми също не искаше да отива да следва в чужбина, страхуваше се от какво ли не.
Сега ми благодари. И ти ще си благодарна на родителите си след време. Когато човек е млад и морето му е до колене, не преценява трезво ситуациите. Пък дори и да е на ЦЕЛИ 18 години.

# 12
 • Мнения: 506
Уникално тъпо решение е да те метнат в Белгия 1 година преди да завършиш средното. Директно те провалят.  Дори и да се адаптираш сравнително бързо, ще завършиш средно след около 3 до 5 години, зависи. Най малкото което могат да направят за теб е да ти осигурят място да живееш тук, докато завършиш, поне това трябва да могат с големите си "европейски" заплати.
Догодина могат да настояват, ама преди 12ти клас...

# 13
 • Мнения: 1 481
Сега ми хрумна, че на квартира не е задължително да си сама, а със съквартирантки да си делите наема и така разходите ще намалеят (в случай, че братовчедките не са съгласни да се пренесеш при тях). Така, че има начин, може да прегледаш обявите за съквартиранти и да почнеш да търсиш активно работа.

# 14
 • Мнения: 1 477
Главният проблем е, че те не искат. Нямат ми доверие, страх ги е да не пострадам и т.н.

И са прави. Очевидно е, че нямаш житейски опит и си готова да захвърлиш една възможност заради..? Опцията да работиш продавачка?? Докато учиш и едва си покриваш разходите? Не знам какво ще е това учене без подкрепата на близките ти и при явни приоритети като приятелчета и кафета.

Общи условия

Активация на акаунт