Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 септ. 2019, 21:58 ч.

Не искам да заминавам

 • 11 127
 • 279
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 25
С образованието нищо не е пипано. Понеже, като се пише отпусно, трябва да се напише училището, в което се местя, но никой не е гледал за други училища.
Страх ме е от големи промени. Силно съм привързана към хората и начина ми на живот тук. Не мога да си представя, на тези години, да стоя вкъщи, да няма с кого да изляза да си кажа две приказки.
Много твърдоглави хора са. Откакто баща ми замина, всеки ден се водят разговори за живота там и колко по-добро бъдеще ме чака там. Вярно е, че там мога да стана нещо. И след някоя друга година може би, ще замина, ако тук не се оправя. Но точно преди 12 клас, глупаво решение от тяхна страна.
Благодаря за коментарите, ще прегледам обявите за съквартиранти.

# 16
 • Мнения: 11 967
Явно желанието на родителите ти да научиш още един език и да се реализираш в страна с повече възможности е глупаво от твоя гледна точка. Бих я приела, ако точно тяхната микросфера на живот те постава при по-нисък стандарт от сегашния ти в материално, социално и образователно отношение. Но надали е така.

Решението на вашите е глупаво, но твоето - да заживееш с непознати (може да са всякакви), да работиш нископлатен неквалифициран (и вероятно рисков) труд и да учиш нещо между другото - това е супер умно. И никак не е късогледо. Поставянето на първо място на връзките с дружките за кафе е типично за тийнейджърската възраст.

Защо си на индивидуална форма на обучение?

# 17
 • Мнения: 25
От миналата година съм на самостоятелна форма. По-добре си научавам материала така, имам и матури, за които се готвя.
Вариантът с братовчедките остава, като най-добрия, но дали ще се съгласят... Разгледах обяви за съквартиранти ии... повечето не изглеждат/звучат безопасно. Ако сама си намеря работа, може би ще ги изненадам приятно и може би ще почнат да имат малко повече доверие и ще ме оставят. Но каква работа без средно образование. Знам английски с1, малко руски и много малко, почти изобщо немски и френски. Какво мога да работя без образование и предишен опит,стаж?

# 18
 • Мнения: 11 967
Какво мога да работя без образование и предишен опит,стаж?
Какво ли наистина?
То зависи и от населеното място, където се намираш.
Принципно най-безопасни и неангажиращи са разни фрилансерски дейности по интернет. Но и там все пак трябва квалификация.
С английски може да се пробваш в някой кол център.

Също така детинско, като мотивите ти да не искаш да заминеш, е избирателното четене само на нещата, които ти изнасят. А към неходенето на училище с обяснението, че така се учело по-добре, съм силно скептична. Просто съм виждала какво се дава и какво се изисква в едно сериозно училище, и то няма как да се случи вкъщи.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2019, 23:33 от Black_Sapphire

# 19
 • София
 • Мнения: 11 298
Мами, бийте отбой, насила можете да вземете, насила не можете да дадете.

Тя и към момента е необразована и не иска да се образова. Не е в състояние да направи разлика между България и Белгия. Животът се свежда до "приятелчетата". Идея си няма какво е истински приятел.

# 20
 • Мнения: 25
Мисля да следвам в моя град. Във винса с бизнес, най-вероятно. Социалния живот ми е много важен, да.
В кол центърите, наемат ли без средно образование?

# 21
 • Мнения: 71
Мисля да следвам в моя град. Във винса с бизнес, най-вероятно. Социалния живот ми е много важен, да.
В кол центърите, наемат ли без средно образование?


Има си в джобса обяви виж там,но иначе познавам няколко човека ,който на 1-2 месец им омръзва там да седят.От Варна си разбирам тук работа има много има за общ работник,камериерка,помощник готвач и кво ли не .Не се изисква опит .

# 22
 • Мнения: 208
Уникално тъпо решение е да те метнат в Белгия 1 година преди да завършиш средното. Директно те провалят.  Дори и да се адаптираш сравнително бързо, ще завършиш средно след около 3 до 5 години, зависи. Най малкото което могат да направят за теб е да ти осигурят място да живееш тук, докато завършиш, поне това трябва да могат с големите си "европейски" заплати.
Догодина могат да настояват, ама преди 12ти клас...
На това мнение съм и аз.  Как виждат завършването на средно образование вашите? Като частна ученичка в Бг докато седиш в Белгия?   Аз живея в Белгия и не виждам как туk бързо ще приравниш 11клас дори да знаеш някой от трите официални езика. Тук след 8 клас започва разделяне на потоци, които се разделят на още по-други след 10ти клас и в зависимост от потока можеш да следваш където искаш или само в нещо като полувисшо, или пък съвсем никак.  За по-занаятчиийските професии вече е късно, евентуално  можеш да се минеш през курсовете на ОNEM (бюрото по труда) или promotion sociale, но това ще ти организира близки срещи  с не   най-приятната част от обществото.
Не се тръшкай на родителите ти, защото това генерира само  скандали, а ги накарай да ти обяснят как точно и конктертно виждат твоето образование, вкл. да намерят училище, което да се навие да те запише.  Впрочем  тук учебната година започна вече.  Опитай да се договориш с тях да довършиш 12 клас + матурите в Бг.  След средното в Бг,  дори да знаеш само англиийски има нелоши  програми на английски в университета в Маастрихт и в някои от фамандските hoogeschool.
В коя част на Белгия се предполага да се заселиш?

# 23
 • Варна
 • Мнения: 18 370
Тия приятели, които изтъкваш като основна причина да не ти се тръгва, утре ще завършат и ще хукнат по други градове и държави да следват. Я си задай въпроса някой от тях дали ще плюе на такъв шанс заради теб и тогава пак си помисли дали това трябва да бъде причината, заради която да пропиляваш чудесна възможност.

И според мен те е страх. Самонавиваш се и вадиш от сто кладенеца вода защо там ще ти е по-зле. Вместо да допуснеш, че това може да бъде един шанс за нещо по-хубаво. За теб явно чашата е наполовина празна. Върви, учи, поживей малко на друго място. После като искаш се върни, никой не ти затваря границите. Но с образование и още 1-2 езика ще ти е далеч по-лесно да си намериш квартира и хубава работа тук щом толкова ти се живее в България. Сега не те виждам да се справиш сама. А щом си по-особена, дръпната и интроверт направо не си представям как ще живееш с непознати съквартиранти. Голям купон ще е, дума да няма, ама в лошия смисъл.

# 24
 • Мнения: 1 179
"Мога да уча и работя едновременно, понеже съм на самостоятелна форма на обучение. Ходя само на изпити."
-
Каква е причината за това и с какво сте се аргументирали, че си преминала в такава форма на обучение ? Обяснението ти, че така си се готвила за матурите е ....

Като прочетох "винса" ми стана ясно за какво точно иде реч.

Ако не е пързалка - тъжно е, но основният проблем не са ти родителите, а ти самата.

# 25
 • Мнения: 8 214
Чак не мога да повярвам, че тамата е истина! Учи свободна форма, родителите продали апартамента и се местят, но не проверили даже за училище пък момата е 12 клас - сиреч накрая на средното образование. Шанса да завърши с приравнителни никак не е голям. А ако изчака една година ще се включи вече на ниво университет.

И работа за неквалифициран персонал във Варна /особено в момента/ под път и над път.

По темата - глупаво е сега да тръгваш. Я завъшиш в Белгия, я не. Приключи средното си образование и тогава обмислете дали да ходиш там да учиш.

# 26
 • Мнения: 336
...
Не се тръшкай на родителите ти, защото това генерира само  скандали, а ги накарай да ти обяснят как точно и конктертно виждат твоето образование, вкл. да намерят училище, което да се навие да те запише.  Впрочем  тук учебната година започна вече.  Опитай да се договориш с тях да довършиш 12 клас + матурите в Бг.  След средното в Бг,  дори да знаеш само англиийски има нелоши  програми на английски в университета в Маастрихт и в някои от фамандските hoogeschool.
В коя част на Белгия се предполага да се заселиш?


Много добре казано. Говори с родителите си и уточнете всички подробности около твойто бъдеще там. Може би дори сключете някакво споразумение. Примерно - да заминеш за година-две, да пробваш как е. И ако толкова не ти харесва, те да ти помогнат да се върнеш и установиш в България.
Такава голяма промяна е плашеща за всеки човек. Но не я приемай като нещо завинаги. Ако родителите ти могат да ти осигурят да продължиш образованието си там, да научиш езика, да вземеш диплома, след това ще ти се отворят много врати. Ако искаш, ще се прибереш и в България. Аз като бях на твойта възраст също не исках да заминавам никъде, но имах съученици, които от сутрин до вечер учеха, за да издържат изпити и да отидат в чужбина. Искам да кажа че това е много добра възможност. И никой не казва че няма да можеш да се върнеш в България. Част от познатите ми, които едно време заминаха, сега се върнаха. Но няма нито един, който да съжалява за заминаването. То ти дава невероятен опит и бих казала и самочувствие, защото разбираш колко много способности и качества имаш.
Голяма част от твойте приятели също ще се пръснат из различни градове и страни. Но истинските приятели ще ти останат близки, независимо колко сте далеч.
Изведнъж да останеш сама без работа, пари, дори дом, е много трудно дори да си си в собствената страна. А да работиш каквото и да е, само и само да можеш да си платиш сметките, не е това, което сега си представяш.

# 27
 • Paris, France
 • Мнения: 4 834
Според мене е самоубийство да тръгнеш сега. Учебната година вече е започнала в Белгия, а в Белгия се кандидатства доста по-рано и може и да не те приемат никъде. Моите деца учат в гимназии във Франция и е момента и квартала не бих сменила, камо ли държава, училища и профили. Не зная как е в Белгия, но във Франция матурите по френски език се държат предпоследната година +в повечето случаи). След като не знаеш език ще ти отнеме още година поне да го научиш преди да можеш да държиш изпити по език и науки. Ако учеше във френска или математическа гимназия и родителите ти живеят в район с наличие на образование на френски можеше да се получи заминаването преди година или две, но сега само би те спъвало. По-добре е да завършиш средно в България и да заминеш тогава.

Родителите ти постъпват безотговорно и неразумно. Не зная социалните служби не биха ли могли да те настанят в общежитие за младежи или приемно семейство докато завършиш.

След като си на самостоятелна подготовка не би ли могла да живееш у баба си и дядо си докато си намериш нещо?

Ако трябва покажи темата на родителите си и ги помоли да ти обяснят как и къде ще те запишат по това време?

Родителите ти от малцинствен произход ли са? Ако да, няма ли местен авторитет, който да поговори с тях и да ги озъпти? Баба ти и дядо ти какво мислят?

# 28
 • Linz
 • Мнения: 10 930
За мен оптималното решение е да завършиш в България и да следваш в чужбина (не непременно Белгия), вече са ти казали защо (и аз съм местила деца по чужбина и съм наясно, че без да говориш език при започнала учебна година, и то последна е меко казано неразумно). Стига да искаш, на всичко можеш да намериш решение. Обсъди ситуацията с вашите спокойно, без нерви. Съветвам те никога да не крещиш- няма ситуация, която да оправдава такова поведение. Крясъците означават единствено невъзможност за овладяване на изплъзващия се контрол. Освен това разгневения човек не мисли рационално.
Дъщеря ми на 18 живее сама (вече повече от година... аз съм в една чужбина, тя- в друга)- учи и работи по малко. Справя се, защото решението е нейно и прави това, което тя иска. Малката пък се върна да завърши в България. Против съм родителите да налагат на децата си техния избор и визия за бъдещето им. Насила хубост не става.

# 29
 • Мнения: 351
Дъщеря ми е на 17 и половина и вече второ лято работи на трудов договор, осигуравки и тн. Стаж има.

На авторката ще препоръчам, за да се приземи, да започне работа в американската фирма за бургери на центъра. Веднага ще те вземат, трябва им персонал.
Когато успешно завършиш работа там, ела пак и ще говорим.
P.S. Я кажи, гаджето в България ли е?

Общи условия

Активация на акаунт